Vuoden 2022 hätkähdyttävimmät rikokset: Poliisin turvallisuusuhka, siepattu koulupoika, ravintolan mysteeriaine, murhan uhreja vuosikymmenten takaa, joulukirkko liekeissä

Kulunut vuosi oli täynnä kovia uutisia ja mielenkiintoisia käänteitä rikosrintamalla. MTV Uutiset listasi vuoden 2022 hätkähdyttävimmät rikosuutiset.

Tammikuu alkoi kalseasti, kun poliisi kertoi 85-vuotiaan naisen löytyneen raa'asti surmattuna kotoaan Mikkelin keskustasta. Murhasta epäiltiin 20-vuotiasta miestä.

Vanhus oli surmattu eri välineitä, muiden muassa teräasetta käyttäen. Murhasta epäilty mies kiisti rikoksen.

Henkirikokselle ei ole löydetty mitään motiivia. Mies ja vanhus eivät tunteneet entuudestaan millään tavalla, eikä miehellä ole esimerkiksi aiempaa rikostaustaa.

Poliisi löysi rikoksen tueksi monenlaista näyttöä.

Yllättäen Etelä-Savon käräjäoikeus hylkäsi syytteen lokakuussa ja määräsi miehen vapautettavaksi. Syyttäjä on valittanut ratkaisusta hovioikeuteen.

Murharyhmältä täystyrmäys oikeuden päätökselle vapauttaa Mikkelin vanhusmurhasta syytetty 9:45
Murharyhmä kritisoi raskaasti oikeuden päätöstä Mikkelin vanhussurmaan liittyen.

Tammikuu

Tammikuun lopussa Vantaan tutkintavankilassa tapahtui käsittämättömän raaka henkirikos, jonka uhriksi joutui 21-vuotias mies.

Uhria kidutettiin, nöyryytettiin ja alistettiin kolme vuorokauden ajan ennen hänen tappamistaan. Monenmuotoisen väkivallan ja seksuaaliväkivallan päätteeksi uhrin päähän sidottiin muovipussi ja hänet kuristettiin kuoliaaksi.

Syyttäjä vaatii murhasta ja uhriin kohdistetuista törkeistä raiskauksista elinkautista vankeutta surmatun nuorukaisen 19- ja 23-vuotiaille sellitovereille. Molemmat kiistävät syytteet.

Syyttäjän mukaan tekijöiden motiivina oli virheellinen käsitys siitä, että uhri olisi käyttänyt hyväkseen 8-vuotiasta lasta. Tosiasiassa mies oli tuomittu 14- ja 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Oikeus ei ole antanut Vantaan sellimurhasta vielä tuomiotaan.

Vantaan sellimurhan uhrin äiti on miettinyt paljon poikansa viimeisiä päiviä 0:46
Vantaan sellimurhan uhrin äiti on miettinyt paljon poikansa viime päiviä.

Helmikuu

Helmikuussa Suomen poliisi kertoi, että poliisiin kohdistuu poikkeuksellinen turvallisuusuhka. Vastaavaa tilannetta ei ole ollut koskaan aiemmin maan historiassa.

Poliisilaitokset eri puolilla maata kiristivät näkyvästi turvatoimiaan. Poliisitalojen ovet pantiin säppiin ja jokaiselta poliisin tiloissa asioivalta tarkistettiin henkilöllisyys.

Useamman poliisilaitoksen edessä partioi poliisin panssariajoneuvot ja poliisimiehet. 

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi ohjeisteisti henkilöstöään sisäisesti. Virkapukuisia poliiseja ohjeistettiin käyttämään luotiliivejä ja kantamaan asetta koko ajan mukanaan.

Uhka väistyi muutamassa viikossa ja poliisi laski valmiuttaan. Uhkan syy jäi vain poliisin ylimmän johdon tietoon, sitä ei koskaan.

Maaliskuu

Vuonna 1994 Turusta kadonneen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhaa käsittely varsinais-Suomen käräjäoikeudessa oli edennyt jo pitkälle, kun oikeudenkäynnissä tapahtui rikoshistoriallisesti ainutlaatuinen käänne

Maaliskuun 3. päivä Airistolta nostettiin ylös pitkään merenpohjassa  muovikääreissä virunut vainaja, joka osoittautui kadonneen lakimiehen ruumiiksi.

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti sai jatkoa lisätutkinnoista, kun Härmäläisen kuolisyy vihdoin selvisi. Syyttäjä oli vaatinut murhasta rangaistusta tuolloin 68-vuotiaalle Lasse Erik Lehdolle, vaikka uhrin ruumis oli kadoksissa ja surmatapa vielä tuntematon.

Ruumiin löytyminen paljasti, että uhria oli ammuttu ensin sekään ja sitten päähän. Tämän jälkeen hänet oli kiedottu jätesäkkeihin, kääröön oli kiinnitetty ankkuri painoksi ja ruumis upotettu meren syvyyksiin.

Oikeus tuomitsi Lehdon 27 vuotta aiemmin tehdystä murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta 1:10

Näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi merenpohjasta.

Huhtikuu

Huhtikuussa Loviisasta viisi vuotta aiemmin kadonneen Riina Mäkisen tapaus sai uuden käänteen, kun poliisin koirapartiot kertoivat kuulleensa laukauksia katoamispaikan läheltä.

Vapaaehtoiset päättivät jatkaa pitkän tauon jälkeen Mäkisen etsintöjä Loviisassa kesän ajan.

Lokakuussa Mäkisen seurassa ennen katoamista ollut mies kertoi MTV Uutisille katoamisyön tapahtumat kokonaisuudessaan. 

Huhtikuussa valtakuntaa järkytti uutinen 9-vuotiaan pojan sieppauksesta Helsingin Kulosaaressa. Lapsi siepattiin aamulla, kun hän oli menossa kouluun.

Vanhemmat saivat pian lunnasvaatimuksen, mutta neuvokas 9-vuotias onnistuikin itse pakenemaan kaappaajaltaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi teosta 54-vuotiaan viideksi vuodeksi vankeuteen.

Toukokuu

Toukokuussa keskusrikospoliisi avasi uudelleen tutkinnan Helsingistä syksyllä 2004 kadonneen liikemies Johann Hägerströmin tapauksesta.

Hägerströmin ruumis löytyi heinäkuussa 2005 Varsinais-Suomen Rymättylästä Kirveenrauman salmesta läheltä Kirveenrauman siltaa. Hänet oli kääritty mattoon ja käärön painoksi oli kiinnitetty käsipaino.

KRP tutkii katoamista murhana.

Toukuu sai jatkoa Helsingin Malmilla tapahtuneella tulipalolla, jota poliisi alkoi heti epäillä tahallaan sytytetyksi. Myöhemmin oikeus tuomitsi perheenisän yli 10 vuodeksi vankeuteen puolisonsa ja kahden pienen lapsensa murhan yrityksistä.

Kesäkuu

Kesäkuussa Porvoossa tapahtui järkyttävä rikos, kun äiti yritti tappaa 5-vuotiaan lapsensa. tarkastuskäynnillä olleet sosiaalivoiranomaiset olivat nähneet asunnon ikkunasta, miten äiti pahoinpiteli lasta rajusti.

Pieni lapsi sai pahoinpitelyssä vakavia vammoja, mutta on toipunut niistä hyvin. Äidillä ei ole mitään muistikuvia tapahtumista.

Poliisi epäilee äitiä tapon yrityksestä ja virkavallan vastustamisesta. 

Rikostoimittajat: Kulosaaren sieppaus ja 5-vuotiaan lapsen tapon yritys Porvoossa 9:37
Rikostoimittajat käsittelivät Kulosaaren lapsikaappausta ja Porvoossa tapahtunutta 5-vuotiaan puukotusta.

Heinäkuu

Heinäkuussa poliisi sulki helsinkiläisravintola Tornin Ateljee barin naisasiakkaan levittämän tuntemattoman aineen vuoksi. Kolme henkilökunnan jäsentä kertoi saaneensa oireita aineesta.

Ravintola eristettiin ja poliisi tutki sen. Poliisi tutki tapausta törkeänä pahoinpitelynä, vaaran aiheuttamisena ja vahingontekona.

Myöhemmin paljastui, että ravintolan työntekijöille oireita aiheuttanut mysteeriaine oli mahdollisesti kardemummaa. Poliisin esitutkinnassa ei löydetty selitystä ravintolan työntekijän oireille.

Elokuu

Elokuun lopussa Asikkalan Salonsaaren hiekkakuopalta löydettiin kuollut 19-vuotias nainen. Nainen oli ollut lauantaiyönä työvuorossa taksinkuljettajana.

Hiekkakuopan tienoilta löydettiin myös 24-vuotias mies. Hänet otettiin kiinni naisen surmasta epäiltynä.

Poliisi tutkii tapausta murhana, mutta ei ole kertonut julkisuuteen, millä perusteella rikosnimike on valittu. 

19-vuotias uhri oli ottanut 24-vuotiaan miehen taksinsa kyytiin Lahdessa – tämä Asikkalan taksisurmasta nyt tiedetään 3:28
Tämä Asikkalan taksimurhasta tiedetään.

Syyskuu

Syyskuuta kohautti S-pankin tileillä tapahtunut miljoonapuhallus. Pankki kertoi asiakkailleen, että ulkopuolisilla oli ollut pääsy sen asiakkaiden verkkopankkitileihin yli kolmen kuukauden ajan.

Poliisin mukaan asiakkailta oli viety kaikkiaan 940 000 euroa. Rikoksista epäillään kahta henkilöä, joista toinen on 16-vuotias teinipoika.

Poliisin mukaan henkilöt tunsivat toisensa ja käyttivät S-pankin asiakkailta viemiään rahoja leveään elämään.

Lokakuu

Lokakuussa Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia vuodelta 2017. Syyttäjät vaativat kolmelle HS:n toimittajalle vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeustuomiota turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Syyttäjän mukaan HS:n juttu ja tekeillä ollut juttusarja vaaransi Suomen ulkoisen turvallisuuden. Oikeus on kertonut antavansa ratkaisunsa asiassa tammikuussa.

Puolustus toi todistajansa Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-käräjille -"Hän kertoi, ettei jutussa ollut mitään salassa pidettävää" 3:08

Heinäkuussa 1987 Viking Sallylla tapahtuneen murhajutussa tapahtui erikoinen käänne, kun syyttäjät peruivat hovioikeuteen tekemänsä valituksen ja käräjäoikeuden ratkaisu jäi voimaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli hylännyt kesäkuussa 2021 syytteet murhasta ja murhan yrityksestä.

Interrail-matkalla ollut länsisaksalainen pariskunta joutui  kesällä 1987 hyökkäyksen kohteeksi nukkuessaan makuupusseissa laivan helikopterikannella. 20-vuotias mies kuoli, ja 22-vuotias nainen loukkaantui vakavasti.

Syyttäjä vaati teoista rangaistusta tanskalaismiehelle, jonka katsoi tunnustaneen puheissaan teot.

Viking Sallyn murhasyyte kaatui – tanskalaismiehen syytteet nurin 7:24
Viking Sallyn murhasyyte kaatui.

Lokakuussa keskusrikospoliisi kertoi tehneensä läpimurron Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneessa tietomurtojutussa ja löytäneensä epäillyn rikoksille. Murroista epäilty Julius Kivimäkietsintäkuulutettiin kansainvälisesti ja vangittiin poissaolevana.

Vastaamo-tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki ja muut Euroopan etsityimmät 7:11
Vastaamo-tietomurroista epäilty Julius Kivimäki lisättiin Europolin etsityimpien rikollisten listalle.

Marraskuu

Vantaan Myyrmäessä tapahtui marraskuussa raaka veriteko, jonka uhriksi joutui työtehtävissään aamuvarhaisella ollut nuori postinjakaja.

Poliisi vangitsi murhasta vuonna 1999 syntyneen miehen, mutta vapautti tämän myöhemmin. Tämän jälkeen poliisin pakeille asteli toinen mies, joka väitti tehneensä teon.

Poliisi epäili alusta saakka miestä valetunnustajaksi, mikä osoittautui myöhemmin todeksi. Postinkantajan murha on edelleen selvittämättä.

Marraskuun lopulla Vantaan Hakunilassa paljastui kuuden alaikäisen nuoren 14-vuotiaaseen poikaan kohdistama raaka väkivallanteko. Poliisi tutkii tapahtumia muiden muassa törkeänä pahoinpitelynä ja törkeänä ryöstönä.

Nuorisojoukko pahoinpiteli, nöyryytti ja alisti 14-vuotiasta uhriaan. He myös kuvasivat tekoaan

Sivullinen löysi uhrin alastomana harhailemasta maastosta.

Joulukuu

Syksyn murheena pääkaupunkiseudulla olivat alaikäisten tekemien ryöstöjen lisääntyminen. Uhreiksi näissä teoissa joutuvat yleensä toiset alaikäiset.

Poliisi kertoi joulukuun alussa epäilevänsä 51-vuotiasta Mika Moringia elokuussa Helsingistä kadonneen Katja Miinalaisen taposta ja syksyllä 2019 kadonneen 35-vuotiaan Saara Arvan taposta.

Poliisi uskoo, että Moring on syyllistynyt lukuisiin muihinkin naisiin kohdistuneisiin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin.

MTV oikeudessa: Mika Moring vangittiin jälleen, saapui saliin kasvot peitettynä 3:12
Mika Moring vangittiin epäiltynä useista raiskauksista

Seuraava pommi kansan syliin putosi joulukuun puolessavälissä, kun arvostettu psykiatri tavattiin Helsingin Ullanlinnan hienostoalueelta kuljettamasta vaimoaan jätesäkissä autoonsa. Mies kertoi jätesäkkien keskellä naapureilleen, että tekee siivpousta.

Poliisi epäilee vuonna 1974 syntynyttä miestä puolisonsa taposta. Mies on hoidettavana Psykiatrisessa vankisairaalassa.

Tapaus muuttui vielä erikoisemmaksi, kun paljastui, että mies oli ajanut puoliso ja pariskunnan lapset kyydissä mereen Helsingin kauppatorin reunalta toissa kesänä.

Näin Ullanlinnan taposta epäilty ajoi perheensä mereen 0:45
Näin Ullanlinnan taposta epäilty ajoi perheensä mereen.

Jouluakaan ei päästy viettämään rauhallisesti, kun joulupäivänä Etelä-Karjalassa sijaitsevalla Rautjärvellä puukirkko syttyi tuleen kesken joulupäivän aamun jumalanpalveluksen. Kirkossa oli palon syttyessä 30 ihmistä, kaikki heistä pääsivät onneksi pakoon liekkien sylistä.

Kummalliseksi tapaus muuttui, kun paikkakunnalla paloi parin tunnin sisällä omakotitalo ja kaikki sen ulkorakennukset. Tontilta löytyi kuolleena iäkäs mies, joka ei ollut kuitenkaan menehtynyt tulipalossa.

Kirkossa olleiden kuulemisissa selvisi, että osa kirkon ovista oli yritetty teljetä ulkoapäin naruilla. Poliisi alkoikin nopeasti epäillä, että iäkäs erakkona tunnettu mies oli sytyttänyt kirkon tuleen ja tuikannut palamaan kaikki rakennukset tontillaan ennen kuolemaansa.

Poliisi tutkii kirkkopaloa törkeänä tuhotyönä.

Ennennäkemätöntä kuvaa Rautjärven palopaikoilta – tutkinnanjohtaja: Kuollut mies epäiltynä kirkon palosta 4:45
Poliisi epäilee, että Rautjärven kirkonpolttaja on kuollut.


Lue myös:

    Uusimmat