Palaneita paperinpaloja satoi joulupäivänä kolmen kilometrin päähän – Rautjärvellä kuolleen erakon naapureilla yksi kysymys: "Miksi hän päätyi tällaiseen ratkaisuun?"

Ennennäkemätöntä kuvaa Rautjärven palopaikoilta – tutkinnanjohtaja: Kuollut mies epäiltynä kirkon palosta 4:45
Ennennäkemätöntä kuvaa Rautjärven palopaikoilta – tutkinnanjohtaja: Kuollutta miestä epäillään kirkon palon sytyttämisestä.

Rautjärven joulupäivän tulipaloista epäilty mies oli naapuriensa mukaan erakko. MTV Uutisten haastattelemat lähimmät naapurit näkivät iäkästä miestä joka toinen vuosi, jos silloinkaan.

Syrjäisellä kylällä asutus on harvassa, ja lähimmätkin naapurit sijaitsevat kilometrien päässä joulupäivänä palaneesta omakotitalosta.

– Olen asunut tässä parin kilometrin päässä 30 vuotta ja nähnyt miehen ehkä yhteensä 5–10 kertaa, kertoo nimettömänä pysyttelevä mies.

– En tuntenut häntä millään tavalla, emmekä törmänneet missään. Joskus harvoin näin hänet, kun ajoin autolla ohi.

"Hän ei käynyt missään"

Naapurit kuvailevat miestä erakoituneeksi henkilöksi, joka pysytteli erossa muista kyläläisistä ja ihmisistä yleensäkin. Mieheen ei törmännyt sen enempää kaupassa kuin muissakaan riennoissa.

– Avomieheni oli hänen kanssaan tekemisissä nuorempana. Mutta aina hän on ollut hiljainen, ei käynyt missään niin kuin normaalit ihmiset, kertoo ikänsä kylällä asunut Satu Pohjalainen.

– Mies ei ollut kyläläisten kanssa juuri tekemisissä. Hänen ovensa olivat kuulemma aina lukossa, eikä hän päästänyt sisälle ketään. Hän on ollut koko ikänsä samanlainen, eikä kenelläkään täällä ole tietoa, että miksi.

Paperinpaloja satoi taivaalta

Kylällä havahduttiin erakkomiehen talossa riehuvaan tulipaloon joulupäivällä aamupäivällä. 

– Savut näin, en muuta, kertoo nimettömänä pysyttelevä miesnaapuri.

Tuuli osui toiseen suuntaan. Satu Pohjalaisen pihaan se kantoi palavia paperinpalasia.

– Kymmentä vaille yksitoista ohi ajoi ensimmäinen paloauto. Talosta tuli palaneita paperinpalasia meille asti kolmen kilometrin päähän, Satu Pohjalainen kertoo.

Menivätkö kirkkopalon käänteet ohi? Tiivistelmä Rautjärven tapahtumista 4:53
Katso videolta tiivistelmä kirkkopalon käänteistä.

Pohjalaisen mukaan alusta saakka oli selvää, ettei tulipalo ollut syttynyt itsestään, koska kaikki rakennukset erakkomiehen kiinteistöllä olivat ilmiliekeissä.

– Ei mikään palo syty sillä tavalla. 

Pohjalainen piti myös outona, että noin 30 kilometrin päässä sijaitseva Rautjärven kirkko oli syttynyt palamaan muutama tunti ennen erakkomiehen talolla syttynyttä tulipaloa.

– Kirkon palo oli alkanut räjähdysmäisesti, mikä viittaa sytytysnesteiden käyttöön, vaikka en minä tietenkään mikään rikostutkija ole, Pohjalainen pohtii.

– Kun poliisi tiedotti, ettei kumpikaan palo vaatinut ihmishenkiä ja silti talon raunioista löytyi ruumis, kyllä se sai miettimään, että mikä tapahtumien kulku on oikein ollut.

"Ihan hirveä juttu pienelle kylälle"

Satu Pohjalainen kertoo miettineensä tapahtumia kuluneiden päivien aikana uudestaan ja uudestaan.

– Tämä on ihan hirveä juttu pienelle kylälle. Joulupäivän iltana pelkäsin käydä nukkumaan, jos täällä kylillä liikkuu joku, joka tuikkaa rakennuksia tulille, Pohjalainen tunnustaa.

Mitä enemmän Pohjalainen mietti, sitä vahvemmin hän alkoi uskoa, että erakkomiehen on liityttävä tulipaloihin. Tämä rauhoitti oloa hiukan, sillä tämä tarkoitti, ettei enempää paloja olisi odotettavissa.

Poliisin vahvistus siitä, että erakkomiestä epäillään kirkon tuhopoltosta, toi helpotuksen kylällä.

– Sitä en vain tajua, että miksi hän päätyi tällaiseen ratkaisuun? Kaikki täällä ihmettelevät, että mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

– Onhan tämä järkyttävää, en ikinä olisi voinut kuvitella tällaista, enkä varsinkaan hänestä, Pohjalainen sanoo.

Tutkinnanjohtaja kommentoi Rautjärven kirkkopaloa ja sen epäiltyä MTV Uutisille 3:19
Videolla tutkinnanjohtaja kommentoi Rautjärven kirkkopaloa.

Pohjalainen kertoo asuneensa koko elämänsä samalla kylällä. Kukaan alueella ei hänen mukaansa oikein tuntenut palaneesta alosta löytynyttä miestä.

– Talo oli hänen vanhempiensa, jotka kuolivat kauan sitten. Hän asui syntymäkodissaan. Sen tiedän, että hänellä on isosisko, mutta siskoa en ole koskaan nähnyt, Pohjalainen kertoo.

Nimettömänä pysyttelevän miesnaapurin mukaan erakkomies ajoi pienellä punaisella autolla. Kyläläisten mukaan miehen taloa reunastavan kuusiaidan takaa pilkotti pieni punainen auto.

Moikkasi postilaatikollaan

Kyläläiset kerovat, että mies oli noin 70-vuotias, ehkä hieman päälle. Hän asui talossaan yksin, puolisoa hänellä ei heidän tietämänsä mukaan ole koskaan ollut.

– Joskus ajoimme ohi, kun hän oli postilaatikollaan hakemassa postia. Silloin hän usein moikkasi, välillä tosin jätti moikkaamatta. Näin häntä postilaatikollaan ehkä joka toinen vuosi, Pohjalainen kertoo.

Pohjalaisen mukaan alueella ei ole ollut aiemmin selittämättömiä tulipaloja. Joulun tapahtumat tulivat kaikille täytenä yllätyksenä.

– Tässä on täytynyt olla selkeä suunnitelma taustalla, kun sidotaan kirkon oviin naruja ja hommataan sytytysaineita. Hetken mielijohteesta tämä ei ole voinut tapahtua, Pohjalainen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat