Poliisilta lisätietoa: 14-vuotiasta hakattiin, potkittiin ja nöyryytettiin Vantaalla – alastomaksi riisutusta pojasta kuvattu video ehdittiin levittää nettiin

5:16
Katso video: Tämä Vantaan Hakunilan poikkeuksellisesta väkivallanteosta tiedetään nyt.

14-vuotias poika joutui erittäin vakavan väkivaltarikoksen uhriksi Vantaan Hakunilassa perjantai-iltana 25. marraskuuta. Poliisi epäilee kuuden nuoren syyllistyneen muun muassa nuoren pojan törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään ryöstön yritykseen.

Teko tapahtui iltakahdeksan aikaan perjantaina 25. marraskuuta. Teko kesti noin puoli tuntia.

14-vuotias poika tunsi tekijät entuudestaan. Epäillyt olivat kutsuneet pojan Hakunilan urheilupuiston läheisyydessä sijaitsevalle nuotiopaikalle. 

Paikan päällä uhrilta oli yritetty ryöstää omaisuutta ja häneen oli kohdistettu vakavaa väkivaltaa.

– Uhrilta ei viety mitään, eli ilmeisesti omaisuus ei ollut tekijöiden mielestä riittävän arvokasta. Uhria pahoinpideltiin hakkaamalla ja potkimalla häntä päähän ja vartaloon, kun hän makasi maassa, nuorten tutkintaryhmän rikosylikonstaapeli Pia Katajala Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV Uutisille.

Lopulta uhri oli teräaseella uhkaamalla riisutettu alasti.

– Puukkoa ei ole pidetty esillä, vaan sillä on uhattu. Jossain vaiheessa puukkoa oli esitelty uhrille, mutta sitä ei ole käytetty.

Yksi epäillyistä tekijöistä kuvasi videolle uhrin riisuttamisen ja nöyryyttämisen.

– Videolla näkyy uhrin nöyryyttämistä. Uhri on videolla alasti ja aivan paniikissa ja anelee tekijöiltä armoa, Katajala kuvailee.

Tapaamisen aikana nuoret eivät juoneet alkoholia tai juottaneet alkoholia uhrille, mutta ainakin osa tekijöistä oli teon aikaan päihtyneitä.

Järkyttynyt uhri pakeni alasti

Väkivallanteko päättyi noin puoli yhdeksän aikaan. Sivullinen teki ilmoituksen poliisille väkivaltatilanteesta kello 20.20, koska hän oli kiinnittänyt huomiota laavulta kuuluvaan meteliin.

Kun poliisit menivät paikalle, väkivallanteko oli jo ohi, mutta videon kuvannut nuori mies otettiin kiinni tapahtumapaikalta.

– Uhri oli päässyt pakenemaan tilanteesta hyppäämällä muutaman metrin korkeudesta jyrkänteeltä alas. Uhri on harhaillut metsässä alastomana ja päätynyt noin kilometrin päähän, josta sivulliset henkilöt olivat soittaneet paikalle apua ja auttaneet hänet turvaan, Katajala kertoo.

– Ellei uhri olisi päässyt pakenemaan, teko olisi voinut päättyä huomattavasti traagisemmin.

Uhri ehti harhailla metsässä yli tunnin, ennen kuin hän kohtasi sivulliset, jotka soittivat hätäkeskukseen. Uhri vietiin sairaalaan, mutta hän ei saanut teossa vakavia fyysisiä vammoja.

– Tuolloin oli jo lunta maassa ja kylmä, mutta ei onneksi kova pakkanen. Kun sivulliset tapasivat uhrin, hän oli todella järkyttynyt.

Epäiltynä kuusi nuorta

Poliisi epäilee teosta yhteensä kuutta nuorta, joista kaksi on alle 15-vuotiaita ja muut neljä 15–17 vuotiaita.  Epäiltyihin tekijöihin on käytetty erilaisia, kovia pakkokeinoja.

Videon kuvannut ja tekopaikalta kiinniotettu yli 15-vuotias mies on ollut vangittuna teon vuoksi, mutta hänet on nyt jo vapautettu. 

Kaksi tekijöistä on määrätty tehostettuun matkustuskieltoon ja yksi perusmuotoiseen matkustuskieltoon. Tämän lisäksi lastensuojelu on kiireellisesti sijoittanut kaikki epäillyt.

– Tätä vakavaa väkivallantekoa tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa törkeänä pahoinpitelynä, törkeänä ryöstön yrityksenä, vapaudenriistona sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitona ja levittämisenä, Katajala sanoo. 

Kaikkia epäillyistä ei epäillä kaikista rikosnimikkeistä.

– Kaikki heistä ovat kuitenkin osallistuneet tekoon eikä kukaan ole ainakaan yrittänyt estää tekoa.

Osa epäillyistä on poliisille entuudestaan tuttuja.

Ei todellista motiivia

Poliisin mukaan teolle ei ole selvinnyt varsinaista motiivia.

– Mitään todellista motiivia ei vaikuta olevan. Jonkinlaista keskinäistä suunsoittamista tässä on ollut ennen tekoa, Katajala sanoo.

Video uhrin nöyryyttämisestä oli jo ehditty levittää sosiaaliseen mediaan ja internetiin. Kiinniottohetkellä video löytyi yhden epäillyn puhelimesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja