Kommentti: Käsittämättömän julman vankilamurhan käsittely sai käsittämättömän alun oikeudessa – miten syytetty sai veitsen oikeussaliin?

Vantaan vankilamurhan julmat yksityiskohdat julki – MTV paikalla käräjäoikeudessa 6:04
Vantaan vankilamurhan julmat yksityiskohdat julki – MTV paikalla käräjäoikeudessa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi tänä aamuna Vantaan vankilan sellimurhan käsittely. Teko oli käsittämättömän julma, mutta erittäin poikkeuksellinen ja yllättävä oli myös oikeudenkäynnin aluksi tapahtunut välikohtaus, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén.

19- ja 23-vuotiaita miehiä syytetään 21-vuotiaan miehen julmasta murhasta, joka tapahtui tammikuun lopulla Vantaan vankilan matkasellissä. Poliisi kuvasi jo esitutkinnan aikana henkirikosta käsittämättömän julmaksi ja brutaaliksi, pitkäkestoiseksi teoksi.

Tänään kuultujen syytteiden perusteella sitä se todella oli. Syyttäjä kuvaili tekoa päiviä kestäneeksi kidutukseksi.

Käsittämätöntä on varsinaisen teon lisäksi myös se, millä tavalla oikeudenkäynti Vantaalla tänä aamuna alkoi. Syytetyt miehet istuivat salissa valmiina, kun media ja yleisö päästettiin sisään.

19-vuotias ulkomaalaistaustainen syytetty peitti kasvonsa maskilla ja paperilapulla. Hän istui muutoin rauhallisesti paikoillaan.

Sen sijaan 23-vuotias syytetty alkoi jo heilutella käsiään takarivissä, kun kuvaajat vielä kuvasivat 19-vuotiasta miestä. Kuvaajat siirtyivät pian 23-vuotiaan luo. Miehen hermostunut käsien heiluttelu ja käsimerkkien näyttely jatkui. Mies oli peittänyt koko päänsä mustalla huivilla. Hänestä näkyi vain silmät.

Kun kuvaajat olivat jo lähdössä miehen luota pois, hän nousi yhtäkkiä seisomaan paikoillaan ja alkoi riehumaan. Mies vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun, mutta neljä vartijaa ja poliisi tulivat heti kiinni mieheen ja painoivat hänet seinää vasten. Mies rimpuili vastaan, mutta hänet laitettiin käsirautoihin.

Tilanne oli nopeasti ohi ja media käskettiin hetkeksi ulos salista.

Ulkona käytävällä selvisi, että yksi kuvaajista oli selvästi kuullut, kun vartijat käskyttivät miestä laittamaan puukon pois. Se tuntui uskomattomalta. Miten murhasta syytetty ja vangittuna oleva mies olisi voinut kuljettaa puukon oikeussaliin?

Istunto jatkui. Hetkeä aiemmin riehunut 23-vuotias syytetty istui nyt aloillaan salissa, kädet selän taakse raudoitettuna.

Salissa luettiin syytteet. Poliisin esitutkinnassa kuvailema julma teko ei ollut lainkaan vähätelty kuvaus – päinvastoin.

Kolme sivua pitkä murhan teonkuvaus oli vielä julmempi ja brutaalimpi, mitä kukaan osasi ennalta odottaa. Kolme päivää kestäneessä henkirikoksessa oli käytetty uskomattoman moninaista, raakaa ja julmaa väkivaltaa.

Uhria oli nöyryytetty ja kidutettu. Hänen käskettiin kontata sellissä, hänelle juotettiin virtsaa, häntä hakattiin ja potkittiin päähän ja vartaloon. Hänen kieleensä tumpattiin tupakoita ja hänelle syötettiin tupakantumppeja. Hänen päälleen kaadettiin kiehuvaa vettä ja hänen käskettiin nuolla sellin lattioita. Hänet raiskattiin kahdesti. Hänen käskettiin viiltää omia ranteitaan partahöylän terällä ja kun se ei onnistunut, tekijät jatkoivat uhrin ranteiden viiltelyä.

Uhri oli kuoltuaan yltä päältä mustelmilla ja ruhjeilla. Hänellä oli lukuisia murtumia ja palovammoja, kun hänet löydettiin sellistä kuolleena kolme päivää myöhemmin.

Tekijät olivat käskeneet uhria kirjoittamaan ennen kuolemaansa itsemurhaviestin, joka laitettiin sänkyyn hänen viereensä.

Kaiken väkivallan päätteeksi uhrin päähän sidottiin muovipussi ja häntä kuristettiin kaulasta. Toinen tekijöistä piti uhria jaloista kiinni, kun toinen kuristi kaulalta. Uhri kuoli tukehtumalla. Muovipussi otettiin uhrin päästä pois vasta, kun hän oli lopettanut liikkumisen.

Tekijät väittivät vartijoille, että 21-vuotias olisi itse surmannut itsensä.

Uhri kävi ulkona sellistä kesken väkivallan – miksi kukaan ei puuttunut asiaan?

Kolme päivää jatkuneen väkivallan aikana uhri näki myös vankilan vartijoita. Hän kävi ulkona sellistä, mutta kukaan ei kiinnittänyt ainakaan riittävästi huomiota häneen.

On käsittämätöntä, miksi yksikään vankilan henkilökunnasta ei havainnut mitään vammoja uhrissa? Miksi uhri ei itse kertonut kenellekään, miten julman väkivallan kohteeksi hän oli joutunut sellissään? Miksi hän suostui palaamaan uudestaan selliin, jossa häntä hakkaavat tekijät myös majoittuivat?

Syyttäjän mukaan uhri oli täysin lamaantunut, alistunut ja puolustuskyvytön. Uhri pelkäsi ilmeisesti niin paljon, ettei hän uskaltanut kääntyä yhdenkään vartijan puoleen.

Matkasellissä oli tekijöiden ja uhrin lisäksi kolme muuta vankia. Heille ei ollut tehty väkivaltaa, mutta heitä uhkailtiin. Kaikki kolme näkivät, mitä uhrille sellissä tehtiin, mutta kukaan heistä ei uskaltanut puhua tapahtumista vartijoille.

Poliisi kertoi eilen, että Vantaan vankilan toiminnasta on nyt käynnistetty esitutkinta. Se on vähintäänkin aiheellista tässä tilanteessa, jossa 21-vuotias vanki menetti henkensä pitkään jatkuneen kiduttamisen jälkeen sellissä.

Kenen on vastuu, että tällaista väkivaltaa voi tapahtua suljetussa vankilassa, jossa henkilökunnan tehtävä olisi varmistaa kaikkien vankien turvallisuus?

Uskomattoman julman syytteidenluvun jälkeen istunto jatkui salaisena. Ennen kuin media poistui salista, tuomareilta kysyttiin, oliko syyttäjällä todellakin puukko mukanaan. Tuomarit sanoivat, että he eivät olleet nähneet puukkoa eikä sellaisen tuominen oikeussaliin olisi mahdollista.

Vähän myöhemmin mediaan alkoi tulla lisää kuvia uhkaavasta välikohtauksesta oikeussalissa. Seiskan kuvissa miehen kädessä näkyy jonkinlainen teräase. Miten hän pystyi kuljettamaan sen saliin ja mistä hän oli saanut sen haltuunsa?

Syytetty on tällä hetkellä sijoitettuna Riihimäen vankilaan. Vankilasta hänet kuljetettiin vankikuljetuksella oikeuteen.

Paljon selvitettävää

Riihimäen vankilan johtaja sanoi tänään iltapäivällä STT:lle, että välikohtauksen aiheuttaneella 23-vuotiaalla sellimurhasta syytetyllä kädessä ollut esine ei ollut metallinen. Kyse oli siis ilmeisesti jonkinlaisesta muovisesta veitsestä. Asia on siirtynyt poliisin tutkittavaksi.

Poliisi tutkii siis nyt Vantaan vankilaviranomaisten toimia henkirikoksen osalta, mutta nyt tutkitaan myös sitä, minkä esineen syytetty kuljetti oikeussaliin ja miten. Syytetty oli vartijoiden ja poliisien ympäröimä, mutta silti hän alkoi riehua uhkaavasti.

Käsittämättömän julma henkirikos sai käsittämättömän jatkon oikeudessa.

Viranomaisilla on nyt vastattavanaan useita eri kysymyksiä, eikä vähäisimpänä se, miksi kaksi aiemmin väkivaltarikoksista tuomittua miestä sijoitettiin selliin seksuaalirikoksista tuomitun kanssa ja miten väkivalta saattoi jatkua päiväkausia ilman, että kukaan siihen puuttui?

Lue myös:

    Uusimmat