MTV Uutisten tiedot: Liikemies Johann Hägerströmin murha saattaa liittyä väärennetyn taiteen kauppaan – KRP kuulustellut useita epäiltyjä

KRP avasi uudelleen vanhan murhatutkinnan: Liikemies Johann Hägerström upotettiin painojen kanssa mereen 5:43
Katso video: KRP avasi uudelleen vanhan murhatutkinnan – MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo tapauksesta.

Keskusrikospoliisi on edistynyt syksyllä 2004 kadonneen ja kesällä 2005 merestä murhattuna löytyneen liikemiehen Johann Hägerströmin murhatutkinnassa. 

KRP avasi Hägerströmin tapauksen uudelleen aktiiviseen tutkintaan keväällä, kun se oli saanut uutta tietoa asiassa.

– Olemme kuulleet epäillyn asemassa useampia henkilöitä, tutkinnanjohtaja Teemu Saukoniemi vahvistaa MTV Uutisille.

Saukoniemi ei tarkemmin kerro epäiltyjen määrää eikä sitä, mikä heidän mahdollinen roolinsa on epäilyissä. 

MTV Uutisten tietojen mukaan osa epäiltyinä kuulluista henkilöistä on ollut uudelleen avatun tutkinnan aikana kiinniotettuna pidempään, mutta kukaan heistä ei ole eikä ole ollut vangittuna.

Liikemies Johann Hägerströmillä oli yhteyksiä muun muassa taidepiireihin.

Tämä käy ilmi useiden henkilöiden kertomuksista ja myös vanhoista esitutkintapöytäkirjoista, joita MTV Uutiset on käynyt läpi. Pöytäkirjat liittyvät Hägerströmiin kohdistuneisiin talousrikosepäilyihin 2000-luvun alkupuolella.

MTV Uutisten tietojen mukaan uudelleen avattu murhatutkinta onkin viime kuukausina keskittynyt siihen, voisiko henkirikoksen motiivi liittyä väärennetyn taiteen kauppaan ja sitä kautta rahaan ja/tai velkoihin.

– Voin vahvistaa, että taidekauppa on yhtenä tutkintalinjana, Saukoniemi sanoo MTV Uutisille.

"Kahvilla Ekbergillä"

MTV Uutisten tietojen mukaan Hägerström tapasi tunnetun taidegalleristin katoamispäivän 21.10. 2004 aamuna Helsingissä Bulevardilla. He kävivät tuolloin yhdessä myös kahvilla Bulevardilla sijaitsevassa Ekbergin kahvilassa.

MTV Uutiset tavoitti kyseisen taidegalleristin. Taidegalleristi kertoo tunteneensa Hägerströmin ja tehneensä tälle esimerkiksi taide-esineiden arvioita. 

Hän myöntää myös, että kävi Hägerströmin kanssa muutamia kertoja kahvilla Ekbergillä mutta ei oman kertomansa mukaan juuri Hägerströmin katoamispäivän aamuna.

– Samalla viikolla ehkä.

Taidegalleristin mukaan poliisi on kuullut häntä Hägerströmin asiassa. Hän on kuitenkin haluton kertomaan tarkemmin.

– En muista enkä osaa sanoa missä asemassa kuultiin eikä minulla ole tarvetta puhua siitä, hän sanoo MTV Uutisille.

Taidegalleristin tapaamisen jälkeen Hägerström meni katoamispäivänään ilmeisesti vielä asianajotoimistoon, missä hän tapasi silloisen bisneskumppaninsa ja juristin. Tästä tapaamisesta MTV Uutiset kertoi jutussaan kesän alussa.

Bisneskumppanin mukaan Hägerström oli tuolloin kertonut asianajotoimistosta lähtiessään, että hänellä oli sovittu tapaaminen joidenkin ulkomaalaisten kanssa Töölössä sijaitsevassa omassa neuvottelutilassaan. Tarkemmin Hägerström ei asiaa avannut.

– Sen jälkeen en enää nähnyt häntä elossa, bisneskumppani kertoi MTV Uutisten haastattelussa touko-kesäkuun vaihteessa.

 Poliisi on kesän aikana kuullut myös bisneskumppania murhatutkinnassa. Bisneskumppani itse muistelee MTV Uutisille, että häntä kuultiin todistajan asemassa.

Missä henkirikos tapahtui?

Lokakuussa 2004 kadonneen Hägerströmin ruumis löytyi mattoon käärittynä 22.7. 2005 Kirveenrauman salmesta Varsinais-Suomen Rymättylästä.

Poliisin mukaan Hägerström oli murhattu ja upotettu painojen kanssa mereen.

Kesäkuussa poliisi kertoi MTV Uutisille, että henkirikoksen mahdollisena motiivina ovat olleet Hägerströmin velat.

Tutkinnanjohtaja Saukoniemi ei halua kommentoida sitä, epäileekö KRP henkirikoksen tapahtuneen Helsingissä vai Helsingin ulkopuolella. 

Poliisi on kaivannut tutkinnan aikana vihjeitä muun muassa Hägerströmin käytössä katoamisaikaan olleesta Sony Ericsson P900 -kamerapuhelimesta, joka paikantui katoamisen jälkeen viimeisen kerran Mustion alueelle. Puhelin on yhä kateissa.

– Joitakin vihjeitä siitä on tullut, Saukoniemi sanoo.



Lue myös:

    Uusimmat