Hotelli Tornin ravintolassa oireita aiheuttanut mysteeriaine oli mahdollisesti kardemummaa – epäillyn kotiin lähetettiin terroripommiryhmä

Hotelli Tornin ravintolan työntekijöille oireita aiheuttanut mysteeriaine oli mahdollisesti kardemummaa. Poliisin esitutkinnassa ei löydetty selitystä ravintolan työntekijän oireille.

Oudosti käyttäytynyt nainen aiheutti hämminkiä Helsingin hotelli Tornin ravintolassa viime kesänä.

Poliisi tiedotti 11. heinäkuuta, että ravintola oli jouduttu sulkemaan kesken perjantai-illan, sillä asiakkaan epäiltiin levittäneen siellä tuntematonta ainetta. Kolme ravintolan työntekijää oli saanut oireita ja toimitettu työterveyteen.

Näin poliisi kertoi aiheesta tuoreeltaan:

Nainen levitti tuntematonta ainetta hotelli Tornissa – tutkinnanjohtaja kertoo erikoisesta tapauksesta 2:23

Ravintola eristettiin ja poliisi teki paikalla tutkimuksia. Tapausta tutkittiin muun muassa pahoinpitelynä.

Myöhemmin poliisi tiedotti, että esitutkinta päätetään, koska työntekijöiden oireiden syytä ei saatu selville. Nainen ei myöskään poliisin käsityksen mukaan ollut levittänyt mitään ainetta tahallaan.

MTV Uutiset sai haltuunsa jutun esitutkintamateriaalin, jonka perusteella mysteeriaine oli mahdollisesti kardemummaa.

Nainen herätti hämmennystä

Poikkeuksellinen tapahtumasarja sai alkunsa, kun nainen saapui ravintolaan ja kiinnitti työntekijöiden huomion oudolla käytöksellään.

Jopa poliisi muotoili esitutkintapöytäkirjaan, että naisen käytös ei ollut aivan sitä, mitä tavallisesti kahvilassa voisi olettaa. Poliisi todisti asiaa valvontakameratallenteelta.

Nainen oli tilannut kahvin ja istunut sen jälkeen pöytään. Hän oli alkanut käymään läpi mukanaan olleita tavaroita. Nainen kaivoi kassistaan pöydälle muun muassa laastaripaketin ja jonkinlaisen mausteputkilon näköisen esineen.

Nainen otti käteensä jotain ja ravisteli sitten mahdollisesti jotain pöydälle tai johonkin pieneen astiaan. Nainen myös ravisteli jotain käsilaukkuunsa, käänteli ja silitteli mukanaan ollutta viikatun pyyhkeen näköistä esinettä sekä levitteli pieniä lapun näköisiä asioita pöydälle.

– [Naisella] on kahvilan pöydässä edessään esineitä, jotka eivät varsinaisesti liity kahvin juontiin ja lisäksi hänen touhukkuutensa esineiden kanssa ja niiden siirtely ja koskettelu on voinut vaikuttaa jollakin tavalla huomiota herättävästi, poliisi arvioi valvontakameratallenteen antia.

Lisäksi nainen nauroi ja puhui itsekseen.

Yksi ravintolan työntekijöistä ymmärsi, että nainen jollain tavalla "siunasi" mukanaan ollutta laastaria. Henkilökunta kuuli myös, että nainen puhui jotain "ilmanjakajasta, joka tasoittaa ilmaa".

– Ymmärsin, että hänellä ei selvästikään ollut kaikki kunnossa, eräs työntekijä kertoi kuulusteluissa.

"Kuin olisi juonut sixpackin kaljaa"

Jostain syystä kolme ravintolan työntekijää sai naisen vierailun aikana tai pian sen jälkeen erikoisia oireita. Esitutkinnassa kolmikko kertoi tunteneensa olonsa sekavaksi tai jollain muulla tavalla oudoksi.

Kuulusteluissa nousivat esiin muun muassa termit aivosumu ja delirium. 

Yksi kertoi tajuntansa hämärtyneen ja kuvaili tilaansa paniikkihäiriön kaltaiseksi. Toisen päässä jyskytti ja huimasi. Myös hän kertoi päässään sumenneen. Tarjoilijalla hajosi lasi, kun hän kopsautti sen hanaan. Silloin hän koki, että "jotain on tekeillä".

Kolmas puolestaan kertoi huomanneensa, ettei kyennyt naisen pöydän siivottuaan enää kunnolla lukemaan. Henkilö kärsi kyllä kertomansa mukaan lukihäiriöstä, mutta tila oli hänen mukaansa silti tavallisesta poikkeava.

– Alkuun oli sellainen hitaasti nouseva olo, yhtäkkiä olin ihan pihalla. Asiakkaan tilaus piti miettiä moneen kertaan. Pienen tekstin lukeminen vaikeutui ja myöhemmin tuli huonovointisuutta. En oksentanut, mutta oli kuvottava olo, hän kuvaili.

– Kuin olisi juonut sixpackin kaljaa, mutta ilman humalaa, hän jatkoi.

Kolmikko keskusteli oudosta olosta keskenään ja meni sitten puhumaan esimiehelle.

– Me kaikki huomasimme, että kaikki ei todellakaan ole kunnossa, ja sitten sovimme, että lähdemme Terveystaloon selvittämään asiaa. 

Ravintolan esimies oli myöhemmin kommentoinut omalle pomolleen, että kolme työntekijää olivat olleet "ihan sekaisin". 

Terroripommiryhmä lähetettiin naisen kotiin

Poliisi selvitti asiaa suurin resurssein. Naisen kotiin lähetettiin tavallisten rikostutkijoiden lisäksi poliisin TEPO-ryhmä, eli terroripommiryhmä, joka on erikoistunut vaarallisten aineiden havaitsemiseen ja käsittelyyn.

Sama porukka kampasi Tornin ravintolan myrkkyjen varalta.

Vaarallisia aineita tai viitteitä sellaisista ei löydetty, ei edes KRP:n rikoslaboratorioon lähetetyistä näytteistä.

Nainen itse kiisti, että hänellä olisi ylipäätään pääsyä minkäänlaisiin vaarallisiin aineisiin. Kuulusteluissa hän kertoi, että hänellä oli saattanut olla tapahtumapäivänä mukanaan kardemummaa – tai sitten ei.

Mitään varmuutta naisella ei ollut, eikä hän muistanut muitakaan tapahtumia tai pystynyt selvittämään tekemisiään. Nainen ei ollut saanut itse minkäänlaisia oireita tilanteessa.

Sivulliset eivät saaneet mitään oireita

Ravintola oli tapahtuma-aikaan lähes täysi. Paikalla oli useita sivullisia henkilöitä, joista kukaan ei raportoinut mistään oireista. Edes naisen vieressä olleet tai hänen ohitseen kulkeneet henkilöt eivät olleet oireita saaneet.

Poliisi päätteli, että jos ravintolaan todella olisi levinnyt jotain vaarallista ainetta, oireita olisivat saaneet muutkin kuin ravintolan kolme työntekijää.

– …olisi oireita tullut useille henkilöille ja erityisesti heille, jotka oleskelivat ravintolatilassa kauan tai naisen lähellä, esitutkintapöytäkirjaan on kirjattu.

Poliisi kiinnitti huomiota myös siihen, että ravintolan työntekijät olivat itsekin kuvailleet ravintolassa leijaillutta tuoksua makeaksi, eikä millään tavalla pahaksi. Mieleen tulivat huonetuoksut ja sähkötupakat.

Poliisi vaikutti kuvauksien kuulostavan eteeriseltä öljyltä, aromilta tai mausteelta.

Esitutkinnan perusteella on mahdollista, että poliisin etsimä mysteeriaine olikin kardemummaa.

Poliisi totesi, ettei tutkinnassa pystytty selvittämään lähdettä ravintolan työntekijöiden oireisiin. Siten mitään näyttöä rikoksesta ei  myöskään ollut.

Poliisi päätyi keskeyttämään naista kohtaan aloitetun rikostutkinnan elokuun lopulla. Juttu ei etene syyttäjälle tai oikeuteen, eikä naista enää epäillä mistään rikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat