Uutta tietoa Riina Mäkisen katoamisesta: Poliisin koirapartiot kuulivat laukauksia katoamispaikan lähellä

1:16
Katso videolta, millaisessa kallionkolossa Mäkinen ja hänen seurassaan ollut mies olivat miehen mukaan piilotelleet ennen Mäkisen katoamista.

MTV Uutiset on saanut uutta tietoa kadonneen 19-vuotiaan Riina Mäkisen tapaukseen liittyen. Poliisin asiakirjojen mukaan Riinan katoamispaikalla kuultiin laukaukselta kuulostavia ääniä vielä senkin jälkeen, kun poliisit olivat saapuneet paikalle. Aiemmin on kerrottu, että pamauksia kuuli sivullinen koiranulkoiluttaja ennen poliisin saapumista.

Poliisit tulivat syrjäiselle metsätielle Loviisan Vanhakylään 10. toukokuuta 2017, koska sivullinen koiranulkoiluttaja oli soittanut hätäkeskukseen erikoisesta kohtaamisesta.

Hän oli nähnyt metsässä palaneen auton ja auton luona kaksi henkilöä, miehen ja naisen. Parivaljakko oli yltä päältä noessa, ja mies pyysi koiranulkoiluttajalta kyytiä.

Ulkoilija ei kyytiä tarjonnut, koska hän piti tilannetta uhkaavana. 

Ulkoilijan mukaan nokinen mies esitteli hänelle patruunarasiaa, ja hän oli myös aiemmin kuullut samalta suunnalta kolme laukausta muistuttavaa ääntä.

Ensin oli kuulunut yksi laukaus, ja noin 15-20 minuuttia myöhemmin kaksi lisää. Mies oli kulkenut äänten suuntaan ja löytänyt parivaljakon noin 4 minuuttia viimeisten pamausten jälkeen.

Koiranulkoiluttaja kertoi poliisille, että miehen kanssa metsässä ollut nainen ei ollut puhunut koko kohtaamisen aikana mitään.

– Hän seisoi paikallaan lasittunut katse naamallaan ja minulle tuli sellainen tunne, ihan kuin hän olisi vasten tahtoaan siinä tai että hänet olisi käsketty olemaan hiljaa. En katsonut häntä kovin tarkkaan, sillä koin tilanteen aika uhkaavaksi ja keskityin siihen mieheen, hän kertoi.

Ulkoilija poistui paikalta heti kun pystyi ja soitti hätäkeskukseen.

Myöhemmin selvisi, että nainen oli 19-vuotias Riina Mäkinen. Koiranulkoiluttaja oli viimeinen ulkopuolinen, joka varmasti näki Mäkisen hengissä. Mäkinen on ollut kateissa pian viisi vuotta.

Selittääkö autopalo pamaukset?

Poliisi on pitänyt palavaa autoa ja palossa räjähdelleitä aseen patruunoita mahdollisena selityksenä ulkoilijan kuulemille pamauksille.

Riinan seurassa ollut mies on kertonut kuulusteluissa, että auton peräkontissa oli jopa 200 patruunaa. Hänellä itsellään oli mukanaan luvaton FN Baby Browning -pistooli, jonka hän oli hankkinut aiemmin itsepuolustusvälineeksi.

– Auton takakontissa oli patruunoita, jotka alkoivat paukkumaan ja sitten tuli kiire maastoutua. Mulla oli valmiiksi taskussa muutama patruuna, mies kertoi poliisille.

– Kun auto syttyi palamaan, niin se lähti tosi nopeasti eikä sitä voinut enää sammuttaa. Sitten alkoi luodit räjähdellä ja menin kiven taakse suojaan, mies jatkoi myöhemmissä kuulusteluissa.

Mies on kertonut myös, että mahdollisesti myös auton akku ja autossa olleet spray-kannut räjähtivät auton palaessa.

Autopalo ei kuitenkaan suoraan selitä sitä, miksi myös ulkoilijan paikalle hälyttämät poliisit kuulivat laukauksen ääniä päästyään auton luokse ja ympäröivään maastoon, koska auto ei enää tuolloin palanut.

Poliisin tekemät kuulohavainnot käyvät ilmi MTV Uutisten haltuunsa saamista poliisin asiakirjoista. Niistä ei ole kerrottu julkisuudessa aiemmin.

Paikalla oli koirapartioita

Riina Mäkisen katoamisen jälkeen poliisitutkinnassa kuultiin paikalle ensimmäisenä saapuneen poliisipartion vanhempaa konstaapelia.

Hän kertoi saaneensa ilmoituksen poliisin kuulemista laukauksista poliisikoirapartioilta, jotka olivat palaneen auton lähimaastossa etsimässä nokista miestä ja naista koiranulkoiluttajan hätäkeskuspuhelun jälkeen.

Vanhemman konstaapelin partio oli tuolloin jo poistunut paikalta ja mennyt Loviisan ABC:lle, missä he olivat pelastuslaitoksen yksikön seurassa. Pelastuslaitos odotti pääsyä autopalon tapahtumapaikalle, koska poliisi oli vielä tuossa vaiheessa evännyt heiltä pääsyn sinne.

Palaneen auton luona oli siis muita poliiseja.

– ABC:lla oli pelastuslaitoksen yksikkö odottamassa lupaa mennä kohteeseen. Silloin auton lähistöllä olleet koirapartiot ilmoittivat, että on kuulunut uusia laukauksia, vanhempi konstaapeli kertoi kuulusteluissa.

Konstaapeli lähti partiokaverinsa kanssa palaneen auton lähistöllä sijaitsevalle mökille passiin laukausten takia. Sillä välin koirapartiot jatkoivat etsintöjä palaneen auton lähistöllä.

– Lato ja mökki oli lukittu ja saunarakennus oli tyhjä. Siinä odotimme varmaan ainakin noin tunnin. Koirapartiot ilmoittivat jossain vaiheessa, että olivat nähneet liikettä auton lähistöllä. Ketään ei kuitenkaan tehtävän aikana tavoitettu, konstaapeli kertoi.

– Meidän partiomme ei kuullut kyseisiä laukauksia, koska olimme sen verran kaukana, hän kommentoi koirapoliisien havaintoja.

Auto ei enää palanut

Poliisi on aiemmin esittänyt mahdollisena selityksenä, että palaneen auton suunnilta kuullut laukausäänet syntyivät autossa olleiden patruunoiden räjähdellessä palon aikana. Riina Mäkisen seurassa ollut mies on kertonut näin kuulusteluissa.

Teoria ei kuitenkaan tunnu selittävän poliisien kuulemia laukausääniä. Auto ei enää palanut, kun poliisi tuli paikalle.

– Auto ja maasto sen ympärillä oli jo sammunut. Auton takakulman kohdalla oli enää vähän savuava nuotiopaikka. Mitään liekkejä ei siis näkynyt enää, paikalle ensimmäisenä saapunut vanhempi konstaapeli kertoi kuulusteluissa.

Auto ei ollut palanut enää edes siinä vaiheessa, kun sivullinen koiranulkoiluttaja oli sattunut paikalle ennen poliiseja. Ulkoilija kertoi tämän kuulusteluissa.

– Auto oli täysin loppuun palanut, eikä se enää savunnut. Auton ympäristössä oli tavaraa ja muun muassa voimapihdit. Maa oli lämmin auton ympärillä ja savu nousi auton viereen tehdystä nuotiosta, koiranulkoiluttaja kertoi poliisille.

– Nuotiossa oli jotain kuparikaapeleita ja mies sanoi polttaneensa niitä siinä koska aikoo myydä kuparin. Mies kyseli minulta, voisivatko he tulla kyytiini. Koin tilanteen hyvin uhkaavaksi ja epäilin heidän haluavan viedä autoni, hän jatkoi.

Ulkoilijalta kysyttiin kuulusteluissa myös mielipidettä siihen, että Mäkisen seurassa ollut mies oli kertonut poliiseille laukausten äänten syntyneen auton palaessa.

– Auto oli palanut jo kokonaan, kun tulin paikalle. Minun käsitykseni on, että ne on ammuttu, ulkoilija arveli.

Mies myös kertoi tietävänsä jotain aseista, koska hän on itse metsästäjä.

"Siitä voi alkaa vetää sitten johtopäätöksiä"

Tapauksen tutkinnanjohtajalla, rikosylikonstaapeli Jussi Wahella ei ole varmoja vastauksia siihen, mistä poliisien kuulemat laukaukset tai pamausäänet kuuluivat.

Poliisi pitää edelleen mahdollisena, että äänet tulivat autossa räjähtäneistä patruunoista ja esimerkiksi spray-purkeista.

Wahe kuitenkin myöntää, että on myös mahdollista, että Riina Mäkisen seurassa ollut mies olisi ampunut mukanaan olleella pistoolillaan laukauksia.

– Meidän arviomme on, että jos ne eivät ole autossa räjähtäneet, on mahdollisuus, että hän on ampunut aseella. Siitä voi alkaa vetää sitten johtopäätöksiä, Wahe sanoo.

Miestä ei epäillä mistään rikoksesta Mäkisen katoamiseen liittyen.

Poliisi ei ole silti sulkenut pois mahdollisuutta, että Mäkinen olisi joutunut henkirikoksen uhriksi.

– Totta kai se on yksi vaihtoehto, mutta ruumista ei ole löydetty, ja asiassa on tehty kaikki mahdolliset tutkintatoimet, Wahe sanoo.

– Aina voi kuitenkin jälkikäteen pohtia, mitä olisi voinut tehdä toisin.

Koiranulkoiluttaja on viimeinen ulkopuolinen henkilö, jonka on voitu varmasti sanoa nähneen Riina Mäkinen hengissä. 19-vuotiaasta naisesta ei ole tehty 10. toukokuuta 2017 jälkeen yhtään varmaa havaintoa.

Mies jäi kiinni ABC-asemalla, yritti piilottaa aseen koiranruokien taakse

Mäkisen seurassa ollut mies on kertonut oman versionsa siitä, mitä autopalon jälkeen tapahtui. Poliisi on aiemmin todennut, että mies on pystynyt kertaamaan tapahtumia uskottavasti.

Miehen kertomuksen mukaan kaksikko piileskeli paikalle tulleita poliiseja auton lähistöllä sijaitsevassa kallionkolossa ja ajautui myöhemmin illalla riitoihin. Mies on kertonut Mäkisen lähteneen lopulta yksin kävelemään metsätietä pitkin suuntaan, josta kaksikko oli alun perin saapunut.

Mies ei kertomansa mukaan nähnyt Riinaa enää tämän jälkeen.

Mies vietti itse yön kallionkolossa ja meni seuraavana aamuna Loviisan ABC:lle, missä hänet otettiin kiinni. Mies oli kiinnittänyt paikalla olleen poliisipartion huomion.

– Siksi kun mulla ei ollut kenkiä jalassa niin siksi mut otettiin kiinni ja kait ne mua etti kuitenkin ja kattoi, että tossa on niin savun hajuinen kaveri, että siks mut otettiin kiinni, mies pohti poliisikuulusteluissa 12. toukokuuta, eli päivä kiinnioton jälkeen.

Ennen kiinni jäämistään mies piilotti mukanaan olleen FN Baby Browning -pistoolin huoltoasemalla myytävänä olleiden koiranruokien taakse. Poliisit kuitenkin löysivät aseen ja takavarikoivat mieheltä myös 40 6,35 mm-kaliiperin patruunaa.

Mies ei vielä ensimmäisessä kuulusteluissa halunnut kertoa, että hänellä oli ollut ase. Hän ei myöskään suostunut paljastamaan, kenen kanssa oli ollut liikkeellä ennen kiinnijäämistään.

Hän myös kiisti, että hän olisi syyllinen palaneen auton lähistöllä tapahtuneeseen mökkimurtoon tai vieneen viisimetrisen veneen, joka löytyi muutaman kilometrin päästä autopalopaikalta trailerin päältä.

– En tiedä mitään. Ei sellasella paskalla jaksa edes vetää mitään venettä, mies väitti palaneesta autostaan.

Muutamaa päivää myöhemmin mies tunnusti rikokset, mutta vaikeni edelleen mukanaan olleen naisen, eli Riina Mäkisen, henkilöllisyydestä.

– Muija istui koko ajan autossa. En halua kertoa hänen nimeään enkä sotkea häntä tähän asiaan.

Myöhemmissä kuulusteluissa mies paljasti Mäkisen nimen ja kertoi vielä kertomuksen siitä, miten hänen ja naisen välillä oli syntynyt riita ja nainen oli lopulta lähtenyt pois.

MTV Uutiset kertoi viime kuussa, mitä poliisi tietää Mäkisen ja miehen liikkeistä Mäkisen katoamisen aikaan. Aiheesta voi lukea lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja