9-vuotiaan kidnappauksesta vangitun kylmäävä rikoshistoria: Tappoi asettaan myyneen perheenisän kosketuslaukauksella niskaan

Yhdeksänvuotias poika kidnapattiin Kulosaaressa – rikostoimittaja kertoo, mistä on kyse 6:27
Katso video: Yhdeksänvuotias poika kidnapattiin Kulosaaressa – rikostoimittaja kertoo, mistä on kyse.

Helsingin Kulosaaressa tapahtuneesta yhdeksänvuotiaan kaappauksesta epäillyllä miehellä on pitkä rikoshistoria. Nyt 54-vuotiaan miehen vakavin teko lienee vuonna 2000 tapahtunut henkirikos, jossa mies ampui perheenisän ampumalla tätä tämän omalla pistoolilla niskaan.

Uhri oli tarjonnut käsiasetta myytäväksi Keltaisessa Pörssissä. Mies oli tarttunut tarjoukseen ja sopinut tulevansa tutustumaan aseeseen.

Yhteydenotot hän teki julkisista puhelimista väärällä nimellä kertoen myöhemmin poliisille syyksi sen, että oli halunnut suostutella uhrin ilmoittamaan aseen kadonneeksi vaikka maksamalla siitä lisähintaa.

Kertoi tarvinneensa asetta suojeluun

Mies kertoi motiivikseen aseen hankkimiselle sen, että oli saamassa aiemmista petosrikoksistaan satoja tuhansia markkoja, joiden johdosta hän tarvitsi suojakseen käsiasetta. Lisäksi hänellä oli kertomansa mukaan perinnässä huomattavia saatavia.

Miehellä oli jo tuolloin pitkä petosrikosrekisteri ja hän oli tekohetkellä ehdonalaisessa vapaudessa. Hän ei ollut kuitenkaan aiemmin syyllistynyt väkivaltarikoksiin, pois lukien vuonna 1998 tehtyä ryöstörikosta.

Ampui perheenisän takaapäin

Tapaamisesta ei ole olemassa muuta kertomusta kuin tekijän kuvaus tapahtumien kulusta. Hänen mukaansa hän oli tutustunut uhrin lukuisiin aseisiin ja keskustellut niistä uhrin kanssa.

Oli tapahtumankulku mikä tahansa, oli oikeuden mukaan mies lopulta laukaissut aseen niin, että uhria oli ammuttu takaraivoon kosketusetäisyydeltä.

Sen jälkeen mies vei uhrilta Beretta-pistoolin, kaksi siihen kuuluvaa lipasta, varapiipun ja aseen patruunoita paeten paikalta.

Rikos paljastui, kun uhrin puoliso löysi tämän kotoaan ammuttuna. Hän lapsineen joutui muuttamaan pois perheen yhteisestä kodista tapauksen jälkeen.

Selitti laukausta sählyvammalla

Mies itse selitti aseen lauenneen vahingossa hänen polvensa pettäessä. Hän kertoi tasapainon menettäessään puristaneensa asetta tiukemmin ja näin tulleen puristaneeksi myös liipaisinta.

Polvivamma oli miehen entisen puolison mukaan peräisin Riihimäen keskusvankilassa vuonna 1999 pelatusta sählypelistä.

Miehen puolustus luonnehti tekijää taitavaksi puhujaksi, "jonka ei tarvinnut turvautua väkivaltaan rikosta suorittaessaan", ja eräskin todistaja kertoi myyneensä miehelle aiemmin aseen tämän saatua hänet vakuutettua siitä, että oli poliisi.

Sai pitkän vankeustuomion

Oikeus piti selitystä epäuskottavana, sillä se ei uskonut, että huolellisena aseenkäsittelijänä tunnettu uhri olisi jättänyt aseen viritettynä vieraansa haltuun.

Syyttäjä luonnehti tekoa uhrin kannalta ennalta-arvaamattomaksi, sillä tämä ei voinut puolustautua teolta mitenkään. Syyttäjä katsoi, että mies oli päätynyt ampumaan uhrin huomattuaan, ettei saanut asetta mieheltä puhumalla.

Hovioikeus tuomitsi tuolloin 32-vuotiaan miehen 13 vuoden vankeusrangaistukseen taposta, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Tuomio nousi käräjäoikeuden rangaistuksesta vuoden.

Oikeus katsoi, että jäi näyttämättä, että henkirikos olisi tehty vakaasti harkiten, sillä tekijän ja uhrin puolitoistatuntisesta tapaamisesta oli vain tekijän kertomus.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei miehellä ollut ilmeisesti etukäteissuunnitelmaa henkirikoksesta, koska hän ei ollut valmistautunut tekoon esimerkiksi hanskoja käyttämällä.

Sittemmin mies on saanut lukuisia tuomioita erilaisista petosrikoksista. Uutisotsikoiden perusteella virkavalta on jahdannut taparikolliseksikin luonnehdittavaa miestä jopa ulkomaita myöten, ja nimeään hän vaikuttaa vaihtaneen useita kertoja.

Nyt mies on vangittuna todennäköisin syin epäiltynä panttivangin ottamisesta ja törkeästä ryöstöstä.

Lue myös:

    Uusimmat