Vanhuksen mysteerimurhasta syyte Mikkelissä: Epäilty on tavallinen nuori mies, joka ei puhu teosta mitään – riehui juhlissa edeltävänä päivänä

10:09
Katso video: Mikkelin poikkeuksellisesta vanhusmurhasta on nostettu syyte.

Syyttäjä on nostanut murhasyytteen parikymppistä miestä vastaan Mikkelissä. Miehen epäillään tunkeutuneen viime joulukuussa vanhuksen asuntoon kaupungin keskustassa ja surmanneen naisen. Epäillylle teolle ei ole selvinnyt mitään syytä. Ennen epäiltyä henkirikosta mies oli riehunut juhlissa.

Poikkeuksellinen henkirikostutkinta alkoi viime vuoden lopulla, kun iäkäs nainen löydettiin Mikkelin keskustassa sijaitsevasta asunnostaan surmattuna. Karun näyn kohtasi huolestunut sukulainen, joka oli mennyt katsomaan naista, kun tähän ei saatu yhteyttä. Oli 29. päivä joulukuuta.

Paikalle hälytetty poliisipartio totesi, että vanhusta oli pahoinpidelty rajusti. Naisesta löytyi monenlaisia väkivallan jälkiä.

Kuolemaa lähdettiin selvittämään takamatkalta, sillä väkivalta oli tapahtunut joitain päiviä aiemmin.

Epäillyn jäljille päästiin kuitenkin heti.

Vuonna 2000 syntynyt nuori mies otettiin kiinni mikkeliläisestä yksityisasunnosta vielä saman päivän aikana. Poliisi ei ole suostunut kertomaan, miten tässä onnistuttiin niin nopeasti.

"Onnistuimme"

Tutkintaa johtanut rikoskomisario Timo Häkkinen ei paljasta vieläkään tarkalleen, miten epäilty yksilöitiin. Kyse oli hänen mukaansa monen tekijän summasta. Eri tietojen ja johtolankojen yhdistelystä.

– Onnistuimme valjastamaan kaikkien töissä olleiden tiedot ja taidot asian selvittämiseen oikealla tavalla, hän sanoo.

Alkuvaiheessa jutussa oli kiinniotettuna myös toinen parikymppinen mies, mutta hänet vapautettiin nopeasti kuulustelun jälkeen. Häntä ei epäillä rikoksesta.

Rikoskomisario Häkkinen on selvästi tyytyväinen tutkinnan alkuvaiheen onnistumisiin. Hän kiittelee mukana olleita poliisimiehiä ja -naisia.

– Oli tällä kertaa todella hyvä ensipartio, joka meni sinne tapahtumapaikalle. He osasivat tehdä oikeanlaiset toimenpiteet heti. Myös tekniset tutkijat olivat nopeasti paikalla ja saimme tutkinnasta isot resurssit käyttöön heti. Kentälläkin pystyimme sitomaan monta partiota tehtävään, mies luettelee.

Suuri kysymys yhä avoinna

Epäillyn ripeään kiinniottoon johtaneet esitutkinnan ensiaskeleet olivat eittämättä melkoinen poliisitoiminnan voimannäyttö. Tapausta on käytetty jopa poliisivoimien sisällä esimerkkinä hyvästä tutkintatyöstä.

Yhteen suureen kysymykseen poliisitkaan eivät silti löytäneet vastauksia koko esitutkinnan aikana.

Miksi parikymppinen mies olisi tunkeutunut vanhuksen asuntoon ja surmannut kotonaan olleen naisen?

Verityölle ei löytynyt esitutkinnassa minkäänlaista motiivia – ei mitään selittävää tekijää – vaikka juttu saatiin muuten valmiiksi ja syyttäjän syyteharkinnan kautta käräjäoikeuteen.

Nyt syyttäjä aikoo vaatia nuorukaiselle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Rikosnimike on kovin mahdollinen, mutta mies ei ole itse selittänyt väitettyä väkivallantekoa millään tavalla.

Poliisi on kertonut miehen olleen yhteistyökykyinen ja keskustelleen kuulustelijoiden kanssa muista aiheista.

Vanhuksen surmasta hän ei puhu mitään.

Mitä sitten tiedetään?

Esitutkinnan perusteella uhri oli vuonna 2000 syntyneelle epäillylle ennalta täysin tuntematon. He eivät tunteneet, eikä vanhus ollut esimerkiksi julkisuuden henkilö tai muutenkaan yleisesti tunnettu.

Tiedossa ei ole myöskään mitään sellaista henkirikosta edeltänyttä tapahtumaa, joka selittäisi väkivallanteon.

Mahdollinen motiivi siis tuskin liittyy kaksikon välisiin suhteisiin tai mihinkään aiempaan tapahtumaan heidän välillään.

Taloudellinen motiivi on puolestaan rajattu pois sillä perusteella, ettei vanhuksen asunnosta kadonnut mitään. Vietävää, kuten koruja, olisi ollut. Eikä teko poliisin mukaan vaikuttanut edes erityisen suunnitellulta.

Myöskään päihteillä ei vaikuta olleen merkittävää osuutta tapahtuneeseen.

Miehen mielentilaan poliisi ei voi ottaa kantaa, mutta tutkinnanjohtajan puheista käsittää, ettei teema ollut tutkinnassa ainakaan keskeinen.

"Normaali kaveri"

Aiemmin rikoskomisario Häkkinen kuvaili epäiltyä "ihan normaaliksi kaveriksi". Hän pitäytyy luonnehdinnassa edelleen.

MTV Uutisten selvityksen perusteella miehellä ei ole minkäänlaista rikostaustaa. Poliisin mukaan mies ei ole edes "poliisin vanha tuttu". Mies ei ole ollut viranomaisten kanssa tekemisissä vähäpätöisemmissäkään asioissa, ainakaan toistuvasti.

Julkisten rekisteritietojen perusteella mies on ollut kirjoilla maalaistalossa joidenkin kilometrien päässä Mikkelin keskustasta.

Häkkisen puheista voi ymmärtää, että mies on ollut pitkälti tavallinen, yhteiskuntaan tavanomaisella tavalla integroitunut nuori suomalainen mies, joka viranomaisten käsityksen mukaan päätyi äärimmäiseen tekoon jostain selittämättömästä syystä.

Se kummastuttaa poliisiakin.

– Ei ole löytynyt mitään sellaista selittävää tapahtumaa tai tekoa, että tämä ja tämä olisivat johtaneet tähän tapahtumaan, Häkkinen sanoo.

– Sehän tästä tekeekin niin oudon tapauksen, hän summaa.

Vaikka mies ei ole puhunut, esitutkinnassa poliisi sai yhdistettyä miehen rikospaikkaan ja epäiltyyn henkirikokseen muilla keinoin.

Jo aiemmin Häkkinen kommentoi Länsi-Savo-lehdelle, että "jotain todella erikoista" olisi täytynyt tapahtua, jos tutkintavankeudessa istuisi väärä henkilö.

Tapahtumat asunnolla

Kahdeksankymppinen uhri asui yksin Mikkelin keskustassa sijaitsevan kiinteistön sisäpihalla, katutasossa. Vaikka nainen oli iäkäs, hän oli hyväkuntoinen ja pystyi asumaan itsenäisesti.

Poliisin mukaan mies ei murtautunut asuntoon.

Avasiko nainen oven tappajalleen itse?

Mitä vanhuksen asunnolla tarkalleen tapahtui?

Poliisi ei ole suostunut antamaan tarkkaa kuvausta tapahtumista tutkinnallisiin syihin vedoten. Rikoskomisario Häkkinen ei puhu vieläkään.

On kuitenkin sanottu, että teko tapahtui yöaikaan ja siinä käytettiin fyysistä väkivaltaa. Poliisin mukaan tekijällä oli mukanaan jotain "kättä pidempää", mutta ampumisesta ei ollut kyse.

MTV Uutisten tietojen mukaan teossa käytettiin apuna teräasetta. Väkivaltaa tehtiin kuitenkin myös muuten.

Rankin mahdollinen nimike

Jotain tekotavasta saattaa kieliä se, että syyttäjä aikoo vaatia miehelle rangaistusta murhasta. 

Tappo, eli tahallinen henkirikos voidaan katsoa oikeudessa murhaksi, jos se on tehty vakaasta harkinnasta tai erityisen julmalla tai raa’alla tavalla.

Poliisi on aiemmin sanonut, ettei teko vaikuta erityisen suunnitellulta. Oliko tekotapa siis erityisen raaka tai julma?

Tiedossa ei ole, mihin syyttäjän valitsema rikosnimike tarkalleen perustuu, mutta murha on kuitenkin mahdollisista nimikkeistä rankin. Perustelut tulevat julki oikeudenkäynnin myötä.

Asiaa käsitellään Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä ensi viikolla. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

MTV Uutisten tietojen mukaan syyttäjä aikoo lukea miehelle samalla syytteen myös vahingonteosta. Kyseinen syyte ei liity tapahtumiin henkirikoksen uhriksi joutuneen vanhuksen asunnolla.

Kyse on MTV Uutisten tietojen mukaan tapahtumista toisaalla henkirikosta edeltäneen päivän aikana. Henkirikoksesta epäilty mies oli riehunut eräissä juhlissa, ja asiasta aloitettiin rikostutkinta. 

Juttua päivitetty 21.9.2022 kello 9.35: Lisätty tekstiin MTV Uutisten oma tieto siitä, että teossa käytettiin apuna teräasetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja