Mikkelin mysteerimurha oikeudessa: Tuntematon mies tunkeutui vanhuksen kotiin pation kautta ja aloitti julman väkivallan

Mikkelin vanhusmurhan oikeudenkäynti on alkanut tänään. Syyttäjä vaatii vuonna 2000 syntyneelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Tapaus on poikkeuksellinen, sillä syytetty ei tuntenut henkirikoksen uhriksi joutunutta iäkästä naista ennalta millään tavalla.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan nuori mies syyllistyi murhaan Mikkelissä 26. päivä joulukuuta 2021.

Nuorukainen oli syytteen mukaan tunkeutunut aamuyöllä hänelle ennestään täysin tuntemattoman vanhuksen asuntoon pation oven kautta ja tehnyt tälle rajua väkivaltaa, jonka seurauksena uhri kuoli.

Syyttäjän haastehakemuksesta selviää, että uhrin vammojen perusteella väkivalta oli pääosin tylppää, mutta osittain myös teräaseella tai jollain muulla terävällä esineellä tehtyä. Uhrista löydettiin teon jälkeen lukuisia vakavia vammoja, joista jo yksikin olisi voinut johtaa kuolemaan.

Syyttäjän haastehakemuksen perusteella viranomaiset eivät silti koskaan saaneet selville, miten uhrille oli väkivaltaa tarkalleen tehty.

Motiivi hämärän peitossa

Poliisin on kertonut aiemmin, että myöskään henkirikoksen motiivi ei ole selvinnyt. Tutkinnanjohtaja kommentoi MTV Uutisille viikko sitten, että teolle ei löytynyt yhtään selittävää tekijää.

Henkirikoksesta syytetyllä nuorella miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa, ja mies vaikuttaa poliisin arvion mukaan kaikin puolin ”tavalliselta”. Päihteillä ei uskota olevan merkittävää osuutta tapahtumiin. Vanhuksen kotoa ei ollut myöskään anastettu omaisuutta.

Tapauksen selvittämistä on hankaloittanut se, ettei nuorukainen ole suostunut kommentoimaan tapahtumia poliisille.

Syyttäjän haastehakemuksen perusteella mies on myöntänyt esimerkiksi tallentuneensa poliisin haltuunsa saamalle valvontakameravideolle, jolta käy syyttäjän mukaan ilmi, että mies oli varustautunut tekoon teräaseilla.

Mies ei ole kuitenkaan poliisin aiemmin kertoman perusteella suostunut puhumaan itse henkirikoksesta mitään.

Henkirikosepäily virisi 29. joulukuuta, kun omainen löysi vanhuksen surmattuna asunnostaan. Henkirikoksesta epäilty mies löydettiin pian tämän jälkeen poliisin ripeiden tutkintatoimien ansiosta.

Käsiteltävänä myös vahingonteko

Syyttäjä vaatii miehelle ensisijaisesti elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Vaihtoehtoisina syytteinä on törkeä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus.

Lisäksi miehelle vaaditaan samassa oikeudenkäynnissä rangaistusta vahingonteosta, joka tapahtui samana päivänä ennen henkirikosta.

MTV Uutisten tietojen mukaan mies oli riehunut juhlissa yöllä ennen henkirikosta. 

Vahingontekosyytteen mukaan mies oli rikkonut tai vahingoittanut eräässä huoneistossa omaisuutta, muun muassa astioita ja sisustusesineitä, yli 1000 euron arvosta. Syyttäjän mukaan kyseinen tapahtuma ei liity henkirikokseen.

Asiaa käsitellään Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä ainakin tänään ja huomenna. Mies on kiistänyt murhasyytteen.

Syyttäjä perustelee kovaa rikosnimikettä muun muassa sillä, että uhrina oli hauras vanhus. Syytetty puolestaan oli tapahtumien aikaan 21-vuotias, "hyvissä ruumiinvoimissa" ollut nuori mies.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja