Vantaan matkasellimurhasta syytetyt luulivat uhrin käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen 8-vuotiasta lasta: Uhrin tausta oli harvinaisen julman henkirikoksen syy

Vantaan vankilamurhan julmat yksityiskohdat julki – MTV paikalla käräjäoikeudessa 6:04
Vantaan vankilamurhan julmat yksityiskohdat julki – katso videolta, mitä kaikkea teosta selvisi oikeudessa

Vantaan vankilan matkasellissä tammikuussa tapahtuneesta henkirikoksesta luettiin eilen syytteet murhasta ja törkeistä raiskauksista 19- ja 23-vuotiaille miehille. Kumpikin kiistää murhan ja törkeän raiskauksen.

19-vuotias myöntää syyllistyneensä tappoon, mutta 23-vuotias mies kiistää täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän myöntää osan syytteen väkivaltaisuuksista ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn.

Syyttäjän mukaan pitkään kestäneen julman henkirikoksen motiivi oli uhrin seksuaalirikostausta. Mies oli tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa syksyllä 2020 raiskauksesta ja kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 2,5 vuoden vankeuteen sekä lähes 10 000 euron korvauksiin uhreille.

– Näillä tekijöillä on ollut virheellinen käsitys siitä, että asianomistaja olisi syyllistynyt pieneen lapseen kohdistuneeseen seksuaalirikokseen. He kuvittelivat uhrin käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen 8-vuotiasta lasta, mutta tosiasiassa näin ei ollut tapahtunut, aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti kertoo.

Tosiasiassa 21-vuotias mies oli tuomittu 14- ja 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hän syyllistyi ensimmäisen tekoon vain päivä sen jälkeen, kun oli täyttänyt 18 vuotta marraskuussa 2018.

Hän raiskasi 15-vuotiaan tytön kahdesti työntämällä sormen tämän emättimeen tytön kielloista huolimatta. Vain päivää myöhemmin hän aloitti useita yhdyntöjä sisältäneen suhteen 14-vuotiaan tytön kanssa.

Mies sai tuomionsa syksyllä 2020.

Tuli matkaselliin samalla kuljetuksella toisen syytetyn kanssa

Uhriksi joutunut mies saapui Vantaan matkaselliin maanantai-iltana 24. tammikuuta 19-vuotiaan syytetyn kanssa samalla kuljetuksella. Sellissä oli tuolloin kolme henkilöä heidän lisäkseen.

19-vuotias mies alkoi seuraavana päivänä kohdistaa väkivaltaa 21-vuotiaaseen. Syytetty käski uhrin istumaan itseään vastapäätä ja hän löi uhria kahden tunnin ajan samalla, kun hän pakotti tämän vastaamaan hänen kysymyksiinsä. Kysymysten esittäminen liittyi syytetyn käsitykseen siitä, että 21-vuotias olisi suorittamassa tuomiota lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Vielä samana iltana 19-vuotias syytteen mukaan raiskasi 21-vuotiaan matkasellin vessassa.

Seuraavana päivänä, keskiviikkona 26. tammikuuta samaan matkaselliin tuli 23-vuotias mies 19-vuotiaan pyynnöstä. 19-vuotias oli pyytänyt vankilan vartijalta, että hän saisi tuntemansa 23-vuotiaan miehen siirtymään samaan matkaselliin. Pyyntöön suostuttiin.

19-vuotias kertoi myös 23-vuotiaalle käsityksensä siitä, että uhri suorittaa tuomiota lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Kummallakin miehistä on väkivaltarikostausta. Heidät on tuomittu viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

Muovipussi päähän

Tämän jälkeen väkivalta uhria kohtaan paheni entisestään. Syyttäjän mukaan kumpikin syytetyistä kohdisti monimuotoista ja raakaa väkivaltaa uhriin. 

Uhriksi joutunut 21-vuotias mies kuoli lopulta tukehtumalla, sillä teon päätteeksi hänen päähänsä oli sidottu muovipussi. Lisäksi 19-vuotias kuristi uhria kaulasta, samalla kun 23-vuotias piti uhrin jaloista kiinni, ettei hän päässyt liikkumaan.

21-vuotias mies löydettiin kuolleena sellistä torstaiaamuna 27. tammikuuta.

Syytettyjä kuullaan oikeudessa ensi viikon torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat