Kadonneen lakimies Ilpo Härmäläisen ruumis tallentui sukeltajien kameraan – harvinaiset kuvat etsintäoperaatiosta julki

Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta 1:10
Sukeltajat löysivät kadonneen lakimiehen meren pohjasta säkkiin suljettuna. Katso yllä olevalta videolta kuvat sukellusoperaatiosta. Kuvissa näkyy sukeltajien kameroihin tallentunut ruumissäkki sekä säkin läheltä löytynyt ankkuri.

Vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen murhaoikeudenkäynti on jatkunut tänään käräjäoikeudessa Turussa. Uuden käsittelypäivän myötä on tullut julki harvinaiset kuvat sukellusoperaatiosta, jonka yhteydessä lakimiehen ruumis löydettiin Turun Airistolta meren pohjasta.

Ruumis löydettiin maaliskuun alussa. Samalla sukeltajat löysivät ankkurin, jota epäillään käytetyn Härmäläisen ruumiin kätkemisessä.

Löytö oli tapauksen kannalta käänteentekevä, sillä juttua oli jo aiemmin alettu puida oikeudessa, vaikka ei ollut varmaa tietoa siitä, minne Härmäläisen ruumis oli päätynyt ja miten.

Sukeltajat kuvasivat Turun Airistolla järjestettyjä etsintöjä, joten myös Härmäläisen löytyminen tallentui kameraan. Operaatiossa otetut kuvat ovat osa poliisin esitutkintamateriaalia, joka on tullut julki oikeudenkäynnin myötä.

Ruumis oli suljettu säkkiin

Veden alla otetut kuvat ovat sumeita, mutta niissä näkyy, miten merivoimien sukeltajat tekevät ensimmäiset havainnot Härmäläisen ruumiista.

Kuvissa näkyy meren pohjassa maannut säkki, johon Härmäläisen ruumis oli kätketty. 

Sukeltajat löysivät meren pohjasta myös ankkurin. Poliisin ja syyttäjän käsityksen mukaan ankkuria käytettiin Härmäläisen ruumiin hävittämisessä apuna.

Sukeltajien ottamia kuvia voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta. Mukana on myös kuivalla maalla otettuja kuvia säkistä sekä muista löydöksistä. 

Poliisin tiloissa otettujen kuvien perusteella säkin sulkemisessa oli käytetty apuna pakkausteippiä.

"Mainosmieheksi" kutsuttu syytetty kiistää

Härmäläisen katoamista on jo aiemmin alettu puida käräjäoikeudessa, mutta oikeutta käydään ensimmäistä kertaa ruumislöydön jälkeen tänään.

Härmäläisen murhasta syytettynä on liki 70-vuotias mies, joka oli aikanaan Härmäläisen liikekumppani.

Mainosmieheksi julkisuudessa nimetty mies on kiistänyt syyllisyytensä.

Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä vuonna 1994. Viimeinen havainto miehestä tehtiin Turun keskustassa katoamispäivänä.

Syyttäjä uskoo, että mainosmies vei Härmäläisen veneelleen ja kätki lakimiehen ruumiin mereen surmatyön jälkeen. Kätkemisessä käytettiin jätesäkkejä.

Henkirikoksen motiiviksi on väitetty sitä, että mainosmies pelkäsi Härmäläisen paljastavan hänen hämäräbisneksensä.

Ruumislöydön myötä on saatu selville Härmäläisen kuolinsyy. Miestä oli ammuttu takaapäin selkään ja edestä päin päähän. Syyttäjä on kuvaillut Härmäläisen tulleen teloitetuksi raukkamaisella tavalla.

Kuolinsyy saatiin selville vielä vuosikymmenten jälkeen, sillä Härmäläisen ruumis oli säilynyt hämmästyttävän hyvin. Säilymistä on edesauttanut paketointi sekä meren useamman kymmenen metrin syvyys kätköpaikalla.

Lue myös:

    Uusimmat