Vanhus surmattiin selittämättömästi omaan kotiinsa Mikkelissä – nyt putkassa istuu "ihan normaali kaveri", joka ei suostu puhumaan asiasta mitään

Itä-Suomen poliisilla on tutkittavana poikkeuksellisen hämärä henkirikosjuttu. Noin 20-vuotiaan miehen epäillään tappaneen itselleen entuudestaan täysin tuntemattoman vanhuksen tämän asuntoon, eikä teolle ole löydetty mitään selitystä. Mies ei ole suostunut puhumaan asiasta kuulusteluissa.

Iäkäs nainen löydettiin Mikkelin keskustassa sijaitsevasta asunnostaan surmattuna viime viikon keskiviikkona. Löydöksen teki sukulainen, joka ilmoitti asiasta poliisille. Henkirikoksen uskotaan tapahtuneen useita päiviä aiemmin yöaikaan.

Epäilty otettiin kiinni vielä saman päivän aikana. 20-vuotias mies löydettiin mikkeliläisestä yksityisasunnosta. Sitä poliisi ei kerro, miten miehen jäljille päästiin niin nopeasti.

– Kaikkia mahdollisia keinoja käytettiin, mitä pystyttiin. Tekniikan, kentän ja tutkinnan tietoja yhdessä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Häkkinen kertoo.  

– Kun asia tuli tietoon, meillä oli juttu kasassa todella nopeasti. Katsottiin, mitä tietoja oli kertynyt mistäkin, ja niitä sitten sotkettiin yhteen. Lopputulos oli todella nopea ja todella hyvä, hän jatkaa.

Selittämätön tapaus

Surmatyölle ei näyttäisi olevan mitään tavanomaiselta tuntuvaa selitystä, jos nyt henkirikosta voi ylipäätään järjellä selittää.

Häkkisen mukaan henkirikoksesta epäilty mies ei ole poliisin vanha tuttu. Myöskään uhri ei tiettävästi tuntenut miestä millään tavalla. He eivät polisiin käsityksen mukaan olleet siis olleet aiemmin missään tekemisissä toistensa kanssa.

Myöskään päihteillä ei poliisin mukaan näyttäisi olevan osuutta tapahtumiin.

Niin ikään pois on pystytty sulkemaan taloudellinen motiivi. Uhrin asunnosta ei ollut hävinnyt mitään, vaikka vietävää olisi Häkkisen mukaan ollut.

– Tähän ei mikään varkaus tai ryöstö sovi laisinkaan. Siellä olisi ollut otettavissa korua ja kaikenlaista muuta mahdollista, mutta mitään ei viety.

Häkkisen mukaan näyttäisi siltä, ettei tekoa ole myöskään ennalta suunniteltu erityisemmin. Tapaus vaikuttaa hänen mukaansa hyvin poikkeukselliselta

– Minun mielestäni voisi puhua täydestä sattumasta. Ei tälle varmaan ole mitään (selitystä). Toki asia voi muuttua, jos epäillyltä itseltään jossain vaiheessa saadaan oma kanta tapahtumiin.

Epäilty vaikenee tapahtumista

Henkirikoksesta epäilty mies ei ole siis suostunut poliisikuulusteluissa puhumaan aiheesta juuri mitään. Mies on ollut tutkintavankeudessa viime viikon perjantaista lähtien.

– Kyllä hän periaatteessa puhuu ja on yhteistyökykyinen, mutta tästä asiasta hän ei sano mitään. Me emme tiedä hänen näkökantaansa ollenkaan. Motiivi on ihan pimennossa, Häkkinen sanoo.

Häkkinen luonnehtii henkirikoksesta epäiltyä miestä tavalliseksi.

– En ole lääkäri, enkä voi ottaa kantaa esimerkiksi mielentilaan, mutta sen verran voin sanoa, että hän on mielestäni ihan normaalin oloinen kaveri. Hänellä ei ole myöskään mitään tällaista rikostaustaa.

Uhrista poliisi on kertonut aiemmin, että nainen oli hyvässä kunnossa ja asui yksin iästään huolimatta.

Tämä tapahtumista tiedetään

Poliisi ei ole kertonut epäillyn henkirikoksen tekotavasta tarkkaan. Myöskään sitä ei ole kerrottu, miten epäillyn uskotaan päässeen uhrin asuntoon – vai joutuiko pahaa-aavistamaton vanhus uhriksi avattuaan tälle itse oven?

Se tiedetään, että henkirikos oli tapahtunut yöllä.

Häkkisen mukaan teossa käytettiin fyysistä voimaa ja jotain kättä pidempää, mutta ei kuitenkaan ampuma-asetta.

Tarkempi tapahtumien kulku sekä tekoväline- tai välineet saavat varmistusta, kun rikospaikalta otetut näytteet käydään läpi laboratoriossa.

– Meillä on tekniikan puolesta jo jonkinlaista näyttöä asiasta. Mutta varmasti menee vielä aikaa, että saamme labrasta sellaiset lausunnot, joiden perusteella voimme olla asiasta enemmän tai vähemmän varmoja, Häkkinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat