MTV oikeudessa: Vantaan matkasellissä olleet vangit todistivat raakaa ja julmaa väkivaltaa – syytetty hermostui todistajalle ja huusi kesken istunnon

Vantaan matkasellimurhaoikeudenkänynti jatkuu – rikostoimittaja kertoo, mitä kolmas käsittelypäivä pitää sisällään 4:26
Vantaan matkasellimurhaoikeudenkäynti jatkuu – rikostoimittaja kertoo, mitä kolmas käsittelypäivä pitää sisällään

Vantaan matkasellisurman käräjäkäsittely jatkui tänään kolmatta päivää. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 

Istunnossa kuultiin eilen murhasta syytettyjä nuorukaisia. 19-vuotiasta Abshir Diini Muyeta ja 23-vuotiasta Perttu Oskari Pyynöstä syytetään kolmannen vangin julmasta ja raa'asta murhasta Vantaan vankilan matkasellissä tammikuussa. Lisäksi kumpaakin miehistä syytetään uhrin törkeästä raiskauksesta.

Tänään oikeudessa kuultiin todistajia. Eilen salissa kuultiin ensimmäinen todistaja, joka oli samassa matkasellissä majoittunut mies. Tänään kuultiin lisää miesten sellitovereita, jotka todistivat julmaa väkivaltaa vierestä yli kahden vuorokauden ajan.

Lue oikeudenkäynnin etenemisestä tarkemmin tästä alta. Seuranta oikeudenkäynnistä on päättynyt tältä päivältä. 

Syytetyt käyttäytyivät tavallisesti kuoleman jälkeen

Klo 15.23 Todistaja kuvailee, että uhrin koko vartalo oli täynnä ruhjeita ja mustelmia.

– Kun hakataan monta päivää, niin on siinä ihan ruhjeilla.

Todistajan mukaan vammat alkoivat näkyä uhrissa keskiviikkoiltana 26. tammikuuta. Uhri kuoli seuraavana yönä.

Todistajan mukaan Muye ja Pyynönen käyttäytyivät täysin tavallisesti sen jälkeen, kun uhri oli kuollut.

– Triple six (Pyynönen) sanoi vain meille muille, että "now he is dead" (Nyt hän on kuollut). 

Klo 15.19 Todistaja puhuu Pyynösestä nimellä "triple six". Vangin kuvaus sellissä tapahtuneesta väkivallasta vastaa täysin syytteen kuvausta.

Klo 15.15 Todistajan mukaan Muye laittoi uhrin päähän muovipussi ja kaatoi tämän päälle kiehuvaa vettä. Pahoinpitelyihin ja hakkaamiseen osallistui vangin mukaan molemmat syytetyt.

Tekijät pakottivat todistajan mukaan uhria myös kirjoittamaan itsemurhaviestin.

Klo 15.12 Todistajan mukaan syytetyt tekivät uhrille väkivaltaa myös vessaharjalla. Vanki ei kuitenkaan nähnyt, mitä uhrille tehtiin vessassa.

Syyttäjän mukaan sekä Muye että Pyynönen raiskasivat uhrin vessaharjalla.

– Muye tuli vessasta ja kertoi itse, että hän tunki vessaharjan uhrin sisään (peräaukkoon).

Jossain vaiheessa uhri kaadettiin pää edellä sellin lattialle.

Moninaista ja julmaa väkivaltaa

Klo 15.06 Vanki kertoo nyt erittäin tarkasti väkivallasta, jonka kohteeksi uhri joutui.

Vangin mukaan Muye pyysi vartijoilta, että Pyynönen vaihdetaan samaan matkaselliin hänen kanssaan. Muye on kiistänyt tämän.

Todistaja kertoo nyt myös siitä tilanteesta, kun vartija kysyi 21-vuotiaalta uhrilta, haluaisiko hän vaihtaa selliä, kun Pyynöstä oltiin tuomassa samaan matkaselliin.

– Vartija ei nähnyt sitä, mutta Muye katsoi todella pahasti vartijan takana uhria. Ei uhri pystynyt sanomaan siinä mitään, kun Muye uhkasi vartijan takana.

Todistajan mukaan uhri ei saanut edes syötyä sellissä, koska tekijät kaatoivat hänen ruokansa lattialle. Sen jälkeen uhria käskettiin siivoamaan ruoat omilla vaatteillaan.

– Uhri joutui konttaamaan lattialla. Jos hän halusi mennä vessaan, hänen piti kontata sinne. Yhdessä vaiheessa hänen piti nuolla sellin lattiat ja vessanpönttö.

– Tekijät hakkasivat uhria ja kaatoivat hänen päälleen kolme kertaa kiehuvaa vettä niin, että hänen ihonsa paloi, todistaja kertoi.

Vangin mukaan tekijät hakkasivat ja potkivat uhria kahtena päivänä useita eri kertoja. He pitivät uhrista kiinni samalla, kun hakkasivat häntä.

Syytetyt myös pakottivat uhrin viiltämään oman ranteensa auki.

– He varmasti ajattelivat, että uhri kuolisi siihen. Jossain vaiheessa he sanoivat, että "voi ei, tuo on sitkeä kaveri". 

Lopuksi tekijät ottivat esiin muovipussin, jonka he vetivät uhrin päähän. Samalla Muye kuristi uhria kaulasta ja Pyynönen piti uhria jaloista, jotta hän ei päässyt rimpuilemaan.

Todistajan mukaan uhri kuoli melko nopeasti sen jälkeen, kun hänen päähänsä laitettiin muovipussi.

Muye kimpaantui todistajalle: "Vitun paskanpuhuja"

Klo 14.59 Todistajan mukaan 21-vuotiaan uhrin pahoinpitely alkoi heti saapumista seuraavana päivänä, eli 25. tammikuuta. 

Vangin mukaan Muye puhui muillekin sellissä olleille siitä, että uhri oli raiskaaja ja hän painosti uhria kertomaan tästä. 

– Muye väitti, että uhri on raiskannut lapsen, mies kertoi.

Nyt Muye hermostui Vantaan vankilassa tästä, mitä sellikaveri kertoo oikeudessa. Muye painoi mikin päälle vankilahuoneessa, mistä hän seuraa oikeudenkäyntiä asianajajansa kanssa.

– Vitun paskanjauhaja, sä tiedät, että toi on paskaa mitä puhut. Mä en oo sanonut mitään tuollaista, Muye huusi.

Vartijat tulivat laittamaan heti mikin pois päältä ja tuomari käski Muyeta olemaan hiljaa.

Todistaja ei hätkähtänyt lainkaan Muyen huutelusta. Mies jatkoi kertomustaan johdonmukaisesti ja rauhallisesti oikeudessa.

Tunnelma muuttui, kun Muye tuotiin selliin

Klo 14.54 Nyt esitutkintaviittaukset on käyty läpi tänään ensimmäisenä kuullun sellitoverin kuulusteluista. 

Saliin tuli nyt kolmas sellissä ollut sivullinen vanki, joka näki väkivaltaa kahden vuorokauden ajan. Mies on ulkomaalaistaustainen, mutta hän puhuu suomea.

Tämä vanki oli tullut matkaselliin perjantaina 21. tammikuuta. Ensiksi hän oli filippiiniläisen ja vietnamilaisen miehen kanssa kolmestaan sellissä. Kaikki oli tuolloin hyvin.

Maanantai-iltana selliin tuotiin Abshir Muye ja 21-vuotias uhriksi joutunut mies.

– Sinä iltana jo juteltiin siitä, miksi kukakin on vankilassa. Tämä (uhri) ei halunnut kertoa, mistä hänet on tuomittu, koska hän sanoi sen olevan niin henkilökohtaista. Ajattelin, että häntä ei tarvitse painostaa sitä kertomaan, vanki kertoo.

Klo 14.41 Todistajan mukaan 19-vuotias Muye oli syytetyistä se, joka saneli 21-vuotiaalle uhrille, mitä tämän piti kirjoittaa itsemurhaviestiin, joka uhri pakotettiin kirjoittamaan. Viesti laitettiin uhrin sänkyyn.

Klo 14.20 Oikeudenkäynti jatkui hieman myöhässä lounastauon jälkeen. Salissa luetaan nyt todistajana kuullun sellissä olleen miehen esitutkintakertomuksia. 

Syyttäjä lukee miehen kuulustelukertomuksia, joissa hän on kertonut matkasellin tapahtumista. Todistajan mukaan hänen aiemmat kertomuksensa pitävät paikkaansa.

Klo 12.41 Oikeus pitää nyt lounastauon. Istunto jatkuu kello 14.

Väkivalta tuntui sivullisestakin kidutukselta

Klo 12.31 Pyynösen asianajaja kyselee nyt todistajalta, että mitä lääkkeitä hän itse syö ja ottiko hän unilääkkeitä 26. tammikuuta illalla ennen kuin uhri oli kuollut. 

Mies kertoi ottaneensa unilääkkeitä. Sellissä oli hänen mukaansa kunnon valaistus vielä siinä vaiheessa, kun uhria hakattiin.

– Oli pakko ottaa unilääkettä. Olin aivan uuvuksissa ja tuntui kuin minua itseänikin olisi kidutettu. Olin katsonut sitä väkivaltaa iltapäivä kolmesta iltakymmeneen asti. Se oli kauheaa, mies kertoi.

Pyynönen oli siirretty samaan matkaselliin tuona päivänä, juuri iltapäivällä kahden kolmen aikaan.

Iltakymmeneltä kun vartijat kävivät ovella tuomassa vessapaperia, uhri oli vielä hengissä.

– Uhri ei ollut siinä vaiheessa vielä niin pahasti mukiloitu, todistaja kertoi.

Uhrin väitettiin raiskanneen lapsia

Klo 12.20 Todistajalle oli tullut käsitys, että 21-vuotias uhri oli syyllistynyt pienen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Muye oli kertonut muille vangeille näin.

Tosiasiassa uhri oli tuomittu 14- ja 15-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Todistajan mukaan väkivaltaa ei tehty uhrille koko ajan, vaan hakkaamisessa oli välillä taukoja.

– Olen kuullut, että uhri olisi raiskannut lapsia ja siksi häntä hakattiin. Vankilassa on yleistä, että tällaiset rikolliset joutuvat hakatuiksi.

Klo 12.05 Nyt Muyen asianajaja kysyy mieheltä, että miten saippuaveden juominen vaikutti uhriin.

– Mietin, että uhri voi kuolla saippuaveden juomiseen, että se voi olla myrkyllistä.

Todistajan mukaan uhri olisi voinut kertoa väkivallasta vartijoille, mutta tämä ei sitä tehnyt. Sellitoveri ihmetteli, miksi uhri ei puhunut kenellekään vankilan henkilökunnasta.

Uhrin viimeisiä hetkiä oli vaikea katsoa

Klo 12.03 Todistaja kertoo nyt vielä uhrin viimeisistä hetkistä ennen hänen kuolemaansa. Tapahtuneen muisteleminen on miehelle selvästi raskasta, koska hän painaa päätään alas.

Mies kertoo oikeudelle, kuinka hän kuuli uhrin raskaita hengityksiä sen jälkeen, kun tämän päähän oli laitettu muovipussi. Tämän jälkeen kului muutama minuutti, kun uhrin hengitysäänet vaimenivat ja hiljenivät vähitellen.

– En kuullut enää raskaita, nopeita liikkeitä. Kuulin kahden henkilön puhuvan suomeksi erittäin paljon. En ymmärtänyt mitä he sanoivat. Valot laitettiin pois. Minua pelotti todella paljon. Väsytti ja uuvutti kamalasti. Sitä en tiedä, milloin uhri kuoli.

– Minusta uhri kuoli muovipussiin. En halunnut nähdä sitä, koska olin niin peloissani.

Todistaja pelkää syytettyjä

Klo 11.55 Todistaja ei voinut uskoa, että syytetyt tappaisivat uhrin. Hän ajatteli, että he vain pahoinpitelevät tätä.

Uhrin omaisten asianajaja kysyi mieheltä, miten tapahtunut on vaikuttanut häneen.

– Olen hyvin peloissaan ja huolissani. Pelkään näitä rikollisia. Pelkään sitä hetkeä, kun he vapautuvat vankilasta ja voivat kostaa minulle. Mutta minun on pakko pysyä totuudessa. Haluan edesmenneen uhrin omaisille oikeutta, mies vastasi.

Uhrin omaisten asianajajat kiittivät miestä tästä ja siitä, että hän uskaltaa kertoa tapahtumista.

Sellikaveri pelkäsi kostoa

Klo 11.43 Todistaja kertoi oikeudelle, että hän pelkäsi Muyen kostoa, jos hän kertoisi vartijoille matkasellin tapahtumista.

– Hän tiesi, että asun Vaasassa, joten en uskaltanut puhua, mies kertoi.

Todistajan mukaan Muye teki enemmän väkivaltaa uhrille kuin Pyynönen. Kumpikin miehistä kuitenkin osallistui pahoinpitelyyn. Toinen syytetyistä piteli kiinni uhrista, kun toinen hakkasi tätä.

Jossain vaiheessa uhri oli myös riisunut vaatteitaan ja siivosi vaatteilla sellin lattioita.

Asianomistajan asianajaja kysyi, tekikö uhri tämän vapaasta tahdostaan.

– En tiedä, koska en ymmärrä suomea. Näin vain, että hakkaamisen jälkeen hän riisui kaikki vaatteensa ja siivosi niillä sellin lattiaa. Sitten hän laittoi toiset vaatteet päälleen.

– Tehtiinkö uhrille jotain silloin, kun hän oli alasti? asianomistajan asianajaja kysyi.

– Minä en tiedä, koska en katsonut, todistaja vastasi.

Todistajan mukaan uhria pakotettiin juomaan kiehuvan veden lisäksi myös vettä, johon oli sekoitettu saippuaa. Muye oli syytetyistä se, joka oli pakottanut uhria juomaan.

Vangin mukaan syytetyt käyttivät myös tuolia uhrin pahoinpitelemiseen.

– Tummaihoinen mies (Muye) otti tuolin ja löi sillä yläsängyssä ollutta uhria.

Kamalaa katsottavaa

Klo 11.37 Todistajana kuultu vanki kertoi, että hän olisi halunnut kertoa vartijoille matkasellissä tapahtuvasta väkivallasta. Todistajan mukaan hän yritti saada vartijoiden huomion kiinnittymään uhriin.

– Kielitaitoni on huono enkä osaa kunnolla englantia, hän kertoi.

Kello 21-22 aikaan illalla 26. tammikuuta tummaihoinen eli Muye antoi todistajan mukaan partaterän yläsängyssä olleelle 21-vuotiaalle uhrille. Uhri viilsi sillä itse omia ranteitaan.

Syyttäjän mukaan syytetyt käskivät uhrin viiltää omat ranteensa auki ja lavastaa tällä tavalla oma itsemurha.

– Se oli kamalaa. En halunnut katsoa, ulkomaalaismies kertoi.

Syyttäjä kysyi todistajalta, kävikö sellissä illalla vartijoita. Nyt puhutaan viimeisestä illasta 26. tammikuuta, kun 21-vuotias uhri oli vielä hengissä. Hänet löydettiin kuolleena torstaiaamuna 27. tammikuuta.

– Sellistä oli pyydetty jotain ja vartijat kävivät ovella. Vartijat eivät tulleet sisään selliin.

Todistajan mukaan uhri oli viiltänyt ranteitaan partaterällä jo paljon ennen vartijoiden käymistä ovella.

Vanki näki samana iltana Muyen kädessä myös muovipussin, jolla uhri lopulta tukehdutettiin kuoliaaksi. Todistaja ei halunnut seurata sen tarkemmin, mitä muovipussilla tehtiin.

– Mihin uhri on sinun käsityksesi mukaan kuollut? syyttäjä kysyi todistajalta.

– Minusta hän kuoli tukehtumiseen.

Syyttäjä tiedusteli tarkemmin, millaisia havaintoja miehellä on tästä tilanteesta, kun uhrin päähän laitettiin muovipussi.

– Minua pelotti hyvin paljon ja olin todella peloissaan. En halunnut katsoa ja nähdä. Kuulin vain hakkaamisääniä, iskuja oli erittäin paljon. Kuulin uhrin voimakkaita hengityksiä muovipussissa, mutta en uskaltanut katsoa. Minua pelotti niin kamalasti.

Matkasellissä oli kuusi sänkyä. Todistajana kuultava mies kertoi olleensa nurkassa sängyn vieressä, kun uhri kuoli. Myös kaksi muuta vankia olivat nurkassa sillä hetkellä, kun 21-vuotias uhri tapettiin.

Todistajan mukaan uhrin tappamiseen osallistuivat sekä Muye että Pyynönen.

Syytetyt olivat todistajan mukaan hyvin levottomia ja he vaeltelivat ympäriinsä sellissä.

Sellissä ollut vanki todisti julmaa väkivaltaa

Klo 11.19 Ulkomaalainen mies oli saapunut Vantaan vankilaan tammikuun puolivälissä. Hän oli koko ajan matkasellissä numero 14, jossa henkirikos tapahtui tammikuun lopussa.

Alussa matkasellissä oli miehen lisäksi kaksi henkilöä, jotka olivat myös ulkomaalaisia. Mies ei tuntenut heitä entuudestaan. Miehet puhuivat keskenään englantia.

Maanantai-iltana 24. tammikuuta selliin tuotiin 19-vuotias Abshir Muye ja 21-vuotias uhriksi joutunut suomalaismies. Ensimmäinen ilta sujui todistajan mukaan rauhallisesti ja normaalisti.

Keskiviikkona 26. tammikuuta samaan selliin siirrettiin myös 23-vuotias Perttu Pyynönen. Todistaja ei tuntenut häntäkään entuudestaan.

– En muista ihan tarkasti kaikkea, mitä on tapahtunut siinä matkasellissä. Olen halunnut unohtaa. Minua väsyttää, uuvuttaa. Mutta jos te esitätte kysymyksiä, pyrin vastaamaan muistini mukaan, mies sanoi.

Syyttäjä kysyi mieheltä, millaista väkivaltaa hän näki matkasellissä.

– Niistä väkivaltateoista, joita tapahtui, olen antanut tietoja poliisille kuulusteluissa. Te voisitte katsoa niistä lausunnoista. En nyt muista mitä kaikkea siellä tapahtui, mies vastasi.

– Ketkä siellä tekivät väkivaltaa? syyttäjä kysyi todistajalta.

– Kaksi henkilöä. En tiedä heidän nimiään.

Syyttäjä pyysi kuvailemaan väkivallantekijöitä.

– Toinen heistä oli pitkä ja tummaihoinen. Toinen oli valkoihoinen, tatuoitu mies.

Miehen mukaan väkivaltaa tehtiin 21-vuotiaalle suomalaismiehelle. Todistajan mukaan muut sellissä olleet vangit eivät osallistuneet väkivaltaan uhria kohtaan.

– He hakkasivat, potkivat ja tekivät raakaa ja julmaa väkivaltaa. Lyönnit ja iskut osuivat ympäri uhrin kehoa. He pakottivat uhrin avaamaan suuta ja he laittoivat hänen suuhunsa tupakantumppeja ja pakottivat hänet nielemään. He keittivät vettä ja pakottivat uhria juomaan sitä. He kaatoivat kuumaa vettä hänen päälleen kaksi tai kolme kertaa, mies kertoi.

Sellikaveri kuultavana

Klo 11.04 Oikeudessa kuullaan nyt todistajana miestä, joka oli samassa Vantaan vankilan matkasellissä numero 14, jossa 21-vuotias uhri surmattiin tammikuussa. Ulkomaalaista miestä kuullaan tulkin välityksellä.

Vietnaminkielinen mies tuotiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen toisesta vankilasta.

Oikeussaliin ei nyt näytetä kuvaa Muyestä tai Pyynösestä, jotka kuuntelevat todistajan kuulemista etäyhteyden päästä Vantaan ja Riihimäen vankiloista.

Muye siirretään käsimerkkien takia

Klo 10.48 Oikeudessa pidetään noin vartin tauko.

Ennen taukoa syyttäjä pyysi, että Muye siirtyy pois kameran edestä, kun seuraavia todistajia kuullaan. Oikeudessa kuullaan seuraavaksi sellikavereita, jotka todistivat väkivaltaa matkasellissä.

– Voisiko Muye siirtyä pois kameran edestä todistajan kuulemisen ajaksi, koska hän näytti taas käsimerkkejä todistajan kuulemisen aikana? syyttäjä Emilia Ilander-Raulahti pyysi.

Muyelta itseltään kysyttiin asiasta, ja hän yritti selitellä käytöstään.

– Mä en ole mitään käsimerkkejä näyttänyt. Just ehdin herätä ja venyttelin. Mulla ei ole mitään tarvetta näyttää käsimerkkejä, hän vastasi.

Oikeuden puheenjohtaja määräsi tämän jälkeen, että Muyen on siirryttävä huoneessa toiseen paikkaan, jotta hän ei näy kamerassa, kun sellikavereita ryhdytään kuulemaan.

Vankien taustaa ei välttämättä tiedetä

Klo 10.38 Vartijan mukaan yleensä seksuaalirikolliset on laitettu vankilassa erilleen muista vangeista, jos heidän taustastaan tiedetään.

Henkirikoksen uhriksi joutunut 21-vuotias mies oli tuomittu seksuaalirikoksesta. Muye ja Pyynönen puolestaan on tuomittu väkivaltarikoksista.

Vartijan mukaan heillä ei ole välttämättä lainkaan tietoa siitä, mistä vanki on tuomittu.

– Ei moni vartija varmaan katso vankien taustatietoja. Itsekään en katso koneelta heidän taustojaan.

– Onko vangin rikostausta sillä henkilöllä tiedossa, joka päättää vangin sijoittumisen selliin? asianomistajan asianajaja kysyi vartijalta.

– Se riippuu vankipassista, että onko siihen kirjoitettu se rikosnimike. Aina vankipassiin ei kirjoiteta, mistä vanki on tuomittu, vartija vastasi.

Vartijan mukaan vankien kunto tarkistetaan aamuisin niin, että vartijoiden täytyy nähdä vankien kasvot.

Matkaselliin vietiin vessapaperia

Klo 10.32 Nyt oikeudessa kuullaan todistajana toista Vantaan vankilan vartijaa. Tämä mies oli yövuorossa 26.-27. tammikuuta, jolloin 21-vuotias uhri kuoli matkasellissä numero 14.

Vartija tuli keskiviikkoiltana töihin ennen iltayhdeksää. Noin iltakymmenen aikaan valvomo ilmoitti, että matkaselliin numero 14 tarvitaan vessapaperia.

Todistajana kuultava vartija vei yhdessä toisen vartijan kanssa vessapaperia.

– Avasin sellin oven, toinen vartija seisoi oikealla puolella. Kun ovi avattiin, Muye oli heti ovella vastassa. Toinen vartija ojensi vessapaperit Muyelle ja Muye antoi paperit eteenpäin jollekin, joka seisoi hänen takanaan ja joka meni heti papereiden kanssa vessaan.

Vartija ei nähnyt kunnolla sisälle selliin, koska Muye peitti näkyvyyttä. Lisäksi sellissä oli pimeää. Ainoa valo tuli vessasta.

Vartijat juttelivat jotakin Muyen kanssa. Muye vaikutti normaalilta.

– Taidettiin jutella jotain, että mistä vankilasta hän on ja mihin hän on menossa. Joku vanki sanoi sellissä jotain, mutta en kuullut tarkalleen mitä. Tämä henkilö istui siellä oikealla alasängyn reunalla, kun vilkaisin sisään, mutta en nähnyt häntä kunnolla.

– Muye vastasi siihen heti. Toivotettiin öitä ja laitettiin ovi kiinni, vartija kertoi.

Vartija ei nähnyt kunnolla sisälle selliin eikä hän nähnyt selvästi muita vankeja kuin Muyen.

Vartijat palasivat takaisin henkilökunnan taukotiloihin.

Yövuoro päättyi torstaiaamuna kello 8.15. Vartija ei käynyt enää yön aikana matkasellisosastolla.

– Olin aamulla portilla perehdyttämässä uutta työntekijää, kun henkilökunnan Virve-puhelimeen tuli ilmoitus matkasellin tapahtumista. Kuulin sitten ennen töistä lähtöäni, että yksi vanki on löydetty kuolleena.

Pyynöstä ei näytetä oikeudelle

Klo 10.12 Muye kuuntelee vartijan kuulemista etänä Vantaan vankilasta. Välillä Muye puhuu jotain asianajajalleen. Pari kertaa Muye on viittoillut käsillään ja huitonut näkyvästi.

Muye muun muassa teki voiton eleitä käsillään, kun vartija sanoi, että hänen mukaansa Muye ei liittynyt siihen, että Pyynönen vaihtoi selliä.

Perttu Pyynönen seuraa istuntoa etänä Riihimäen vankilasta, mutta oikeuteen ei näytetä videokuvaa hänestä.

Eilen Pyynönen oli näyttänyt kurkunleikkaamiseleitä kädellään, kun oikeudessa kuultiin todistajana yhtä sellissä ollut vankia. Tämän jälkeen kamerayhteys Pyynöseen oli katkaistu eikä häntä enää voinut nähdä oikeudessa.

Tänään hänestä ei ole näytetty kertaakaan videokuvaa Vantaalle.

Vangit pitää tarkistaa

Klo 10.09 Vartija kertoo nyt vankilan käytännöistä. Hänen mukaansa on hyvin tavanomaista, että vangit teippaavat sellin ovisilmän kiinni. Todistajan mukaan näin varmaan tehdään, koska vangit haluavat yksityisyyttä.

Aamupalajaon yhteydessä vartijat tarkistavat kaikki sellien vangit. Vartijoiden pitää tarkistaa, että vangit ovat hereillä, eli vankien pitää jollain tavalla ilmaista olevansa kunnossa. Iltapäivällä työvuoron päättyessä lasketaan taas kaikki vangit.

Aamuisin aamupala tuodaan sellin ovelle, mistä vangit tulevat hakemaan ruokaa kärrystä.

– Jos vanki ei tule hakemaan ruokaa, ja jää vaikkapa makaamaan sänkyynsä, niin siinä tapauksessa vartijat käyvät katsomassa, onko vanki kunnossa.

Iltapäivisin vartijat katsovat, että kaikki vangit ovat paikalla sellissä.

Vartijan mukaan vankien on mahdollista ilmaista pelkäävänsä, jolloin heidät siirretään toiselle osastolle. Vanki voidaan siirtää vaikkapa eristysselliin.

– Vartijat ryhtyvät heti toimeen, jos vanki ilmaisee pelkäävänsä. 

Klo 10.06 Vartija tuntee Muyen ilmeisesti jo pidemmältä ajalta. Todistaja kertoo, että Muyella on ollut usein ongelmia vankilassa.

– Muye on siirretty todella monelta osastolta matkaselliin. Hänellä on aina jotain ongelmia vartijoiden tai muiden vankien kanssa. Minulla on ollut Muyen kanssa aina aika hyvä keskusteluyhteys. Tunnen, että hän luottaa minuun ja minun puheisiini aika hyvin.

21-vuotias uhri oli vartijan mukaan "nuori poika isossa sellissä". Uhri oli siis hiljainen eikä pitänyt mitään numeroa itsestään.

Syytetyn siirtoa edelsi soitti poliklinikalta

Klo 10.01 Murhasta syytetty Perttu Pyynönen vaihtoi selliä 26. tammikuuta iltapäivällä. Syyttäjän mukaan siirto tehtiin Muyen pyynnöstä. Muye olisi pyytänyt saada samaan selliin tuttavansa.

Vartijan mukaan vankilan poliklinikalta soitettiin matkaselliosastolle ja ilmoitettiin, että Pyynönen on itsetuhoinen ja pyydettiin hänelle siirtoa toiseen selliin.

– Poliklinikalta kysyttiin, olisiko sellissä muita vankeja. He sanoivat, että olisi hyvä, jos sellissä olisi muita vankeja, jotta Pyynönen ei tekisi itselleen mitään.

Vartijan mukaan matkaselli numero 14 oli ainoa, joka sopi tähän tarkoitukseen. Tuossa sellissä oli myös 21-vuotias uhri ja Muye.

Vartija kysyi uhrilta sellinvaihdosta

Klo 9.48 Todistajana kuultava vankilan vartija oli töissä 26. tammikuuta, kun Perttu Pyynönen siirrettiin samaan selliin Abshir Muyen ja 21-vuotiaan uhrin kanssa.

Ennen Pyynösen siirtoa vartija kysyi uhrilta, haluaisiko tämä vaihtaa selliä.

– Tämä (uhri) oli ainoa kantasuomalainen siinä matkasellissä. Kävin siellä sellissä, ja kysyin häneltä haluaisiko hän vaihtaa selliä. Paikalla oli myös muita vankeja. (Uhri) makasi sängyssään puolimakaavassa asennossa. Hänellä oli kasvot minuun päin.

Tilanteesta ei jäänyt mitään erityistä vartijan mieleen.

– Kun kysyin häneltä asiaa, Muye muistaakseni seisoi ruokapöydän vieressä. Muye sanoi, ettei heillä ole mitään hätää täällä, että (uhri) voi jäädä tänne. Joku muukin sellissä sanoi, että kaikki on ok.

21-vuotias uhri jäi matkaselliin. Samana päivänä selliin numero 14 tuli myös 23-vuotias Perttu Pyynönen, joka osallistui Muyen kanssa väkivaltaan.

Vartijan mukaan Pyynönen ei kommentoinut siirtoaan mitenkään.

– Hän keräsi tavaransa sellistään ja siirtyi. Pyynönen ei muutenkaan paljon puhunut vartijoille. En ole varma, tunsiko hän ketään matkasellistä etukäteen.

27. tammikuuta vartija tuli aamuvuoroon seitsemältä.

– Vuoro alkoi ihan normaalisti ja aloitimme ruoan jakamisen osastolla. Minä, kollega ja yksi putsari oli mukana jakamassa ruokaa. Menimme selliin numero 14, kollega avasi oven.

– Muye oli ensimmäinen, joka tuli oven eteen ottamaan puuroa. Samalla hän sanoi, että tuo yksi on tappanut itsensä, tehnyt itsemurhan.

Ensiksi vartijat ajattelivat sen olevan vitsi. Muye otti puuron lautaselleen, vei sen selliin ja toisti, että vanki on tehnyt itsemurhan.

Vartijan kollega meni ensimmäisenä selliin. Putsari vietiin omalle osastolleen. Todistajana kuultava vartija meni selliin katsomaan tilannetta.

Muye käyttäytyi tilanteessa todistajan mukaan täysin tavallisesti. Kaikki muut sellissä olivat hiljaa.

Vartijat huomasivat heti, että 21-vuotias mies oli kuollut. Muut vangit käskytettiin pois sellistä käytävälle. Paikalle kutsuttiin lisää vartijoita ja vankilan terveydenhoitohenkilökuntaa.

Todistaja: Vangit pääsevät käymään toisissa matkaselleissä

Klo 9.32 Nyt istunto alkaa. Ensimmäisenä kuullaan Vantaan vankilan vartijaa todistajana.

Vankilan toiminnasta on käynnistetty oma esitutkintansa. Poliisi selvittää, onko vankilan henkilökuntaa syytä epäillä rikoksesta asiassa. Tämän päiväinen kuuleminen ei kuitenkaan liity siihen tutkintaan.

Nyt kuultava todistaja toimii vartijana Vantaan vankilan matkaselliosastolla. Tämä todistaja on ollut Vantaan vankilassa töissä 17 vuotta. Hän toimii matkaselliosaston vastuuesimiehenä.

Matkaselleihin sijoitetaan vankeja, jotka ovat matkalla esimerkiksi oikeudenkäynteihin, toiseen vankilaan tai vaikkapa lääkäri- tai sairaalakäynnille.

Yleensä vangit ovat matkaselleissä noin viikon tai kaksi. Todistajan mukaan maksimissaan matkasellissä vietetään noin kuukausi.

Vantaan vankilassa on kuusi matkaselliä ja vankipaikkoja on yhteensä 28. Henkirikoksen aikaan osastolla oli todistajan mukaan täyttä.

Matkasellien ovia pidetään auki ruokailujen ja ulkoilujen aikaan päivällä. Ulkoilun jälkeen vangeilla on mahdollisuus peseytyä.

– Kyllä vangit pääsevät käymään toisissa matkaselleissä. Tietysti se riippuu vähän tilanteesta. Vangit kohtaavat toisiaan myös käytävällä, todistaja kertoo.

Todistajana kuultava vartija oli töissä 26. tammikuuta. Hän ei muista erityisesti henkirikoksen uhriksi joutunutta 21-vuotiasta vankia.

Klo 9.09 Istunnon alku viivästyy ja aloittamaan päästään vasta kello 9.30. Syytetyt Muye ja Pyynönen seuraavat tänään etäyhteyksien päästä oikeudenkäyntiä. Muye on Vantaan vankilassa ja Pyynönen Riihimäen vankilassa.

Tänään oikeudessa kuullaan ensimmäisinä todistajina kahta vartijaa, jotka olivat Vantaan vankilassa töissä, kun 21-vuotias uhri surmattiin.

Heidän jälkeensä kuullaan todistajina kahta miesten sellitoveria, jotka todistivat väkivaltaa kahden päivän ajan samassa matkasellissä.

Lue myös:

    Uusimmat