Asikkalan taksisurmassa on lukuisia kysymysmerkkejä, joista yksi on merkittävin – tämä kaikki tiedetään murhasta epäillystä taksikuskista

19-vuotias uhri oli ottanut 24-vuotiaan miehen taksinsa kyytiin Lahdessa – tämä Asikkalan taksisurmasta nyt tiedetään 3:28
MTV Uutiset haastatteli jutun tutkinnanjohtajaa eilen. Katso haastattelu videolta.

Asikkalan taksisurmasta epäillyllä 24-vuotiaalla miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa, mutta mies on ollut taloudellisissa vaikeuksissa. Nyt miestä epäillään murhasta. 

Mies otettiin kiinni pian sen jälkeen, kun poliisi oli saanut hälytyksen Asikkalaan puoli kuudelta lauantaiaamuna, viime viikonloppuna.

Hälytys vei poliisin syrjäiselle hiekkakuopalle Asikkalan Salonsaareen, mistä löydettiin kuollut 19-vuotias nainen. Nainen oli ollut lauantaiyönä työvuorossa taksinkuljettajana.

Henkirikoksesta epäilty vuonna 1998 syntynyt mies otettiin kiinni lähistöltä pian tämän jälkeen.

Poliisi kertoi eilen, että mies nousi naisen kuljettamaan taksiin Lahden keskustassa lauantaina, mitä ilmeisimmin yöllä. Kaksikon matka jatkui Lahdesta Asikkalaa kohti.

Taksamittari ei ollut matkan aikana syystä tai toisesta päällä.

Poliisi ei ole kertonut tarkalleen, mihin aikaan kyyti alkoi tai kuinka kauan se kesti. Se kuitenkin tiedetään, että taksi päätyi lopulta Salonsaaren hiekkakuopalle ja että 19-vuotias taksinkuljettajanainen oli poliisin tullessa kuollut.

MTV:n rikostoimittajat: Asikkalan taksimurha, Helsingin Sanomat oikeudessa 10:24
Rikostoimittajat puivat taksisurmaa MTV:n Uutisaamussa tänään. Katso keskustelu yltä. 

Työskenteli aiemmin taksinkuljettajana

Mitä 24-vuotiaasta epäillystä sitten tiedetään?

Poliisi on kertonut miehen työskennelleen aiemmin taksinkuljettajana, mutta mies ei ollut töissä tapahtumayönä.

Julkisista asiakirjalähteistä selviää, että miehellä on voimassaoleva taksinkuljettajan lupa. Tiedossa on myös, että miehellä ei ole rikosrekisteriä. Häntä ei ole tuomittu Suomessa mistään rikoksesta oikeudessa.

Henkirikoksen tapahtumien aikaan mies asui Asikkalan keskustaajamassa, Vääksyssä sijaitsevassa kerrostalossa. Naapureiden mukaan poliisit kävivät paikalla jo viime lauantaipäivänä. 

Naapureiden huomiota 24-vuotias epäilty ei ole erityisemmin herättänyt.

– Hän on ollut hyväkäytöksinen ja asiallinen nuori mies. Rikosepäily tuli täytenä yllätyksenä, naapurustosta kerrotaan MTV Uutisille.

Täysin ongelmitta nuoren miehen elämä ei ole kuitenkaan sujunut, sillä Päijät-Hämeen käräjäoikeuden arkistoista selviää, että mies on saanut vuosina 2017-2019 toistakymmentä yksipuolista velkomustuomiota. Miehellä on ollut siis talousvaikeuksia.

Käräjillä riidattomiksi todetut velkomusasiat liittyvät muun muassa miehen ottamiin pikavippeihin ja maksamattomiin laskuihin. Uusia velkomustuomioita ei kuitenkaan ole tullut enää vuoden 2019 jälkeen.

Eilen Päijät-Hämeen käräjäoikeus passitti miehen tutkintavankeuteen murhasta todennäköisin syin epäiltynä. Vangitsemisesta päätettiin, koska poliisi oli sitä esittänyt.

Suurimmat kysymysmerkit

Vaikka epäilty on poliisin hallussa ja tapahtumien kulkuakin on pystytty jo jonkin verran valottamaan, nuoren taksinkuljettajanaisen henkirikokseen liittyy edelleen useita kysymysmerkkejä.

Suurimpia ovat epäillyn henkirikoksen tekotapa ja motiivi.

Poliisi tutkii tapausta murhana, mutta ei ole kertonut julkisuuteen, millä perusteella rikosnimike on valittu. Nimikkeestä voidaan päätellä, että joko tekoon liittyy poliisin mielestä vakaata harkintaa tai teko on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Määritelmät tulevat rikoslaista.

Motiivikin on hämärän peitossa – ilmeisesti myös poliisille.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Kiiskinen kommentoi MTV Uutisille eilen, ettei poliisilla ole asiasta varmaa tietoa, ja että asiaa selvitellään.

Kiiskinen ei ole ottanut kantaa siihen, tunsivatko epäilty 24-vuotias mies ja 19-vuotias nainen toisiaan entuudestaan tai oliko heidän välillään esimerkiksi jonkinlainen suhde, edes tuttavallinen. Myös tämä on poliisin mukaan selviteltävänä. 

Oma kysymyksensä on myös, tuleeko tutkinnassa ilmi muita mahdollisia rikosnimikkeitä murhan lisäksi. 

Lue myös:

    Uusimmat