Ilpo Härmäläisen katoamistutkinnassa yllätyskäänteitä toisensa perään – poliisi: "Meri kätkee pinnan alle hyvin paljon salaisuuksia"

Murhasta syytetyn asianajaja kommentoi 27 vuotta vanhaa tapausta:"Jos Ilpo Härmäläinen on surmattu, se ei ole ainakaan päämieheni" 2:14
Murhasta syytetyn asianajaja kommentoi 27 vuotta vanhaa tapausta: "Jos Ilpo Härmäläinen on surmattu, se ei ole ainakaan päämieheni".

Turkulaisen juristin vanhassa katoamisjutussa on tapahtunut yllättäviä käänteitä. Ratkaisevatko kadonnut ankkuri ja Airistolta meren pohjasta löydetty vainaja tapauksen? Poliisi selvittää asiaa vimmaisesti edelleen, vaikka juttu on jo käräjäoikeudessa.

Turun Airistolta löydettiin viime keskiviikkona meren pohjasta vainaja. Poliisi selvitti, onko kyse vuonna 1994 kadonneesta juristi Ilpo Härmäläisestä. Keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina, ettei vainaja ollut Härmäläinen vaan vuonna 1979 kadonnut mies.

– Poliisi on pystynyt sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että kyseessä olisi ollut hän. Alustavan selvityksen perusteella poliisi epäilee, että vainaja on vuonna 1979 kadonnut mies, mutta henkilöllisyys varmistuu vasta tarkemmissa tutkimuksissa. Miehen omaisille on kerrottu epäilystä, sanoo rikostarkastaja Aki Lahtinen Keskusrikospoliisista.

Merestä löytyneen vainajan osalta kuolemansyyn selvittäminen jatkuu ja tällä hetkellä ei näytä, että asiaan liittyisi rikosta.

Mutta keskiviikkona 2. maaliskuuta tapaukseen saatiin uusi käänne, kun Airistolta löytyi toinen vainaja, jonka poliisi epäilee joutuneen henkirikoksen kohteeksi. Poliisi löysi merestä myös ankkurin.

Kukaan ei tiedä varmaksi, mitä Härmäläiselle tapahtui sen jälkeen, kun hän lähti Turun keskustassa sijaitsevasta kodistaan 3. päivä elokuuta vuonna 1994.

Viranomaisilla on kuitenkin ollut omat epäilyksensä.

Tästä on kyse

Poliisi ja syyttäjä pitävät todennäköisenä, että Härmäläinen joutui henkirikoksen uhriksi, ja että syypää on miehen entinen liikekumppani, tätä nykyä lähes 70-vuotias mies. Mieheen on viitattu julkisuudessa lempinimellä "mainosmies".

Henkirikoksen motiiviksi on epäilty talousrikoksen peittelyä – että mainosmies olisi pelännyt Härmäläisen lavertelevan hänen epämääräiset bisneksensä viranomaisille.

Tapausta on ennätetty puida jo käräjäoikeudessa asti. Syyttäjä on vaatinut mainosmiehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Syytetty mainosmies on kiistänyt väitteet jyrkästi. Hän ei puolustuksensa mukaan ole syyllistynyt henkirikokseen tai liity muutenkaan Härmäläisen katoamiseen. Hän ei omien sanojensa mukaan ole edes tavannut Härmäläistä katoamispäivänä.

Poliisitutkintaa on jatkettu samaan aikaan, kun oikeutta on käyty käräjillä.

Tapauksen selvittämistä on kuitenkin omalta osaltaan rasittanut se, että Härmäläisen ruumis on ollut kateissa. Poliisi ei ole pystynyt selvittämään esimerkiksi sitä, miten Härmäläinen olisi tarkalleen henkensä menettänyt.

Poliisi on epäillyt, että mainosmies olisi surmannut Härmäläisen purjeveneessään, jota säilytettiin katoamisen aikaan Turun Satavan satamassa, ja upottanut Härmäläisen ruumiin mereen.

Veneestä ei kuitenkaan ole löydetty jälkiä henkirikoksesta. Poliisilla ei ole ollut muitakaan täysin vedenpitäviä todisteita siitä, mitä Härmäläiselle tapahtui.

Ruumis löytyi vilkkaalta merialueelta

Airiston mysteerivainajan löysivät Merivoimien sukeltajat, jotka olivat auttamassa poliisia Härmäläisen etsinnöissä virka-apupyynnön perusteella. Lahtisen mukaan vainaja löytyi hyvin vilkkaasti liikennöidyltä merialueelta.

– Meri kätkee pinnan alle hyvin paljon salaisuuksia, rikostarkastaja toteaa.

Vanha lokikirja löytyi

Vaikka ruumislöydön merkittävyys Härmäläisen tapauksen tutkinnan kannalta on vielä toistaiseksi auki, on katoamistutkinnassa tapahtunut myös toinen käänne. Yle kertoi asiasta viime torstaina.

Murhasta käräjillä syytetyn miehen ex-vaimo oli löytänyt tapaukseen kytkeytyvän purjeveneen vanhan lokikirjan. Samalla hän oli tullut muistaneeksi, että purjeveneestä katosi aikoinaan ankkuri.

Lahtisen mukaan nainen pitää mahdollisena, että ankkuri katosi samoihin aikoihin kuin Härmäläinen. Nyt poliisi epäileekin, että ankkuria olisi voitu käyttää Härmäläisen ruumiin hävittämiseen.

Härmäläinen katosi 3. elokuuta 1994. Naisen muistin mukaan hän pani ankkurin katoamisen merkille mahdollisesti joitain päiviä myöhemmin, kun pariskunta oli lähdössä purjehtimaan.

Kuulustelupöytäkirjan mukaan nainen ei kuitenkaan ole tästä täysin varma. Hän muistelee noihin aikoihin mahdollisesti keskustelleensa satamassa olleen toisen pariskunnan kanssa.

"Kyllä toi on täyttä puppua"

Lokikirjassakaan ei ole mainintaa ankkurin katoamisesta. Murhasta syytetty mies myös väitti kuulusteluissa, ettei veneestä ole edes koskaan kadonnut ankkuria. Miestä kuulusteltiin viime maanantaina.

– Kyllä toi on täyttä puppua, täyttä valhetta. Sieltä ei ole koskaan puuttunut yhtään ankkuria keulasta perästä. Koko juttu on täyttä potaskaa. Se, joka on ton keksinyt pitäisi miettiä mitä puhuu, eikä mitä sylki suuhun tuo, mies sanoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Mieheltä kysyttiin myös Härmäläisen katoamisesta.

– En tiedä Ilpo Härmäläisen katoamisesta yhtään mitään, enkä ole ollut hänen kanssaan tekemisissä silloin 3.8.1994.

Keskusrikospoliisin Lahtinen ei suostu ottamaan mitään kantaa siihen, että onko ankkuria löydetty meren pohjassa tehtyjen etsintöjen yhteydessä, tai oliko löydettyyn vainajaan esimerkiksi kiinnitetty ankkuri.

– En kommentoi siihen mitään.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden oli määrä antaa tuomio Härmäläisen tapauksessa jo ensi viikon perjantaina. Näillä näkymin oikeudenkäynti on kuitenkin saamassa vielä jatkoa ja tuomio lykkääntymässä, sillä oikeussalissa puidaan vielä keskusrikospoliisin asiassa tekemää lisätutkintaa.

Juttua päivitetty 28.2. kello 17.22, merestä löytynyt ruumis ei ollut Härmäläinen vaan vuonna 1979 kadonnut mies. Juttua päivitetty 2. maaliskuuta kello 18.37, tiedolla uudesta vainajalöydöstä Airistolta.

Lue myös:

    Uusimmat