Siepatun pojan vanhemmat saivat tietää lapsen katoamisesta lunnasvaatimuksesta – tästä syystä koulu ei ilmoittanut poissaolosta

Yhdeksänvuotias poika kidnapattiin Kulosaaressa – rikostoimittaja kertoo, mistä on kyse 6:27
Yhdeksänvuotias poika kidnapattiin Kulosaaressa – rikostoimittaja kertoo, mistä on kyse

Helsingin Kulosaaressa tapahtui perjantaina harvinaislaatuinen tapaus, kun ala-asteikäinen poika siepattiin koulumatkalla. Koulu ei kommentoi tapausta, mutta opetustoimen mukaan tunnelmat koululla ovat olleet rauhalliset. Opetustoimenjohtaja kertoo myös, miksi koululta ei tullut ilmoitusta poissaolosta.

54-vuotias mies sieppasi Kulosaaressa koulumatkallaan olleen pojan viime perjantaina noin puoli yhdeksältä aamulla ja lähetti pojan vanhemmille lunnasvaatimuksen. Poika saatiin takaisin myöhemmin alkuiltapäivästä fyysisesti hyvässä kunnossa.

Tapaus tuli julkisuuteen eilen tiistaina, kun poliisi tiedotti sieppauksesta. 

Koululla rauhalliset tunnelmat

Pojan koulu, Kulosaaren ala-aste, ei kommentoi asiaa. MTV Uutiset kysyi tapauksesta Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salolta, joka ei kuitenkaan ei voi kommentoida yksittäistä opiskelijaa koskevia tietoja.  

Salo kuvailee, että koululla tunnelmat ovat olleet rauhalliset.

– Jos tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa, keskustellaan henkilöstön ja oppilaiden kanssa ikätasoisesti ja tarvittaessa tarjotaan tukea. 

Lunnasvaatimus paljasti tapauksen

Sieppaus tapahtui pojan koulumatkalla noin puoli yhdeksältä aamulla. Sieppaus tuli ilmi, kun sieppaaja lähetti vanhemmille lunnasvaatimuksen. Tämän jälkeen ilmeni, ettei poika ollut saapunut kouluun.  

Normaalikäytäntö kouluissa on, että jos opiskelija ei saavu tunnille, opettaja merkitsee opiskelijan poissaolevaksi viestijärjestelmä Wilmaan. Kouluissa ei ole käytäntönä ilmoittaa poissaolosta heti oppilaan kotiin. 

– Poissaolot merkitaan Wilmaan ja yleensä huoltaja kuittaa poissaolon päivän päätteeksi. Koululta ei lähtökohtaisesti lähdetä heti selvittämään poissaoloja.

– Joitain opiskelijoiden poissaoloja selvitetään ihan päivittäin. Riippuu ihan siitä, mitä on sovittu vanhempien kanssa, Salo avaa käytöntöjä.

Salo sanoo, ettei kouluissa koeta kokonaisuudessaan tarvetta muuttaa poissaolokäytäntöjä, koska oppilaiden vanhempien kanssa voidaan muutenkin tarvittaessa sopia poikkeavia käytäntöjä.

Keskustelu tapahtumista tärkeää

Koulujen käytäntö on tarjota opiskelijoille aina tarvittaessa keskusteluapua, jos jotain poikkeavaa tapahtuu.  

– Aina on hyvä käydä keskustelua oppilaiden kanssa, jos jokin tapaus on horjuttanut oppilaiden turvallisuuden tunnetta. Koulussa tehdään parhaamme, että sinne on mukava tulla ja ennakoidaan parhaamme mukaan erilaisia poikkeavia tilanteita.

Yksi henkilö otettiin teosta epäiltynä kiinni vielä samana päivänä. Epäilty vangittiin tiistaina 26. huhtikuuta. Sieppaaja oli myös vienyt pojan omaisuutta ja poliisi tutkii tapausta törkeänä ryöstönä ja panttivangin ottamisena. Teosta epäilty on nimensä perusteella kantasuomalainen 54-vuotias mies.

Lue myös:

    Uusimmat