Lakimies Ilpo Härmäläinen oli juuri tullut isäksi, kun hän katosi jäljettömiin – Leski: "Yhtäkkiä olin yksin vauvan kanssa"

2:14
Murhasta syytetyn miehen asianajaja kommentoi videolla 27 vuotta vanhaa tapausta

Turkulainen lakimies Ilpo Härmäläinen katosi 3. elokuuta 1994. Tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa luettiin lähes 68-vuotiaalle miehelle syyte Härmäläisen murhasta. Mies kiistää syytteen.

Härmäläisen entistä vaimoa kuultiin esitutkinnassa lokakuussa. Leskeksi jääneestä naisesta tuntuu edelleen pahalta muistella miehensä katoamista, vaikka aikaa on kulunut 27 vuotta.

Pariskunta oli juuri saanut lapsen, kun Härmäläinen katosi. Pariskunnan ainoa poika syntyi 7. kesäkuuta 1994. Poika ei siis ollut vielä kahta kuukauttakaan, kun perheenisä katosi.

Lähti mainosmiestä tapaamaan

Vaimon mukaan perheen rahatilanne oli tiukahko 1990-luvun alkuvuosina, mutta mies ei ollut puhunut vaimolleen, että hänellä olisi ollut jokin ratkaisu rahatilanteen parantamiseksi.

Perhe asui tuohon aikaan vuokralla, eikä pariskunnalla ollut ollut puhetta oman asunnon ostamisesta.

Vaimolleen Härmäläinen puhui 3. elokuuta 1994, että hän oli menossa katsomaan mainosmiehen kanssa asuntoa.

– Otin sen siten, että Ilpo teki työtään ja ilmeisesti lakimiestä tarvittiin sitten tässä asunnon katsomisessa. En ollut juurikaan tietoinen siitä, mitä Ilpo työkseen teki tai mitä hänen työtehtäviin kuului, ex-vaimo kertoi poliisille.

Vaimo jäi kotiin imettämään poikavauvaa, kun Härmäläinen lähti tapaamiseen tuona päivänä.

– Ikkuna oli kadulle, mutta en katsonut silloin Ilpon perään. Aloin heti imettämään vauvaa olohuoneen sohvalla enkä katsonut ikkunasta kadulle. Olen tästä asiasta syyttänyt itseäni pitkän aikaa.

Mukaansa tapaamiseen Härmäläinen otti pienen asiakirjasalkun. Yllään hänellä oli puku.

Vaimo huolestui illalla

Illalla vaimo alkoi ihmetellä, kun miestä ei kuulunut kotiin.

– Illalla sairaalassa samaan aikaan ollut nainen soitti minulle, ja hänelle sanoin puolileikillään, että ihan hyvin menee, mutta ukko on hukassa. Tämän jälkeen aloin todella huolestua.

Vaimo kertoi poliisille, että ensimmäiset päivä miehensä katoamisen jälkeen hän eli kuin sumussa.

– Yhtäkkiä olin yksin vauvan kanssa ja keskityin vain selviämään arkipäivistä. Sain paljon apua sukulaisilta, mutta ajat olivat hyvin raskaat minulle. Muutaman vuoden päästä Ilpon katoamisesta hakeuduin ammattiauttajalle, joka auttoikin minua pääsemään pahimman yli, nainen kertoi.

Aviomiehen katoaminen herätti vaimossa moneksi vuoksi turvattomuuden tunteen. Hän katseli olkansa yli, seurasiko joku häntä eikä hän tiennyt, oliko hänenkin henkensä vaarassa.

Kesti kauan päästä arkeen kiinni

Vaimo muutti heti pois pariskunnan yhteisestä kodista. Töihin hän meni, kun poika oli neljä ja puoli vuotta vanha.

Aiemmin Härmäläinen oli elättänyt perheen, mutta nyt vaimon piti selvitä yksin.

– Minulla kesti kauan, että sain arjesta kiinni. Nyt 27 vuoden jälkeen asiaan palattiin taas, ja se on aiheuttanut uuden voimakkaan stressireaktion siten, että en taaskaan saa ajateltua juuri muuta, ja kaikki tuntuu taas hankalalta muistaa.

Leski vaatii tekijälle rangaistusta ja hän yhtyy syyttäjän rangaistusvaatimukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja