Liikemies Johann Hägerström upotettiin painojen kanssa mereen – KRP avasi uudelleen vanhan murhatutkinnan: "Enemmän kuin yksi tietää teosta"

KRP avasi uudelleen vanhan murhatutkinnan: Liikemies Johann Hägerström upotettiin painojen kanssa mereen 5:43
Katso video: KRP avasi uudelleen vanhan murhatutkinnan – MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo tapauksesta.

Keskusrikospoliisi on ottanut uudelleen aktiiviseen tutkintaan vanhan murhatapauksen, jossa henkirikoksen uhrina oli noin 60-vuotias liikemies Johann Hägerström.

– Poliisi epäilee, että Hägerstöm murhattiin ja hänet upotettiin mereen, sanoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen.

Hägerströmin ruumis löytyi heinäkuussa 2005 Varsinais-Suomen Rymättylästä Kirveenrauman salmesta läheltä Kirveenrauman siltaa. Silta sijaitsee nykyisessä Naantalin kaupungissa. Hägerström oli ilmoitettu kadonneeksi edellisenä syksynä Helsingissä.

Ruumislöydön aikanaan teki veneretkellä ollut pariskunta. Se havaitsi meressä kelluneen ruumiin, joka oli julkisuudessa aiemmin olleiden tietojen mukaan sidottu ja kääritty jonkinlaiseen säkkiin tai mattoon.

Poliisi arvioi vuonna 2005, että ruumis oli ollut vedessä kuukausia. Vainajaksi varmistui vuonna 1945 syntynyt Johann Willem Hägerström.

Tapausta tutkitaan murhana

Heti alusta alkaen oli selvää, että kyse oli henkirikoksesta. MTV Uutisten tietojen mukaan KRP tutkii tapausta murhana ainakin tekotavan takia. Poliisi ei ole kertonut tekotapaa julkisuuteen.

Hägerströmistä oli tehty katoamisilmoitus vuoden 2004 puolella. Hänet oli nähty viimeisen kerran 21.10.2004 puolen päivän aikaan Museokadulla Helsingin Töölössä.

Hägerström oli tuolloin liikkunut harmaalla Smart-autolla. Se löytyi viikkoa myöhemmin Lastensairaalan parkkipaikalta. Hägerströmin ruumis löytyi Kirveenrauman salmesta 22.7.2005.

Tiedossa on, että Hägerström oli katoamispäivänään lähtenyt aamulla Helsingin-kodistaan. Silloin hänellä oli ollut sormessaan aatelissuvun vaakunasormus ja mukanaan Sony Ericsson P900 -kamerapuhelin. Poliisin mukaan sormus ja kännykkä ovat kateissa. Poliisi pyytää niistä havaintoja.

"Enemmän kuin yhdellä on tietoa tästä teosta"

Keskusrikospoliisin Länsi-Suomen yksikkö avasi murhatutkinnan tämän vuoden aikana uudestaan, kun se oli saanut uusia tietoja tapauksesta.

– Näistä uusista tiedoista emme voi kertoa tarkemmin, Lahtinen sanoo.

Lahtinen ei kommentoi, onko poliisilla tiedossa mahdollinen epäilty tai epäiltyjä. Poliisi ei myöskään kerro, onko sillä jotain tietoa siitä, miten Hägerström päätyi Rymättylään, missä ja milloin henkirikos tehtiin.

– Enemmän kuin yhdellä henkilöllä on tietoa tästä teosta, Lahtinen sanoo MTV Uutisille.

Poliisi kaipaa havaintoja Smart-autosta

Tutkinnan alussa 2005 poliisi kertoi, että sitä kiinnostavat katoamispäivän tapahtumat Helsingissä ja Smart-auton liikkeet. Myös kaikki havainnot katoamisajankohtaan liittyvistä tapahtumista Rymättylän seudulla kiinnostivat poliisia.

– Jos kukaan on nähnyt joitain epäilyttäviä henkilöitä, ajoneuvoja tai esineitä tuona aikana Rymättylässä Kirveenrauman sillan alla, niistä tulisi kertoa poliisille. Myös tuona aikana sattuneet pienet mökkimurrot, joista ei ole viitsitty ilmoittaa poliisille, kiinnostavat, tutkinnanjohtaja Teijo Ristola kertoi kesällä 2005.

Vieläkö etsitään kumipäällysteisiä käsipainoja?

Poliisi paljasti tutkinnan alkuvaiheessa yllättävänkin paljon yksityiskohtia tapauksesta.

Se muun muassa kaipasi tietoja voimailuun tarkoitetuista muovipäällysteisistä käsipainoista, jotka olisi mahdollisesti anastettu tai kadonneet noihin aikoihin Rymättylästä tai lähiseudulta.

MTV Uutisten tietojen mukaan painoja on ilmeisesti käytetty Hägerströmin ruumiin upottamiseen.

Nyt tutkintaa johtava rikostarkastaja Lahtinen ei halua tätä asiaa kommentoida.

Keskusrikospoliisilla on jutussa tällä hetkellä auki monta tutkintalinjaa.

– Niistä enemmän kuin yksi vetää ulkomaille ja siinä on omat haasteensa, Lahtinen sanoo.

Hägerströmiä epäiltiin useista rikoksista

Ennen katoamista Johann Hägerströmillä oli liiketoimintaa sekä Suomessa että ulkomailla, muun muassa Virossa.

Hägerström oli Suomessa epäiltynä useista rikoksista 1970-, 1980- ja 1990 -luvuilla. Vakavimmat epäilyt olivat 1980-luvun alussa, jolloin hän sai vuosien vankeustuomion talousrikoksista, muun muassa törkeästä kavalluksesta.

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi selvittää esimerkiksi sitä, liittyykö henkirikoksen motiivi juuri Hägerströmin liiketoimiin. Yksi tutkintalinjoista on myös mahdollinen palkkamurha. Ainakaan sitä ei ole kokonaan pois suljettu tutkinnan tässä vaiheessa.

– Tätä asiaa en voi vahvistaa enkä kommentoida mitenkään, Lahtinen sanoo.

"Lähdemme siitä, että tapaus selviää"

Lahtinen on ollut tutkinnanjohtaja myös lakimies Ilpo Härmäläisen murhatutkinnassa. 1994 kadonneen Härmäläisen ruumis löytyi merenpohjasta tänä keväänä, lähes 30 vuotta katoamisen jälkeen.

Murhasta epäiltynä on 1953 syntynyt mainosmies. Käräjäoikeus antaa Härmäläisen jutussa tuomion perjantaina.

Lahtinen haluaa uskoa, että myös uudelleen avattu Hägerströmin murhatapaus on ratkaistavissa.

– Lähdemme tietysti siitä, että tämä vielä selviää, Lahtinen sanoo.

KRP pyytää vihjeitä ja havaintoja Hägerströmin tapaukseen liittyen. Kaikki tiedot voi ilmoittaa poliisille numeroon 050-456 4903.

Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta 1:10
Sukeltajat kuvasivat Ilpo Härmäläisen etsinnät – näin kadonneen lakimiehen ruumis löytyi Airiston pohjasta.

Lue myös:

    Uusimmat