HS:n toimittaja pyysi esitutkintamateriaalin mukaan Puolustusvoimilta tietoa, jonka olemassaolosta hänen ei olisi pitänyt tietää

3:03
Katso video: Todistaja: Vastaava päätoimittaja sai tiedon Viestikoekeskus-artikkelista ennen julkaisua – tästä on kyse.

Puolustusvoimille selvisi jo kymmenen kuukautta ennen Viestikoekeskus-jutun julkaisua, että Helsingin Sanomilla oli tietoa sellaisista salaisista asiakirjoista, joista tietää vain hyvin rajattu joukko.

Tieto ilmenee tänään julki tulleesta keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaalista.

Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen pyysi 10. helmikuuta 2017 Puolustusvoimilta sellaisia asiakirjoja, jonka olemassaolosta hänen ei olisi pitänyt keskusrikospoliisin mukaan tietää lainkaan.

Tietopyynnössään Pietiläinen halusi pääesikunnalta tietoa muun muassa suomalaisten kriisinhallintajoukkojen henkilötiedustelusta ja Puolustusvoimien tiedusteluosaston erikoiskursseista. Puolustusvoimat ei luovuttanut tietoa.

Puolustusvoimat teki tutkintapyynnön vuotoepäilystään vasta päivää ennen kuin Helsingin Sanomat julkaisi Viestikoekeskusta käsittelevän juttunsa joulukuussa 2017.

Esitutkintamateriaalista salattu jopa HS:n juttu

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutun julkaisua koskevasta esitutkintapöytäkirjasta on salattu itse juttu, jonka julkaisua koko esitutkinta ylipäätään koskee.

Keskusrikospoliisin tänään julkistamasta esitutkintamateriaalista on salattu esimerkiksi Puolustusvoimien lausunnot, joissa se arvioi Helsingin Sanomien 16.12.2017 julkaiseman artikkelin aiheuttamaa vahinkoa. Esitutkintapöytäkirjasta on salattu myös kopiot itse jutusta, jonka julkaisusta tutkinnassa on kyse.

Kahta Helsingin Sanomien toimittajaa ja heidän esihenkilöään syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Syytetyt ovat kiistäneet rikoksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja