Tällainen on Julius Kivimäki, joka on kansainvälisesti etsintäkuulutettu Vastaamon tietomurrosta – tuomittu yli 50 000 tietomurrosta

Poliisi löysi Vastaamo-tietomurrolle epäillyn – 25-vuotias mies on kansainvälisesti etsintäkuulutettu 6:56
Poliisi löysi Vastaamo-tietomurrolle epäillyn.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi eilen poissaolevana 25-vuotiaan Julius Kivimäen, jota epäillään Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta. Mies on aiemmin tuomittu käräjillä alaikäisenä tehdyistä tietoverkkorikoksista.

Kivimäki on etsintäkuulutettu, ja hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys. Poliisin tietojen mukaan epäilty oleskelee parhaillaan ulkomailla. Nykyään hän käyttää toista etunimeään Aleksanteri.

Kivimäellä on kotiosoite Espoossa, mutta poliisin mukaan hän on kuitenkin ollut viime vuosina ulkomailla.

Vuonna 2020 Kivimäki tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa vuoden ehdolliseen vankeuteen ja tuhansien eurojen korvauksiin petos- ja tietomurtorikoksista, joissa nuorukainen aiheutti harmia muun muassa Yhdysvaltain ilmavoimille ja muille amerikkalaisille tahoille.

Käräjätuomion mukaan nuorukainen oli tehtaillut tekaistuja hätäpuheluita ja aiheuttanut turhia poliisitehtäviä Yhdysvalloissa. Mies teki myös esimerkiksi pommiuhkauksen American Airlinesin lennolle, minkä johdosta Dallasista San Diegoon matkannut lento jouduttiin ohjaamaan pois reitiltään.

Tuomittu aiemmin tietoverkkorikoksista

Rikokset tapahtuivat helmikuun ja joulukuun välisenä aikana vuonna 2014, miehen ollessa vielä alaikäinen. Käräjillä mies myönsi syytteet osittain, mutta asian käsittely on edelleen kesken Helsingin hovioikeudessa, sillä käräjätuomiosta valitettiin.

Hovioikeus on kertonut antavansa asiasta tuomion viimeistään tämän kuun lopussa. 

Vuonna 2015 mies puolestaan tuomittiin vuosina 2012–2013 tehdyistä tietoverkkorikoksista. Tuolloin 17-vuotias mies todettiin syylliseksi yli 50 000 tietomurtoon.

Kivimäen tuomiosta uutisoitiin tuolloin myös ulkomailla. BBC kertoi, että miehen hyökkäykset vaikuttivat muun muassa Harvardin yliopistoon ja MIT:hen. Tekoon liittyi sähköpostien kaappaamista, liikenteen estämistä verkkosivustoille ja luottokorttitietojen varastamista.

Lue myös:

    Uusimmat