Sotkeutuiko liikemies Johann Hägerström salakuljetukseen ja murhattiinko hänet velkojen takia? Bisneskumppani MTV Uutisille: "Johann sanoi katoamispäivänään, että hänellä on tapaaminen ulkomaalaisten kanssa"

Keskusrikospoliisi tiedotti viime viikolla, että se on avannut uudelleen aktiiviseen tutkintaan liikemies Johann Hägerströmin tapauksen. Hägerströmin ruumis löydettiin merestä kesällä 2005. MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi epäilee, että mahdollisena henkirikoksen motiivina ovat olleet Hägerströmin velat.

KRP:n mukaan vuonna 1945 syntynyt Johann Hägerström oli murhattu ja upotettu painojen kanssa mereen.

Johann Hägerström katosi Helsingissä lokakuussa 2004. Hänen ruumis löytyi ilmeisesti mattoon käärittynä seuraavana kesänä 22.7.2005 Kirveenrauman salmesta Varsinais-Suomen Rymättylästä.

Poliisi arvioi, että ruumis oli ollut vedessä kuukausia. Poliisi ei ole kertonut henkirikoksen tekotapaa.

Tapaaminen ulkomaalaisten kanssa?

Viimeinen luotettava havainto Hägerströmistä on tehty Museokadulla Helsingin Töölössä 21.10.2004. Hän oli liikkunut harmaalla Smart-autolla. Auto löytyi viikkoa myöhemmin Lastenklinikan parkkipaikalta.

MTV Uutisten selvityksen mukaan Hägerström oli katoamispäivänsä aamuna tavannut silloisen bisneskumppaninsa ja juristin tämän toimistossa eduskuntatalon lähellä. Kolmikko oli kahvitellut.

Bisneskumppani kertoo nyt MTV Uutisille, että Hägerströmin oli tuolloin pitänyt lähteä juristin toimistolta sovittuun tapaamiseen.

– Johann sanoi, että hänellä oli tapaaminen joidenkin ulkomaalaisten kanssa omassa neuvottelutilassaan. Tarkemmin hän ei kertonut näistä ulkomaalaisista henkilöistä eikä tapaamisen syystä. Sen jälkeen en enää nähnyt häntä, bisneskumppani kertoo.

Hägerströmin toimisto tai neuvottelutila sijaitsi kerrostalossa lähellä HUS:n Meilahden sairaalaa. Neuvottelutilassa oli bisneskumppanin mukaan myös sauna ja kuntosali. Tilat olivat tuttuja bisneskumppanille, joka oli tehnyt pitkään yhteistyötä Hägerströmin kanssa.

– Kävin siellä usein itsekin treffaamassa Johannia. Se oli hyvä paikka pitää palaveria, bisneskumppani kertoo.

Velanperintä mahdollinen motiivi

Hägerströmistä tehtiin katoamisilmoitus syksyllä 2004. Myös hänen bisnestuttunsa Keski-Euroopassa olivat ehtineet jo ihmetellä, kun Hägerström ei ollut saapunut sinne sovittuihin tapaamisiin.

Kun ruumis löytyi merestä heinäkuussa 2005 ja poliisi kertoi epäilevänsä henkirikosta, bisneskumppanin mukaan Hägerströmin kaveripiirissä käytiin intensiivistä keskustelua ja pohdintaa siitä, mitä Johannille oli tapahtunut ja miksi. Hänen tiedettiin olleen vuosien aikana mukana monenlaisessa bisneksessä.

– Se käsitys joillain oli, että häneltä oli tultu perimään velkoja ehkä Balkanin maiden suunnalta bisneksistä, jotka eivät olleet menneet kuten piti. Teorian mukaan Johann olisi velaksi luvannut hoitaa ison määrän tupakkaa Englantiin, ja toimittaa sitten rahat, kun lasti on siellä perillä.

– Tupakkakontit jäivät kuitenkin kiinni Rotterdamin satamassa Hollannissa ja ne, joiden puolesta Johann oli luvannut toimia, menettivät rahaa, bisneskumppani kertoo MTV Uutisille.

Hänen mukaansa siihen aikaan tupakkaa salakuljetettiin paljon verojen välttämiseksi. Johannilla oli suhteita esimerkiksi juuri Englantiin.

– Siinäkin mielessä tämä teoria tuntuu aika loogiselta, vaikka varmaa tietoa ei tietenkään ole.

KRP: Tutkintalinjoja on monta

KRP:n tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen ei halua kommentoida bisneskumppanin kertomusta millään tavalla. Lahtisen mukaan heillä on edelleen monta tutkintalinjaa, jotka vievät ulkomaille.

Poliisi on saanut viikon aikana Hägerströmin tapaukseen liittyen kahdeksan uutta vihjettä.

– Suurin osa niistä on potentiaalisia vihjeitä, Lahtinen sanoo.

Bisneskumppani kertoo MTV Uutisille lisäksi, että Hägerströmin ruumiin löytymisen jälkeen liikemiehen kaveripiirissä pidettiin hyvin todennäköisenä, että Hägerström tapettiin katoamispäivänään hänen omassa neuvottelutilassaan.

Mahdollisena pidettiin myös sitä, että ruumiin upottamisessa käytetyt painot olisivat olleet peräisin neuvottelutilan kuntosalilta ja Hägerströmin ruumis olisi kääritty neuvottelutilassa olleeseen mattoon.

– Näitäkään en voi kommentoida millään tavalla, Lahtinen sanoo.

Bisneskumppanin mukaan KRP on henkirikostutkinnan alkuvaiheessa kuullut tutkintaan juristia, joka oli mukana kahvittelemassa Hägerströmin katoamispäivänä 21.10. 2004. MTV Uutiset ei tavoittanut juristia eikä KRP:n silloista tutkijaa.

Bisneskumppani sanoo, että häneltä itseltään KRP:n tutkija oli kysellyt puhelimitse joitain asioita.

Poliisi pyytää edelleen havaintoja, vihjeitä ja tietoja Hägerströmin tapauksesta. Katoamispäivänä Hägerströmillä oli ollut sormessaan aatelissuvun vaakunasormus ja mukanaan Sony Ericsson P900 -kamerapuhelin. Poliisin mukaan sekä sormus että kännykkä ovat yhä kateissa.

Lue myös:

    Uusimmat