Poliisi epäilee: Rautjärven kirkkopalon sytyttäjä on palaneen omakotitalon alueelta löytynyt mies – "Todella poikkeuksellinen tapaus"

Ennennäkemätöntä kuvaa Rautjärven palopaikoilta – tutkinnanjohtaja: Kuollut mies epäiltynä kirkon palosta 4:45
Ennennäkemätöntä kuvaa Rautjärven palopaikoilta – tutkinnanjohtaja: Kuollut mies epäiltynä kirkon palosta.

Poliisi epäilee, että Rautjärven kirkkopalon sytyttäjä on sama kuin palaneen omakotitalon lueelta kuolleena löytynyt mies.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielinen vahvistaa MTV Uutisille, että epäily kohdistuu kyseiseen henkilöön. Tielinen kuitenkin korostaa, että muut tutkintalinjat pidetään edelleen avoinna.

– Tämä henkilö, josta havaintoja on pyydetty ja jonka vaatetuksen olemme julkaisseet, on nimenomaan tämä henkilö, joka myöhemmässä omakotitalon tulipalossa samana päivänä löydettiin.

Tielisen mukaan kyseisen miehen liikkeistä on pyydetty havaintoja sen vuoksi, että miehen liikkeitä kyseisenä päivänä voisi selvittää.

Poliisin epäily heräsi kuitenkin Tielisen mukaan jo siitä, että tulipaloilla oli ajallinen ja maantieteellinen yhteys.

– Se, että kaksi tulipaloa sattui suhteellisen lyhyen ajan sisällä ja lähellä toisiaan. Niin se oli alkuvaiheessa jo konkreettinen vaihtoehto, että ne liittyisivät toisiinsa. 

Omakotitalon tulipalon kohdalla ei Tielisen mukaan epäillä, että syttymisajankohtana olisi ollut paikalla muita henkilöitä kuin kiinteistön alueelta löytynyt henkilö. 

Noin 60–80-vuotias, hoikka mies

Etsinnässä on ollut harmaantunut, hoikka mies, joka on iältään noin 60—80-vuotias.

Silminnäkijät ovat kertoneet, että mies on nähty palon aamuna lähellä tapahtumapaikkaa. Henkilöllä on ollut yllään mustat kumisaappaat, mustat housut, ruskea takki ja sinivalkoinen pipo.

– Mitään konkreettista näyttöä siitä, että tämä menehtynyt mies olisi ollut kirkolla sytyttämässä tätä tulipaloa, ei ole. Sen takia olemme pyytäneet havaintoja.

Muut tutkintalinjat vielä auki

Tielisen mukaan muut tutkintalinjat ovat vielä auki. 

– Kaikki muunlaiset vihjeet otamme ilman muuta vastaan.

Tällä hetkellä rikosnimikkeinä ovat törkeä tuhotyö. Sen tunnusmerkistö pitää sisällään sen, että on aiheutettu vakavaa terveyden- ja hengenvaaraa suurelle ihmismäärälle.

Rikosnimikkeet saattavat kuitenkin tutkinnan edetessä vielä Tielisen mukaan tarkentua.

Palon syttymissyy edelleen auki

Palon syttymissyystä ei ole varmaa näyttöä.

– Tutkimukset ovat vielä kesken. Palopaikka on ollut niin kuuma, että tarkempaa paikkatutkintaa ei ole päästy tekemään. 

Tielisen mukaan oviin viritetyt narut viittaavat siihen, että palo on tahalleen sytytetty.

Mikä oli tekijän motiivi?

Poliisi ei vielä tässä vaiheessa kommentoi epäillyn tekijän taustaa tai mahdollista motiivia.

– Tekoon sekä menehtyneeseen henkilöön liittyviä yksityiskohtia selvitetään parhaillaan.

Paikkatutkinta jatkuu, ja Tielinen kertoo, että poliisi on saannut paljon vihjeitä tapaukseen liittyen. 

– Kiitos siitä, että ihmiset ovat aktiivisesti havainnoistaan ilmoittaneet.

Liittyikö uskonnon harjoittaminen motiiviin?

Rautjärven tulipalo on herättänyt ihmisissä paljon surua ja pelkoa. Tulipalo sytytettiin jumalanpalveluksen aikana, kun kirkon sisällä oli runsaasti ihmisiä. 

– Onhan tämä todella poikkeuksellinen tapaus. Tietysti kirkkopaloja, tuhopolttoja on ollut aikasemminkin. Ne ovat vakavia rikoksia, mutta tähän liittyy se aspekti, että ihmisiä on ollut sisällä, ja heitä on tietoisesti yritetty saattaa vakavaan vaaraan. 

Tielisen mukaan on kuitenkin liian varhaista spekuloida, liittyikö menneillään oleva jumalanpalvelus ja uskonnon harjoittaminen mitenkään motiiviin. 

Juttua korjattu kello 17.05 otsikkoa, ingressiä ja leipätekstiä myöden. Jutussa sanottiin aiemmin, että kuollut mies olisi löytynyt palaneen omakotitalon raunioista. Tämän jutun kirjoittamisen jälkeen poliisi kuitenkin kertoi MTV Uutisille, että mies löytyi palaneiden rakennusten lähistöltä. 

Lue myös:

    Uusimmat