Tämä S-Pankin suuresta puhalluksesta tiedetään nyt: Yksi uhreista menetti puoli miljoonaa euroa – epäillyt nuoret ovat poliisin mukaan ”pehmenneet”

S-Pankin häiriö paljastui valkohattuhakkerin ansiosta – asiakkaat pääsivät käsiksi toisten tileihin 4:09
Näin S-Pankin edustaja kommentoi tapahtunutta tiistaina. Katso video.

Kahden nuoren henkilön epäillään saaneen jopa noin miljoona euroa rikoshyötyä S-Pankin tietoturvaongelmia hyödyntämällä. Puolet rahoista vietiin yhdeltä uhrilta.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Klaus Geiger kertoo MTV Uutisille, että S-Pankin miljoonapuhalluksesta epäillyt 16- ja 23-vuotiaat nuoret miehet ovat pikkuhiljaa "pehmenneet" kuulusteluissa. Nuorukaiset ovat siis olleet ainakin jossain määrin yhteistyöhaluisia ja kertoneet tapahtuneesta.

Nuoret miehet on vangittu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa rikoksista todennäköisin syin epäiltynä. He ovat tällä hetkellä tutkintavankeudessa.

Heidän epäillään vieneen suuren määrään rahaa 53 S-Pankin asiakkaan tililtä ja tunkeutuneen myös noin 150 muun henkilön tileille. Kaiken kaikkiaan jutussa on siis noin 200 asianomistajaa. 

Kaksikkoa epäillään 53 maksuvälinepetoksesta ja noin 150 tietomurrosta sekä muun muassa törkeästä rahanpesusta.

Rikosten uskotaan onnistuneen S-Pankin tietoturvaongelmia hyödyntämällä.

Miljoonan rikoshyöty

Geigerin mukaan jutun epäilty rikoshyöty on paisunut tänään miljoonaan euroon.

Aiemmin kaksikon kerrottiin saaneen noin 940 000 euroa S-Pankin tileiltä tehdyillä suorilla tilisiirroilla.

Kaksikon uskotaan kuitenkin myös tehtailleen pikavippi- ja lainahakemuksia pankin asiakkaiden pankkitunnuksilla ja pyrkineen hankkimaan siten lisähyötyä.

Geigerin mukaan vahinkojen koko laajuus valkenee vasta ajan kanssa.

– Se selviää asianomistajille vasta sitä myötä, kun he saavat erääntyviä osaerämaksuja ja karhukirjeitä. Siinä saattaa mennä kuukausia. Rikoshyöty nousee meidän arviomme mukaan huomattavasti yli miljoonan euron.

Vasta murto-osa S-Pankin tileiltä viedyistä rahoista on saatu takaisin.

– Tämä rikossarja on ollut käynnissä toukokuun alusta heinäkuun loppuun, ja sinä aikana epäillyt ovat käyttäneet rahaa aika lailla leveään elämään, erilaisiin peleihin, ulkomaan matkoihin ja erilaisiin hankintoihin.

Suurimman yksittäisen menetyksen on kohdannut yksi S-Pankin asiakkaista, jonka tililtä vietiin Geigerin mukaan noin puoli miljoonaa euroa. Siis lähes puolet koko rikoshyödystä.

– Se on hyvin suuri summa. Muissa tapauksissa kyse on joistakin tuhansista tai sadoista euroista.

"Onneton yhteensattuma"

S-Pankin tileihin ja niillä olleisiin rahoihin päästiin Geigerin mukaan käsiksi ”onnettoman yhteensattuman” ansiosta.

S-Pankin järjestelmässä oli haavoittuvuus, joka mahdollisti tileille kirjautumisen väärillä tunnuksilla. S-Pankki tiedotti asiasta tiistaina. Tietoturvaongelmat ovat olleet olemassa useiden kuukausien ajan.

Nuorten miesten epäillään hyödyntäneen tätä haavoittuvuutta.

– Tilaisuus on tehnyt ehkä varkaan. He ovat havainneet haavoittuvuuden ja ryhtyneet tekoihin. Kyse on ollut täysin vahingosta, rikoskomisario Geiger sanoo.

– Täytyy kuitenkin tuoda esiin, että jonkinlaista tietoteknistä valveutuneisuutta on tähän tarvittu. Rahojen siirtäminen ja oikeille tahoille saattaminen ei ole ollut ihan yksinkertaista, hän jatkaa.

Nuorukaiset on passitettu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä tutkintavankeuteen. Kahden pääepäillyn lisäksi poliisilla on myös muita epäiltyjä, jotka eivät ole tällä hetkellä vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat