Poliisi: Kadonneiden naisten taposta epäillyllä on muitakin väkivaltarikosten uhreja – vielä ei tiedetä, paljastuuko ympäri Suomea ajelleen miehen jäljiltä lisää ruumiita

4:55
Poliisi epäilee tätä miestä kahden naisen taposta – miehellä epäillään olevan myös muita naisuhreja. Katso videolta, mitä tapauksesta nyt tiedetään.

Poliisi on varma, että kahden naisen taposta epäillyllä miehellä on näiden naisten lisäksi myös muita uhreja. 

Helsingin poliisi tiedotti tänään tutkivansa epäiltyä henkirikosta, johon liittyen käräjäoikeus vangitsi 51-vuotiaan Mika Moringin perjantaina 2. joulukuuta 2022. Poliisin tiedotteen mukaan epäilty henkirikos on tapahtunut elokuun puolivälin jälkeen. Poliisi epäilee, että kadonneeksi ilmoitettu Katja Miinalainen on joutunut henkirikoksen uhriksi. 

Miinalaisen lisäksi Moringia epäillään myös syksyllä 2019 kadonneen 35-vuotiaan Saara Arvan taposta.

Poliisi epäilee Moringin liittyvän myös muihin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin, ja siksi poliisi rohkaiseekin mahdollisia muita uhreja ottamaan yhteyttä.

– Olemme pystyneet identifioimaan henkilöitä, jotka ovat joutuneet tämän henkilön väkivallan kohteeksi. He eivät ole olleet poliisiin yhteydessä ja nyt rohkaisemme heitä ottamaan meihin yhteyttä. Me tiedämme, että tällä miehellä on uhreja enemmänkin kuin mitä nyt tiedetään, joten yhteydenottoja kaivataan, rikostarkastaja Jari Koski Helsingin poliisista kertoo.

Vietti kesän epäillyn seurassa

Poliisi epäilee Moringia tällä hetkellä kahdesta taposta. Ensimmäinen näistä on vuonna 2019 kadonnut 35-vuotias Saara Arva, jonka ruumis on edelleen kateissa.

Viimeisin havainto Arvasta on tehty elokuun viimeisenä iltapäivänä vuonna 2019 Neiturin kanavalla Vesannolla. Arva oli viettänyt katoamistaan ennen koko kesän 2019 Moringin seurassa.

– Arva ja mies tutustuivat ilmeisesti alkukesästä 2019 Helsingissä. Sieltä he ovat lähteneet liikkeelle ja ajelleet autolla ympäriinsä, rikoskomisario Esko Salo Itä-Suomen poliisista kertoo.

Arvan ja Moringin tiedetään liikkuneen kesällä 2019 ainakin Vesannon, Tervon ja Konneveden alueella. He ovat leiriytyneet useissa eri paikoissa muun muassa metsäalueilla ja vesistöjen läheisyydessä. Arvalla on havaittu ennen katoamistaan kasvoissa vammoja, jotka ovat mahdollisesti syntyneet pahoinpitelystä.

Vangittuna lähes puoli vuotta

Poliisi otti Moringin kiinni epäiltynä Arvan taposta loppuvuonna 2019. Mies oli tutkintavankina lähes puoli vuotta toukokuun loppuun 2020, mutta koska näyttöä hänen syyllisyydestään ei saatu lisää, hänet vapautettiin. Juttu ei edennyt edes syyteharkintaan.

– Tämä mies on edelleen epäiltynä tässä jutussa. Hän on koko ajan systemaattisesti kiistänyt osallisuutensa Arvan tappoon, Salo sanoo.

Poliisi on etsinyt kuluneiden vuosien aikana aktiivisesti Arvan ruumista, mutta toistaiseksi sitä ei ole löydetty. Viimeksi loka-marraskuun vaihteessa poliisi teki vesistöetsintää Sisä-Savon alueella.

– Etsintöjä on tehty Kuopiosta etelään maastossa ja vesistössä. Ei voida sanoa, onko ruumis maastossa vai vesistössä, Salo sanoo.

Yhdistävä tekijä sama epäilty

Nyt Helsingin poliisi puolestaan epäilee Moringia 28-vuotiaan Katja Miinalaisen taposta. Miinalainen on nähty viimeksi 14. elokuuta Salon Kiikalassa.

– Näiden kummankin kadonneen naisen viimeinen kontakti on ollut nimenomaan tämä epäilty mies, rikostarkastaja Jari Koski kertoo.

Miinalaisen nähtiin nousevan 14. elokuuta Kiikalassa epäillyn auton kyytiin. He ovat ajelleet ja leiriytyneet Tammelassa, Keski-Suomessa ja Lapissa. Epäilty ja asianomistaja ovat liikkuneet syrjäisillä alueilla ainakin useiden päivien ajan ennen naisen katoamista.

Poliisi pyytää Katja Miinalaisesta silminnäkijähavaintoja erityisesti edellä mainituilta alueilta 14. elokuuta jälkeiseltä ajalta. Poliisi on kiinnostunut erityisesti havainnoista Keski-Suomesta Pohjois-Suomeen saakka.

Koski ei kommentoi, onko Miinalaisen ruumis yhä kateissa, mutta kaikki viittaa siihen, koska poliisi kaipaa edelleen havaintoja Miinalaisesta.

Kadonnut henkilö on 165 senttimetriä pitkä, ja hän painaa noin 50 kiloa. Hänellä on pitkät, tummat ja suorat hiukset sekä siniset silmät. Häneltä saattaa puuttua hammas ylhäältä edestä tai vasemmasta kulmasta.

Voiko henkirikoksen uhreja löytyä lisää?

Poliisi ei vielä sulje sitäkään mahdollisuutta pois, että Moringin taustalta löytyisi lisää kadoksissa olevia naisia.

– Tässä vaiheessa epäilemme, että hänellä on ainakin muita väkivalta- ja seksuaalirikosten uhreja, mutta muista mahdollisista henkirikosten uhreista ei ole tietoa. Kaikkea selvitetään emmekä voi varmuudella sanoa, etteikö sellaisia voisi löytyä lisää, Koski sanoo.

Helsingissä asuvalla Moringilla on pitkä rikoshistoria ja tälläkin hetkellä hänellä on syyteharkinnassa kaksi raiskausta. Miehen rikokset ovat kohdistuneet nimenomaan naisiin.

– Tietojemme mukaan Moring on ajellut autollaan ympäri Suomea ja hakenut aktiivisesti kontakteja naisiin. Osa naisista on varmasti lähtenyt hänen kyytiinsä vapaaehtoisesti.

Iltalehden tietojen mukaan molemmat kadonneet naiset asuivat helsinkiläisissä päihdekuntoutujien asumisyksiköissä. Heillä on molemmilla päihde- ja rikostaustaa.

Kosken mukaan epäilty on esiintynyt naisille tekaistuilla nimillä.

Toistaiseksi poliisi ei kommentoi lainkaan sitä, onko Moring kuluneen viikon tutkintavankeuden aikana kertonut kuulusteluissa Miinalaisen katoamisesta mitään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja