MTV seuraa koronan leviämistä maailmalla: Euroopassa jo yli 25 000 kuolonuhria, Ranskassa uusi ennätys – Trump ja Putin keskustelivat

0:37
Katso videolta vertailu flunssan, koronan ja influenssan oireista.

Koronavirus jatkaa leviämistään maailmalla. Kerromme tässä artikkelissa, mitä kaikkea viruksen leviämisestä on seurannut ulkomailla. Löydät viimeisimpänä päivittyneen tiedon ylhäältä.

Maanantai 30.3.

21.24 Ranskassa on maanantaina raportoitu ennätysmäärä uudesta koronaviruksesta johtuvia kuolemia vuorokauden aikana. Maanantaina kerrottiin 418 ihmisen kuolleen virukseen, mikä nosti kokonaismäärän yli 3 000:een.

Lukuun sisältyvät vain sairaalassa koronavirukseen kuolleet. Lisää koronakuolemia on todettu esimerkiksi vanhainkodeissa.

19.20 Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse. Kremlin mukaan presidentit keskustelivat muun muassa yhteistyöstä taistelussa koronavirusta vastaan ja tilanteesta öljyn maailmanmarkkinoilla.

Keskustelujen tarkemmasta sisällöstä ei ole tietoa. Trump arveli ennen puhelua, että Putin aikoisi pyytää Yhdysvaltoja luopumaan Venäjän vastaisista talouspakotteista koronaviruskriisin vuoksi.

16.20 Unkarissa parlamentti on hyväksynyt uuden koronapoikkeuslain. Se antaa pääministeri Orbanin hallitukselle laajat lisävaltuudet maan johtamiseen.

16.00  Euroopassa on kuollut uuteen koronavirukseen jo yli 25 000 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. Se perustaa tiedon omiin laskuihinsa. Eniten kuolemia on ollut Italiassa ja Espanjassa.

Todettuja tartuntoja Euroopassa on rekisteröity noin 400 000. Koko maailmassa virukseen kuolleita on vajaat 35 000.

15.22 Moskovan ulkonaliikkumiskieltoa harkitaan muallekin maahan. Venäjän pääministeri Mihail Mishustin kehotti tänään alueiden viranomaisia valmistautumaan samanlaisten rajoitusten käyttöönottoon myös muualla maassa. Murmanskin alueella on jo otettu samanlainen käytäntö kuin pääkaupungissa, ja Kaliningradin alueella rajoitukset astuvat voimaan huomenna.

15.18 Ruotsissa koronaepidemiaan kuolleiden määrä on noussut jo 146:een. Uhrien määrä lisääntyi eilisestä 36:lla. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan voimakas nousu voi johtua osittain tilastointiviiveestä viikonlopun aikana.

Vahvistettuja koronatartuntoja on Ruotsissa kirjattu yli 4 000. Tehohoidossa on tai on ollut jo yli 300 potilasta.

11.20 Afganistanissa on löydetty 27 uutta koronavirustapausta. Tartuntoja on nyt yhteensä 145. Suurin osa näistä on Heratin maakunnassa, joka on Iranin rajalla. Iranissa on todettu yli 38 000 tartuntaa ja 2640 kuollutta. Afganistanin Iranin suurlähettilään mukaan noin 50 afganistanilaista on kuollut Iranissa koronavirukseen.

11.01 Ruotsissa Tukholman alueella tehohoidon tarve kasvaa dramaattisesti, sanoo alueen sairaanhoidon johtaja Björn Eriksson. Toistaiseksi sairaanhoito on kuitenkin pysynyt askeleen edellä koronavirusepidemiaa järjestelemällä lisäkapasiteettia.

Älvsjön messukeskukseen rakennetun puolustusvoimien kenttäsairaalan pitäisi valmistua tänään. Erikssonin mukaan kenttäsairaalaan on tarkoitus ohjata muita kuin tehohoitopotilaista ja helpottaa siten painetta alueen varsinaisissa sairaaloissa.

Eilisten tietojen mukaan Tukholman alueella oli todettu vajaat 1  700 koronatartuntaa ja lähes 70 ihmistä on menehtynyt tautiin.

9.58 Unkarin hallitus äänestää tänään koronapoikkeustilalain hyväksymisestä.

Muun muassa kansalaisjärjestöt ja Euroopan komissio ovat arvostelleet lakia. Sen pelätään antavan nationalistiselle pääministeri Viktor Orbanille rajattomat valtaoikeudet.

Lakiesitykseen kuuluu muun muassa, että hallitus saisi jatkaa poikkeustilaa ilman parlamentin hyväksyntää. Se mahdollistaisi myös viiden vuoden vankeusrangaistuksen niille, jotka levittävät viruksesta valeuutisia. Osa on pelännyt, että lakialoitetta käytetään todellisuudessa lehdistönvapauden rajoittamiseen.

Vaikka maan oppositio on kieltäytynyt tukemasta lakia, se hyväksyttäneen tänään parlamentissa, jossa Orbanin puolueella on enemmistö.

8.25 Saksa aikoo lisätä koronavirustestien tekemistä tuntuvasti, kertovat saksalaismediat.Saksassa tehdään jo nyt enemmän koronavirustestejä kuin missään muualla Euroopassa. Testien määrä vaihtelee noin 300  000 ja 500  000 välillä viikossa. Lue lisää aiheesta täältä. Lue aiheesta lisää täältä.

8.13 Intiassa sadattuhannet ihmiset ovat lähteneet liikkeelle jäätyään työttömiksi ja kodittomiksi ulkonaliikkumiskiellon seurauksena. Yli kymmenen ihmistä on jo kuollut kotimatkoillaan. The New York Timesin mukaan useat suunnittelivat kävelevänsä satojen kilometrien matkan kotiseuduilleen.

Intiassa oli jo ennen koronaviruspandemiaa virallisesti 1,3 miljoonaa koditonta ja viikko sitten julistettu ulkonaliikkumiskielto kolminkertaisti asunnottomien määrän.

8.07 Hong Kongissa 31-vuotias mies on tuomittu vankeuteen kotikaranteenimääräyksen noudattamatta jättämisestä. Tuomion pituus on kolme kuukautta, uutisoi The Guardian. Tuomittu kertoi, että tiesi tehneensä virheen, mutta kodittomana hän halusi välttää karanteenileirin. Hän antoi väärän osoitteen viranomaisille.

Unkarissa puolestaan suunnitellaan uutta lakia, joka mahdollistaisi vankilatuomion antamisen niille, jotka jakavat väärää tietoa koronaviruksesta.

7.10 MTV:n Tukholman kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi Uutisaamussa, että Ruotsin valitsemaa koronalinjaa ihmetellään ympäri Eurooppaa. Ruotsissa esimerkiksi koulut on jätetty sulkematta ja vasta äskettäin kokoontumisrajoitus laskettiin 500:sta ihmisestä 50:een. Ruotsin rajat ovat yhä auki.

Viime viikon keskiviikkona Ruotissa menehtyi 18 ihmistä yhtenä päivänä koronavirukseen. Tuon jälkeen vaadittiin voimakkaammilla äänenpainoilla, ettei tukholmalaisten sopisi lähteä kotikaupungistaan mihinkään. Muita rajoituksia ei kuitenkaan tullut.

Ruotsalaiset ovat Lehdon mukaan "täysin kahtiajakautuneet" sen suhteen, miten koronan kanssa tulisi toimia. Sosiaalisessa mediassa on vahvistunut kaupungit vastaan maaseutu -ajattelu. Ruotsissa monet pelkäävät pääsiäisenä liikkeelle lähtevien massojen levittävän koronan koko maahan.

6.40 Moskovassa alkaa tänään ulkonaliikkumiskielto. Ihmiset eivät saa poistua kodeistaan kuin hätätilanteissa, käydäkseen lähimmässä ruokakaupassa tai ulkoiluttaakseen koiraa korkeintaan 100 metriä. Ihmiset voivat kuitenkin sekä saapua Moskovaan että poistua kaupungista, kertoo The New York Times. Venäjällä on 1534 vahvistettua koronavirustartuntaa, joista suurin osa on Moskovossa.

6.30 Japani sulkee rajojaan. Uuden päätöksen mukaan maahan ei saa matkustaa suurimmasta osasta Eurooppaa, Yhdysvalloista, Kiinasta tai Etelä-Koreasta. The Guardianin mukaan matkustuskielto saattaa lähiaikoina kattaa myös osan Afrikan ja Kaakkois-Aasian valtioista.

6.20 Intiassa terveydenhuollon henkilöstöä on häädetty kodeistaan ja suljettu pois yhteisöistään, koska heidän pelätään kantavan koronavirusta. The Guardianin mukaan tapauksia on sattunut ympäri maata.

– Useat lääkärit ovat päättäneet viettää muutamat seuraavat päivät sairaaloiden lepohuoneissa, koska he ovat joko menettäneet kotinsa tai eivät ole päässeet koteihinsa naapuruston vihamielisyyden vuoksi, kertoo nimettömänä haastateltu lääkäri.

Intiassa on 1024 vahvistettua koronavirustartuntaa. 

6.07 Vietnamin pääministeri Nguyễn Xuân Phúc on ohjeistanut Hanoita ja Hồ Chí Minhia valmistautumaan karanteeniin. Vietnamin kahdessa suurimmassa kaupungissa asuu yhteensä noin 15 miljoonaa ihmistä. Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Vietnamissa on 194 vahvistettua koronavirustartuntaa.

5.56 Maailmassa jo yli 700  000 ihmisellä on todettu koronavirustartunta, kertoo muun muassa Washington Post -lehti. Maailman koronaviruslukuja kartoittavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan vahvistettuja tartuntoja olisi ainakin 716  000. Todellisuudessa tartuntoja lienee huomattavasti vahvistettuja määriä enemmän. Ylipiston mukaan koronaviruksen seurauksena on kuollut yhteensä ainakin noin 34  000 ihmistä. Noin 150  000:n kerrotaan parantuneen viruksen aiheuttamasta taudista.

Tartuntoja on todettu nyt eniten Yhdysvalloissa, Italiassa, Kiinassa ja Espanjassa.

5.55 Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana kuollut 518 ihmistä koronavirustartunnan seurauksena. Kyseessä on maan suurin päivittäinen luku epidemian aikana, kertoo uutistoimisto AFP.

Todettujen tartuntojen määrä nousi vuorokaudessa yli 20  000:lle, kertoo maailman koronaviruslukuja kartoittavan Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Yhteensä Yhdysvalloissa koronavirustartunta on todettu yliopiston mukaan ainakin noin 137  000 ihmisellä. Yhteensä noin 2  400 ihmistä on kuollut tartunnan seurauksena.

5.55 Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on pidentänyt arvioitaan koronaviruskriisin kestosta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Päivittäisessä tilannekatsauksessaan Trump totesi, että hallinnon eristäytymismääräykset ovat voimassa huhtikuun loppuun. Lue aiheesta lisää täältä.

5.54 Kiinan viranomaiset ovat kertoneet 31 uudesta koronavirustartunnasta, uutisoi muun muassa Guardian. Viranomaisten mukaan vain yksi tartunta on levinnyt paikallisesti, kun muut tartunnat on saatu ulkomailta.

Kiina on useana päivänä raportoinut kymmenistä ulkomailta saaduista tartunnoista samalla, kun viranomaisten antamien lukujen mukaan virus ei ole levinnyt enää voimalla paikallisesti.

Sunnuntai 29.3.

23.09. Nigerian presidentti Muhammadu Buhari on määrännyt suurkaupunki Lagosiin ja pääkaupunki Abujaan ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen torjumiseksi. Kaikkien asukkaiden tulee pysyä kodeissaan maanantai-illasta alkaen, presidentti ilmoitti tv-puheessaan.

22.11: Moskovassa astuu vuorokauden vaihteessa voimaan tiukka ulkonaliikkumiskielto. Asukkaat määrätään pysymään kotonaan maanantaista lähtien, ilmoittaa pormestari Sergei Sobjanin Moscow Times -lehden mukaan.

Määräys koskee kaikkia asukkaita iästä riippumatta. Kotoa saa poistua vain perustelluista syistä kuten välttämätöntä terveydenhoitoa varten. Ruoka- tai lääkeostokset pitää hoitaa lähimmässä ruokakaupassa tai apteekissa. Koiria ja muita lemmikkejä saa ulkoiluttaa enimmillään vain sadan metrin päässä kotoa.

Moskovassa on tähän mennessä todettu reilu tuhat koronatartuntaa. Koko maassa tartuntoja on virallisen tiedon mukaan 1500.

19.55:  Britannian hallituksen lääketieteellinen neuvonantaja Jenny Harries varoittaa, että paluu normaaleihin oloihin voi kestää puoli vuotta tai kauemmin.

Harries sanoi tiedotustilaisuudessa, että nykyisiä eristystoimia arvioidaan joka kolmas viikko. Jos eristystoimista luovutaan liian varhain, saattaa virus lähteä leviämään uudelleen, Harries sanoo.

Hänen mukaansa on odotettavissa, että koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan Britanniassa lähiviikkojen ajan.

18.23: Yhdysvaltojen koronavirustaistelun johtava tieteellinen neuvonantaja Anthony Fauci arvioi, että epidemia saattaa vaatia maassa 100 000 – 200 000 henkeä. Fauci johtaa Yhdysvaltojen kansallista allergia- ja tartuntatautivirastoa ja on noussut näkyvään rooliin oikomalla joitakin presidentti Donald Trumpin väitteitä taudin leviämisestä.

17.30: Intian pääministeri Narendra Modi on pyytänyt kansalta anteeksi kolmen viikon eristystoimien aiheuttamia vaikeuksia. Maan 1,3 miljardia asukasta on määrätty pysymään kotonaan kolmen viikon ajan, minkä seurauksena maaseudulta lähteneet siirtotyöläiset ovat joutuneet työttömiksi ja puille paljaille.

17.35: Britannian hallitus kehottaa kansalaisia valmistautumaan siihen, että koronaviruksen takia määrätyt eristystoimet jatkuvat kesäkuuhun asti. Kabinettiministeri Michael Gove sanoo BBC:lle, että kaikkien on syytä varautua, että toimet pysyvät voimassa pitkään.

16.06: Ranska on järjestänyt suuroperaation siirtääkseen koronatartunnan saaneita potilaita pois pahasti ylikuormittuneista sairaaloista maan itäosassa. Operaatiossa käytettiin kahta erikoisvarusteltua TGV-luotijunaa, joilla kuljetettiin 36 potilasta Mulhousesta ja Nancystä maan länsiosassa sijaitseviin sairaaloihin.

15.38: Sisiliassa poliisit ovat joutuneet suojelemaan ruokakauppoja, joista koronaepidemian myötä työttömiksi joutuneet ihmiset ovat yrittäneet varastaa ruokaa, kertoi italialaismedia sunnuntaina.

La Repubblica -lehden mukaan ryhmä paikallisia asukkaita kahmi torstaina mukaansa tavaroita supermarketista Palermossa ja juoksi ulos maksamatta.

– Meillä ei ole rahaa, mutta on pakko syödä jotain, ryhmästä huudettiin.

Useat pikkukauppojen omistajat ovat niin ikään kertoneet, että paikalliset asukkaat yrittävät kiristää heiltä ruokaa ilmaiseksi.

14.34: Tanskalle kuuluvan Grönlannin itsehallintoalueen pääkaupungissa Nuukissa on kielletty alkoholin myynti koronaepidemian vuoksi. Grönlannin terveysministerin mukaan lähisuhdeväkivallan määrä on viime viikkoina ollut nousussa Grönlannissa.
Alkoholikiellon toisena syynä on asukkaiden suojeleminen koronvirustartunnalta. Juovuspäissään toikkaroivat ihmiset eivät välttämättä välitä omasta turvallisuudestaan.

13.13: Espanjan koronakuolemissa on jälleen ilmennyt uusi synkkä ennätyslukema. Maassa on rekisteröity 838 koronaviruskuolemaa vuorokauden aikana. Määrä on korkein sitten epidemian alun. Eilen kuolemantapauksia kirjattiin 832.

El Pais -lehden mukaan kuolonuhreja on yli 6 500 ja tartunnan saaneita lähes 79 000.

Espanjassa keskeytettiin eilen kaikki ei-välttämätön toiminta kahdeksi viikoksi. Pääministeri Pedro Sanchez ilmoitti tv-puheessa lauantaina, että kaikkien on pysyttävä kotona kahden viikon ajan, elleivät he hoida yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

12.45: Kanadan pääministerin Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire-Trudeau on tervehtynyt koronavirustartunnastaan. Gregoire-Trudeau kertoi Facebook-sivullaan, että Ottawan terveysviranomaisten mukaan hän on täysin terve.

11.12: Tokion olympialaisten siirtäminen myöhempään ajankohtaan on kova isku Japanin hotelleille ja koko matkailualalle, kun ala on jo valmiiksi vaikeuksissa koronaviruksen muiden seurauksien vuoksi.

Monet hotellit tuntevat jo nyt kassavirrassaan koronaviruksen seuraukset. Olympialaisten odotettiin korjaavan kassavirtaa, mutta niiden tuoma apu siirtyy ensi vuoteen.

10.55: Britanniassa viranomaiset lähettävät jokaiseen kotiin koronavirusta koskevan ohjepaketin, kertoo BBC. Paketti pitää sisällään muun muassa viestin pääministeri Boris Johnsonilta, ohjeita käsien pesusta, tietoja koronaviruksen oireista sekä tietopaketin voimassa olevista rajoituksista.

9.45: Koronavirusepidemia näkyy lisääntyneenä lähisuhdeväkivaltana Australiassa viranomaiset kertoivat sunnuntaina varanneensa liki sata miljoona dollaria lisääntyneen kotiväkivallan uhrien auttamiseen.

Pääministeri Scott Morrisonin mukaan kotiväkivallan apua koskevat Google-haut ovat lisääntyneet 75 prosenttia. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa lähisuhdeväkivallan uhreja auttavan Women's Safety -järjestön mukaan yli 40 prosenttia järjestön työntekijöistä on kertonut asiakasmäärien nousseen. Yli kolmannes tapauksista on liittynyt suoraan koronavirusepidemian vuoksi annettuun määräykseen pysyä kotona.

9.40: Brasiliassa oikeus on kieltänyt hallitusta jatkamasta kampanjointia, jossa arvostellaan koronaviruseristystä. Presidentti Jair Bolsonaro jakoi torstaina Facebookissa videon, jossa juhlittiin yritysten ja koulujen avautumista Santa Catarinan osavaltiossa. Presidentin poika, senaattori Flavio Bolsonaro puolestaan jakoi hallituksen kampanjavideon, jonka iskulauseena on "Brasilia ei voi pysähtyä".

6.23: Alle vuoden ikäinen pikkulapsi kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Yhdysvalloissa Illinoisin osavaltiossa. Asiasta kertoivat osavaltion kuvernööri ja terveysviranomaiset, joiden mukaan kuolinsyystä tehdään perusteellinen selvitys.
Lapsella oli todettu koronavirustartunta.

4.32: Yhdysvalloissa jo yli 2000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Kuolonuhrien määrä on tuplaantunut muutamassa päivässä. Kuolonurheista neljännes on New Yorkin kaupungista.

Lauantai 28.3

22.48: Espanja kertoo tiukentavansa koronatoimiaan. Maa keskeyttää kaiken ei-välttämättömän toiminnan kahdeksi viikoksi hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Pääministeri Pedro Sanchez ilmoitti, että kaikkien on pysyttävä kotona kahden viikon ajan, elleivät he hoida yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Espanja on maailman koronakuolemien määrässä toisena Italian jälkeen. Maassa on kuollut yli 5 800 ihmistä.

20.29:  Presidentti Donald Trump on tänään sanonut harkitsevansa New Yorkin osavaltion määräämistä karanteeniin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Ajatus sai välittömästi tyrmäyksen New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomolta. Cuomo sanoi koronatilannetta käsittelevässä lehdistötilaisuudessa, ettei ole kuullut mitään karanteenista, eikä usko sen olevan laillisesti toteuttavissa.

20.24:  Italiassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on noussut yli 10 000:n, kertovat maan viranomaiset. La Repubblica -lehden mukaan tautiin on kuollut vuorokauden aikana 889 ihmistä, mikä on hieman vähemmän kuin eilen, jolloin tautiin kuoli 969 ihmistä. Tautitapauksia maassa on vahvistettu yli 92 000. Lukuun kuuluvat myös taudista jo parantuneet.

18.11: Britanniassa varmistettujen koronakuolemien määrä on noussut yli tuhannen, kertoo maan terveysministeriö. Uusia kuolonuhreja raportoitiin 260. Todellinen kuolleiden määrä on suurempi, koska kaikkia epäiltyjä tapauksia ei testata.

18.09: Venäjä sulkee kaikki rajansa maanantaina hidastaakseen koronaviruksen leviämistä. Hallituksen lausunnon mukaan kieltoon tulee joitakin poikkeuksia, jotka koskevat muun muassa diplomaatteja ja tavarakuljetuksia. Lisäksi Venäjän kansalaiset, jotka asuvat pysyvästi Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa, saavat edelleen ylittää rajan.

16.09: Ruotsissa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli sadan, kertovat maan kansanterveysviranomaiset. Uusia tartuntoja kerrottiin lauantaina olevan 400. Yhteensä tartunnan saaneita on lähes 3  500. Heistä 239 oli tehohoidossa.

Vajaa puolet todetuista tapauksista on löydetty Tukholmasta.

Pääministeri Stefan Löfven sanoi TV4:n haastattelussa, että Suomen mallin seuraaminen ja pääkaupungin eristäminen ei ole nyt ajankohtaista. Sitä ei voi kuitenkaan sulkea pois, jos tilanne vaatii.

– Tukholma on niin tiiviisti kytköksissä Uppsalan ja Södertäljen kanssa, että sellaista määräystä olisi erittäin vaikeaa valvoa. Mutta emme sulje pois mitään vaihtoehtoja ja saatamme joutua tilanteeseen, jossa niin täytyy toimia, Löfven sanoi.

14.55: Queenslandin osavaltiossa Australiassa on äänestetty paikallisvaaleissa, jotka järjestettiin koronavirusepidemiasta huolimatta. Äänestämättä jättämisestä seuraa reilun 130 Australian dollarin (vajaan 72 euron) sakko. Australiassa on todettu yli 3 500 koronavirustartuntaa, ja 14 ihmistä on kuollut.

14.52: Puolan parlamentin alahuone on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka mukaan yli 60-vuotiaat tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa olevat voisivat äänestää ennakkoon postitse toukokuun alun presidentinvaaleissa.

14.50: Italian pääministeri Giuseppe Conte varoittaa, että koko Euroopan unioni on vaarassa menettää merkityksensä, jos se ei pysty vastaamaan koronakriisiin.

14.11: Uuden koronaviruksen leviäminen jatkuu nopeana ympäri maailman. Luvut ovat synkkiä: yli 600 000 ihmistä on virallisten tietojen mukaan saanut viruksen, ja sen seurauksena oli kuollut pitkälti yli 28 000 ihmistä.

13.15: Espanjassa 832 ihmistä on kuollut koronaviruksen seurauksena vuorokauden aikana. Määrä on suurin yhdessä päivässä epidemian aikana. Yhteensä kuolleita on jo liki 5 700.

Espanjassa on todettu virallisesti noin 72 300 koronavirustartuntaa.

Lue Espanjassa olevan helsinkiläisen Helenan tilanteesta täältä: Suomalainen Helena, 72, päätti jäädä Espanjanaan odottamaan pandemian loppua

Iranissa 139 ihmistä on kuollut vuorokauden aikana uuteen koronavirukseen. Kuolonuhrien kokonaismäärä maassa on nyt jo yli 2  500.

Myös Brunei on ilmoittanut maan ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Brunein sulttaanikunta sijaitsee Aasiassa Borneon saarella, Malesian naapurissa.

11.34: Brasilian presidentin Jair Bolsonaron mukaan Sao Paulon osavaltion kuvernööri paisuttelee osavaltion koronalukuja poliittisen hyödyn toivossa. Brasiliassa on rekisteröity vajaat sata koronakuolemaa, ja niistä liki 70 on tilastoitu juuri Sao Paulossa. Bolsonaro on kritisoinut Sao Paulon kuvernöörin Joao Dorian toimia, koska hän on määrännyt liikkeet suljettaviksi ja ihmiset jäämään kotiin koronaepidemian vuoksi.

11.30: Intiassa tuhannet työttömäksi jääneet siirtotyöläiset yrittävät päästä takaisin kotikyliinsä kävelemällä, koska maan julkinen liikenne on pysäytetty koronavirusepidemian vuoksi.

11.29: Kiinassa koronaviruskriisin keskipisteessä Wuhanin kaupungissa on raotettu hieman lisää yli kaksi kuukautta kestänyttä eristystä. 
Valtionmedia näytti tänään, kuinka 11 miljoonan asukkaan kaupunkiin saapui aivan puolen yön jälkeen ensimmäinen kulkuluvan saanut matkustajajuna.

11.27: Yhdysvaltalaisyritys kertoo kehittäneensä koronavirustestin, jota voi kuljettaa mukana ja joka kertoo testituloksen minuuteissa.
Abbot Laboratories -yritys on saanut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta FDA:lta luvan tarjota testiä terveydenhuoltoa järjestäville tahoille jo ensi viikosta alkaen.

11.26: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut määräyksen, jonka tarkoituksena on pakottaa autonvalmistajajätti General Motors valmistamaan hengityskoneita. Yhdysvalloissa on tarvetta lisälaitteistolle, kun virustartuntojen määrä maassa kasvaa.

11.23: Yhdysvalloissa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt sadantuhannen rajan.
Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on jo yli 101 000 koronavirustartuntaa. Lähes puolet näistä on todettu New Yorkin osavaltiossa.

Perjantai 27.3.

22.22: Kreikka on pyytänyt Euroopan unionilta kiireellistä apua, jotta maa kykenisi varautumaan sen pakolaisleireillä mahdollisesti puhkeavaan koronavirusepidemiaan. Pakolaisleirit Lesboksen, Hioksen, Samoksen, Leroksen ja Kosin saaret Egeanmerellä eivät ole vielä ilmoittaneet koronavirustartunnoista.

Leireillä asuu ainakin 36 000 ihmistä ahtaissa tiloissa. Lisäksi Manner-Kreikan leireillä on useita kymmeniä tuhansia ihmisiä.

19.02: Italiassa koronavirukseen on kuollut vuorokaudessa 969 ihmistä. Luku on korkein vuorokaudessa yksittäisessä maassa sen jälkeen, kun epidemia alkoi.

18.47: Koronaviruspandemia on virallisten tietojen mukaan aiheuttanut 25  066 ihmisen kuoleman, kertoo uutistoimisto AFP. Suurin osa kuolemantapauksista on tällä hetkellä tilastoitu Euroopassa, jossa uhriluku on 17  314 ihmistä.

Koronavirukseen on kuollut ihmisiä maailmanlaajuisesti eniten Italiassa, jossa kuolleita on 8  165. Seuraavaksi eniten kuolemantapauksia on ollut Espanjassa, jossa kuolleita on 4  858. Kolmantena tilastoissa on Kiina 3  292 kuolleella.

17.05: Latinalaisessa Amerikassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä ylitti 10 000 rajapyykin perjantain aikana, kertoo uutistoimisto AFP.

Alueen ensimmäinen koronatartunta vahvistettiin helmikuun 26. päivänä Brasiliassa, jossa on jo todettu lähes 3 000 tartuntaa ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 77 ihmistä.

Kaikkiaan koronavirukseen on kuollut 181 ihmistä Latinalaisessa Amerikassa.

17.02: Venäjällä yksi viruksen varmuudella saaneista on työskennellyt presidentin hallinnossa Kremlissä. Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Putin ei ole ollut tekemisissä kyseisen henkilön kanssa.

Peskovin mukaan Putin ei voi keskeyttää työntekoa. Siksi onkin tärkeää, että kaikki presidentin kanssa tekemisiin joutuvat henkilöt testataan virustartunnan varalta jo ennen tapaamista, Peskov sanoi.

15.53: Ruotsissa hallitus on tiukentanut rajoitusta kokoontumisista koronaepidemian aikana. Tästä eteenpäin maassa sallitaan enintään 50 henkilön kokoontumiset aiemman 500:n sijaan. Uusi määräys tehtiin kansanterveysviranomaisten suosituksesta.

Rajoitus tulee voimaan sunnuntaina. Kansanterveysviranomaisten mukaan määräykset eivät suoranaisesti koske esimerkiksi ravintoloita ja kuntosaleja, jotka pysyvät edelle auki samoin kuin koulut. 50 hengen rajalla halutaan lisäksi mahdollistaa myös esimerkiksi urheiluharjoitukset. 

15:18: Britannian terveysministerillä Matt Hanckokilla on todettu koronavirustartunta. Hanckok kertoo asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa taudin oireet ovat lieviä.
Hanckok kertoo työskentelevänsä kotona ja pysyvänsä karanteenissa.

13:19: Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson kertoo Twitterissä, että hänellä on todettu koronavirus

12:57: Espanjassa koronakuolemien tahti kiihtyy uudestaan. Vuorokauden kuluessa on menehtynyt 769 ihmistä, eilen 655. Kuolleiden kokonaismäärä on lähes 4 900.

11:13: Venäjän vahvistetut koronatartunnat nousivat yli tuhanteen. Kolmen ihmisen on vahvistettu kuolleen.

10:09: Ranskassa koronaepidemia on vaatinut myös poikkeuksellisen nuoren uhrin.

Viranomaiset kertoivat, että 16-vuotias tyttö on menehtynyt sairauden seurauksena Pariisin alueella.

Äidin mukaan tyttären oireet olivat alkaneet pienellä yskällä noin viikko sitten. Toistaiseksi ei ole tiedossa, oliko tytöllä jokin perussairaus.

9:22 :Venäjän hallitus on määrännyt suljettavaksi kaikki maan kahvilat ja ravintolat viikoksi lauantaista alkaen.

8:29: Kiinan ja Yhdysvaltain tulisi yhdistää voimansa taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan, sanoi Kiinan presidentti Xi Jinping maan valtiollisen median mukaan. Xi on puhunut koronavirustilanteesta puhelimitse Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

6:31: Kiina kertoo maassa todetun yli 50 uutta koronavirustartuntaa, joista lähes kaikki ovat viranomaisten mukaan peräisin ulkomailta. Vain yksi tartunta olisi saatu paikallisesti kotimaasta.

Torstai 26.3.

23.57: New York Timesin mukaan Yhdysvalloissa on nyt enemmän koronatartuntoja kuin missään muussa maassa koko maailmassa. Lehden mukaan tartuntoja olisi todettu jo ainakin 81 321.

20.28: Koronaviruspandemia on tappanut Euroopassa tähän mennessä yli 15 000 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan Euroopan sisältä on ilmoitettu noin 15 500 koronakuolemasta, joista suurin osa on tapahtunut Italiassa ja Espanjassa.

20.10: Euroopan parlamentin täysistunnossa äänestettiin tänään ensimmäistä kertaa etäyhteyden kautta, kun 705 europarlamentaarikosta 687 antoi äänensä etänä saapumatta paikalle istuntosaliin.
Poikkeusjärjestely oli tehty varotoimenpiteenä koronavirustilanteen vuoksi.

19.37: Israelissa parlamentin puhemieheksi valittu ex-kenraali Benny Gantz haluaa muodostaa hätäajan yhteishallituksen taistelemaan koronavirusepidemiaa vastaan. Puhemiehen toive johtanee liittoumaan hänen pahimman kilpakumppaninsa Benjamin Netanjahun kanssa.

18.52: Kiina kieltää maahantulon suurimmalta osalta ulkomaalaisista, kertoo maan ulkoministeriö. Maahantulo kielletään myös niiltä, joilla on voimassa olevat viisumit tai oleskeluluvat. Tavoitteena on padota koronaviruspandemian leviämistä. Ulkoministeriö kertoi tiedotteessaan, että kyse on väliaikaisesta toimesta, jonka Kiina joutuu tekemään koronaepidemian vuoksi. Ministeriön mukaan päätös tulee voimaan lauantaina keskiyöllä.

18.45: Maailman suurimmat talousmahdit eli G20-maat vannoivat torstaina olevansa yhtenäisessä rintamassa koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa. Maiden johtajat kertoivat yhteisessä tiedotteessaan, että G20-maiden erinäiset koronaepidemian vaikutuksiin vastaamiseksi tehtävät tukitoimet ovat yhteensä noin 5 biljoonan dollarin eli yli 4,5 biljoonan euron suuruisia. G20-maat pyrkivät parhaillaan puolustamaan omia viruksen runtelemia kansantalouksiaan. Samaan aikaan ennusteet varoittavat maiden olevan suistumassa kohti lamaa.

17.17: Ruotsissa 66 ihmistä on tähän mennessä kuollut koronavirusepidemiassa, kertoo maan kansanterveysviranomainen. Menehtyneiden määrä on noussut vuorokaudessa 24:llä.

13.49: Euroopassa on todettu jo yli 250 000 koronavirustartuntaa, uutistoimisto AFP:n laskuista ilmenee. AFP:n laskelmat perustuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n lukuihin. Italiassa ja Espanjassa todetut tartunnat muodostavat yli puolet kaikista Euroopan tartunnoista. Virukseen on mantereella kuollut yli 14 600 ihmistä. Tartuntojen todellisen määrän uskotaan olevan huomattavasti suurempi, sillä useat maat testaavat ainoastaan vakavista oireista kärsivät tai sairaalahoitoa vaativat.

12.46: Espanjassa koronakuolemien kasvu on hiukan hidastunut. Vuorokauden aikana on kuollut 655 ihmistä, eilen luku oli 738. Kuolleita on yhteensä yli 4 000.

8:24: Yhdysvalloissa koronavirukseen kuolleiden määrä on ylittänyt tuhannen ihmisen rajan. Tartunnan saaneita kerrotaan olevan jo lähes 70 000, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Todellisen tartuntamäärän arvioidaan olevan huomattavasti tätä korkeampi.

Keskiviikko 25.3.

21.33 Kaksi ihmistä on kuollut koronavirukseen Moskovassa.

19.29 Tukholmassa 18 ihmistä on kuollut koronaviruksen vuoksi viimeisten 24 tunnin aikana, kertoo Tukholman alueen terveysjohtaja Björn Eriksson.

17.48 Saksan liittopäivät on hyväksynyt 1 100 miljardin euron arvoisen tukipaketin koronaviruksen taloustuhojen rajoittamiseksi. Pakettiin sisältyy 156 miljoonan euron edestä lainanottoa. Saksa myös takaa satojen miljardien edestä yritysten pankkilainoja.

17.42 Pörssien eilinen riehaannus on tänään laantunut selvästi kaupankäynnin alkuvaiheessa, kun pörssit avautuivat Yhdysvalloissa. Innostus talouden tukemiseen suunnatusta jättipaketista hiipui pieneksi laskuksi, vaikka kurssit aluksi olivat nousussa. Laaja-alainen S&P 500 -indeksi oli vajaan prosentin miinuksella.

16.38 YK julkistaa 2 miljardin dollarin humanitaarisen avun suunnitelman koronan voittamiseksi. Summa koostuu YK:n eri järjestöjen vetoomuksista. Esimerkiksi lastenjärjestö Unicef vetoaa reilun 650 miljoonan dollarin saamiseksi koronan vastaiseen työhön ja lasten sekä perheiden auttamiseen ympäri maailman, tiedottaa Suomen Unicef.

16.28 Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa koronapandemian vaikutuksista terveydenhuoltoon ja yhteiskuntarauhaan.

Niinistön mukaan keskustelussa painotettiin kansainvälisen lääketieteellisen tutkimusyhteistyön tärkeyttä. Hän kuvailee mielipiteidenvaihtoa arvokkaaksi.

15.40 Venäjällä presidentti Vladimir Putin lykkää perustuslain muuttamista koskevaa kansanäänestystä koronaviruspandemian vuoksi. Äänestys oli määrä järjestää huhtikuun loppupuolella.

13.01 Espanjassa koronaan kuollut 738 ihmistä 24 tunnissa. Määrä on uusi ennätys. Yhteensä kuolleita on jo 3  434 eli enemmän kuin Kiinassa. 

12.50 Britanniassa Walesin prinssi Charlesilla on todettu koronavirustartunta, kertoo muun muassa Sky News. Hovin tiedotteen mukaan Britannian kruununperillisen oireet ovat lieviä ja 71-vuotias Charles on kyennyt työskentelemään kotoa käsin. 

Myös Charlesin puoliso, Cornwallin herttuatar Camilla, on testattu, mutta hänellä ei ole virustartuntaa.

11.20 Todettujen koronavirustartuntojen määrä on tehnyt myös Venäjällä yhden vuorokauden ennätyksensä. Tartuntoja todettiin 163, ja yhteensä lukema on nyt 658. Venäjän virallisia tartuntalukuja on kuitenkin epäilty ilmoitettua huomattavasti suuremmiksi.

8.55 Johns Hopkinsin yliopiston mukaan maailmassa on nyt 422 915 vahvistettua koronavirustapausta.

Eniten tartuntoja on edelleen Kiinassa, 81 591. Italiassa tartuntoja on 69 176, Yhdysvalloissa 55 148 ja Espanjassa 42 058. Kuolemantapauksia on yhteensä 18 915, joista eniten on Italiassa, 6820.

7.57 Yhdysvalloissa on päästy sopuun jättimäisestä, 2000 miljardin dollarin elvytyspaketista, jolla on tarkoitus lievittää koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle. 

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan senaatin republikaanien ja demokraattien sekä Valkoisen talon välisissä neuvotteluissa päästiin sopuun varhain keskiviikkona paikallista aikaa. Neuvottelut olivat hankalat ja kestivät useita päiviä.

7.45 Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on kritisoinut rajusti järeitä karanteenitoimia, joilla aluehallintojen viranomaiset ovat pyrkineet hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Bolsonaron mukaan eristystoimet uhkaavat tuhota talouden.

Brasiliassa koronaviruksen vakavimmin koettelemat Sao Paulon ja Rio de Janeiron osavaltiot ovat määränneet laajoja karanteeneja. Lue aiheesta enemmän täältä.

6.45 Intialaiset jäivät tänään koteihinsa. Koko 1,3 miljardin ihmisen kansaa koskeva eristäytyminen kestää näillä näkymin seuraavat 21 päivää. The Guardianin mukaan ainakin Delhissä määräykset ovat menneet perille, sillä yleensä aamuruuhkaiset tiet olivat autioita.

6.24. Kiinassa ei ole viranomaisten mukaan todettu lainkaan uusia kotimaisia koronavirustartuntoja eilisen jälkeen. Sen sijaan viranomaisten mukaan ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan. Uusia ulkomailta tulleita tartuntoja kerrotaan olevan 47, ja kaikkiaan niitä on 474. Kiinan ulkoministeriön mukaan kyse on valtaosin maailmalta palanneiden kiinalaisten tuomista tartunnoista.

Lisäksi Kiina kertoi neljästä uudesta kuolemantapauksesta, joista kolme oli maan koronatartuntojen keskittymässä Hubeissa. Kiina ilmoitti tiistaina, että se poistaa liikkumisrajoituksia Hubeissa.

Kiinassa on todettu 81  200 koronavirustartuntaa, ja 3  281 ihmisen kerrotaan kuolleen viruksen aiheuttamaan tautiin. Tartuntamäärät ovat olleet laskussa viimeisen kuukauden aikana.

5.02 Yhdysvalloissa perusterve alaikäinen on kuollut koronavirukseen. Kyseessä on ensimmäinen covid-19-tautiin vahvistetusti kuollut alaikäinen Yhdysvalloissa, ja vasta kolmas koko maailmassa. Los Angelesin pormestari Eric Garcetti kertoi, että kuollut oli Los Angelesin pohjoispuolelta kotoisin ollut teini, jonka terveys oli hyvä ennen koronavirustartuntaa. Kuolleen sukupuolta tai tarkkaa ikää ei kerrottu.

5.01 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump korosti tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessaan, että maan on oltava omavarainen koronaviruksen vastaisessa kamppailussa. Kuitenkin kulisseissa maan hallinto on hakenut apua liittolaisiltaan, kertoo Guardian.

Trump soitti tiistaina puhelun Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inille ja pyysi maalta terveydenhoitotarvikkeita, kertoo korealainen uutistoimisto Yonhap. Uutistoimiston mukaan puhelu oli sovittu Trumpin "kiireellisestä pyynnöstä".

Maanantaina Foreign Policy kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön painostaneen useita liittolaismaita kasvattamaan lääkintätarvikkeiden vientiä Yhdysvaltoihin.

Tiistai 24.3.

22:36: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti tiistaina, että karanteeni- ja eristystoimet voivat tuhota Yhdysvallat. Trumpin mukaan hän alkaa jo ensi viikolla pohtia, josko rajoituksia voitaisiin lieventää talouden pelastamiseksi. 

– Monet ihmiset ovat kanssani samaa mieltä. Meidän maatamme ei ole rakennettu olemaan suljettuna. Tämän maan voi tuhota sulkemalla sen, Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa. Presidentin mukaan olisi hienoa, jos Yhdysvallat saataisiin avattua pääsiäiseen mennessä.

20:07 Italiassa koronavirukseen on kuollut päivän aikana 743 ihmistä. Luku on toiseksi korkein sen jälkeen kun epidemia alkoi. Tätä ennen kuolinluvut laskivat kahtena peräkkäisenä päivänä. Eilen viranomaiset ilmoittivat virukseen kuolleen 601 ihmistä.

19:55 Ecuadorin viranomaiset kertovat, että koronavirus on levinnyt jo Galapagossaarille asti. Maan hallinnon mukaan ainakin neljä saarilla vakituisesti asuvaa ihmistä on saanut tartunnan.

Kilpikonnistaan kuuluisilla Galapagossaarilla asuu vakituisesti vain noin 30 000 ihmistä, ja valmiudet sairaalahoitoon ovat hyvin rajoitetut. Kaikki vierailut Galapagossaarille kiellettiin jo viikko sitten ja saarelaisten liikkumista on rajoitettu. Saarilla on kuitenkin edelleen jumissa koko joukko ihmisiä, jotka saapuivat sinne yli kaksi viikkoa sitten, mutta eivät ole päässeet lähtemään.

19:37 Saksassa on todettu tähän mennessä noin 30 000 koronavirustartuntaa, mutta kuolleita on vain 130. Esimerkiksi Espanjassa tartuntoja on vastaavasti noin 35 000 ja kuolleita 2300.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola avasi syitä tähän MTV:n Viiden jälkeen -lähetyksessä

19:03 Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on valmis lieventämään karanteeneja ja muita rajoitteita, jotta maan talous saataisiin pian taas kuntoon. Asiantuntijat ovat kuitenkin täysin toista mieltä asiasta, sillä epidemia leviää maassa nopeammin kuin missään muualla. Lue aiheesta lisää täältä

18:31 Kotikaranteeniin joutuneiden ihmisten määrä kasvoi tänään maailmassa huimasti, kun Intia ilmoitti rajoittavansa kaikkien maan noin 1,4 miljardin asukkaan liikkumista rajusti. Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan yli 2,6 miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti on nyt määrätty pysymään kotona.

17:51 Venäjä myöntää, ettei maalla ole selkeää kuvaa koronatilanteestaVenäjän vahvistettujen koronavirustapausten määrä nousi tiistaina 500:n tuntumaan. 144 miljoonan asukkaan maassa myönnetään kuitenkin yhä avoimemmin, että todellisuus on jotain ihan muuta.

– Testien hyvin vähäinen määrä on ongelma, eikä kellään ole selkeää kuvaa, sanoi Moskovan pormestari Sergei Sobjanin.

17:18 Intia määrää kaikki kansalaiset kotikaranteeniin keskiyöstä lähtien koronavirusepidemian vuoksi. Karanteenin on määrä kestää kolme viikkoa. Intiassa on noin 1,3 miljardia asukasta.

17:14 Hollannissa opetusviranomaiset ovat päättäneet luopua keskitetyistä loppukokeista koulunsa päättäville koronavirusepidemian vuoksi. Loppuarvosanat tulevat määräytymään sen perusteella, millaiset arvosanat oppilaat ovat ehtineet jo saada tai saavat niistä kokeista, jotka vielä kouluissa järjestetään.

Samalla viranomaiset antoivat kouluille lisää aikaa aina kesäkuun alkuun saakka järjestää omia kokeitaan. 

14:24 Tokion olympialaiset siirretään järjestettäväksi ensi vuonna, Japanin pääministeri Shinzo Abe vahvistaa. Lue aiheesta lisää täältä.

13:50 Venäjällä oli maanantaihin mennessä todettu virallisesti alle 500 koronatartuntaa, eikä tautiin ole kuollut vielä ketään. Eniten koronatapauksia on pääkaupungissa Moskovassa, jossa tuhansia kaupunkilaisia on määrätty karanteeniin joko ulkomailta paluun tai sairaudelle altistumisen takia. Määräyksen rikkojaa saattaa uhata vankeustuomio, ulkomaalaista karkotus.

Karanteenin noudattamisen valvonnassa auttaa peräti 170 000 valvontakameraa muun muassa kaduilla ja metroasemilla. Näistä noin 100 000 on kytketty järjestelmään, joka käyttää tekoälyn mahdollistamaa kasvojentunnistusteknologiaa. Lue lisää aiheesta täältä.  

09:10 Saksassa on kielletty yli kahden ihmisen kokoontumiset, mutta rajoituksia noudatetaan huonsti. MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että Baijerissa sunnuntaina noin tuhat ihmistä rikkoi kokoontumismääräyksiä.

– Heistä noin 600 ihmistä sai sakot. Sakkojen määrä vaihteli muutamista sadoista euroista jopa 25 000 euroon. Suurissa sakoissa on kysymys siitä, että luvatta järjestetään ”koronajuhlia” nuorten aikuisten kokoontumisia puistoihin tai isoihin asuntoihin.

08:33 Financial Times -lehden keräämästä datasta selviää, että vahvistetut koronavirustapaukset ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa viidennentoista epidemiapäivän jälkeen nopeammin kuin missään muussa maassa. Lue lisää täältä.

06:02 Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä on jo yli 40 000 ja kuolleita on lähemmäs 500. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että New Yorkissa tullaan toimeen kasvavan tartuntaluvun kanssa nipin napin, vaikka tartuntamäärien pelätään olevan vasta alussa.

– Tätähän kutsutaan jo katastrofialueeksi, hän toteaa.

Maanantai 23.3.

22.54 Britannia ottaa käyttöön tiukat liikkumisrajoitukset ainakin kolmen viikon ajaksi. Kotoa saa lähteä vain välttämättömästä syystä. Kaikki yli kahden henkilön kokoontumiset kielletään.

22.10 Ranska tiukentaa eristyssäädöksiään. Uusien rajoitusten mukaan esimerkiksi kaikki ulkona tapahtuva fyysinen liikunta, kuten hölkkääminen yli kilometrin päähän kodista on kiellettyä.

22.06 Euroopassa jo yli 10 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen, ilmenee uutistoimisto AFP:n ylläpitämästä tilastosta.

19.35 Italialaislehti la Repubblica: Italiassa on kuollut koronavirukseen vuorokauden sisällä noin 600 ihmistä. Määrä on hieman pienempi kuin eilen, jolloin kuolleiden määrä oli yli 650. Kuolleiden määrä on laskussa toista vuorokautta peräkkäin. 

19.23 YK:n alaisen maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja varoittaa, että koronaviruksen aiheuttaman pandemian vauhti on kiihtymässä. Virus leviää vikkelästi vaikka arviolta 1,7 miljardia ihmistä oli maailmanlaajuisesti määrätty pysymään kodeissaan.

18.38  Saksan liittokansleri Angela Merkelin ensimmäinen koronavirustesti oli negatiivinen, kertoo liittohallituksen edustaja. Merkelille tehdään kuitenkin myöhemmin vielä lisää testejä asian varmistamiseksi.

18.10: Venäjällä aloitettiin rikostutkinta infektioasiantuntijaa vastaan, joka ei määräyksistä huolimatta jäänyt lomamatkansa jälkeen karanteeniin vaan jatkoi normaalisti töissä siihen asti kunnes sairastui. Naisen tiedetään altistaneen ainakin 350 ihmistä virukselle.

Ainakin 11 on sairastunut. Nainen kävi kuun alussa lyhyellä lomalla Espanjassa kertomatta siitä esimiehilleen. Sen jälkeen hän jatkoi normaalisti luennoimista yliopistossa ja konferensseissa kunnes lopulta viime viikolla hakeutui sairastuttuaan hoitoon. Naisella todettiin koronavirus.

Venäjällä on todettu noin 350 koronavirustartuntaa. Todellisen määrän uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti suurempi.

18.04: Saksassa koronavirustartuntojen määrää kuvaava diagrammi on muuttunut niin, että tautihuipusta saattaa tulla vähemmän jyrkkä, kertoo maan kasanterveysentistuutin johtaja Lothar Wieler BBC:n mukaan.

Saksa on muun muassa sulkenut koulut ja rajoittanut kovalla kädellä julkisia kokoontumisia. Maassa on todettu vajaat 22 700 koronatartuntaa ja 86 ihmistä on kuollut. Liittokansleri Angela Merkelille tehtiin koronatesti, joka osoittautui negatiiviseksi.

16:29 Brysselissä poliisi on jakanut viikonloppuna sadoittain sakkoja ihmisille, jotka olivat kokoontuneet puistoihin liikkumisrajoituksista huolimatta. Eilen sakkoja jaettiin kolmisensataa ja lauantaina sekä perjantaina satakunta per päivä. Maksettava summa vaihteli 26 eurosta aina 500 euroon saakka.

16:23 Saksa on päättänyt luopua rajoituksista valtion velkaantumiselle koronakriisin keskellä. Maan hallitus päätti tänään ottaa 156 miljardia euroa lisävelkaa epidemian vaatimien elvytystoimien sekä vähentyvien verotulojen kattamiseksi.

15:55 Vahvistettujen koronatartuntojen määrä Hollannissa on noussut 545 kappaleella. Yhteensä tartuntoja on jo 4749. Uusia kuolemantapauksia on raportoitu 34 kappaletta.

15.06 Balkanilla Montenegron viranomaiset ovat ryhtyneet julkaisemaan netissä koronaviruksen takia kotikaranteeniin määrättyjen ihmisten nimiä ja osoitteita, kertoo brittilehti Guardian. Tarkoituksena on, että ihmiset eivät näin kehtaisi rikkoa karanteeniaan.

Viranomaisten mukaan yksittäisten ihmisten tietojen julkaisu on parempi vaihtoehto kuin koko maan asettaminen ulkonaliikkumiskieltoon.

Maanantaihin mennessä maassa oli todettu 22 tartuntaa ja yksi viruksesta johtunut kuolema.

14.14 Koronavirukseen on maailmanlaajuisesti kuollut nyt yli 15 000 ihmistä, kertoo John Hopkins -yliopisto. Diagnosoituja tartuntoja on liki 350 000.

13.26 Sveitsissä koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä on noussut 66:een. Sveitsissä on nyt 8060 tartuntaa, kun vielä eilen luku oli 7014.

13.14 Britannian hallituksen tämänhetkiset toimet koronaviruksen leviämistä vastaan eivät riitä ja lisärajoituksia tarvitaan, joukko brittiyliopistojen tutkijoita sanoo.

Tutkijat varoittavat sanomalehti Financial Timesissa, että hallituksen nykystrategia voi johtaa jopa 35  000–70  000 ylimääräiseen kuolemaan vuoden kuluessa.

Brittihallitus on tähän mennessä kehottanut ihmisiä pitämään etäisyyttä toisiinsa sekä määrännyt muun muassa baarit ja ravintolat suljettavaksi. Tutkijoiden mukaan kehotusten sijaan tarvittaisiin tiukempia ja viranomaisten valvomia liikkumisrajoitteita ja -kieltoja.

13.01 Hongkong estää kaikkien ulkomaalaisten saapumisen alueelleen. Kiinan erityishallintoalue aikoo lisäksi lopettaa alkoholin myynnin ravintoloissa ja baareissa.

– Ihmiset lähentyvät kun he juopuvat, hallintojohtaja Carrie Lam perustelee The Guardianin mukaan.

12.54 Espanjassa otetaan käyttöön liki 650 000 koronaviruksen pikatestiä, The Guardian uutisoi. Maassa on yli 29 000 tartuntaa. 

Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 2  000:een. Vuorokaudessa on todettu lähes 470 uutta koronakuolemaa. Kuolemantapaukset ovat lisääntyneet nopeasti. Tuhannen kuolonuhrin rajan rikkoutumisesta kerrottiin perjantaina.

11.25 Unkarissa maan parlamentti käsittelee tänään lakipakettia, joka mahdollistaisi koronavirusepidemian takia julistetun poikkeustilan jatkamisen ilman takarajaa. Esitys kaatunee ainakin tässä vaihteessa, sillä oppositio vastustaa sitä. Lakipaketille tarvittaisiin parlamentissa neljän viidesosan enemmistö.

Unkariin aiemmin tässä kuussa kahdeksi viikoksi julistettu poikkeustila päättyy ylihuomenna. Oppositio on syyttänyt pääministeri Viktor Orbania yrityksestä pönkittää valtaansa entuudestaan epidemian avulla.

10.11 Saksassa todettujen koronavirustartuntojen ja -kuolemien määrä on harpannut viikonlopusta, kun eri osavaltioiden viranomaiset ovat päivittäneet tietojaan.

Maanlaajuisesti Saksassa on nyt todettu lähes 22  700 tartuntaa, mikä on liki 4  000 tartuntaa enemmän kuin eilen kerrottiin. Kuolleita on 86. Kuolleiden määrä on noussut yli 30:llä eilisestä.

9.59 Syyriassa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Maan hallituksen mukaan tartunta todettiin ulkomailta saapuneella parikymppisellä naisella. Koronaviruksen pelätään aiheuttavan suurta tuhoa Syyriassa, koska maan terveydenhuoltojärjestelmä on raunioina jo yhdeksän vuotta jatkuneen sodan takia. Tilanne on erityisen huono alueilla, jotka eivät ole Syyrian hallituksen hallinnassa.

9.24 Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin ennakoidaan ilmoittavan tänään uusista, tiukemmista liikkumisrajoituksista.

Viime viikolla hallitus määräsi muun muassa pubit ja ravintolat suljettaviksi ja kehotti ihmisiä pitämään etäisyyttä toisiinsa. Viikonloppuna vaikutti kuitenkin siltä, että monet britit eivät ota rajoituksia tosissaan.

9.11 Koronavirukseen maailmanlaajuisesti kuolleiden ihmisten määrä lähentelee 15 000:ta, kertoo tautitilanteen kehittymistä seuraava John Hopkins -yliopisto.

Yliopiston seurannan mukaan maanantaiaamuun mennessä virukseen oli kuollut eri puolilla maailmaa yhteensä yli 14 700 ihmistä.

Todettuja tartuntoja on lähes 340 000. Eniten tartuntoja on tilastoitu Kiinassa (81 439), Italiassa (59 138) ja Yhdysvalloissa (35 206).

8.54 Kiina on löyhentänyt koronaviruspandemian lähtöpaikan Wuhanin karanteenia, kertoo The Guardian. Ihmiset ovat tänään saaneet jälleen käydä ruokakaupoissa. Viikonloppuna Wuhaniin saapui juna, jonka mukana kaupunkiin tuli yli 1000 työntekijää. Sunnuntaina paikallisviranomaiset ilmoittivat, että ihmiset voivat mennä töihin jos heillä ei ole koronavirustartuntaan liityviä oireita ja heillä on todistus työnantajalta.

8.04 Tokion olympialaisten siirtäminen alkaa näyttää ilmeiseltä, myönsi Japanin pääministeri Shinzo Abe maanantaina. Tähän asti Japanin poliittinen johto on vakuuttanut, että olympialaiset pidetään alkuperäisen aikataulun mukaan.

Aben mukaan kisojen siirtämistä mietitään, koska urheilujärjestöt ja urheilijat ovat reagoineet kriittisesti suunnitelmiin järjestää olympialaiset alkuperäisen aikataulun mukaan.

–  Japani varautuu järjestämään olympialaiset täydellä kisaohjelmalla. Jos se alkaa näyttää vaikealta, meidän on ajateltava ensisijaisesti urheilijoita, ja silloin kisojen siirtäminen alkaa olla ilmeistä, pääministeri Shinzo Abe sanoi Japanin parlamentille.

–  Kisojen peruminen ei ole vaihtoehto, pääministeri korosti.

8.00 MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi Uutisaamussa, että Ruotsissa ihmisten käytöstä on pyritty ohjaamaan ohjeistuksilla ja suosituksilla. Pääministeri Stefan Löfve piti eilen tv-puheen, minkä perusteella Lehto pohtii, onko lisärajoituksia kenties tulossa.

– Lauantaina tuli voimaan laki, joka mahdollistaa koulujen sulkemisen. Tänään katsotaan aletaanko niitä sulkea, Lehto sanoo.

Ruotsissa ongelmat ovat pitkälti samanlaisia kuin Suomessa. After ski -bileistä on syntynyt kohu ja terveydenhuollon henkilöstä on miettinyt varusteiden riittämistä.

– Suojavarusteita on jäänyt jumiin, kun rajoja on suljettu. Kauppaministeriä myöten on soiteltu, että missä tavarat ovat. Toinen asia ovat tehohoitopaikat. Niitä oli alun perin 500. Tehohoitopaikkojen loppumista pelätään, Lehto kertoo.

6.46 Ravintolaketju McDonald's sulkee kaikki ravintolansa Britanniassa ja Irlannissa koronaviruksen riskin vuoksi. 

Yhtiö kertoo päätöksen syyksi työntekijöidensä sekä asiakkaidensa suojaamisen. 

6.21 Yhdysvalloissa on todettu yhteensä ainakin 32 000 koronavirustartuntaa, kertoo uutiskanava CNN. Vähintään 400 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Varapresidentti Mike Pencen mukaan ainakin 254 000 amerikkalaista on testattu. Luvussa ei ole mukana esimerkiksi yksityisten laboratorioiden tekemiä testejä.

Sunnuntai 22.3.

20.13: Afrikan pitkään matalana pysynyt koronatartuntojen määrä alkoi kohota merkittävästi viikonloppuna. Terveydenhuollon asiantuntijat ovat varoittaneet, että Afrikassa moni sairaala ei kykene hoitamaan suurta määrää koronapotilaita.

20.12: Italiassa kuoli vuorokauden kuluessa 651 ihmistä koronavirukseen, maan viranomaiset ilmoittivat tänään. Määrä on hieman pienempi kuin edellisen vuorokauden kuolonuhrien ennätyksellinen luku. Tuolloin korona vaati 793 ihmisen hengen. Italiassa on kuollut virukseen nyt jo liki 5 500 ihmistä.

20.10: Saksan liittokansleri Angela Merkel vetäytyy karanteeniin koronavirusepäilyn vuoksi, kertoo hallituksen tiedottaja. Merkeliä aiemmin hoitaneella lääkärillä on todettu tartunta. Hallituksen lausunnon mukaan Merkeliä testataan säännöllisesti tulevina päivänä koronatartunnan varalta. Tehtävänsä Merkel hoitaa kotoa käsin.

18:56: Kreikka on ilmoittanut ottavansa käyttöön maanlaajuiset liikkumisen rajoitukset maanantaina. Kaikki tarpeeton matkustaminen Kreikan sisällä kielletään.

17:53: Saksa aikoo kieltää yli kahden ihmisen tapaamiset, kertoo uutistoimisto DPA lähteisiinsä vedoten. Kielto ei koskisi perheitä eikä samassa kotitaloudessa asuvia.

14.40 Euroopan maissa todettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan yli 150 000:een. Sairaus on vaatinut 7 800 ihmisen hengen.

Pandemia on levinnyt virallisten lukujen valossa maanosista pahiten Euroopassa. Aasiassa tartuntoja on testeissä löytynyt vajaat 97 000 ja virus on aiheuttanut 3 500 ihmisen kuoleman.

Koko maailmassa tartuntoja on toistaiseksi todettu yhteensä reilut 300 000.

Viralliset luvut ovat mitä ilmeisimmin vain murto-osa todellisista tartunnoista, sillä monissa maissa testi tehdään vain niille sairastuneille, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa.

13:42: Espanjassa on vuorokaudessa todettu lähes 400 uutta koronakuolemaa. Virus on nyt johtanut maassa yli 1 700 ihmisen kuolemaan. Lisäystä eilisestä on 30 prosenttia.

13:14: Iran kertoo 129 uudesta koronaan liittyvästä kuolemantapauksesta. Tuoreiden kuolintapausten myötä koronakuolemia on ollut maassa yhteensä jo 1 685. Iran on Italian ja Kiinan ohella yksi pahiten koronaviruksesta kärsineistä valtioista.

13:04: Britannian pääministeri Boris Johnson varoittaa brittejä koronavirusepidemian kiihtymisestä. Hän vertasi Britannian tilannetta Italiaan ja sanoi, että Britannia on vain pari kolme viikkoa Italiasta jäljessä.

10:53:  Ruotsissa pääministeri Stefan Löfven puhuu illalla kansakunnalle koronaepidemian johdosta. Menettely on Ruotsissa erittäin poikkeuksellinen.

8:31: Espanjan pääministeri Pedro Sanchez varoittaa espanjalaisia edessä olevista ajoista. Sanchez kehotti televisiopuheessaan kansalaisia henkisesti varautumaan koviin aikoihin. Espanjassa on todettu jo noin 25 000 koronatartuntaa. Kuolleita on yli 1 300. Tilanne on Euroopassa pahempi vain Italiassa.

7:40: Australiassa Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltiot suunnittelevat mittavia uusia liikkumisrajoituksia ja sulkutoimia, kertovat kansainväliset mediat. Aukiolo on tarkoitus sallia jatkossa lähinnä ruokakaupoille, apteekeille, bensa-asemille ja joillekin muille kaupoille, kertoo muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC. Uudet rajoitukset halutaan voimaan 48 tunnin kuluessa.

7:36: Italiassa hallitus määrää ison osan yrityksistä suljettavaksi koronaviruksen vuoksi. Sulkemiskehotus koskee kaikkia "ei-välttämättömiksi" arvioituja yrityksiä, kertovat useat kansainväliset mediat.

7:34: Koronavirustartuntamäärät kasvavat edelleen ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa on todettu jo ainakin yli 23 600 koronavirustartuntaa, kertoo uutiskanava CNN. Eniten tapauksia, yli 12 000, on todettu New Yorkin osavaltiossa.

Lauantai 21.3.

20.50: Koronaviruksen tarttumista hidastavat toimet rajoittavat maailmanlaajuisesti jo noin 900 miljoonan ihmisen liikkumista. Rajoituksia liikkumiselle on julistettu 35 maassa, myös Suomessa. Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan 600 miljoonaa ihmistä on pakottavien rajoitusten piirissä, eli rajoitukset perustuvat määräykseen, eivät suositukseen.

20.47: Yhdysvalloissa varapresidentti Mike Pence ja hänen vaimonsa tekevät koronavirustestin. Perjantaina kerrottiin, että varapresidentin kanslian työntekijällä on todettu koronavirus. Pencen mukaan todennäköisyys hänen altistumiselleen on pieni.

20.45: Koronavirukseen kuoli 800 ihmistä vuorokauden aikana Italiassa. Kaikkiaan Italiassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut lähes 5 000 ihmistä. Tämä merkitsee, että nyt maailman kaikista koronakuolemista yli 38 prosenttia on raportoitu Italiassa. Pandemian uhrimäärä jo yli 12 000

16:54: Ruotsissa koronavirukseen on kuollut 20. Tartunnan saaneiden määrä kasvoi perjantaista yli 120:llä ja kuolleiden määrä neljällä.

16:51: Maailman koronavirustartuntojen määrä on noussut lähes 272 000:een. Sairauteen on kuollut 11 400 ihmistä. Virusta on tavattu virallisesti jo yli 150 maassa. Uusimpana joukkoon on tullut Zimbabwe, joka on kertonut ensimmäisestä vahvistetusta tartunnasta.

13.43: Espanjan terveysministeriö tiedottaa, että koronaviruksen vaatimien kuolinuhrien määrä on noussut maassa 1326:een. Aiemmin luku oli 1002. 

13.40: Koronavirustartuntojen määrä kasvaa myös Baltian alueella. Eniten todettuja tapauksia on Virossa, jossa tartuntojen määrä on noussut 306:een. Kuluneen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on löytynyt 23. Liettuassa on varmistettu 69 tartuntaa. Siellä sairaus on vaatinut myös Baltian maiden ensimmäisen kuolonuhrin riskiryhmään kuuluneen iäkkäänpuoleisen naisen kuoltua perjantaina sairaalassa.

12.17: Saksan koronavirustartuntoja laskeva Robert Koch -instituutti kertoo Reutersille, että Saksassa on kuollut viimeisen vuorokauden aikana 16 ihmistä virukseen. Kuolleiden kokonaismäärä nousi 31:stä 47:ään. Saksan tartuntamäärissä nähtiin myös hurja kasvu: 2705 tartuntaa vuorokaudessa nostivat kokonaisluvun 16 662:een.

12.15: Angola kertoi ensimmäisistä kahdesta koronavirustartunnastaan.

12.13: Iran on kertonut 123 uudesta koronaviruskuolemasta. Nyt virukseen on kuollut maassa tähän mennessä kaikkiaan 1 556 ihmistä.

Maan terveysministeriön edustaja Kianoush Jahanpour sanoi, että viimeisen vuorokauden aikana on vahvistettu 966 uutta tartuntaa. Yhteensä Iranissa on raportoitu nyt 20  610 sairastunutta.

10.43: Ruotsissa koronavirukseen on kuollut jo 17 ihmistä. Yksi ensimmäisistä oli Saran aviomies. Hänen tarinansa voit lukea tästä:

Turkissa todettiin vuorokaudessa yli 300 uutta koronavirustartuntaa, kirjoittaa The Guardian. Maassa on todettu nyt yhteensä 670 tartuntaa.

Virustestejä on tehty päälle 3 600, kertoo lehden mukaan Turkin terveysministeri Fahrettin Koca. Noin joka viides testatuista on saanut koronavirustartunnan.

Perjantai 20.3.

22.29 Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio seurasi perjantaina Kaliforniaa asettamalla rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Samaan aikaan presidentti Donald Trump ilmoitti maan olevan "voitolla" sodassa, vaikka koronavirustartunnat ja -kuolemat ovat maassa nopeassa kasvussa.

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo määräsi ei-välttämättömän liiketoiminnan sulkemisesta ja kielsi kaikki kokoontumiset osavaltiossa. Päivää aiemmin Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom oli käskenyt 40 miljoonaa kalifornialaista pysymään kotona.

Sunnuntaina paikallista aikaan astuu voimaan määräys, jonka mukaan auki saavat olla ainoastaan apteekit, ruokakaupat ja ruokatoimituksia tarjoavat yritykset.

New Yorkin osavaltiossa todennettujen virustartuntojen määrä nousi perjantaina 7 000:een. Nousu johtui pitkälti siitä, että virustestauksia on lisätty, Cuomo sanoi.
Kaliforniassa rajoitukset tulivat voimaan torstai-iltana paikallista aikaa. Osavaltion asukkaita ohjeistetaan pysymään kotona.
Kaliforniassa huoltoasemat, apteekit, pankit ja pesulat saavat olla auki. Ravintolat saavat myydä noutoruokaa ja toimittaa ruokaa asiakkaiden koteihin.

20.26 Italiassa kuluneen vuorokauden aikana koronavirukseen on kuollut 627 ihmistä eli enemmän kuin minään muuna yksittäisenä päivänä.

Kaikkiaan Italiassa koronavirus on vaatinut tähän mennessä 4 032 kuolonuhria.
Vahvistettujen virustartuntojen määrä maassa on 47 021.

18.26 Italian hallitus on ilmoittanut harkitsevansa lisää rajoituksia ihmisten elämään koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Italiassa koronavirukseen on kuollut jo yli 3 400 ihmistä, mikä on eniten maailmassa. Virustartuntoja on vahvistettu yli 41 000.

Liikkumista on rajoitettu koko Italian alueella 10. maaliskuuta alkaen. Ravintolat, baarit ja ei-välttämättömät kaupat ovat olleet kiinni, mutta ihmisten on sallittu poistua kotoaan ja kulkea töihin, ruokakauppaan ja lääkäriin.

14.10 Baijeri määrää Saksassa ensimmäisenä osavaltiona osittaisen ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen takia. Kielto on voimassa aluksi kaksi viikkoa.

13.51: Belgiassa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut yli kahdentuhannen, kertovat viranomaiset. Koronavirukseen kuolleiden määrä yli tuplaantui päivässä 16:sta 37:ään.

Uusia tartuntoja on tullut yli 450, mikä nostaa tartuntojen määrän yli 2 250:n. Belgiassa on noin 11,4 miljoonaa asukasta.

13.35 Espanjassa koronaviruksen uhrien määrä on noussut yli tuhannen. Pahiten on kärsinyt pääkaupunki Madridin seutu.

11.14 Koronavirus leviää tällä hetkellä erittäin nopeasti Ruotsissa ja erityisesti Tukholman alueella. Karoliininen Instituutti varoittaa, että alkavana viikonloppuna virustilanne pahenee entisestään nimenomaan Tukholman seudulla. Lue lisää artikkelista.

10.49 Malesiassa hallitus määrää sotilaat auttamaan poliisia, jotta kansalaiset saadaan noudattamaan koronavirusepidemian vuoksi määrättyjä tiukkoja liikkumisrajoituksia. Lue lisää artikkelista.

9.38 Koronavirukseen kuolleiden määrä on ylittänyt 10 000 ihmisen rajan maailmalla. Eniten kuolleita on Italiassa (yli 3400) sekä Kiinassa (yli 3200), josta epidemia sai alkunsa. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu 178 maasta.

05.38 Eri puolilla maailmaa on tehty valtava määrä erilaisia poikkeustoimia korona vuoksi. Esimerkiksi Espanjassa kaikki hotellit suljetaan, Yhdysvaltojen Kaliforniassa ihmiset on määrätty pysymään kodeissaan ja Brasilian Rio de Janeiro on ilmoittanut estävänsä ihmisten pääsy rannoille. Lue lisää artikkelista.

Torstai 19.3.

21.48 Nigerissä havaittiin maan ensimmäinen koronavirustartunta.

19.29 Italiassa koronavirus on vaatinut tähän mennessä noin 3 400 kuolonuhria, mikä on enemmän kuin Kiinassa. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana liki 430 ihmistä kuoli virukseen. Todennettuja koronavirustartuntoja Italiassa on yli 41 000.

17.06 Venäjällä viranomaiset ilmoittivat tänään ensimmäisestä koronaviruskuolemasta. Ensin kuolinsyyksi määriteltiin keuhkokuume ja sen jälkeen veritulppa.

Presidentti Vladimir Putin on vakuuttanut koronavirustilanteen olevan maassa hallinnassa, mutta monet venäläiset eivät usko virallisia tietoja ja pelkäävät tilanteen olevan paljon pahempi. Monet venäläiset muistavat vielä vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden ja vuoden 2010 metsäpalot. Tällöin viranomaiset peittelivät aluksi todellista tilannetta.

Tämän vuoden tammikuussa Venäjä reagoi nopeasti, kun koronavirus raivosi Kiinassa. Venäjä sulki Kiinan vastaisen yli 4 000 kilometrin pituisen rajansa ja kielsi useimmilta kiinalaisilta maahantulon.

Vielä niinkin myöhään kuin 6. maaliskuuta Venäjä kertoi vain kymmenestä varmennetusta virustartunnasta. Luvut alkoivat kuitenkin sen jälkeen nousta nopeasti, ja keskiviikkona tapausten määrä nousi 147:ään.

16.56 Espanjassa koronavirukseen on kuollut nyt 767 ihmistä, mikä on 30 prosentin nousu vuorokauden sisällä.

Yhteensä kuolleita on nyt 209 enemmän kuin eilen, kertoo brittilehti Guardian. Maassa on todettu yli 17 000 tartuntaa, mikä on toiseksi suurin määrä Euroopassa Italian jälkeen.

El Pais -sanomalehden mukaan Espanjassa koronaviruksesta on kärsinyt pahiten Madridin alue, jossa osa sairaaloista on ollut erittäin kovilla potilaiden hoidossa.

16.48 Afganistanissa ääriliike Taleban on ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön terveysviranomaisten kanssa torjuakseen koronavirusta, kertoo brittilehti Independent.

Talebanin edustaja vakuutti Twitterissä järjestön olevan valmis yhteistyöhön niin Maailman terveysjärjestö WHO:n kuin muiden kansainvälisten terveysjärjestöjen kanssa.

Taleban on itse tehnyt aiemmin iskuja sairaaloihin, ja sen on syytetty myös surmanneen terveydenhuollon työntekijöitä.

Afganistanissa on todettu 22 koronavirustartuntaa. Tartuntojen määrän pelätään kasvavan. Viruksen leviäminen voisi olla tuhoisaa köyhälle Afganistanille, jonka terveydenhoitojärjestelmä on romahduspisteessä vuosien sotimisen jälkeen.

16.45 Koronavirustilanteen helpottamiseksi EU-komissio perustaa uuden strategisen varmuusvaraston tehohoidossa tarvittaville hengityskoneille, suojavarusteille kuten kasvomaskeille sekä rokotteille.

EU:n kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarcic kertoi torstaina, että komissio viimeistelee vielä tarkempaa ohjeistusta siitä, millä perusteella varusteita jaetaan jäsenmaille. Lenarcicin mukaan oleellista on, että varusteita ohjataan sinne, missä tarve on suurin.

Lenarcic sanoo, että useista jäsenmaista on esitetty kiinnostusta varmuusvaraston luomiseen. EU rahoittaa suurimman osan varaston tuotteiden hankinnasta.

Lenarcic myöntää, että koronaviruksen hoidossa tarvittavista varusteista on puutteita Euroopassa. Hän ei antanut tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon varusteita Euroopassa tarvitaan tällä hetkellä.

15:13: EU:n brexit-pääneuvottelijalla Michel Barnierilla on todettu koronavirustartunta. Barnier kertoi asiasta torstaina Twitterissä ja vakuutti voivansa hyvin.

13.00: Yhdysvalloissa 38 prosenttia koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneista on iältään 20–54-vuotiaita, kertoo New York Times. Tiedot perustuvat Yhdysvaltain tautikeskuksen julkaisemaan raporttiin.

12.26: Italian liikkumisrajoituksia pidennetään alkuperäisestä, kertoo pääministeri Giuseppe Conte. Hänen mukaansa rajoitukset ovat toimineet ja estäneet järjestelmän täydellisen romahduksen.

Conte kertoi asiasta Corriere della Sera -sanomalehdelle. Alun perin koko maahan julistettujen rajoitusten piti kestää 25. maaliskuuta asti, mutta nyt niitä jatketaan ainakin huhtikuun 3. päivään asti. 

Italian koronavirustartunnat ovat jatkaneet kasvuaan. Conte kuitenkin toivoo tautihuipun olevan pian käsillä, mutta varoittaa, että paluu normaaliin kestää vielä paljon pidempään.

Myös Ranskassa kansanterveyslaitoksen johtaja ennustaa, että maan tiukkoja ulkonaliikkumisrajoituksia joudutaan jatkamaan alkuperäisestä kahdesta viikosta mahdollisesti neljään viikkoon.

Saksassa vahvistettujen koronatartuntojen määrä on noussut 11  000:een. Tartuntojen määrä nousi 2  800 tapauksella yhden vuorokauden aikana.

Perjantai 20.3.

12.23: EU:n pääneuvottelija Michel Barnierilla on todettu koronavirustartunta. Barnier kertoo asiasta Twitterissä ja vakuuttaa voivansa hyvin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että Afrikan maiden tulisi varautua pahimpaan.

5.50: Kiinassa on tapahtunut merkittävä käänne viruksen leviämisessä. Maassa ei ole todettu yhtäkään uutta maan sisällä levinnyttä koronavirustartuntaa, kertovat maan viranomaiset. Näin on ensimmäistä kertaa sitten tammikuun, jolloin maa alkoi raportoida tartuntamääriä.

Maassa kuitenkin kerrottiin 34 uudesta ulkomailta tulleesta tartunnasta. Kyseessä on suurin kasvu kahteen viikkoon.

Keskiviikko 18.3.

22.10 Ranskassa poliisi on antanut tänään yli 4 000 sakkoa ihmisille, jotka eivät ole pysyneet määräyksistä huolimatta kodeissaan. Eilen, kun määräykset tulivat voimaan, sakon suuruus oli 35 euroa, mutta tästä päivästä lähtien sakko on ollut 135–375 euroa.

Sisäministeri Christophe Castanerin mukaan kovat sakot estävät ihmisiä lähtemästä tarpeettomasti ulos.

Ranskassa ihmisten tulee pysyä kodeissaan, jotta koronaviruksen leviäminen saadaan rajattua. Ulos voi mennä vain välttämättömien asioiden hoitamista varten, ja silloinkin mukana on oltava paperi, jossa kerrotaan ulkoilun syy.

21.40 Ranskassa on kuollut 89 ihmistä koronavirukseen päivän aikana, ilmoitti maan johtava terveysviranomainen Jerome Salomon illalla. Yhteensä Ranskassa on kuollut koronavirukseen tähän mennessä 264 ihmistä.

19:58 Britannia sulkee kaikki koulunsa perjantaina koronaviruksen epidemian vuoksi, ilmoittaa saarivaltion hallitus. Koulut pysyvät kiinni toistaiseksi.

19:56 Koronavirus on suurin haaste Saksalle sitten toisen maailmansodan, sanoo Saksan liittokansleri Angela Merkel televisiopuheessaan. Merkel kehotti kaikkia suhtautumaan tilanteeseen sen vaatimalla vakavuudella.

19:25  Italiassa 475 ihmistä on kuollut koronavirukseen päivän aikana. Tämä on korkein virallinen luku missään maassa päivässä. Yhteensä kuolleita on jo liki 3 000.

19:24 Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan hän vertautuu nyt koronaviruksen vuoksi niihin Yhdysvaltain presidentteihin, jotka johtivat maata sen käydessä sotaa.

18:04 Turkki sulkee maarajansa Kreikkaan ja Bulgariaan keskiyöllä koronaviruksen vuoksi, kertoo uutistoimisto Dogan. 

15.13 Autonvalmistajat Toyota ja Renault Trucks keskeyttävät tuotantoa tehtaillaan koronaviruspandemian leviämisen rajoittamiseksi.

Toyota laittaa toistaiseksi jäihin ajoneuvojen sekä moottorien ja vaihteistojen valmistuksen Euroopassa. Keskeytys koskee tehtaita Ranskassa, Britanniassa, Puolassa, Tshekissä ja Turkissa.
Volvo-konserniin kuuluva Renault Trucks sulkee neljä tuotantolaitostaan Ranskassa toistaiseksi. Näissä Renault Trucksin tehtaissa työskentelee yhteensä 4500 työntekijää.

14:05 Koronavirukseen on kuollut Euroopassa yhteensä enemmän ihmisiä kuin Aasiassa, kertoo AFP. Euroopassa nyt kaikkiaan 3421 kuolonuhria, Aasiassa 3384.

12.49: Espanjalaispankki Santanderin Portugalin-yksikön johtaja Antonio Vieira Monteiro on kuollut koronavirukseen, kertoo sanomalehti Expresso. Kahdeksan vuotta tehtävässään toiminut Monteiro on vasta toinen virukseen kuollut henkilö Portugalissa.

12.45: Ulkomailla koronaepidemian ytimessä sekä Espanja että Iran ovat täydentäneet tartunta- ja uhrilukujaan. Espanjan terveysministeriön mukaan maassa on kirjattu kuluneen vuorokauden aikana yli 2500 uutta koronatapausta. Tämä nostaa virustartunnan varmuudella saaneiden määrän jo yli 13 700:n. Tapaukset lisääntyivät siis vuorokaudessa lähes viidenneksen. Koronan kuolonuhrien määrä alkaa lähestyä Espanjassa jo 600:aa.

Iranissa tartunnan on saanut 17 361 ihmistä, kuolleita on 1135, joista 147 viimeisen vuorokauden aikana. 

– Kaikki eivät tiedä tästä taudista ja outoa on, että kaikki eivät ota sitä vakavasti, sanoi apulaisterveysministeri Alireza Raisi tiedotustilaisuudessa.

– Jos ihmiset auttavat, voimme kontrolloida sitä (taudin leviämistä). Jos eivät, voitte odottaa tämän jatkuvat vielä kaksi kuukautta, Raisi kuvaili.

Iranissa ei ole vaikeasta tilanteesta huolimatta määrätty kansalaisille tiukkoja liikkumisrajoituksia monien Euroopan maiden tapaan.

Muissa maissa Ukraina ilmoitti hätätilasta Kiovan alueella koronaviruksen takia. Sambia ilmoitti puolestaan kahdesta ensimmäisestä tartunnasta.

11.50: Britannian kolmanneksi suurin supermarketketju Sainsbury’s myy samaa tuotetta enintään kolme kappaletta henkilöä kohden, kertoo muun muassa BBC. Suosituimmissa tuotteissa kuten wc-paperissa ja iskukuumennetussa maidossa enimmäismäärä on kaksi. 

Yhtiön mukaan tuotteet eivät suinkaan ole loppumassa, mutta hamstrausta halutaan hillitä, jotta hyllyt eivät tyhjenisi ja mahdollisimman harva jäisi ilman ostoksia. Sainsbury’s kertoo myös asettavansa verkkokaupan toimituksissa etusijalle vanhukset ja muut riskiryhmät. Ainakin kauppaketju Aldi on myös ilmoittanut rajoittavansa myytävät määrät enintään neljään samaan tuotteeseen asiakasta kohden.

10.49: EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää poliitikkojen aluksi aliarvoineen koronaviruksen muodostaman vaaran. Saksalaisen Bild-lehden haastattelussa hän arvioi, että nyt kaikki jo ymmärtävät vielä pari viikkoa sitten aivan äärimmäisiltä tuntuneiden toimien tarpeellisuuden.
Von der Leyen ennustaa koronaviruksen pitävän päättäjät kiireisinä vielä hyvin pitkän ajan.

10.47: Koronavirustartuntoja on todettu nyt kaikissa Euroopan maissa. Viimeisenä tartunnasta ilmoitti keskiviikkona Montenegro.

8.43 Koronapandemia pistää uusiksi Yhdysvaltain presidenttipelin ja kiristää suurvaltojen suhteita entisestään, arvioi Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Samalla hän kuvailee tilanteen olevan Donald Trumpille "tietyllä tavalla syöttö lapaan”.

8.32 Koronaviruksen lähtömaassa Kiinassa kirjattiin keskiviikkona vain yksi uusi kotimainen koronatartuntatapaus, kuten tiistainakin.

Tartunta rekisteröitiin Hubein maakunnan pääkaupungissa Wuhanissa, mistä viruksen katsotaan lähteneen liikkeelle joulukuussa. Tämän lisäksi Kiinaan ulkomailta saapuneiden keskuudesta tartuntatapauksia löytyi keskiviikkona yli kymmenen.

Hubein maakunnassa uusien koronavirustartuntojen määrät ovat olleet yksinumeroisia kuluneen seitsemän päivän aikana. Pahimpaan aikaan helmikuun alussa uusia tartuntoja kirjattiin useita tuhansia päivässä.

Keskiviikkona virukseen kuolleita kirjattiin Kiinassa 11. Kuolleiden kokonaismäärä on yli 3 200, ja tartunnan saaneita Manner-Kiinassa on yhteensä lähes 81 000.

8.00: Australian pääministerin mukaan pitäisi varautua siihen, että poikkeukselliset olot jatkuvat vähintään puoli vuotta.

– Tämä on jotain, mitä tapahtuu kerran sadassa vuodessa. Emme ole nähneet tällaista Australiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen, Scott Morrison sanoi.

7.59: Turkissa on vahvistettu ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema. Samalla tartuntojen määrän kerrottiin nousseen noin 50:stä lähes sataan. Kuollut oli 89-vuotias, joka oli saanut tartunnan työntekijältään. Työntekijällä oli ollut yhteyksiä Kiinaan.

7.56: Matkailua tyrehdyttävä koronaviruspandemia runtelee majoitusalaa. Esimerkiksi Ruotsissa Tukholman hotellihuoneista lähes yhdeksän kymmenestä oli tyhjillään maanantaina.

Asiasta kertoi Ruotsin matkailualan edunvalvoja Visita. Vastaavana ajankohtana viime vuonna Tukholmassa hotellien käyttöaste oli 74 prosenttia. Nyt luku on 13.

Tiistai17.3.

22.42 Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto lähettää kongressille hyväksyttäväksi massiivisen elvytyspaketin, kertoo valtiovarainministeri Steven Mnuchin.

Elvytyspaketti sisältää sekkien lähettämisen kansalaisille.
Ennakkotiedot Yhdysvaltain tukipaketin koosta vaihtelevat 850 miljarista 1250 miljardiin.

Sekkien on tarkoitus kattaa koronaviruksen vuoksi menetettyjä tuloja suoraan kansalaisille.

22.23 Pakistan ei voi eristää miljoonakaupunkejaan samaan tapaan kuin länsimaat, vaikka koronavirusepidemia maassa pahenisi, sanoo pääministeri Imran Khan. 

Asiantuntijoiden mukaan kaupunkien sulkeminen raunioittaisi maan hauraan talouden lopullisesti. Neljännes maan väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

22.19 Belgia kieltää tarpeettoman liikkumisen ulkona ainakin huhtikuun 5. päivään saakka koronaviruksen leviämisen estämiseksi, kertoo pääministeri Sophie Wilmes.
Ulos voi mennä muun muassa käydäkseen lääkärissä tai apteekissa, kuntoillakseen yksin tai käydäkseen kaupassa.
Belgiassa on runsaat 1 200 tartuntaa. Kymmenen ihmistä on kuollut virukseen.

22.16 Ensi viikon EU-huippukokouksen fyysinen tapaaminen on peruttu koronavirustilanteen vuoksi. Huippukokouksia johtava Charles Michel sanoo, että EU-maiden johtajat kokoustavat videoyhteyden kautta ensi viikollakin.

21.50 EU-maiden johtajat ovat sopineet 30 päivän matkustusrajoituksista EU:n ulkorajoille.

21.41 Tanska kieltää kaikki yli kymmenen henkilön joukkokokoontumiset, sanoo maan pääministeri Mette Frederiksen. Kielto astuu voimaan huomenna aamulla. Kielto koskee niin ulko- kuin sisätilojakin. Samalla maa laajentaa koronavirustestaustaan pistokokein. Tähän saakka vain vakavasti sairaat ihmiset on testattu.

18.11 Rokote uutta koronavirusta vastaan voi valmistua jo syksyksi – EU on tarjonnut 80 miljoonaa euroa tutkimustyöhön

17.12 Britanniassa voi olla tällä hetkellä noin 55 000 koronavirustartuntaa, arvioi maan hallituksen neuvonantaja. Vahvistettuja tartuntoja on vajaat 2 000. Yhteensä 55 ihmistä on kuollut virukseen.

17.11 Pohjois-Makedonian parlamenttivaaleja siirretään koronaviruksen vuoksi. Vaalit oli tarkoitus pitää vajaan kuukauden päästä, 12. huhtikuuta.

Kaikki puolueet olivat yhtä mieltä vaalien siirtämisestä. Uutta vaalipäivää ei vielä ole sovittu.

16.48 YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO vaatii Euroopan mailta jyrkkiä koronaviruksen vastaisia toimia. WHO:n mukaan Eurooppa on nyt pandemian keskus.
WHO:n Euroopan johtajan Hans Klugen mukaan yksikään maa ei voi tehdä poikkeuksia asiassa.

15.47 Venäjä on ilmoittanut rajoittavansa merkittävästi rajanylitysliikennettä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla, ilmoittaa Suomen rajavartiosto. Rajoitus koskee muun muassa ulkomaiden kansalaisten maahantuloa Venäjälle. 

Rajoitukset tulevat voimaan tänään tiistaina kello 23 Suomen aikaa.

15.30 Virossa hallitus kieltää alkoholin myynnin ravintoloissa, hotelleissa ja kaupoissa iltakymmenen jälkeen. Myynnin saa aloittaa jälleen seuraavana päivänä aamulla kymmeneltä. Määräys on voimassa keskiviikosta alkaen niin kauan kuin maahan julistettu poikkeustilakin.

Myyntikiellon tarkoituksena on ehkäistä alkoholin liikakäytöstä aiheutuvia seurauksia, jotka voisivat entisestään kuormittaa terveydenhuoltoa ja poliisia koronavirusepidemian aikana.

15.11 Kreikka ei päästä vierailijoita siirtolaisleireille ainakaan 14 päivään. Vierailukielto asetettiin koronaviruksen suitsimiseksi.

Maahanmuuttoministeriön tiedotteen mukaan kielto koskee niin yksittäisiä vierailijoita kuin organisaatioita. Myös siirtolaisleireillä asuvia kehotetaan vähentämään liikkumistaan.

Kreikka on tiukentanut koronatoimenpiteitään muun muassa julkisten kokoontumisten osalta sen jälkeen, kun koronavirukseen kuolleiden varmistettu määrä nousi maassa neljään.

Kreikan mantereella ja saarilla on siirtolaisleireillä kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

14.47 Ranskassa ovat alkaneet järeät koronavirustoimet, jotka sulkevat useimmat ranskalaiset koteihinsa. Ulos meneminen on kielletty välttämättömyyksiä kuten kaupassa ja apteekissa käyntiä lukuun ottamatta.

Hallituksen mukaan kymmenettuhannet poliisit partioivat katuja ja jakavat 38–135 euron suuruisia sakkoja ihmisille, joilla ei ole kirjallista lupalappua ulkona liikkumiseen.

Terveysministerin mukaan rajoituksia voidaan löysätä kahden viikon päästä, jos koronaviruksen leviämistä on siihen mennessä saatu hillittyä riittävästi.

Ranskassa koronavirukseen on tiettävästi kuollut 148 ihmistä.

13.22 Espanjassa koronaepidemian tilanne pahenee kovaa vauhtia. Terveysministeriö kertoi tänään kirjanneensa vuorokaudessa lähes 2 000 uutta tartuntatapausta, mikä nosti viruksen saaneiden kokonaismäärän maassa jo yli 11 000:een.

Toisaalta noin tuhannen tartunnan saaneen kerrotaan jo parantuneen.

Koronaepidemiaan kuolleiden määrä on Espanjassa noussut hieman vajaaseen 500:aan.

13.14 Puolassa 15 hallituksen ministeriä on karanteenissa ympäristöministerillä havaitun koronavirustartunnan takia. Muut ministerit on testattu tartunnan varalta ja tulokset valmistuvat myöhemmin tänään.

Karanteeni pakotti maan hallituksen perumaan tämän päivän yhteisen kriisipalaverin presidentin kanssa.

Kaikki karanteenissa olevat osallistuivat samaan kokoukseen ympäristöministerin kanssa. Esimeriksi pääministeri Mateusz Morawiecki ei ollut paikalla ja vältti näin myös karanteenin.

12.49 Espanjan terveysministeriö tiedottaa, että koronavirus on vaatinut 491:n espanjalaisen hengen. Tartunnan saaneita on tällä hetkellä ainakin 11 178. Eilen kuolleita oli 342 ja tartunnan saaneita 9942.

Espanjassa on maailman neljänneksi eniten koronavirustartuntoja. Vain Kiinassa, Italiassa ja Iranissa on todettu enemmän tartuntoja.

11.28 Ruotsissa hallitus suosittaa kaikkia toisen asteen kouluja ja korkeakouluja siirtymään etäopetukseen huomisesta lähtien.

Näin ollen kaikkien opiskelijoiden aina lukiolaisista ja siitä ylöspäin tulisi pysytellä kotona eikä käydä koulussa, sanoi pääministeri Stefan Löfven tiedotustilaisuudessa.

Vaikka peruskoulut ja päiväkodit pysyvät yhä auki, hallitus haluaa maan valmistautuvan myös niiden mahdolliseen sulkeutumiseen.

Toimenpiteet otetaan käyttöön koronaviruksen vuoksi.

9.44 Chile ja Peru sulkevat rajansa ulkomaalaisilta koronavirushuolien vuoksi. Samalla Etelä-Amerikan suurin lentoyhtiö Latam Airlines kertoi leikkaavansa toimintaansa 70 prosentilla. Vain muutamia päiviä aiemmin se oli jo supistanut toimintaansa lähes kolmanneksella.

– Jos tällaiset ennennäkemättömät matkustusrajoitukset lisääntyvät, emme sulje pois sitä vaihtoehtoa, että joudumme supistamaan toimintaamme vielä lisää, lentoyhtiöstä kerrotaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä-Amerikassa on raportoitu yli 800 koronavirustartuntaa ja seitsemän koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Myös Kolumbia on kertonut rajojensa sulkemisesta toukokuun loppuun asti. Argentiina, Brasilia, Uruguay ja Paraguay ovat kertoneet sulkevansa rajansa osittain.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro puolestaan julisti myöhään maanantaina, että maassa aloitetaan "yhteinen eristys". Jo aiemmin Maduro oli määrännyt maan pääkaupungin Caracasin ja kuusi osavaltiota eristyksiin koronaviruksen vuoksi.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador oli puolestaan eri linjoilla. Hän sanoi, ettei estä julkisia kokoontumisia tai lakkaa halaamasta ihmisiä tervehtiessään näitä ennen kuin terveydenhuollon viranomaiset toisin sanovat.

9.30 Ranska tukee yritystensä selviytymistä koronaviruspandemiasta valtavalla 45 miljardin euron tukipaketilla. Asiasta kertoi maan talousministeri Bruno Le Maire tiistaina.

Le Mairen mukaan hallitus ennustaa Ranskan bruttokansantuotteen supistuvan prosentilla tämän vuoden aikana.

Aiemmin tänään myös Uusi-Seelanti julkisti jättimäisen tukipaketin, jolla pyritään vaimentamaan koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle. Pääministeri Jacinda Ardern kertoi paketin olevan arvoltaan 7,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 6,5 miljardia euroa.

8.30 Ukraina ilmoitti myöhään eilen uusista koronatoimenpiteistä. Maa sulkee niin julkisen liikenteen, baarit, ravintolat kuin ostoskeskukset hillitäkseen koronaviruksen leviämistä.

Toimenpiteistä kerrottiin sen jälkeen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi oli luvannut "rajuja ja todennäköisesti epäsuosittuja" toimia.

Ukraina on myös muun muassa sulkenut rajansa ulkomaalaisilta ja kieltänyt yli kymmenen ihmisen julkiset tapaamiset.

Ukrainassa on varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Tiettävästi maassa yksi ihminen on kuollut virukseen.

Maanantai 16.3. 

22.30 Venäjä sulkee rajansa ulkomaalaisilta toukokuun alkuun asti, uutisoi The Moscow Times. Maahan ei päästetä keskiviikosta alkaen muun maan kansalaisia. Poikkeuksena mainitaan diplomaatit ja joidenkin lentoyhtiöiden lentohenkilökunta. 

Poikkeuksen tekevät myös Venäjällä vakituisesti asuvat ihmiset, kerrottiin pääministeri Mihail Mishustinin lausunnossa.

Rajat sulkeutuvat tiistaina kello 23 Suomen aikaa

Venäjä sulkee myös koulunsa ja rajoittaa julkisia kokoontumisia.

21.39 Ranskassa presidentti Emmanuel Macron määrää ranskalaiset pysymään kotonaan. Määräys astuu voimaan huomenna puolilta päivin.
Liikkuminen sallitaan Macronin mukaan pakottavista syistä.

Presidentti ilmoitti myös, että Ranskan paikallisvaalien toinen kierros siirtyy pidettäväksi myöhemmin.

19.36 Espanjan sisäministerin Fernando Grande-Marlaskan mukaan maa sulkee maarajansa muilta kuin maan kansalaisilta tai maassa asuvilta.

Keskiyöstä alkaen vain maan kansalaiset, maassa asuvat ja rajojen yli töissä käyvät  pääsevä Espanjaan. Muiden maiden kansalaiset pääsevät Espanjaan vain niin sanotuissa force majeure -tilanteissa

19.34 Italiassa on viime vuorokauden aikana kuollut koronavirukseen 349 ihmistä. Kaikkiaan virus on vaatinut Italiassa yli 2 100 kuolonuhria, eniten Kiinan jälkeen.

Koronavirustartuntoja Italiassa on vahvistettu lähes 28 000. Neljä päivää aiemmin tartuntoja oli tavattu noin 15 100.

18.28 Expressen kertoo, että Ruotsissa on tämän päivän aikana todettu neljä uutta koronakuolemaa.

18.04 Moskovassa kielletään yli 50 hengen yleisötilaisuudet. Lisäksi kaupungissa suljetaan koulut ja yliopistot lauantaista alkaen, kertoo pormestari Sergei Sobjanin.
Virallisten tietojen mukaan Venäjällä on todettu 93 virustartuntaa, mutta ei yhtään kuolemantapausta.

18.03 Saksassa puolestaan hallitus kieltää kokoontumiset kirkoissa, moskeijoissa ja synagogissa sekä määrää suljettavaksi leikkikentät ja ei-välttämättömät kaupat.

18.01 Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vahvistaa aikovansa ehdottaa jäsenmaiden johdolle, että EU:n alueelle kiellettäisiin väliaikaisesti muu kuin välttämätön matkustaminen. 

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehtävä rajoitus olisi voimassa 30 päivää. Rajoitusta voidaan pidentää tarvittaessa.

16.57 Kreikka asettaa kaikki maahan tulevat matkailijat kahden viikon pakolliseen karanteeniin koronaviruksen leviämisen estämiseksi, ilmoittivat maan viranomaiset tänään.
Ne, jotka eivät noudata karanteenimääräystä, saavat sakkoja.

16.22 Ruotsissa viranomaiset kehottavat kaikkia Tukholman alueen asukkaita, jotka voivat tehdä etätöitä, pysymään kotonaan. Ruotsissa on kirjattu yli tuhat varmistettua koronavirustapausta, joista selvästi suurin osa juuri Tukholman alueella. 

14.15 Unkari on julkistanut toimenpiteitä koronavirusuhan rajoittamiseksi. Unkari sulkee rajansa ja rajoittaa liikkumista yrittäessään ehkäistä covid-19:n leviämistä.

– Suljemme Unkarin rajat matkustajaliikenteeltä, pääministeri Viktor Orban sanoi parlamentille pitämässään puheessa.

13.48 Iranissa raportoitiin 129 uutta varmistettua koronaviruskuolemaa. Nyt maassa on tiettävästi kuollut koronavirukseen yli 850 ihmistä.

Kyseessä on tähän mennessä suurin vuorokauden sisään raportoitu kuolonuhrien määrä Iranissa.

Terveysministeriön edustaja vetosi kansaan, jotta nämä ottaisivat koronaviruksen vakavasti eivätkä matkustaisi maan sisällä.

13.35 Espanjassa on varmistettu viimeisen vuorokauden aikana lähes tuhat uutta koronavirustartuntaa, kertoo maan terveysministeriö. Maassa on nyt tiedossa yli 8  700 tartuntaa.

Samassa ajassa koronavirukseen kuolleiden määrä nousi Espanjassa yhdeksällä. Näin ollen koronavirukseen on tiettävästi kuollut maassa 297 ihmistä.

Suuresta luvusta huolimatta uusia tartuntoja todettiin vähemmän kuin viikonloppuna, sillä lauantain ja sunnuntain välillä Espanjassa havaittiin 2  000 tartuntaa.

13.22 Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan kolme ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyen sitten sunnuntain.

Uudet uhrit ovat lehden mukaan vanhempia potilaita Tukholman alueelta.

Kaikkiaan Ruotsissa koronaviruksen takia on kuollut kuusi ihmistä, viisi heistä Tukholman alueelta.

Koronavirustartuntoja on tämän hetken tiedon mukaan Ruotsissa yli 990.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja