MTV seuraa koronan leviämistä maailmalla: Koronaviruskuolemia saattaa olla suuri määrä tiedettyä enemmän – tartuntatapaukset ylittivät karun rajapyykin

Armeija apuun New Yorkissa, Britannian kuningatar pitää historiallisen puheen – tässä koronaviruspandemian tärkeimmät uutiset maailmalta. 8:19

Tämän artikkelin päivittäminen on päättynyt maanantaina 27. huhtikuuta. Jatkamme koronapandemian seuraamista erillisissä ulkomaanuutisjutuissamme. 

Tiistai 28.4. 

6.51: Maailmassa on vahvistettu jo yli 3 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP:n laskelma. Vahvistetuista tapauksista lähes 80 prosenttia on Euroopassa tai Yhdysvalloissa. 

Puutteellisen testauksen lisäksi myös kuolinlukujen ilmoittamisessa on sekä puutteita että kirjavia käytäntöjä. Esimerkiksi Financial Times -lehti kirjoitti sunnuntaina, että maailmanlaajuisesti viruskuolemia saattaa olla jopa 60 prosenttia kerrottua enemmän.

Maanantai 27.4.

16.27: Ruotsissa on kirjattu vuorokauden aikana 80 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta. Kuolleiden kokonaismäärä on noussut tähän mennessä 2 274:ään. Väestömäärään suhteutettuna Ruotsissa on nyt kuollut 225 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Suomen vastaava luku oli eilen 34.

Rekisteröityjen koronavirustapausten määrä on noussut Ruotsissa yli 18 900:aan. Määrä lisääntyi vuorokaudessa lähes 290:llä.

7.02: Pohjois-Syyriassa pahimmassa tapauksessa 70 prosenttia ihmisistä voi saada koronavirustartunnan, arvioi syyrialaislääkäreiden perustamassa järjestössä toimiva kansanterveyden asiantuntija ja Itä-Suomen yliopiston tutkija Orwa al-Abdulla. Pohjois-Syyriassa on paljon maan sisällä paenneita ja terveydenhuoltojärjestelmien kantokyky on kovassa paineessa ilman koronavirustakin. Sotaa käyvässä Syyriassa koronavirustartunnan on saanut hallinnon virallisten tietojen mukaan vain muutama kymmenen ihmistä. Tiedonsaanti kuitenkin on haastavaa, ja tartuntoja on mitä todennäköisimmin paljon enemmän.

6.47: Pääministeri Giuseppe Conten mukaan Italia avataan kokonaan kahden viikon kuluessa maanantaista lähtien. Koko Italia suljettiin koronaviruksen vuoksi 10. maaliskuuta, minkä jälkeen vain ruokakaupat, apteekit, lehtikioskit ja tupakkakaupat ovat saaneet olla auki. THL:ää Italiassa vastaavan ISS:n johtaja Silvio Brusaferro kehottaa sekä hallitusta että italialaisia kuitenkin vielä varovaisuuteen.

6.45: Yhdysvaltojen koronaviruskriisissä erityisen pahasti kärsineessä New Yorkin osavaltiossa suunnitellaan vähittäistä eristysmääräysten purkua. Kuvernööri Andrew Cuomo sanoi sunnuntaina, että osavaltion pohjoisosissa osa vähäriskisiksi arvioiduilla aloilla toimivista yrityksistä voisi aloittaa toimintansa jo toukokuun puolivälissäKyseisiä vähäriskisiä aloja ovat esimerkiksi rakennusala ja tuotantoteollisuus. Seuraavassa vaiheessa yritysten avaamista arvioitaisiin sen mukaan, kuinka tarpeellisia ne ovat ihmisille ja millainen riski avaamiseen liittyy. Eri vaiheiden välillä avaamisen vaikutuksia seurataan kaksi viikkoa.

5.59: Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo noin 55 000 ihmistä. Maailman koronavirustartuntoja seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan kuolleita on noin 54 840, kun taas tilastosivusto Worldometerin mukaan kuolleita on jo 55 400. Tiedot vaihtelevat jonkin verran eri lähteistä ja niiden tiedonkeruutavoista johtuen. Johns Hopkinsin mukaan Yhdysvalloissa todettiin viimeisen 24 tunnin aikana noin 1 330 uutta koronaviruskuolemaa. Luku kuvaa tilannetta lauantai-illasta sunnuntai-iltaan paikallista aikaa.

Sunnuntai 26.4.

21.08: Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson on palannut pääministerin virka-asunnolle, Downing Streetille. Johnson sairasui koronavirukseen ja oli sairastumisen vuoksi myös tehohoidossa. Virka-asunnolle palaamisesta kertoo Reuters.

21.02: Myös Ranskan koronakuolemat ovat laskussa. Ranskassa on kuluneen vuorokauden aikana kirjattu runsaat 240 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa, terveysviranomaiset kertovat. Määrä on pudonnut eilisestä yli kolmanneksella.

Kaikkiaan Ranskassa on todettu kuolleen uuden koronaviruksen vuoksi vajaat 23 000 ihmistä, mikä vastaa vajaata 350:tä kuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

19.47: Italiassa on raportoitu pienin määrä vuorokautisia koronakuolemia sitten maaliskuun puolivälin. Eilisen jälkeen viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 260 ihmistä, viranomaiset kertovat. Maassa on kaikkiaan kuollut koronaviruksen vuoksi yli 26 600 ihmistä, mikä on 440 kuollutta miljoonaa italialaista kohden.

18.50: Britanniassa on pienin koronakuolemien määrä tässä kuussa. Britanniassa runsaat 400 ihmistä on kuollut vuorokauden aikana koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, maan terveysministeriö kertoo. Se on pienin tässä kuussa raportoitu koronakuolemien vuorokautinen määrä.

Britannian hallitus on sanonut pahimman viruspiikin olevan ohi. Kaikkiaan Britanniassa on kuollut virukseen runsaat 20 700 ihmistä, mikä on noin 300 kuollutta miljoonaa ihmistä kohden.

16.02: Ruotsissa on eilisen jälkeen raportoitu kaksi uutta kuolemaa, jotka johtuivat koronaviruksen aiheuttamasta taudista, kertovat maan terveysviranomaiset. Määrä tosin tuskin on ajantasainen, sillä viikonlopun kuolemat rekisteröidään usein vasta seuraavalla viikolla.
Kaikkiaan maassa on viruksen vuoksi kuollut vajaat 2 200 ihmistä, mikä vastaa vajaata 220 kuolemaa miljoonaa ihmistä kohden.

15.16: Hollanti kertoo koronakuolemien määrän nousseen vuorokaudessa 66:lla 4 475:een. Todettuja tartuntoja maassa on nyt 37 845, vuorokaudessa määrä kasvoi 655:lla. Viranomaiset korostavat, että kyse on varmistetuista tapauksista ja todelliset lukemat ovat korkeampia.

12.55: Venäjällä on vuorokauden aikana todettu 6 361 uutta koronatapausta, kertoo venäläismedia. Yhteensä Venäjällä on 80 949 todettua tartuntaa ja 747 kuolintapausta.

10.58: Saksassa on todettu 1737 uutta vahvistettua koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on maassa nyt 154 175. Saksassa 5640 ihmistä on menehtynyt koronairuksen aiheuttamaan tautiin.

6.25: Koronaviruksen seurauksena sairastunut Britannian pääministeri Boris Johnson palaa töihin maanantaina, kertovat useat kansainväliset mediat. Lääkärin ohjeista riippuen Johnson saattaa jo maanantaina pitää pääministerin päivittäisen lehdistötilaisuuden, kirjoittaa Sky News.

5.14: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perui yllättäen lauantaina koronavirustiedotustilaisuuden. Trump tviittasi, etteivät tiedotustilaisuudet ole ajan ja vaivan arvoisia. Hän syytti tuttuun tapaansa mediaa muun muassa valeuutisista.

4.45: Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on ympäri maailmaa kuollut tiettävästi yli 200 000 ihmistä, selviää Worldometers-tilastosivustolta ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannasta.
Todennäköisesti koronaviruskuolemia on enemmän, sillä useat maat eivät laske kuolintilastoihinsa todennäköisiä viruskuolemia, joita ei ole testeillä vahvistettu. Lisäksi joidenkin maiden kohdalla epäillään, että annetut tiedot eivät pidä täysin paikkaansa. Koko maailmassa on vahvistettu lähes 2,9 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Lauantai 25.4.

20.48: Ranskassa tehohoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut jo 17 päivän ajan. Maan terveysviranomaisten mukaan myös sairaalaoloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä oli kuluneen vuorokauden aikana pienin kuukauteen, vajaat 200.

Kaikkiaan Ranskassa kuoli koronatautiin vuorokauden aikana vajaat 370 ihmistä, mikä sekin on alhaisempi määrä kuin viime päivinä.

18.39: Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ei ole todisteita siitä, että koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastettuaan olisi immuuni virukselle. Järjestö varoitti lausunnossaan, että uudelleen sairastuminen voi olla mahdollista siitä huolimatta, että ihmisen elimistössä olisi taudin vasta-aineita.

Jotkut maat ovat harkinneet järjestelyä, jossa taudin sairastaneille myönnettäisiin todistukset immuniteetista ja heille sallittaisiin laajemmat oikeudet matkustaa ja työskennellä. WHO:n mukaan tällainen menettely saattaisi edistää viruksen leviämistä, sillä taudin jo kerran sairastaneet saattaisivat laiminlyödä terveysviranomaisten ohjeita.

18.14: Britanniassa on vuorokauden sisällä kuollut uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin runsaat 800 ihmistä. Määrä nousi eilisistä lukemista runsaalla sadalla. Kaikkiaan Britanniassa on kuollut koronaviruksen seurauksena yli 20 000 ihmistä. Britannian hallitus on sanonut pahimman viruspiikin olevan jo ohi.

10.51: Saksassa todettujen koronatartuntojen määrä on noussut 2055:llä 152 438:aan, kertoo Robert Koch -instituutti. Koronaan kuolleita Saksassa on nyt 5500. Perjantain aikana vahvistettiin 179 uutta koronakuolemaa.

6.32: Belgia aikoo avata asteittain koronaviruspandemian vuoksi suljettuja kouluja ja liike-elämää toukokuun puolivälistä alkaen, kertoi maan pääministeri Sophie Wilmes perjantaina. Yrityksiä avataan uudelleen 11. toukokuuta ja kouluja 18. toukokuuta alkaen. Ravintoloiden avautuminen alkaa aikaisintaan 8. kesäkuuta.

Pääministerin mukaan rajoitusten purkamista voidaan viivästyttää, jos asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sairaalaan joutuvien potilaiden määrä ei ole vähentynyt riittävästi.
Belgiassa on todettu yli 44 000 tartuntaa, kertoo Worldometers-sivusto.

4.50: Yhdysvalloissa on vuorokaudessa kuollut 1 258 ihmistä koronaviruksen seurauksena, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tilastoista. Määrä on alhaisin lähes kolmeen viikkoon. Koronakuolemia on seurattu torstai-illasta perjantai-iltaan paikallista aikaa. Yliopiston mukaan Yhdysvalloissa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 51 000 ihmistä. Tilastosivusto Worldometersin mukaan kuolleita on jo yli 52 000. Se on lähes 160 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Yhdysvalloissa on vahvistettu eniten koronaviruskuolemia koko maailmassa.

Perjantai 24.4.

20.50: Ranskassa on vuorokauden aikana raportoitu vajaat 400 koronaviruskuolemaa. Määrä on alhaisempi kuin viime päivinä. Myös sairaalassa ja tehohoidossa olevien potilaiden määrä on laskemaan päin.

Kaikkiaan Ranskassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin runsaat 22 000 ihmistä, mikä on runsaat 340 kuollutta miljoonaa ranskalaista kohden.

18.14: Britanniassa runsaat 680 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin vuorokauden aikana, maan terveysministeriö kertoo. Luvussa ovat mukana vain sairaalassa positiivisiksi testatut kuolleet.

Vuorokautinen kuolinmäärä kasvoi hieman eilisestä, jolloin kuolleita raportoitiin vajaat 620.
Kaikkiaan Britanniassa on kuollut covid-19-tautiin runsaat 19 500 ihmistä.

15.47: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten määrä on noussut yhteensä 2 152:een. Uusia tapauksia rekisteröitiin vuorokauden kuluessa 131.

Vahvistettujen tartuntojen määrä on lisääntynyt myös selvästi eli yli 800 tapauksella lähes 17 600:aan. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tämä johtuu ainakin osin siitä, että testausta on lisätty niin terveydenhuollon henkilökunnan parissa kuin myös vanhainkodeissa.

14.19: Itävalta aikoo aloittaa koulujen vaiheittaisen avaamisen toukokuussa.

Ensimmäisinä 4. toukokuuta koulunkäynti alkaa noin 100 000:lla viimeistä luokkaa käyvällä oppilaalla. Seuraavina koulutyöhön palaavat 6–14-vuotiaat toukokuun puolivälissä ja yli 15-vuotiaat kuun lopussa.

Tämä kaikki sillä edellytyksellä, etteivät koronavirustartunnat ala Itävallassa uudelleen lisääntyä.
Suomesta poiketen koululaisten kesäloma alkaa Itävallassa vasta heinäkuussa.

Luokat jaetaan kouluissa kahteen osaan siten, että yhdessä tilassa on enintään noin 11 oppilasta. Toinen puoli luokasta tekee samalla itsenäisiä harjoitustehtäviä koulun muissa tiloissa tai kotona.

Musiikin ja liikunnan opetusta ei toistaiseksi aloiteta ollenkaan. Lisäksi oppilailla pitää olla kouluissa hengityssuojaimet, paitsi silloin kun he istuvat paikallaan pulpetissa.

13.08 Ruotsissa yhä avoinna olevissa ravintoloissa ja baareissa on ollut ajoittain tungokseen asti väkeä, vaikka sellaista ei kansanterveysviranomaisten mukaan pitäisi tapahtua. Hallitus ja muut viranomaiset uhkaavat nyt yrittäjiä kovemmilla toimilla, jos meno ei muutu. Lue lisää

13.05 Espanjassa koronakuolemien määrä painui alle 400:n.  

Maassa on rekisteröity 367 uutta koronakuolemaa vuorokauden aikana, kertoo sanomalehti El Pais.

Yhteensä maassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin jo 22  524 ihmistä, mikä on kolmanneksi eniten maailmassa Yhdysvaltain ja Italian jälkeen.

Espanjassa on väestöön suhteutettuna kuollut koronaan 474 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli eilen 31. 

12.12 Koronaviruspandemia varjostaa pahasti perjantaina alkaneen muslimien pyhän kuukauden, ramadanin, viettoa. Useissa maissa laajat ihmisjoukot ovat kuitenkin kokoontuneet yhteisrukouksiin moskeijoihin varoituksista välittämättä.

Esimerkiksi Bangladeshissa, Pakistanissa ja Indonesiassa konservatiivit ja papisto ovat kieltäytyneet perumasta moskeijoiden yhteisrukouksia. Torstaina tuhannet ihmiset kokoontuivat yhteisrukouksiin Acehin maakunnassa Indonesiassa.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut perumaan ramadaniin liittyviä tilaisuuksia tartuntavaaran vuoksi.

11.20: Venäjällä on vahvistettu vajaat 5 900 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo Moscow Times. Yhteensä maassa on raportoitu jo vajaat 69 000 koronavirustartuntaa.
Yhteensä 615 ihmistä on kuollut covid-19-tautiin. Asukaslukuun suhteutettuna Venäjällä on kuollut koronaviruksen seurauksena neljä ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli eilen 31. Venäjän tartunta- ja kuolleisuuslukuja on epäilty laajalti aivan liian pieniksi muun muassa byrokratian ja huonon hallinnon vuoksi.

10.19: Yhdysvalloissa on kuollut jo yli 50000 ihmistä koronaviruksen seurauksena, kertoo Worldometer-tilastosivu.

8.45 Japanilaisen Osakan kaupungin pormestari Ichiro Matsui, 56, on joutunut kovan arvostelun kohteeksi sen jälkeen, kun hän ehdotti, että miesten pitäisi käydä kaupassa ostoksilla, koska naiset eivät osaa päättää asioista ja lontivat kaupassa liian kauan. Koronaviruspandemian aikana kauppareissut pitäisi pitää mahdollisimman lyhyinä. Lue lisää.

5.15: Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt uuden, lähes puolen biljoonan dollarin elvytyspaketin maan talouden piristämiseksi koronaviruspandemian keskellä. Senaatti oli hyväksynyt paketin jo aiemmin, ja presidentti Donald Trump on kertonut aikovansa allekirjoittaa sen.
5.09: Brasilia on ylittänyt 3  000 koronavirukseen kuolleen rajan. Maailman viidenneksi väkirikkaimmassa maassa kirjattiin viimeisen vuorokauden aikana 407 koronakuolemaa.

Miljoonaa asukasta kohden Brasiliassa on kuollut 16 .

Ecuadorin terveysministeri puolestaan ilmoitti tartuntamäärän olevan lähes kaksinkertainen aiemmin ilmoitettuun verrattuna, sillä maa sai viimein raportoitua suuren määrän jo aiemmin tehtyjä koronavirustestejä.

Ecuadorissa on nyt noin 22  000 vahvistettua tartuntaa. Virukseen on kuollut maassa 560 ihmistä, mutta tämäkin lukema on ministerin mukaan alakanttiin.

Torstai 23.4.

20.51: Ranskassa on raportoitu runsaat 500 koronavirustartuntaa kuluneen vuorokauden aikana, maan terveysviranomaiset kertovat.

Kaikkiaan maassa on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin vajaat 22 000 ihmistä, mikä on noin 330 kuollutta miljoonaa ranskalaista kohden.

Viranomaisten mukaan tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kuitenkin vähentynyt jo kahden viikon ajan.

17.34: Britanniassa runsaat 600 ihmistä on kuollut uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin eilisen jälkeen, maan terveysviranomaiset kertovat. Määrä on pudonnut eilisistä luvuista lähes 150:llä. Britannian hallituksen mukaan viruksen huippukohta on ohitettu.
Kaikkiaan Britanniassa on todettu lähes 19 000 koronaviruskuolemaa.

15.11: Ruotsissa koronaviruskuolemien määrä on noussut yli 2 000:een. Eilisen jälkeen on kirjattu 84 uutta tapausta, kuolleiden kokonaismäärä on nyt 2 021.

13.47: Vietnam kertoo helpottavansa koronaviruksen vuoksi maassa asetettuja rajoituksia. Kommunistisen hallinnon johtama maa on virallisten tilastojen mukaan onnistunut torjumaan virusepidemiaa erittäin hyvin.

96 miljoonan asukkaan Vietnamilla on pohjoisosassa pitkä yhteinen raja Kiinan kanssa, mutta maassa on AFP:n ja Worldometers-sivuston mukaan varmistettu vain 268 koronavirustartuntaa. Lisäksi Vietnamissa ei ole raportoitu yhtäkään koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa.

12.47: Espanjassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on noussut 22 157:ään. Aiempi lasku huippulukemista on toistaiseksi pysähtynyt, ja maassa kirjattiin vuorokaudessa 440 uutta kuolemantapausta, viisi enemmän kuin eilen. Miljoonaa asukasta kohden Espanjassa on kuollut 473 ihmistä. Suomessa vastaava luku on eilisen jälkeen 27.

12.08: Liettua tarjoaa Valko-Venäjälle terveydenhuoltotarvikeapua koronaviruksen vuoksi. Kyse olisi Liettuan presidentin neuvonantajan Asta Skaisgiryten mukaan terveydenhuoltotarvikkeista. Nauseda ja Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko keskustelevat torstaina myöhemmin videopuhelun välityksellä.

12.04 Venäjällä on rekisteröity 4  774 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on jo lähes 63  000. Viruksen seurauksena on kuollut 555 ihmistä. Kuolleiden määrä kasvoi eilisestä 42:lla, kertoo Moscow Times.

Väestöön suhteutettuna Venäjällä on kuollut koronavirukseen neljä ihmistä miljoonaa asukasta kohti. 

6.49: Algeriassa on päätetty kriminalisoida sellaiset uutiset, joiden katsotaan olevan haitaksi yleiselle järjestykselle, valtion turvallisuudelle tai kansalliselle yhtenäisyydelle. Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Algeriassa on viime kuukausina rajoitettu voimakkaasti opposition ja median toimintaan. Päätös "haitallisten" uutisten kieltämisestä hyväksyttiin keskiviikkona maan koronavirusrajoitusten vuoksi harvalukuisessa parlamentissa. Lakia vastustivat tuoreeltaan esimerkiksi sananvapausaktivistit.

5.21 Bronxin eläintarhassa New Yorkissa jo kahdeksalla isolla kissaeläimellä on todettu koronavirustartunta. Kolmisen viikkoa sitten eläintarha kertoi, että neljävuotiaalla malakantiikerillä oli todettu tartunta. Nyt tartunta on todettu lisäksi neljällä muulla tiikerillä sekä kolmella leijonalla.

5.06 Yhdysvalloissa ainakin 1 738 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Luku kuvaa tilannetta tiistai-illasta keskiviikkoiltaan paikallista aikaa. Tilastosivusto Worldometerin mukaan keskiviikon aikana Yhdysvalloissa on kuollut noin 2 340 ihmistä. Tiedot kuolleiden määristä vaihtelevat jonkin verran eri lähteissä.
Yhdysvalloissa on raportoitu eniten virukseen liittyviä kuolemia maailmassa, yhteensä yli 46 000.

Keskiviikko 22.4.

21.00: Ranskassa on vuorokauden aikana raportoitu 544 uutta koronakuolemaa, kertovat terveysviranomaiset. Yhteensä koronaviruksen seurauksena on kuollut 21 340 ihmistä.

19.34: Italiassa on kuollut jo yli 25 000 ihmistä uuden koronaviruksen seurauksena. Italiassa on kuollut koronaan toiseksi eniten ihmisiä maailmassa Yhdysvaltojen jälkeen.

Tänään viranomaiset kertoivat 437 uudesta koronakuolemasta. Italiassa on väkilukuun suhteutettuna kuollut 415 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. 

19.07: Sveitsin viranomaiset kertoivat keskiviikkona aikovansa toimittaa päivittäin maan kauppoihin miljoona hengityssuojainta, vaikka niiden käyttöä ei ollakaan määräämässä pakolliseksi.

Armeija toimittaa maskeja kauppoihin seuraavan kahden viikon ajan.

Terveysministeri Alain Berset korosti tiedotustilaisuudessa, etteivät viranomaiset suosittele maskin käyttöä arkipäiväisissä tilanteissa, koska "sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja käsien pesu ovat tehokkaimmat suojautumistoimet".

15.51: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo 1 937 ihmistä, kertovat kansanterveysviranomaiset. Lisäystä eilisistä luvuista kertyi jälleen runsaasti eli 172 tapausta.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan kaikki kuolemat eivät ole kuitenkaan tapahtuneet viimeksi kuluneen vuorokauden aikana vaan niitä on rekisteröity jälkikäteen useiden päivien ajalta.

Ruotsissa on nyt rekisteröity 192 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

13.30: Koronaan on kuollut Euroopassa jo yli 110 000 ihmistä. Tuoreet luvut selviävät uutistoimisto AFP:n keskiviikkoaamuna tekemistä laskelmista.

Uutistoimiston mukaan Eurooppa on koronan pahiten kurittama manner koko maailmassa. Varmistettuja tartuntoja Euroopassa on yhteensä yli 1,2 miljoonaa.
Maailmanlaajuisesti korona on tappanut lähes 180 000 ihmistä.

Italiassa koronaan on kuollut 24 648, Espanjassa 21 717, Ranskassa 20 796 ja Britanniassa 17 337 ihmistä. Yksittäisistä maista suurin koronakuolemien määrä on Yhdysvalloissa, missä koronaan on kuollut yli 45 000 ihmistä.

12.58: Korona on tappanut Espanjassa vuorokauden aikana yhteensä 435 ihmistä. Koronakuolemien määrässä oli nähtävissä jo toista päivää peräjälkeen pientä nousua. Yhteensä maassa on keskiviikkoon mennessä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 21 717 ihmistä, mikä on kolmanneksi eniten koko maailmassa. Terveysministeriön mukaan Espanjassa on varmistettu yli 208 000 tartuntaa.

12.46: Yhdysvalloissa tuoreet kuolemansyyntutkimukset vahvistivat koronakuolemia tapahtuneen jo viikkoja ennen ensimmäistä virallisena pidettyä kuolemantapausta. Kalifornialaisen Santa Claran piirikunnan kuolinsyyntutkija kertoi ruumiinavauksessa paljastuneen, että kaksi helmikuussa menehtynyttä ihmistä kuolivat covid-19-viruksen vuoksi. Kuolleista ensimmäinen menehtyi helmikuun 6. ja toinen helmikuun 17. päivänä. Tähän saakka maan ensimmäisen koronakuoleman on uskottu tapahtuneen helmikuun 26. päivänä.

11.39: Venäjällä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin varmuudella kuolleiden määrä on noussut 513:een, kertoo uutistoimisto Tass. Uusia tapauksia kertyi vuorokaudessa 57 kappaletta. Vahvistettujen tautitapausten määrä lisääntyi eilisestä reilulla 5 000:lla ja on nyt yhteensä 58 000. Tartuntatapauksista yli 40 prosenttia on havaittu oireettomilla viruksen kantajilla.

10.59: Yhdysvaltain toinen korona-aalto voi olla aiempaakin vaikeampi, kertoi Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n johtaja Robert Redfield tiistaina paikallista aikaa. Hänen mukaansa on mahdollista, että koronavirus kurittaa maata ensimmäistäkin aaltoa pahemmin ensi talvena, koska toinen aalto osuu luultavasti päällekkäin flunssakauden kanssa.

5.17: Presidentti Donald Trump kertoo keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin 60 päiväksi. Keskeytys koskee niin sanottua green cardia eli pysyvää oleskelulupaa hakevia. Lupa oikeuttaa työskentelyyn Yhdysvalloissa. CNN:n mukaan keskeytys ei koske työntekijöitä, jotka tulevat maahan tilapäisesti.

5.08: Yhdysvalloissa ainakin 2 751 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Luku kuvaa tilannetta maanantai-illasta tiistai-iltaan paikallista aikaa. Samaan aikaan maassa tilastoitiin lähes 40 000 uutta tartuntaa.
Tilastosivusto Worldometerin mukaan tiistain aikana Yhdysvalloissa on kuollut hieman yli 2 800 ihmistä, mikä olisi korkein päivittäinen luku epidemian aikana. Tiedot kuolleiden määristä vaihtelevat jonkin verran eri lähteissä.

Tiistai 21.4.

22.30: Ranskassa raportoitiin vuorokauden aikana 531 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. Yhteensä Ranskassa on nyt kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 20 796 ihmistä.

Ranskassa on kuollut koronavirukseen neljänneksi eniten ihmisiä koko maailmassa. Enemmän ihmisiä on kuollut Yhdysvalloissa, Italiassa ja Espanjassa.

20.02: Britannian terveysviranomaiset kertoivat tiistaina uusia tietoja maan koronavirustilanteesta. Uusia viruksen aiheuttamia kuolemia on 828.

Maanantaina uusia kuolemantapauksia oli 449 eli määrä lähes kaksinkertaistui.
Yhteensä Britanniassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 17 337 ihmistä.

15.40: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut tähän mennessä yhteensä 1 765 ihmistä, kertovat kansanterveysviranomaiset. Uusia kuolemantapauksia oli kirjattu vuorokauden kuluessa 185 kappaletta. Viranomaisten mukaan voimakasta lisäystä selittää osin viikonlopulla syntynyt viive kuolemien kirjaamisessa.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsissa on kirjattu 175 kuolemantapausta miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on tällä hetkellä 18.

14.00: Koronaan on kuollut maailmanlaajuisesti jo yli 170 000 ihmistä. Luku selviää uutistoimisto AFP:n tekemistä laskelmista, ja sen vahvistavat myös koronatartuntatilannetta tarkkailevat Worldometer-sivusto ja yhdysvaltalainen Johns Hopkins -yliopisto.AFP:n mukaan lähes kaksi kolmasosaa kaikista kuolemantapauksista on tapahtunut Euroopassa, jossa koronakuolemia on yli 106 000.

13.50: Venäjällä vahvistettujen koronatartuntojen määrä on kasvanut lähes 53 000:een. Vuorokaudessa rekisteröitiin yli 5 600 uutta tautitapausta.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleita on Venäjällä tähän mennessä varmistunut 456 kappaletta, lisäystä eilisestä on 51.
Suhteessa väkilukuun Venäjän viralliset koronaluvut ovat edelleen alhaisia: miljoonaa asukasta kohden maassa on kirjattu 362 tartuntatapausta ja vain kolme koronakuolemaa. Suomessa vastaavat luvut ovat tällä hetkellä 724 ja 18.

10:59: Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoo ilmoittavansa viikonloppuun mennessä, miten maa alkaa pikkuhiljaa helpottaa rajoituksia ja avata talouttaan. Italia on ollut maanlaajuisessa karanteenissa maaliskuun 9. päivästä alkaen.

Conten mukaan kaiken avaaminen heti olisi vastuutonta ja saisi tartuntakäyrän nousemaan hallitsemattomalla tavalla. Nykyisen karanteenimääräyksen on määrä vanhentua toukokuun 3. päivänä. Niin sanottu "kakkosvaihe" voisi Conten mukaan käynnistyä toukokuun 4. päivänä.

Italiassa on ollut yhteensä yli 24 000 koronakuolemaa, enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

10.53 Britannian kuningatar Elisabet II täyttää tänään 94 vuotta. Kuningatar ei ole aikeissa viettää merkkipäiväänsä erityisellä tavalla. 

Hän on myös pyytänyt, että kunnialaukauksia ei ammuttaisi, sillä maa käy taistelua koronavirusta vastaan. Kunnialaukaukset ovat kuuluneet kuningattaren syntymäpäivän juhlintaan. BBC:n mukaan kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta kuningattaren 68 vuoden valtakauden aikana, kun laukauksia ei ammuta.

10.52 Koronavirus on vaatinut toistaiseksi suurimman ilmailualan uhrinsa. Australian toiseksi suurin lentoyhtiö Virgin Australia ilmoitti tiistaina menevänsä selvitystilaan, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC.

Virusrajoitusten aiheuttama kassavirran pysähtyminen oli tuhoisaa yhtiölle, jolla on yli viisi miljardia Australian dollaria (2,9 miljardia euroa) velkaa.

10.50 Presidentti Donald Trump aikoo keskeyttää maahanmuuton Yhdysvaltoihin toistaiseksi. Presidentti kertoo asiasta Twitter-tilillään. Lue aiheesta lisää.

Maanantai 20.4.

22.13 Ranska lähestyy koronavirukseen kuolleiden määrässä jo eteläistä rajanaapuriaan Espanjaa.
Ranskassa on varmistettu 547 uutta kuolemantapausta, ja nyt maassa on kuollut yhteensä 20 265 ihmistä koronavirukseen.

20.01 Japanissa terveysviranomaiset patistelevat valtiota lisätoimiin, kun koronatartuntojen määrä on ylittänyt 10 000:n rajan. Kaupunkivaltio Singaporessa uusia tartuntoja on todettu erityisesti maassa asuvilla siirtotyöläisillä. Yhdysvalloissa virus tappaa yhä lähes 2 000 ihmistä päivittäin, ja latinalaisessa Amerikassa varmistettuja tartuntoja on jo yli 100 000.

19.16 Britanniassa on tänään julkaistujen tietojen mukaan kuollut 16 509 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Maan terveysministeriön mukaan uusia kuolintapauksia on 449.

16.50 Virossa Saarenmaan kunnanjohtaja Madis Kallas eroaa tehtävästään koronakriisin vuoksi. Hän ilmoitti, että hän ottaa Saarenmaan tilanteesta poliittisen vastuun ja eroaa toukokuussa. Hän toivoo, että ero palauttaa työrauhan kunnan hallinnolle. Kallaksen erosta kertoo Suomessa Yle.

16.03 Ruotsissa on kirjattu vuorokauden kuluessa 40 uutta kuolemantapausta koronaepidemiaan liittyen. Viruksen aiheuttaman taudin vaatimien kuolemien kokonaismäärä nousee maassa siten 1  580:een.

Ruotsissa on tähän mennessä kirjattu 156 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on Worldometers-sivuston ylläpitämän tilaston mukaan 17.

Vahvistettuja koronatartuntoja on kirjattu Ruotsissa lähes 14  800. 

14.44 Espanjassa on kuollut viimeisen 24 tunnin aikana kaikkiaan 399 koronapotilasta, maan terveysviranomaiset kertoivat maanantaina. Vuorokautta aiemmin kuolleita oli 410.

– Vaikka luku on vain hieman pienempi kuin sunnuntaina, antaa se toivoa. Tämä on hyvin rohkaiseva luku, sanoi terveysministeriön edustaja Fernando Simon.

Kaikkiaan Espanjassa on vahvistettu 20  852 koronaviruksen kuolonuhria.

11.55  Venäjällä uusien koronavirustartuntojen määrä on viranomaisten mukaan lisääntynyt vuorokaudessa 4 268:lla, kertoo venäläismedia. Uutistoimisto Interfaxin mukaan tartuntoja on rekisteröity nyt yli 47 000. Koronaviruskuolemien määräksi ilmoitetaan 405.

Lähes puolet eli noin 2 000 uusista ilmoitetuista tartunnoista on Moskovasta.

Sunnuntaina Venäjällä kerrottiin vuorokauden aikana todetun noin 6 000 uutta koronavirustapausta. Venäjällä on yli 140 miljoonaa asukasta.

10.20 Saksassa on otettu maanantaina ensiaskeleita kohti normaalia päiväjärjestystä, kun pienet liikkeet saavat tietyissä osissa maata avata ovensa ensimmäistä kertaa kuukauteen. Alle 800 neliömetrin suuruisista liikkeistä suurin osa saa avata ovensa, kunhan ne pystyvät noudattamaan hygieniasäännöksiä.

Saksassa päättäjät ovat todenneet koronavirustilanteen olevan hallinnassa siinä määrin, että eri osavaltiot voivat alkaa purkamaan rajoitteita asteittain. 

9.32 Uusi-Seelanti aikoo höllentää maanlaajuisia liikkumisrajoituksiaan ensi viikolla, maan pääministeri Jacinda Ardern kertoi maanantaina. Pääministerin mukaan koronaviruksen hallitsematon ja räjähdysmäinen leviäminen on onnistuttu pysäyttämään maassa. Lue lisää täältä.

8.00 Latinalaisessa Amerikassa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 100  000, kertoo uutistoimisto AFP omien laskelmiensa perusteella. Sunnuntaihin mennessä koko laajalla alueella oli rekisteröity vajaat 5  000 virukseen liittyvää kuolemaa.

7.59 Yhdysvalloissa ainakin 1 997 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana, kertoo maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Luku kuvaa tilannetta lauantai-illasta sunnuntai-iltaan paikallista aikaa.

Viime päivinä on kerrottu toistuvasti noin 2  000 uudesta kuolemasta päivittäin.

Yhdysvalloissa on raportoitu eniten virukseen liittyviä kuolemia maailmassa, yhteensä noin 40  600. 

7.58 Norja alkaa tänään höllentää koronaviruksen takia määrättyjä rajoituksia. Rajoitukset ovat olleet voimassa maaliskuun puolivälistä. Rajoituksia puretaan tänään myös Tanskassa, jossa osa kouluista ja päiväkodeista avattiin jo viime viikolla. Lue lisää täältä.

Sunnuntai 19.4.

23.13 Yhdysvalloissa on kuollut uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin jo yli 40  000 ihmistä, kertoo Johns Hopkins -yliopiston laskuri.

Liki puolet covid 19 -taudin uhreista on New Yorkin osavaltiossa.

Vahvistettuja tartuntoja Yhdysvalloissa on Worldometer -tilastosivuston mukaan liki 760  000.

22.07 Malliesimerkkinä pidetty Singapore joutui myös nöyrtymään koronaviruksen edessä, kun maan tautitapaukset lähtivät suorastaan räjähdysmäiseen nousuun.

Lue Singaporen koronatilanteesta laajemmin täältä.

22.05 Britanniassa pohdittiin sunnuntaina pääministeri Boris Johnsonin tekemisiä ja tekemättä jättämisiä koronaviruspandemian aikana.

Lue brittihallinnon puolustuspuhe täältä.

22.04 Pariisin kasteluvesistä on löydetty jäämiä uudesta koronaviruksesta, kaupungin viranomaiset kertoivat sunnuntaina. Löydöksellä ei ole vaikutusta juomaveteen, sillä se otetaan täysin toisista lähteistä.

Lue koko juttu täältä.

17.47 Etelä-Korea ilmoitti sunnuntaina alhaisimmasta uusien koronavirustartuntojen määrästä kahteen kuukauteen, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Etelä-Korean viranomaisten mukaan uusia tartuntoja todettiin kahdeksan. Viiden niistä kerrottiin olevan peräisin ulkomailta. Maassa on nyt todettu yhteensä noin 10  600 tartuntaa. Yli 8  000 ihmisen kerrotaan parantuneen viruksen aiheuttamasta taudista.

Noin 51 miljoonan asukkaan maassa koronavirukseen on kuollut 234 ihmistä. 

Maata on pidetty koronaviruksen torjunnan mallimaana, sillä se epidemian nopeasti hallintaan kattavalla testauksella, tartuntaketjujen jäljittämisellä ja tehokkaalla sairastuneiden eristämisellä. Viime aikoina maassa ovat herättäneet huolta uudet tiedot siitä, että lukuisat covid 19 -taudista jo parantuneet ovat saaneet koronavirustestistä positiivisen tuloksen.

16.33 Iso-Britannissa on todettu 596 uutta koronakuolemaa. Kaiken kaikkiaan Britanniassa on nyt kuollut 16 060 ihmistä koronaviruksen takia.

Kehityssuunta on Britanniassa positiivinen, sillä kahteen viikkoon kuolinluku ei ole ollut yhtä pieni.

16.17 Espanjassa rekisteröitiin sunnuntaina 410 koronaviruskuolemaa. Määrä laski huomattavasti lauantain luvusta, joka oli 565.

–  Nämä numerot antavat meille toivoa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme jääneet alle viidensadan sen jälkeen kun luvut alkoivat nousta, sanoi terveysministeriön edustaja Fernando Simon.

Simon muistuttu kuitenkin, että osasyynä alhaiseen lukuun voi olla se, että viikonloppuna kuolemat päätyvät arkea hitaammin tilastoihin. Viikonlopun pudotusta on usein seurannut uusi nousu luvuissa.

Espanjassa on kuollut uuden koronaviruksen seurauksena jo liki 20  500 ihmistä, mikä on kolmanneksi eniten maailmassa Yhdysvaltojen ja Italian jälkeen.

16.03 Pariisin pormestari Anne Hidalgo on luvannut, että kaupunki jakaa 2,2 miljoonaa kasvosuojainta ilmaiseksi Ranskan pääkaupungin asukkaille.

Noin puoli miljoonaa uudelleen käytettävää kasvosuojainta tullaan jakamaan huhtikuun loppuun mennessä, Hidalgo kertoi ranskalaislehti Journal du Dimanchelle The Guardianin mukaan.

Toukokuun puoliväliin mennessä kaikille pariisilaisille on määrä toimittaa hengityssuojain. Pormestarin mukaan ”suojaimet ja testit ovat meidän prioriteettimme”.

15.51 Noin 180 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista eristetään lautalle Sisilian rannikolle, ilmoittaa Italian rannikkovartiosto. Italia ei ole päästänyt Välimereltä pelastettuja siirtolaisia maihin koronavirusepidemian aikana, koska katsoo, ettei se ole epidemian aikana turvallista.

Italiassa on kuollut yli 23  000 ihmistä koronavirustartuntaan. Siirtolaiset on määrä testata ja siirtää kahden viikon karanteenin jälkeen toisiin EU-maihin, kertovat italialaismediat.

Rubattino-lautalle on viety 146 siirtolaista, jotka on pelastanut saksalaisen avustusjärjestö Sea Eyen alus Alan Kurdi. Lautalle viedään myös 34 siirtolaista, jotka on pelastanut espanjalainen pelastusalus Aita Mari.

Lautalla työskentelee 22 Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijää.

15.35 Hollannissa kuoli viimeisen vuorokauden aikana 83 ihmistä koronavirukseen. Kyse on pienimmästä luvusta kolmeen viikkoon. Hollannissa koronavirukseen on kuollut yhteensä 3684 ihmistä ja tartunnan saaneita on 32 655. Tänään uusia tartuntoja ilmoitettiin 1066.

15.30 Ruotsisssa on tänään tilastoitu 29 koronaviruskuolemaa lisää. Virallisen tilaston mukaan maassa on tähän mennessä kuollut 1  540 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Tartuntoja on tilastoitu 14  385. 

Dagens Nyheter -lehden sunnuntain painetussa versiossa on yhdeksän sivua kuolinilmoituksia, kertoo Aftonbladet. Normaalisti kuolinilmoitussivuja on noin neljä.

13.58 Israelin hallitus päätti varhaiseen aamuun jatkuneessa istunnossa, että kaupat ja erityisopetusta tarjoavat koulut avataan ja pienimuotoinen uskonnon harjoittaminen sallitaan. Kouluja aletaan avata tiistaista lähtien. 

Maskien käyttö ulkona määrättiin pakolliseksi viime sunnuntaina.
Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Israelissa on varmistettu yli 13 000 koronatartuntaa ja 171 ihmistä on kuollut tautiin.
Pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti, että rajoitustoimia voidaan kiristää uudelleen, jos tartuntojen määrä kääntyy taas kasvuun.

13.51 Uutistoimisto AFP:n seurannan mukaan maailmassa on kuollut koronavirustartuntaan yli 160 000 ihmistä. Tiedossa olevista kuolemista yli kaksi kolmasosaa on Euroopassa.
Tartuntoja lasketaan olevan yli 2,3 miljoonaa. Euroopan maissa on kuollut yli 101 000 ihmistä.

13.50 Yhdysvalloissa on tilastoitu covid-19-kuolemia yli 39 000, joka on eniten koko maailmassa. Italiassa kuolleita on yli 23 000, Espanjassa yli 20 000, Ranskassa yli 19 000 ja Britanniassa liki 16 000.

11.49 Norja alkaa maanantaina purkaa koronaviruksen hillitsemiseksi määrättyjä rajoituksia. Muun muassa päiväkodit saavat avata taas ovensa. Seuraavalla viikolla maassa avataan alakoulut, kampaamot ja muut vastaavat palvelut, jotka ovat olleet suljettuina maaliskuun puolivälistä asti.

Monet norjalaiset kuitenkin epäilevät, että toimia höllennetään liian varhain. Uutissivusto ABC Nyheterin kyselyssä yli puolet vastaajista kertoi pelkäävänsä, että rajoitusten purkaminen saa tartuntojen määrän uuteen kasvuun.

10.37 Australia vaatii riippumatonta selvitystä siitä, miten koronakriisiin on reagoitu. Ulkoministeri Marise Paynen mukaan siinä on otettava selvä myös siitä, miten Maailman terveysjärjestö WHO on toiminut ja miten Kiina toimi kriisin alkuvaiheessa.

09.36: Kiinan Wuhanissa toimivan viruslaboratorion johtaja torjuu väitteet, että maailmalla tuhoa levittävä koronavirus olisi päässyt leviämään heiltä. 

Laboratorion johtaja sanoo Kiinan valtion television haastattelussa, ettei virus ole mitenkään voinut karata Wuhanin laboratoriosta. Hänen mukaansa yksikään laboratorion henkilökunnasta ei ole saanut tartuntaa. Lue aiheesta lisää täältä.

09.14: Etelä-Korea ilmoitti sunnuntaina alhaisimmasta uusien koronavirustartuntojen määrästä kahteen kuukauteen, kertoo uutiskanava CNN. 

Etelä-Korean viranomaisten mukaan uusia tartuntoja todettiin kahdeksan, ja viiden niistä kerrottiin olevan peräisin ulkomailta. 

Maassa on nyt todettu yhteensä noin reilut 10 000 tartuntaa. Yli 8 000 ihmisen kerrotaan parantuneen viruksen aiheuttamasta taudista.

Noin 51 miljoonan asukkaan maassa koronavirukseen on kuollut 234 ihmistä. Määrä nousi lauantaina kahdella.

06.25: Koko maailmassa viruskuolemia on rekisteröity jo yli 160 000.

06.08: Yhdysvalloissa ainakin 1 890 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana. Luku kuvaa tilannetta perjantai-illasta lauantai-iltaan paikallista aikaa.

Viime päivinä Yhdysvalloissa on kerrottu useasti yli 2 000 uudesta kuolemasta päivittäin.

Yhdysvalloissa on raportoitu eniten virukseen liittyviä kuolemia maailmassa, yhteensä lähes 39 000. Sataa tuhatta asukasta kohden Yhdysvalloissa on kuollut virukseen 11 ihmistä. Lue aiheesta lisää täältä.

06.01: Italian Bergamossa koronaviruskriisin vuoksi ylimääräisenä ruumishuoneena toiminut kirkko on vihdoin tyhjentynyt arkuista. Kirkossa on säilytetty ajoittain kymmeniä ruumisarkkuja.

Bergamon kaupunki sijaitsee Pohjois-Italian Lombardiassa, joka on yksi pahiten viruskriisistä kärsineistä alueista. Italiassa on tähän mennessä kuollut viruksen seurauksena yli 23  000 ihmistä, noin puolet heistä Lombardiassa. Lue aiheesta lisää täältä.

Lauantai 18.4.

23.56: Iranin pääkaupungissa Teheranissa jotkut kaupat ovat saaneet avautua, kertoo The Guardian. Lauantaina Iranissa ilmoitettiin koronaan kuolleen vuorokaudessa 73 ihmistä. Luku on pienin kuukauteen. Muualla maassa monet kaupat ja tehtaat ovat saaneet olla auki jo viikon ajan.

23.52: Marokko on brittilehti The Guardianin mukaan päättänyt pidentää ulkonaliikkumiskieltoa kuukaudella toukokuun 20. päivään saakka. Ulkonaliikkumiskielto otettiin käyttöön maaliskuun 20. päivä. Marokkolaiset voivat poistua kotoaan vain ostaakseen ruokaa ja lääkkeitä tai käydäkseen välttämättömiksi arvioiduissa töissä. Hengityssuojaimen käyttö on Marokossa pakollista. Käyttämättä jättämisestä voi saada sakkorangaistuksen tai vankilatuomion.

23.14: Turkissa on Reutersin mukaan nyt kuollut koronavirukseen yhteensä 1890 ihmistä, joista 121 viimeisen 24 tunnin aikana. Turkissa on tartuntoja 82 329.

23.11: Yhdysvaltojen ja Kanadan raja pysyy suljettuna koronaviruksen vuoksi toisenkin kuukauden, kertoo Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Molemmat maat ovat hyväksyneet sulun, jonka tarkoituksena on suojella ihmisiä rajan molemmin puolin, pääministeri sanoo.

22.29: Espanja jatkaa koronaviruspandemian vuoksi määrättyjä rajoituksia toukokuun 9. päivään saakka, kertoi pääministeri Pedro Sanchez.

Rajoituksia tullaan kuitenkin höllentämään hieman huhtikuun 27. päivästä lukien, jotta lapset voivat olla enemmän ulkona, Sanchez sanoi.

Rajoitukset ovat olleet voimassa Espanjassa maaliskuun puolivälistä saakka. Maassa on kuollut covid 19 -tautiin yli 20  000 ihmistä, mikä on kolmanneksi eniten koko maailmassa.

21.48: Euroopassa on kuollut jo yli 100  000 ihmistä koronaviruksen seurauksena, kertoo uutistoimisto AFP:n laskuri. 

Laskelmat perustuvat viranomaisten lukuihin, joiden pohjalta uutistoimiston mukaan Euroopassa on kuollut lauantai-iltaan mennessä yhteensä 100 501 ihmistä.

21.08: Ranskassa on kuollut vuorokauden aikana 642 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertovat viranomaiset. Vainajista 364 kuoli sairaalassa ja 278 hoitokodeissa.

Ranskassa on kuollut covid 19 -tautiin runsaat 19  300 ihmistä. Tartuntoja on rekisteröity liki 148  000.

17.05: Britannian kuningatar Elisabetin syntymäpäivää tulevana tiistaina ei juhlita perinteisin kunnialaukauksin koronaviruspandemian vuoksi. Elisabet täyttää ensi viikolla 94 vuotta.
– Hänen majesteettinsa halusi korostaa, ettei kunnialaukausten vaatimiin toimiin ryhdyttäisi, koska se ei nykyisessä tilanteessa ole hänen mukaansa sopivaa, hovista tiedotettiin.

16.55: Britanniassa 888 ihmisen on kerrottu kuolleen sairaaloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin vuorokauden aikana, kertoo maan terveysministeriö. Yhteensä maassa on kuollut covid 19 -tautiin lähes 15 500 ihmistä.
Britanniassa on todettu liki 110 000 koronatartuntaa.

15.05: Espanja, joka on yksi pahiten kärsineistä maista, ilmoitti tänään, että varmistettuja kuolemantapauksia on yli 20 000. Viime vuorokauden aikana Espanjassa todettiin 565 uutta kuolemantapausta.

15.02: Uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan maailmassa on varmistettu jo yli 2,25 miljoonaa koronavirustartuntaa. Testauksen puutteiden takia todellinen luku on suurempi.

14.45: Britannian hoivakodeissa koronaan on saattanut kuolla jopa 7 500 ihmistä, arvioi maan hoivakotien etujärjestö Care England. Luku on viisinkertainen virallisiin tilastoihin verrattuna. Hallituksen aiemmin tällä viikolla antaman arvion mukaan hoivakodeissa olisi kuollut noin 1 400 ihmistä. 

13.59: Tanskalaiset ovat alkaneet livetä koronaviruksen leviämisen estämiseksi annetuista ohjeista, ilmenee Århusin yliopiston teettämästä kyselystä. Tanskassa pantiin käyntiin tiukat toimet viruksen leviämisen hidastamiseksi jo 13. maaliskuuta. Alkuvaiheessa suosituksia noudatettiin hyvin, mutta nyt moni tanskalainen myöntää ohjeiden noudattamisen jääneen vähemmälle.

Maassa avattiin osa kouluista ja päiväkodeista jo keskiviikkona. Ensi viikolla paikkoja aukeaa lisää.

Lue juttu täältä.

05.50: Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen aiheuttanut hämmennystä ja närkästystä Twitter-viesteillään. 

Perjantaina julkaistujen viestien on tulkittu tukevan mielenosoittajia, jota ovat kerääntyneet eri puolilla maata yhteen vastustamaan koronaviruksen torjuntaan liittyviä liikkumisrajoituksia.

Myöhemmin Valkoisen talon päivittäisessä lehdistötilaisuudessa Trump puolusti tviittejään sanomalla, että hänen mielestään joissakin osavaltioissa rajoitukset ovat liian tiukkoja. 

05.35: Yhdysvalloissa koronaviruksen seurauksena kuolleita on jo ainakin noin 37 000. 

Tilastosivusto Worldometerin mukaan kuolleiden määrä lisääntyi edellisestä päivästä jälleen yli 2 000:lla.

Todettuja tartuntoja Yhdysvalloissa on noin 700 000.

05.24: Afrikan manterella on toistaiseksi kuollut koronaviruksen seurauksena noin tuhat ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Eniten kuolemia ovat raportoineet Pohjois-Afrikan maat Algeria, Egypti ja Marokko. Algerian noin 360 kuolemaa on maanosan korkein luku.

Tartuntoja Afrikassa on vahvistettu joulukuun lopun jälkeen noin 19 300. Testauskapasiteetti on kuitenkin monin paikoin varsin rajallinen, joten todellinen tartuntatilanne voi poiketa virallisista luvuista paljonkin. Lue aiheesta lisää täältä.

Perjantai 17.4.

22.45: Maailmassa on kuollut koronaviruksen vuoksi jo yli 150  000 ihmistä. 

Eniten koronakuolemia on Yhdysvalloissa, jossa oli Worldometerin mukaan kuollut perjantai-iltaan mennessä noin 36 000 ihmistä. Euroopassa koronakuolemia on ollut eniten Italiassa, jossa viruksen vuoksi on kuollut lähes 23 000 ihmistä.

Varmistettuja tartuntoja on maailmalla jo yli 2,2 miljoonaa.

17.21: Euroopan parlamentti pitää Puolan ja Unkarin toimia koronaviruskriisin keskellä eurooppalaisten arvojen vastaisina. Unkarissa on hyväksytty vailla määräaikaa oleva poikkeustila, joka antaa maan hallitukselle laajat oikeudet hallita ohi parlamentin.

Puola puolestaan on päättänyt järjestää presidentinvaalit toukokuussa koronavirustilanteesta huolimatta. Maan konservatiivista Laki ja oikeus -valtapuoluetta on kritisoitu siitä, että se asettaa omat poliittiset intressinsä kansalaisten terveyden edelle.

16.43: Britanniassa koronaan on kuollut reilusti yli 14  000 ihmistä, kertoo maan terveysministeriö. Ministeriön julkaisemat perjantaiset luvut kuvaavat sairaaloissa koronaan kuolleiden määrää.

Edellisen vuorokauden aikana koronakuolemien määrä nousi 847 tapauksella. Yhteensä maassa on kuollut koronan vuoksi 14  576 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna Britanniassa on kuollut koronatartuntoja maailmalla seuraavan Worldometer-sivuston mukaan 215 ihmistä miljoonaa asukasta kohden.

Varmistettujen koronatartuntojen määrä nousi edellisen vuorokauden aikana noin 5  600:lla. Maassa on tartuntoja lähes 109  000.

15.30: Espanjassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut lähes 19 500 ihmistä, ilmenee viranomaisten tilastoista. Vuorokaudessa kuolemat kasvoivat 585:llä, mutta viranomaisten mukaan luvut eivät ole enää vertailukelpoisia aiempiin päiviin tilastoinnissa tehtyjen muutosten takia.

Jatkossa tilastoidaan ainoastaan ne kuolemat, joissa potilaiden on laboratoriovarmistetusti todettu sairastaneen koronaviruksen aiheuttamaa tautia. Esimerkiksi viruksen suurpesäkkeet Madrid ja Katalonia ovat sanoneet, että uudella menetelmällä heidän tilastoistaan puuttuu tuhansia kuolemia.

15.26: Ruotsissa koronaviruksen takia kuolleiden määrä on noussut 1 400:aan. Viimeisen vuorokauden aikana uusia kuolemia on raportoitu 67.

Uusia koronatartuntoja todettiin vuorokaudessa 676. Kaikkiaan Ruotsissa on varmistunut yli 13 200 tartuntaa. Ruotsi lisää lähiviikkoina huomattavasti koronatestausta.

Terveysministeri Lena Hallengrenin mukaan tarkoituksena on nostaa kapasiteettia jopa 100  000 testiin viikossa. Tähän mennessä noin 75  000 ihmistä on testattu Ruotsissa koronan varalta.

14.42: Venäjällä koronatartuntojen määrä on kasvanut vuorokaudessa yli 4 000:lla, mikä on Venäjän tartuntojen korkein määrä sitten epidemian alun. Tartuntoja on kaikkiaan todettu maassa yli 32 000.

Yli puolet uusista tartunnoista on kirjattu Moskovaan ja sen lähialueille. Moskovassa liikkumista on rajoitettu maaliskuun lopusta saakka ja rajoitukset ovat voimassa näillä näkymin toukokuun alkuun.

Koronaviruskuolemia maassa on tilastoitu 273. Määrä kasvoi viimeisimmän vuorokauden aikana 41:llä.

Viranomaisten arvioiden mukaan tartuntahuippu on Venäjällä kahden kolmen viikon päässä.

22.44: Maailmassa on kuollut koronaviruksen vuoksi jo yli 150  000 ihmistä, selviää uutistoimisto AFP:n tekemistä tuoreista laskelmista.

Myös maailman tartuntatautitilannetta seuraavat Johns Hopkins -yliopisto ja Worldometer-sivusto ovat päivittäneet sivuillensa uudet lukemat, jotka vahvistavat kyseisen rajapyykin ylittyneen.

Eniten koronakuolemia on Yhdysvalloissa, jossa oli Worldometerin mukaan kuollut perjantai-iltaan mennessä noin 36  000 ihmistä. Euroopassa koronakuolemia on ollut eniten Italiassa, jossa viruksen vuoksi on kuollut lähes 23  000.

Varmistettuja tartuntoja on maailmalla jo yli 2,2 miljoonaa.

12.52: Tanska jatkaa koronarajoitusten purkamista. Tanskan hallitus on päättänyt, että osa yrityksistä saa jatkaa toimintaansa maanantaista lähtien. Höllennys koskee autokouluja, kampaamoita ja tatuointistudioita. Lisäksi oikeusistuimet ryhtyvät jälleen käsittelemään myös muita kuin kiireellisimmiksi katsottuja juttuja.
Jo keskiviikkona osa kouluista ja päiväkodeista avattiin.

11.44: Saksan terveysministeri sanoo, että koronaepidemia on saatu maassa hallintaan. Ministeri Jens Spahnin mukaan päivittäiset tartuntaluvut ovat laskeneet merkittävästi. Spahn kiittää kehityksestä kuukausi sitten voimaan tulleita liikkumisrajoituksia ja muita poikkeustoimia.

11.22: Saksassa koronaviruksen tartuttavuusluku on pudonnut alle yhteen. Saksan tartuntatauteihin erikoistuneen Robert Koch -instituutin mukaan luku on nyt 0,7. Se tarkoittaa, että yksi koronaan sairastunut ihminen tartuttaa keskimäärin alle yhden ihmisen.

7.30: Kiinassa koronaviruksen alkuperäkaupunki Wuhan on raportoinut 1  290 koronaviruskuolemaa, jotka ovat jääneet aiemmin tilastoimatta.

Wuhanin uudet lukemat kasvattavat kaupungin koronakuolemien kokonaismäärän 3  869:ään. Kiinan kokonaismäärä on nyt yli 4  600.

Wuhanin viranomaisten mukaan nyt tilastoidut kuolemat oli joko raportoitu virheellisesti tai ne olivat jääneet kokonaan huomaamatta.

7.28: Belgian hallitus sanoo, että osasyy maan synkkiin koronaviruslukemiin on sen valitsema täydellisen avoimuuden linja lukujen raportoinnissa.

Yli 11,5 miljoonan asukkaan Belgiassa on kuollut koronavirukseen yli 4  800 ihmistä. Miljoonaa asukasta kohden kuolemia on 419, mikä on EU-maiden korkein luku.

Belgian pääministerin Sophie Wilmesin mukaan osasyy tähän on se, että maan viranomaiset ovat laskeneet koronaviruksen aiheuttamiksi myös vanhainkodeissa tapahtuneet kuolemat, joissa epäillään yhteyttä koronavirukseen.

Useimmat maat laskevat koronakuolemiksi vain sellaiset, joissa viruksen osallisuus on todennettu testillä

6.54: Yhdysvalloissa on taas kuollut tuhansia ihmisiä koronavirukseen vuorokauden aikana.
Koronavirusta seuraavista tahoista tilastosivu Worldometersin mukaan Yhdysvalloissa on nyt kirjattu yhteensä yli 34 600 koronakuolemaa, kun taas Johns Hopkinsin yliopiston mukaan kuolemia on reilut 33 200.

Päivittäisten kuolinlukujen vertailu ei ole yksiselitteistä, sillä Yhdysvaltain viranomaiset ovat tällä viikolla alkaneet tilastoida myös todennäköisesti koronaviruksen aiheuttamia kuolemia, joita ei ole todennettu testeillä.

Johns Hopkins on viimeisen vuorokauden aikana lisännyt Yhdysvaltain laskuriinsa yli 4 400 kuolemaa, mutta niistä osa on jo aiemmin kuolleita ihmisiä. Worldometersin mukaan kuolemia tuli torstaina reilut 2 100.

5.55: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julkistanut kolmivaiheisen suunnitelman maan talouden avaamiseksi koronaviruspandemian keskellä. Trumpin suunnitelma on suuntaa-antava eikä sido osavaltioiden kuvernöörejä. Osavaltiot tekevät omat ratkaisunsa siitä, milloin ne höllentävät omia rajoituksiaan.

Torstai 16.4.

22.22: Koronavirusepidemia on vaatinut Ranskassa jo lähes 18 000 ihmisen hengen. Vuorokauden aikana maassa kirjattiin 753 uutta kuolemantapausta.
Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä kuitenkin laski, samoin tehohoitoa tarvitsevien. Terveysviranomaiset uskovatkin, että viruksen leviäminen on vakiintumassa.

Koko maailmassa koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan kuollut yli 140 000 ihmistä. Lähes kaksi kolmasosaa on eurooppalaisia.

Tartuntoja maailmassa on todettu yli 2,1 miljoonaa, niistä miltei puolet Euroopassa.

20.34: Italiassa on todettu 525 uutta koronaviruskuolemaa, mikä on 53 vähemmän kuin eilen keskiviikkona. Yhteensä Italiassa on kuollut 22 170 ihmistä, mikä on eniten maailmassa. Italiassa tehohoidossa on tällä hetkellä 2936 ihmistä. Kyse on pienemmästä luvusta sitten maaliskuun 21. päivän.

20.23: Britanniassa jatketaan koronaviruspandemian vuoksi julistettuja liikkumisrajoituksia vielä ainakin kolme viikkoa, sanoo ulkoministeri Dominic Raab. Britanniassa on varmistettu yli 103  000 koronavirustartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut yli 13  700 ihmistä.

20.22: New Yorkissa jatketaan koronaviruspandemian vuoksi määrättyjä rajoitustoimia lähes kuukaudella, kertoi osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo. Rajoitusten on nyt määrä päättyä 15. toukokuuta. Cuomon mukaan koronaviruksen seurauksena kerrottiin New Yorkissa kuolleen 606 ihmistä vuorokaudessa. Luku on alhaisin kymmeneen päivään. Yhdysvalloissa on viruksen aiheuttamaan tautiin kuollut yli 28  000 ihmistä.

18.54: Venäjällä presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut lykkäävänsä voitonpäivän paraatia koronaepidemian vuoksi. Toisen maailmansodan Euroopan-taistelujen päättymisen muistoksi pidettävä paraati oli määrä järjestää 9. toukokuuta Moskovassa. Putin sanoi, että koronaepidemian huippua ei ole vielä ohitettu ja siihen liittyvät riskit ovat erittäin suuret. Kolme venäläistä sotaveteraanijärjestöä kehotti keskiviikkona Putinia siirtämään paraatia

18.47: Iso-Britanniassa on todettu 861 uutta koronaviruskuolemaa. Kaiken kaikkiaan kuolleita on tähän mennessä 13 729. Eilen kuolemia oli 761. Uusia tartuntoja tilastoitiin 4618 ja yhteensä niitä on 103 093.

16.11: Länsi-Afrikassa Nigeriassa maan turvallisuusjoukot ovat surmanneet 18 ihmistä ulkonaliikkumiskieltoja valvoessaan, kertoo maan ihmisoikeuskomissio. Nigeriassa on julistettu ulkonaliikkumiskielto koronaviruksen vuoksi muun muassa Lagosin suurkaupunkiin ja pääkaupunki Abujaan. Nigeriassa on todettu 407 koronatartuntaa. Tautiin on menehtynyt 12.

15.13: Ruotsissa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 1300:n, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet. Kuolleita on nyt 1 333 ihmistä, mikä on 130 ihmistä enemmän kuin eilen. Tehohoidossa on lähes 1 000 ihmistä. Koronavirustartuntoja on todettu maassa 12 540. Ruotsi ei ole ryhtynyt yhtä tiukkoihin rajoitustoimiin kuin Suomi ja muut Pohjoismaat.

13.23: Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 19  000:n. Maassa on vuorokauden aikana raportoitu 551 uutta kuolemantapausta, mikä on lievää nousua eiliseen verrattuna. Espanjassa virukseen on kuollut 402 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Asukkaita maassa on noin 46 miljoonaa. El Pais -lehden mukaan koronatartuntoja Espanjassa on vahvistettu noin 182  800. Lukemassa ovat myös taudista parantuneet.

13:00: Klugen mukaan viimeisten kymmenen päivän aikana varmistettujen koronatapausten lukumäärä Euroopassa on tuplaantunut ja on nyt lähes miljoona.

12:30: Maailman terveysjärjestö eli WHO pitää paraikaa tiedotustilaisuutta koronapandemiasta. WHO:n Euroopan johtajan Hans Kluge sanoi, että koronan aiheuttamia rajoituksia Euroopassa voi alkaa purkaa pikkuhiljaa.

12:20: Kreikka aikoo siirtää satoja iäkkäitä ja sairauksista kärsiviä pois saarilla sijaitsevilta pakolaisleireiltä.
Siirron tarkoituksena on suojella riskiryhmässä olevia pakolaisia koronavirukselta. Leireiltä siirretään lähes 2 400 ihmistä hotelleihin ja asuntoihin. Kreikan saarilla sijaitsevilla leireillä ei ole raportoitu koronavirustartuntoja, mutta kahdella manneralueella sijaitsevalla leirillä on.

10:45: Venäjällä on todettu 3 448 uutta koronavirustartuntaa viimeisen vuorokauden aikana, kertoo uutistoimisto Reuters. Eilen uusia tapauksia oli 3 388. 

9.02: Saksassa todettujen koronatartuntojen määrä on jo lähes 135 000. Johns Hopkinsin yliopiston mukaan koronakuolemia Saksassa on noin 3 800, eli merkittävästi vähemmän kuin Keski-Euroopan muissa suurissa valtioissa.

07:40: Etelä-Koreassa hallitseva demokraattinen puolue on voittanut parlamenttivaalit. Äänestysprosentti oli korkein vuosikymmeniin koronakriisistä huolimatta. Äänestyspaikoilla noudatettiin tiukkoja turvatoimia, ja jokaisen äänestäjän kuume mitattiin.

Etelä-Koreassa on todettu vajaat 11 000 koronatartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut yli 220 ihmistä. Etelä-Koreaa on pidetty virustaistelun mallimaana, sillä se sai nopeilla ja laajoilla toimillaan epidemian nopeasti kuriin.

5:40: Koronaviruksen vuoksi vaille ruokaa ja kotia jääneet eivät mahdu majapaikkoihin Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa. Lissabon on pannut pystyyn kolme ruoanjakelupistettä viime viikkoina sekä neljä väliaikaista majapaikkaa esimerkiksi urheiluhalleihin ja jopa uimahalliin. Ruokaa tarjoillaan yli 2 000 annosta päivässä.

5:15: Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana kuollut lähes 2 600 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo uutistoimisto AFP.  Määrä on maailman suurin yksittäinen päiväluku. Noin 330 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa on vahvistettu myös eniten koronavirustartuntoja koko maailmassa.

Keskiviikko 15.4.

21.17: Ranskassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 17 167 ihmistä, kertoo maan terveysviranomainen. Tiistaina kuolleita oli 15 729. Kuolleiden määrä on siis noussut eilisestä yli 1 400 ihmisellä. Ranskassa koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on laskenut eilisestä tiistaista 513 ihmisellä.

21.11: Uutistoimisto AFP:n mukaan puolet maailman koronavirustartunnoista on rekisteröity Euroopassa. Euroopassa on nyt yli miljoona koronavirustartuntaa.

Eniten tartuntoja on rekisteröity Yhdysvalloissa, liki 615 000. Toiseksi eniten tartuntoja on Espanjassa, yli 174 000, ja kolmanneksi eniten Italiassa, vajaat 163 000.

Todennäköisesti tartuntojen määrä on vielä suurempi, sillä monet maat eivät testaa kaikkia tautiepäilyjä.

16.42: Iranissa on vuorokauden aikana kirjattu 94 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa, kertoo maan terveysministeriö. Viranomaisten ilmoittama määrä painui toisena peräkkäisenä päivänä alle sadan. Koronaviruskuolemien määrä laski eilen alle sadan ensimmäisen kerran kuukauteen. Tauti on vaatinut Iranissa 4 777 ihmisen hengen. Tartuntoja on todettu yli 76 000.

16.39: Britanniassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut 761:llä vuorokaudessa. Kuolleita on nyt 12 868. Toisaalta Reuters kertoo 106-vuotiaan brittinaisen toipuneen viruksesta.

Britanniassa on nyt varmistettuja koronavirustartuntoja 98 476. Uusia varmistettuja tartuntoja on yli 4 000 eilisiin lukuihin verrattuina.

15.14: Ruotsissa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 1 200:n. Määrä kasvoi eilisestä 170:llä. Koronavirustartuntoja on yli 11 900.

12:40: Espanjassa koronavirukseen vuorokaudessa kuolleiden määrä on laskenut hieman eilisestä. Virukseen on kuollut 523 ihmistä, kun eilen määrä oli 567. Kuolleiden määrä on kääntynyt nyt jälleen laskuun tiistain nousun jälkeen.

El Pais -lehden mukaan Espanjassa 18 579 ihmistä on kuollut nyt tautiin. Espanjassa on tällä viikolla jo hieman höllennetty tiukkoja koronavirusrajoituksia.

11:45: Venäjällä on vahvistettu lähes 3 400 uutta koronavirustartuntaa vuorokaudessa, kertoo Moscow Times. Määrä on suurin epidemian aikana.

10.10: Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on päässyt sopuun maan suurten lentoyhtiöiden kanssa alalle annettavasta miljardien dollarien suuruisesta tukipaketista, jolla torjutaan koronaviruksen aiheuttamia talousvaikeuksia.

09:55: Maailmassa on todettu jo yli kaksi miljoonaa koronavirustartuntaa, kertoo tartuntoja tilastoiva Worldometer-sivusto. Tartuntoja todettiin siis puoli miljoonaa lisää alle viikossa, sillä viime viikon torstaina ylittyi 1,5 miljoonan tartunnan raja.

09:37: Tanskassa avataan tänään osa kouluista ensimmäistä kertaa koronaepidemian alkamisen jälkeen. Koulut aukeavat vain joissakin kunnissa ja normaaliin opetukseen palaavat alle viidesluokkalaiset.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin puolet kunnista on avaamassa osan kouluistaan. Vanhempien koululaisten kohdalla etäopetus jatkuu vielä ainakin vajaan kuukauden. Myös osa päiväkodeista aukeaa tänään.

09:26: Etelä-Koreassa pidetään tänään parlamenttivaalit koronapandemiasta huolimatta. Äänestys maassa on lähtenyt vilkkaasti käyntiin, vaikka yli neljännes äänioikeutetuista onkin äänestänyt ennakkoon.

06:55: Uudessa-Seelannissa ministerit leikkaavat palkkojaan tukeakseen koronavirusta vastaan taistelevia. Kaikkien ministerien palkkoja leikataan 20 prosentilla seuraavan kuuden kuukauden ajaksi, kertoo maan pääministeri Jacinda Ardern.

Ardernin mukaan leikkauksella on tarkoitus osoittaa solidaarisuutta niille, jotka työskentelevät eturintamassa koronavirustaistelussa ja niille, jotka ovat menettäneet toimeentulonsa viruksen leviämisen takia, kirjoittaa Guardian.

05.20: Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana kuollut 2 228 ihmistä koronaviruksen seurauksena, selviää Johns Hopkinsin yliopiston tilastoista. Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä on korkein yksittäinen päiväluku. Luku kuvaa tilannetta maanantai-illasta tiistai-iltaan paikallista aikaa.

New Yorkin kaupungissa uhriluku kasvoi tiistaina yli 3 700:lla. New York Timesin mukaan lukuun lisättiin ihmisiä, joiden oletetaan kuolleen viruksen seurauksena.

Johns Hopkinsin yliopiston mukaan Yhdysvalloissa viruksen aiheuttamaan tautiin on tiettävästi kuollut yli 25 700 ihmistä.

Tiistai 14.4.

23.03 Ranskassa on jo yli 100 000 koronavirustartuntaa. Terveysviranomaisen edustaja Jerome Salomon kertoo kuitenkin, että tehohoidossa olevien potilaiden määrä laski kuudetta päivää putkeen. Yhteensä maassa on kuollut koronan vuoksi yli 15 700 ihmistä. 

21.32 Koronavirus on tappanut jo yli 123 000 ihmistä koko maailmassa, kertoo Johns Hopkins -yliopisto. Uutistoimisto AFP:n tiistaisten laskujen mukaan lähes 70 prosenttia kuolintapauksista on Euroopassa, jossa kuolemia on ollut yli 81 000.

21.18 Islannissa löyhennetään koronarajoituksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan maa on päättänyt sallia kampaamojen, museoiden ja koulujen avaamisen toukokuun alussa. Yökerhot, kuntosalit ja uimahallit pysyvät kuitenkin yhä kiinni.

20.16: Japani ei ole toistaiseksi kärsinyt koronaviruspandemiasta yhtä pahasti kuin Eurooppa ja Yhdysvallat, mutta viimeaikainen tapausmäärän kasvu on herättänyt huolta. Tähän asti Japanissa on kirjattu yli 7 600 tartuntaa ja hieman yli sata kuolemantapausta.

20.13: Ranskassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo 15 529 ihmistä. 

19.23: Kanadassa tartuntoja on todettu 26 163. Määrä on kasvanut 734:llä eilisestä.

19.20: Italiassa tartuntoja on jo 21 067. Tartuntojen määrä on kasvanut 602:lla eilisestä.

19.03: Tilanne pahenee New Yorkissa. Uutistoimisto Reuters kertoo, että New Yorkin osavaltiossa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleita on nyt 10 834.

15.37: Terveysviranomaisten mukaan 1 033 ihmistä on kuollut Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kuolleiden määrä on kasvanut eilisen jälkeen 114 ihmisellä.

Ruotsissa yhteensä 11 445 ihmistä on saanut koronavirustartunnan, ja 915 ihmistä on tehohoidossa.

14.47: Koronavirus on tappanut jo yli 120  000 ihmistä koko maailmassa, selviää uutistoimisto AFP:n laskelmista. Lukema on laskettu kello 13 Suomen aikaa tänään.

Lähes 70 prosenttia kuolintapauksista on Euroopassa, jossa kuolemia on ollut yli 81  000.

13.35: Iranin terveysministeriön mukaan koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä yhden vuorokauden aikana laski alle sadan ensimmäisen kerran kuukauteen. Ministeriön tiedottajan mukaan viimeisen vuorokauden aikana Iranissa on rekisteröity 98 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Iranissa 4 683 ihmistä.

12.37: Espanjassa koronaviruskuolemien määrä on noussut jo yli 18 000. 

Tartuntojen määrä maan terveysviranomaisten mukaan on puolestaan noussut yli 172 500.

09.40: Turkin parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka sallii kymmenien tuhansien vankien vapauttamisen turvallisuustoimenpiteenä koronaviruspandemiassa. Laki vaikuttaa monenlaisiin vankeihin, kuten raskaana oleviin naisiin sekä iäkkäisiin ihmisiin, joilla on terveysongelmia. Murhista, seksuaalirikoksista tai huumerikoksista tuomittuja laki ei kuitenkaan koske.

AKP-puolueen mukaan lain myötä noin 45 000 vankia vapautuu ehdonalaiseen. Määrä nousee 90 000:een, kun huomioidaan ne, jotka asetetaan kotiarestiin.

09.24: Intia on päättänyt jatkaa liikkumiskieltoa ainakin toukokuun 3. päivään asti. 

Intian 1,3 miljardia asukasta määrättiin pysymään kotonaan 25. maaliskuuta alkaen. Liikkumiskiellon oli alun perin määrä päättyä tänään illalla paikallista aikaa.

– Taloudellisesta näkökulmasta olemme maksaneet kovan hinnan, mutta intialaisten henki on paljon arvokkaampi, Intian pääministeri Narendra Modi perusteli ratkaisua jatkaa jo kolme viikkoa kestänyttä kieltoa.

Intia on toistaiseksi onnistunut välttämään epidemian suhteellisen hyvin, sillä maassa on varmistettu noin 10 000 koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan tautiin on viranomaisten mukaan kuollut 339 ihmistä.

07:08: Venäjän presidentti Vladimir Putin kehottaa viranomaisia valmistautumaan poikkeuksellisiin koronavirusskenaarioihin. Hänen mukaansa viranomaisten tulee ottaa huomioon kaikkein monimutkaisimmatkin kehityssuunnat.

Seuraavat viikot tulevat Putinin mukaan olemaan ratkaisevia siinä, mihin suuntaan koronatilanne kehittyy Venäjällä. Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että maassa ei vielä ole saavutettu virustartuntojen huippukohtaa.

06:50: Britanniassa pääministerin tehtäviä hoitavan Dominic Raabin on määrä ilmoittaa torstaina kolmen viikon jatkosta koronavirussulkutoimille, kirjoittaa brittilehti Times.

Ulkoministeri Raab on tuurannut pääministeri Boris Johnsonia. Johnson on saanut koronavirustartunnan ja oli aiemmin tehohoidossa viruksen aiheuttaman taudin takia.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Britanniassa oli maanantaina vahvistettu yhteensä yli 88 000 koronavirustartuntaa. Se on yli 1 300 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. Virus on tiettävästi vienyt hengen yli 11 000 ihmiseltä.

06:47: Yhdysvalloissa ainakin 1 509 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana, kertoo Johns Hopkins -yliopisto. Määrä on hieman pienempi kuin edellisenä päivänä.

Luku on kuvaa tilannetta sunnuntai-illasta maanantai-iltaan paikallista aikaa. Päivää aiemmin kuolleita kerrottiin olleen edeltävän vuorokauden aikana 1 514.

Tuolloin määrä putosi aiemmasta vuorokaudesta yli 400:lla.
Yhteensä Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen seurauksena yli 23 500 ihmistä, mikä on eniten maailmassa. 

Maanantai 13.4.

21.54: Valkoinen talo sanoo, ettei presidentti Donald Trump ole aikeissa erottaa maan johtavaa tartuntatautiasiantuntijaa Anthony Faucia. Epäilyt Faucin tulevaisuudesta heräsivät, kun Trump uudelleentviittasi Faucin erottamista koskeneen kannanoton.

21.52: Ranskassa koronarajoituksia jatketaan 11. toukokuuta asti, kertoo presidentti Emmanuel Macron.
Terveysministeriön mukaan kuluneen vuorokauden aikana maassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 574 ihmistä. Kaikkiaan Ranskassa on koronaviruksen vuoksi kuollut tähän mennessä yli 14 900 ihmistä.

20.52:  Yhdysvalloissa on herännyt epäilyjä maan johtavan tartuntatautiasiantuntijan Anthony Faucin tulevaisuudesta sen jälkeen kun presidentti Donald Trump uudelleentviittasi Faucin erottamista koskeneen kannanoton, kertoo CNN. Fauci sanoi eilen CNN:n haastattelussa, että Yhdysvalloissa olisi ollut mahdollista säästää ihmishenkiä, mikäli koronavirukseen liittyvät rajoitustoimet olisi aloitettu aiemmin.

20.36: Koronavirus on taannoista sikainfluenssaa kymmenen kertaa tappavampi, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO. Sikainfluenssa eli H1N1-influenssavirus aiheutti pandemian vuonna 2009. WHO:n mukaan sikainfluenssaan kuoli 18 500 ihmistä.

19.06: Tanskassa alle 12-vuotiaiden lasten on määrä palata kouluihin ja lastentarhoihin keskiviikkona. Maan hallitus katsoo, että koronaviruksen leviäminen on hallinnassa ja talous pitää saada uudestaan käyntiin.

19.04: Saksassa ollaan liikahtamassa kohti rajoitusten asteittaista höllentämistä. Maassa uusien tartuntatapausten määrä on ollut laskussa, ja koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on jäänyt paljon alle naapurimaiden lukujen. Saksan kansallinen tiedeakatemia on suotitellut rajoitusten lieventämistä asteittain, jos uusien tartuntatapausten määrä vakiintuu alhaiselle tasolle ja jos henkilökohtaiset hygieniatoimet jäävät voimaan.

19.02: Espanjassa on löysätty hieman koronarajoituksia. Niinpä esimerkiksi tehtaissa työskentelevät ja sellaiset, jotka eivät voi tehdä etätöitä ovat saaneet palata työpaikoille. Kaikkien on kuitenkin noudatettava tiukkoja turvaohjeita, kertoo BBC.

17.45: Lentotukialus Theodore Rooseveltin merisotilaista yksi on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoo Yhdysvaltain laivasto. Sotilaalla todettiin koronavirustartunta 30. maaliskuuta. Hänet kuljetettiin torstaina tehohoitoon laivaston Guamilla sijaitsevaan sairaalaan. Sotilas kuoli tänään.

12.58: Espanjassa vuorokaudessa koronan takia kuolleiden määrä laski taas yhden nousupäivän jälkeen. Maassa raportoitiin viime vuorokauden aikana yhteensä 517 koronaviruskuolemaa.
Eilen kuolemien määrä nousi edellispäiviin verrattuna ja oli 619. Nyt suunta on taas alaspäin. Kaikkiaan korona on nyt vaatinut Espanjassa lähes 17 500 ihmisen hengen.

09.00: Kiinassa on todettu viime vuorokauden aikana enemmän uusia koronavirustartuntoja kuin kertaakaan yli viiteen viikkoon.

Uusia tartuntoja todettiin vuorokaudessa 108. Vaikka määrä on pieni noin 1,4 miljardin ihmisen maassa, se herättää huolta viruspandemian mahdollisesta toisesta aallosta.

Lähes kaikki tartunnat todettiin Kiinan kansalaisilla, jotka ovat palanneet ulkomailta.

08.10: Koronaviruskriisissä pahoin kärsinyt Espanja alkaa tänään avata varovasti talouttaan, kertovat kansainväliset mediat.

Esimerkiksi osan tehtaiden ja rakennustyömaiden työntekijöistä on määrä palata töihin.

Vaikka osa toiminnoista avautuu, Espanja ei vielä ole ulkona kriisistä, ja suuri osa liikkumisrajoituksista pysyy edelleen voimassa.

06.42: Yhdysvalloissa olisi ollut mahdollista säästää ihmishenkiä, mikäli koronavirukseen liittyvät rajoitustoimet olisi aloitettu aiemmin, sanoo maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci

Hänen mukaansa ajatus rajoitustoimista kohtasi presidentin hallinnossa helmikuussa vastustusta, ja presidentti Donald Trump taipui rajoituksiin vasta noin kolme viikkoa sen jälkeen, kun asiantuntijat olivat niitä suositelleet.

06.09: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei hyväksy maan sisäministeri Süleyman Soylun erohakemusta. Soylu ilmoitti erostaan sunnuntaina.

Soylu on viikonlopun aikana saanut kritiikkiä koronavirustoimista. Maassa ilmoitettiin perjantai-iltana, että ihmisten tulisi pysyä kodeissaan kaksi vuorokautta perjantain ja lauantain välisestä yöstä alkaen. Viime tingan ilmoitus sai ihmiset pakkautumaan kauppoihin.

05.45: Yhdysvalloissa ainakin 1 514 ihmistä on kuollut koronavirukseen viimeisen 24 tunnin aikana. Määrä putosi aiemmasta vuorokaudesta yli 400:lla.

Sunnuntai 12.4.

22.16: Turkin sisäministeri Suleyman Soylu on ilmoittanut erostaan. Eron syynä on ihmisten paniikinomainen ryntäys kauppoihin, kun perjantai-iltana ilmoitettiin, että ihmisten on pysyttävä kodeissaan kaksi vuorokautta. Kielto tuli voimaan jo perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kiellon tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä maassa.

19.53:  Italiassa on kuollut 431 ihmistä koronan aiheuttamaan tautiin kuluneen vuorokauden aikana. Lukumäärä on alhaisin kolmeen viikkoon.mItaliassa koronatautiin on kuollut kaikkiaan liki 19  900 ihmistä eli 329 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Vahvistettuja koronavirustartuntoja maassa on rekisteröity yli 156  300.

18:04: Yhdysvaltain johtava tartuntatautiekspertti Anthony Fauci sanoo, että osissa Yhdysvaltoja voidaan aloittaa paluu normaalioloihin "ainakin jossain määrin" mahdollisesti jo ensi kuussa.

15.34: Koronavirukseen sairastunut Britannian pääministeri Boris Johnson on päässyt pois sairaalasta. Pääministerin toimiston mukaan hän ei lääkäreiden suosituksen mukaisesti palaa vielä töihin, vaan on toipilaana kotonaan.

15.33: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut tähän mennessä 899 ihmistä, kertovat maan terveysviranomaiset. Eilisestä kuolleiden määrä on noussut 12:lla.

Vahvistettuja virustartuntoja Ruotsissa on liki 10  500. Määrä on kasvanut eilisestä runsaalla 300:lla.

13.11: Espanjassa raportoitiin viime vuorokauden aikana yhteensä 619 uutta koronakuolemaa.

Tätä ennen päivittäinen kuolonuhrien määrä laski kolmen päivän ajan. Eilen kerrottiin 510 kuolleesta, mikä oli alin määrä lähes kolmeen viikkoon.

Espanjassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut nyt lähes 17  000 ihmistä.

10.49: Britannia antaa 200 miljoonaa puntaa (noin 225 miljoonaa euroa) lisäapua koronaviruksen vastaiseen taisteluun kehittyvissä maissa. Tarkoituksena on torjua koronaviruspandemian uusia aaltoja tulevaisuudessa. Britannian hallitus sanoo, että se voi suojella kansaansa tehokkaasti vain, jos se vahvistaa myös kehittyvien maiden terveydenhuoltojärjestelmiä.

8.21: Paavi Franciscus pitää tänään pääsiäismessun Pietarinkirkossa Vatikaanissa. Messun jälkeen on vuorossa paavin puhe urbi et orbi. Pääsiäisen juhlinta tapahtuu tänä vuonna koronaviruksen takia kokonaan Pietarinkirkon sisällä.

4.46: Iäkkäät ihmiset saattavat joutua olemaan liikkumisrajoitusten alaisina vuoden loppuun asti, arvioi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Hän sanoi saksalaislehti Bildille, että niin kauan kuin koronavirukseen ei ole olemassa rokotetta, on muun väestön vältettävä olemasta kontaktissa iäkkäiden ja muiden riskiryhmäläisten kanssa.

4.32: Yhdysvalloissa on kuollut viimeisen vuorokauden aikana ainakin 1 920 ihmistä koronavirukseen, kertovat Johns Hopkinsin yliopiston laskelmat. Luku on hieman alhaisempi kuin perjantaina, jolloin kuolleita oli yli 2 000. Se oli koko viruspandemian korkein päiväluku maailmanlaajuisesti. Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen takia jo yli 20 500 ihmistä, enemmän kuin missään muussa maassa.

Lauantai 11.4.

22.58: Bulgarian hallitus sanoo, että kaikkien täytyy käyttää kasvosuojainta julkisilla paikoilla 26. huhtikuuta asti. Suojainpakko tulee voimaan sunnuntaina, ja sillä halutaan hillitä koronaviruksen leviämistä maassa. Suojainten käytöstä ilmoitettiin, kun maassa valmistaudutaan pääsiäisen viettoon. Ortodoksisessa Bulgariassa pääsiäinen on viikkoa myöhemmin kuin katolisissa ja protestanttisissa maissa.

21.04:  Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin eniten ihmisiä maailmassa. Tilastosivusto Worldometer kertoo, että kuolleita on jo yli 20  000. Myös Johns Hopkinsin yliopiston tilastojen mukaan Yhdysvalloissa on eniten kuolonuhreja, mutta sen mukaan kuolleita on 19  700. Varmistettuja koronavirustartuntoja Yhdysvalloissa on tähän mennessä rekisteröity yli puoli miljoonaa.

19.49: Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin mukaan Ruotsi kohtasi koronaviruspandemian valmistautumattomana. Löfven kommentoi asiaa Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastattelussa.Ruotsalaiset eivät pääministerin mukaan saa herpaantua, sillä tilanne on edelleen vakava. Löfven korosti maanmiehilleen, että nyt ei voi ajatella viikkoja vaan kuukausia. Löfven sanoi olevan selvää, ettei Ruotsin valmius ollut tarpeeksi hyvä kohtaamaan kriisiä.

19.38: Yhdysvalloissa on nyt eniten koronaviruksen aiheuttamia, vahvistettuja kuolemantapauksia koko maailmassa. John Hopkinsin yliopiston aineiston mukaan Yhdysvalloissa koronaan on kuollut kaikkiaan yli 18 860 ihmistä.

Yhdysvaltojen kuolinluku on nyt vain hieman Italiaa suurempi, jossa tautiin on menehtynyt 18 849 ihmistä. 

13:45: Intia aikoo jatkaa koronaviruksen takia määrättyä liikkumiskieltoa. Intian 1,3 miljardia asukasta määrättiin pysymään kotonaan 25. maaliskuuta. Kiellon oli määrä päättyä tiistaina.
Pääkaupunki Delhin johtava ministeri tviittasi, että pääministeri Narendra Modi on päättänyt jatkaa kieltoa. Modilta ei ole vielä saatu asiasta virallista ilmoitusta. Tiedossa ei ole myöskään, kuinka pitkään kieltoa aiotaan jatkaa.

13:15: Espanjassa uusien koronakuolemien määrä jatkaa laskuaan.
Espanjassa on raportoitu viimeisen vuorokauden aikana 510 koronasta johtunutta kuolemaa. Määrä on alin melkein kolmeen viikkoon.

Kaikkiaan koronaviruksen takia on kuollut Espanjassa yli 16 300 ihmistä. Määrä on kolmanneksi suurin Italian ja Yhdysvaltojen jälkeen.

12:50: Britanniassa viranomaiset jännittävät, miten kuuliaisesti kansalaiset noudattavat kotonapysymiskäskyä sään muuttuessa kesäiseksi. Osiin saarivaltiota on luvattu pääsiäisviikonloppuna jopa hellettä. Terveysministeri Matt Hancock korosti, että koronaepidemian huippu on Britanniassa edelleen vasta tulossa eikä kukaan tiedä, milloin se saavutetaan. Vasta kun huippu on ylitetty, koronaan liittyviä rajoituksia voidaan ryhtyä purkamaan, ministeri tähdensi.

7.45: Ruotsin lääkeviranomaiset hyväksyivät eläimille tarkoitetun anestesialääkkeen käytön ihmisillä, kertovat Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja Sveriges Radio. Syynä on se, että Ruotsin lääkeviraston mukaan etenkin Tukholman alueen sairaalat ovat ilmoittaneet anestesialääkkeen puutteesta.

6.28: Turkkiin on ympäri maata määrätty 48 tunnin ulkonaliikkumiskielto koronaviruksen leviämisen takia. Tartuntamäärät nousevat Turkissa nopeasti.

4.42: Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana kuollut ainakin 2 108 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tieto perustuu Johns Hopkinsin yliopiston seurantaan. Yhdysvallat on nyt ensimmäinen maa, jossa on raportoitu yli 2 000 kuolemaa vuorokauden aikana. Yliopiston tietojen mukaan maassa on nyt kuollut yhteensä yli 18 600 ihmistä koronaviruksen seurauksena.

4.35: Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 100 000 ihmistä ympäri maailmaa. Asia selviää muun muassa pandemiaa seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston koronavirustilastoista. Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 70 prosenttia viruksen uhreista on kuollut Euroopassa.

Perjantai 10.4.

23.15: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo ilmoittavansa ensi viikolla Maailman terveysjärjestön WHO:n rahoitusta koskevan päätöksen. Äskettäin hän uhkasi leikata Yhdysvaltain rahoitusta järjestölle. Trump on syyttänyt WHO:ta Kiinan suosimisesta ja koronavirustilanteen huonosta hoitamisesta.

21.55: Ranskassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on liki 13  200, kertoivat maan terveysviranomaiset  Vuorokaudessa kuolleiden määrä kasvoi noin 990:llä. Ranskassa on kuollut 202 ihmistä miljoonaa asukasta kohti.

20.49: Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 7  800 ihmistä, kertoo kuvernööri Andrew Cuomo CNN:n mukaan. Vuorokauden aikana kuolonuhrien määrä oli kasvanut ainakin 777:llä, missä on parikymmentä vähemmän kuin vuorokautta aiemmin.

18.32: Pohjois-Irlannissa poliisi kehottaa yleisöä kertomaan tapauksista, joissa ihmiset rikkovat koronapandemian takia asetettuja rajoituksia. Tällaisia ovat esimerkiksi ei-välttämättömät matkat, useiden ruokakuntien julkiset tai yksityiset kokoontumiset ja edelleen auki olevat anniskelupaikat.

15.04: Ranskalaisen lentotukialuksen miehistössä on todettu kymmeniä koronavirustartuntoja, Ranskan puolustusministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan Charles de Gaulle -lentotukialuksella on vahvistunut 50 koronatartuntaa. Kolme miehistön jäsentä on evakuoitu sairaalaan Ranskaan. Muut eivät ole saaneet vakavia oireita, ministeriö kertoo.

11.43: Italiassa hallitus aikoo jatkaa ihmisten liikkumisrajoituksia ja muita koronaviruksen takia määrättyjä poikkeustoimia toukokuun puolelle, kertovat useat italialaismediat. Niiden mukaan pääministeri Giuseppe Conte aikoo ilmoittaa asiasta tänään tai huomenna. Rajoitusten on määrä jatkua toukokuun 3. päivään asti.
Italiassa on eniten koronaviruksen takia kuolleita, yli 18 200 ihmistä. Myös poikkeustoimet ovat tiukat. Viime kuun puolessavälissä lähes kaikki yritykset määrättiin suljettavaksi ja ihmiset pysymään sisällä.

10.34 Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa on nyt todettu enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muualla maailmassa, myös kokonaisissa valtioissa. Noin 20 miljoonan asukkaan osavaltiossa on vahvistettu lähes 160 000 koronavirustartuntaa. Todettuja tapauksia on tuhansia enemmän kuin pahiten kärsineissä Euroopan maissa. Espanjassa tartuntoja on vahvistettu yli 153 000 ja Italiassa yli 143 000.

8.17: Sisällissodan pahoin runtelemassa Jemenissä on vahvistettu ensimmäinen koronavirustartunta. Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että viruksen vaikutukset Jemenissä tulevat olemaan katastrofaaliset.

6.37: Yhdysvalloissa on vuorokaudessa kuollut ainakin 1 783 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Määrä perustuu Johns Hopkinsin yliopiston tilastoihin keskiviikkoillasta torstai-iltaan paikallista aikaa.

Edellisen vuorokauden aikana kerrottiin lähes 2 000 koronaviruskuolemasta, mikä on korkein päiväluku epidemian aikana.

Yhdysvalloissa on nyt tiettävästi kuollut ainakin 16 500 ihmistä koronaviruksen seurauksena. Eniten ihmisiä on kuollut Italiassa.

Torstai 9.4.

20.21 Britanniassa 881 ihmisen on rekisteröity kuolleen uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin vuorokauden aikana, kertovat viranomaiset.

Eilen viruksen seurauksena kerrottiin kuolleen 938 ihmistä, mikä oli korkein määrä epidemian aikana.

Koronaviruksen vuoksi tehohoitoon joutunutta pääministeriä Boris Johnsonia sijaistava ulkoministeri Dominic Raab varoitti, ettei maa ole vielä saavuttanut tartuntahuippua.

Yhteensä Britanniassa on kuollut viruksen seurauksena vajaat 8 000 ihmistä.

19.30: Yhdysvalloissa New Yorkissa on kirjattu 799 koronakuolemaa vuorokauden aikana, kertovat viranomaiset. Määrä on korkein sitten epidemian alun.

Eilen osavaltion viranomaiset kertoivat 779 ihmisen kuolleen covid 19 -tautiin.
New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon mukaan valoa on kuitenkin näkyvissä, sillä sekä sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden määrä että tehohoitoon joutuneiden sairastuneiden määrä ovat laskussa.

18.23 Italiassa jo sata lääkäriä on kuollut uuden koronaviruksen seurauksena, kertoo paikallinen terveysjärjestö. Luvussa ovat mukana myös eläköityneet lääkärit, joita viranomaiset alkoivat kutsua apuun viruksen torjuntaan viime kuussa.

Italialaismedian mukaan myös kolmisenkymmentä sairaanhoitajaa tai terveydenhuoltohenkilökuntaan kuuluvaa on kuollut covid-19 tautiin.

15.35 Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut jo lähes 800 ihmistä, kertovat kansanterveysviranomaiset. Rekisteröityjen kuolemantapausten määrä lisääntyi eilisestä 106:lla.

Yhteensä epidemia on vaatinut Ruotsissa tähän mennessä 793 ihmisen hengen.

Tartuntojen määrä on noussut vuorokaudessa reilulla 700:lla. Koronatapauksia on nyt kirjattu yhteensä reilut 9 100.

13:49: Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi tänään maan parlamentille pitämässään puheessa, että Espanja on nyt saavuttanut tautihuipun. Hänen mukaansa paluu normaaliin voi käynnistyä kuitenkin vain asteittain. Sanchez on pyytänyt maan parlamenttia jatkamaan poikkeustilaa huhtikuun 26. päivään asti.

13:12: Espanjassa koronaviruksen aiheuttamien uusien kuolemantapausten määrä on kääntynyt parin päivän nousun jälkeen jälleen laskuun. Vuorokauden kuluessa maassa kirjattiin 683 koronakuolemaa, kun eilen vastaava luku oli 757, kertoo terveysministeriö.

11:28: Venäjällä vahvistettujen koronatartuntojen määrä on noussut jo yli 10 000:een, kertoo maan koronakriisikeskus. Vuorokauden kuluessa uusia tapauksia kirjattiin noin 1 500 kappaletta.

Covid-19-tautiin kuolleiden määrä nousi 13:lla, kuolemantapauksia on nyt yhteensä 76.

Tartuntoja ja kuolemia arvioidaan olevan noin 145 miljoonan asukkaan Venäjällä huomattavasti virallisia tilastoja enemmän. Pahin tautialue on pääkaupunki Moskova. Venäläiset on määrätty pysymään poissa töistä koko huhtikuun ajan.

11:00: Saksassa hieman yli 2 100 ihmistä on menehtynyt koronavirukseen, kertoo Saksan tartuntatautien instituutti.

Vuorokauden aikana uusia kuolintapauksia on todettu 246.

Uusia tartuntoja maassa on todettu vuorokauden aikana lähes 5 000. Kokonaistartuntojen määrä noin 83 miljoonan asukkaan maassa on nyt 108 202.

10.03: Britannian pääministeri Boris Johnson on yhä tehohoidossa, mutta hänen kuntonsa on parempi, maan kulttuuriministeri Oliver Dowden kertoi BBC:lle.

- Hän nousi istumaan ja kommunikoi lääkintähenkilökunnan kanssa. Uskoisin, että hänen tilansa paranee, Dowden jatkoi.

09:06: Uutistoimisto AFP:n laskennan mukaan vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä maailmassa on nyt yli 1,5 miljoonaa.

06.50: Yhdysvalloissa ainakin 1 973 ihmistä on kuollut yhden päivän aikana koronaviruksen seurauksena. Tämä on korkein päiväluku sitten epidemian alkamisen. 

Yhteensä Yhdysvalloissa viruksen seurauksena on kuollut jo ainakin 14 700 ihmistä.

06.19: Saudi-Arabian johtama liittouma on kertonut julistavansa kahden viikon tulitauon sisällissodan pahoin runtelemaan Jemeniin. Tulitauon on määrä astua voimaan torstaina. Sen tarkoituksena on helpottaa koronaviruksen leviämistä rajoittavia toimenpiteitä.

06.03: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen arvioinut optimistisessa hengessä maansa toimia koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Hän sanoi, että uskoo maan olevan aikataulusta edellä viruksen hidastamisessa.

05.42: Länsimaiseen tapakulttuuriin olennaisena osana kuuluva kättely voisi jäädä historiaan myös koroviruskriisin jälkeen, arvioi yhdysvaltalainen tartuntatautispesialisti Anthony Fauci

Kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtajan mukaan koronaviruspandemiasta on syytä oppia se, vastaavaa voi tapahtua jatkossakin. Koska erilaisten hengitystieinfektioiden tiedetään leviävän esimerkiksi käsien välityksellä, on kättelyn tarpeellisuutta arvioitava uudelleen. Lue aiheesta lisää täältä.

Keskiviikko 8.4.

22.40: Ranska aikoo jatkaa koronaviruksen vuoksi määrättyjä liikkumisrajoituksia vielä sen jälkeen, kun ne viikon kuluttua päättyisivät, kertoo Ranskan presidentinkanslia.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on määrä jälleen puhua kansalaisille maanantaina. Kyseessä on jo Macronin kolmas puhe kansalle sen jälkeen, kun epidemia alkoi.

Ranskassa kirjattiin keskiviikkona 541 koronakuolemaa vuorokauden sisällä. Yhteensä maassa on kuollut koronaan jo liki 11 000 ihmistä.

20.33 New Yorkissa on kirjattu 779 koronakuolemaa vuorokauden aikana, mikä on korkein luku epidemian aikana.

Synkistä luvuista huolimatta kuvernööri Andrew Cuomo sanoi epidemian olevan tasoittumassa ja eristystoimien purevan.
Yhdysvalloissa on rekisteröity jo yli 400 000 koronavirustartuntaa, kertoo tilastoa pitävä Johns Hopkins -yliopisto. Kuolleita on yli 13 000.

19.40: Britanniassa on koronaviruksen seurauksena kirjattu 938 kuolemaa vuorokaudessa. Määrä on korkein epidemian aikana Britanniassa. Kasvua edelliseen korkeimpaan kirjaukseen on 152 kappaletta.

Britanniassa on covid 19 -tautiin kuollut yhteensä jo pitkälti yli 7 000 ihmistä.

15.30:Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on noussut 687:ään. Uusia kuolemantapauksia kirjattiin vuorokaudessa 96 kappaletta. Vahvistettuja tartuntatapauksia on tähän mennessä rekisteröity vajaat 8 500. Ruotsin tehohoitorekisterin mukaan tehohoidossa on tällä 470 potilasta.

Ruotsin asukasluku on reilut 10 miljoonaa eli noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

15.15 Euroopassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä on ylittänyt 750 000 tartunnan rajan.
Tartuntamäärät lienevät todellisuudessa vielä tätäkin suurempia, koska useissa maissa kaikkia tautiepäilyjä ei testata.
Maailman terveysjärjestö WHO kertoi aiemmin, että noin puolet maailman koronatartunnoista on todettu Euroopassa. 
WHO myös totesi, että vaikka Euroopassa on nähtävissä myönteistä kehitystä koronavirustartuntojen tasaantumisen suhteen, rajoituksia tulee vielä jatkaa.

13.21: Norja on avaamassa koronaviruksen vuoksi suljettuja päiväkoteja ja alakoulujen luokkia huhtikuun lopussa. Norjan pääministeri Erna Solbergin mukaan myös maahan asetettu mökkeilykielto kumotaan. Lue lisää täältä.

12.58: Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä jatkaa nousuaan toista päivää. Tautiin on kuollut vuorokaudessa 757 ihmistä, mikä on hieman enemmän kuin eilisen lukema 743. Kuolleiden määrä kääntyi eilen nousuun neljän perättäisen päivän laskun jälkeen.

Sanomalehti El Pais kertoo, että Espanjassa on nyt tautiin kuollut yli 14 500 ihmistä. Tartuntoja on todettu yli 146 600. Koronavirukseen kuolleiden määrän on kuitenkin arvioitu olevan hiljalleen laskussa maassa. 

11.59: Venäjällä varmistettujen koronatartuntojen määrä on noussut lähes 8 700:aan, kertoo maan koronakriisikeskus uutistoimisto Tassin mukaan.

Lisäystä kertyi eiliseen tapaan yli tuhat tapausta vuorokauden kuluessa. Yli puolet tartuntatapauksista on rekisteröity pääkaupungin Moskovan alueella.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on virallisten tilastojen mukaan kuollut Venäjällä 63 ihmistä. Yleisesti arvioidaan, että niin tartuntojen kuin kuolemienkin määrä on Venäjällä selvästi tilastoitua korkeampi.

11.50: Britannian pääministeri Boris Johnson on jo kolmatta päivää tehohoidossa koronaviruksen vuoksi.

Apulaisterveysministeri Edward Argar kertoi Sky Newsille, että pääministerin tila on vakaa ja mieliala pirteä. Johnson ei ole joutunut hengityskoneeseen, mutta hänelle on annettu aiemmin lisähappea.

10.46: Ruotsissa koronavirusepidemiasta aiheutuneista vajaasta 600 kuolemasta neljäsosa on kirjattu Tukholman alueen vanhainkodeissa, kertoo Ruotsin radio. Alueen 300 vanhainkodista vajaassa puolessa on havaittu virustartuntoja. Kuolemia Tukholman vanhainkodeissa on kirjattu ainakin 159.

Ruotsin kansanterveysviranomaiset kertovat uusimmat tiedot koronaan kuolleiden määrästä iltapäivällä. Kokonaismäärän odotetaan nousevan selvästi yli 600:aan.

10.43: Saksassa uusia koronavirustartuntoja on todettu vuorokauden aikana 4 003, kertoo brittilehti Guardian. Lehti perustaa tietonsa Saksan tartuntatauteihin erikoistuneen Robert Koch -instituutin lukuihin. Uusien tartuntojen määrä on kasvanut jo kaksi päivää peräkkäin. Tätä ennen uusien tartuntojen määrä oli laskussa neljän päivän ajan.

Vuorokaudessa virukseen on kuollut 254 ihmistä, mikä nostaa kuolinluvun 1861 ihmiseen. Saksassa on nyt yli 103 200 vahvistettua tartuntaa.

7.12: Yhdysvalloissa on kuollut vuorokauden aikana koronavirukseen enemmän ihmisiä kuin yhtenäkään aiempana päivänä. Eri mediat raportoivat eri laskentatapojen vuoksi hieman erilaisia lukemia. Uutiskanava CNN:n mukaan kuolleita tuli tiistaina 1736, Washington Postin mukaan yli 1800 ja uutistoimisto AFP:n mukaan 1939.

Tätä ennen synkin päivä oli viime lauantai, jolloin Yhdysvalloissa kuoli Johns Hopkinsin yliopiston mukaan 1344 ihmistä.

7.08: Kiinassa koronaviruksen alkuperäinen lähtöpaikka Wuhan on viimein avautunut ulkomaailmalle oltuaan suljettuna 76 päivän ajan.Todistetusti terveet Wuhanin asukkaat saavat keskiviikosta lähtien poistua kaupungista, jonka juna- ja lentoyhteydet on jälleen avattu. 

Kaupungin sisällä monet rajoitukset pysyvät kuitenkin edelleen voimassa, ja esimerkiksi asukkaiden liikkumista rajoitetaan.

Tiistai 7.4.

21.40: Äänestäjät Yhdysvaltain Wisconsinin osavaltiossa ovat joutuneet tänään pohtimaan, onko äänestäminen sen arvoista, että riskeeraa oman terveyden tai jopa henkensä. Osavaltiossa järjestetään presidenttikisan esivaalit ympäri Yhdysvaltoja riehuvasta koronaviruksesta huolimatta.

21.08: Ranskassa koronaviruksen vuoksi kuolleiden ihmisten määrä on ylittänyt 10 000, viranomaiset kertovat. Kuolemista runsaat 7 000 on kirjattu sairaaloissa ja loput vanhainkodeissa.

Lisäksi runsaat 7 000 ihmistä on tällä hetkellä tehohoidossa viruksen vuoksi.

20:12: Yhdysvalloissa pelkästään New Yorkin osavaltiossa on kirjattu yli 700 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa vuorokauden sisällä, kuvernööri Andrew Cuomo kertoo. Kaikkiaan osavaltiossa virus on tappanut vajaat 5 500 ihmistä.

18:55: Britanniassa lähes 800 ihmistä on kuollut koronaviruksen vuoksi vuorokauden sisällä. Nousu on roima, sillä eilen vuorokautisia kuolemia kirjattiin runsaat 400.

18.26: Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa supistaa laivastoaan kymmenillä koneilla. Yhtiö ennakoi, että lentomatkustaminen ei koronakriisin jälkeen palaudu entiselle tasolleen useisiin vuosiin.

17.37: Pariisin kaupungin viranomaiset ovat kertoneet kieltävänsä lenkkeilyn aamukymmenen ja iltaseitsemän välisenä aikana ehkäistäkseen uuden koronaviruksen leviämistä. Lue lisää täältä

15:20: Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin yhteensä 591 ihmistä. Eilisen jälkeen kuolleiden määrä on kasvanut 114 ihmisellä. Viranomaiset ovat korostaneet, että tapausten rekisteröinnissä on viivettä eivätkä kaikki kuolemat ole tapahtuneet viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

14:55: Kiinan tiistaina julkaisemissa luvuissa ei ensi kertaa epidemian aikana ollut yhtään uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemantapausta. Tähän asti kuolemantapauksia on tullut joka päivä siitä lähtien, kun Kiinan viranomaiset aloittivat lukemien julkistamisen tammikuussa.

13:59: EU lähettää sairaanhoitohenkilökuntaa Italiaan. EU lähettää ryhmän lääkäreitä ja sairaanhoitajia Italiaan auttamaan maata koronakriisissä. Romaniasta ja Norjasta lähtevä henkilökunta sijoittuu Milanoon ja Bergamoon. Euroopan komissio osallistuu sairaanhoitohenkilökunnan koordinointiin ja rahoittaa osaltaan sitä EU:n siviilikriisinhallinnan mekanismien kautta.

12.47: Espanjassa on ilmoitettu vuorokauden aikana kuolleen 743 ihmistä. Kuolleiden määrä kääntyi nyt nousuun neljän perättäisen päivän laskun jälkeen, kertoo El Pais. Eilen Espanjan viranomaiset kertoivat yhteensä 637 ihmisen kuolleen covid 19 -tautiin. Espanjassa koronaan on kuollut jo liki 13  800 ihmistä.

12.30: Venäjällä vahvistettujen koronatartuntojen määrä on nyt lähes 7 500, kertoo uutistoimisto Tass. Lisäystä eilen ilmoitettuun tartuntojen määrään kertyi yli 1 100 tapausta. Maan koronakriisikeskuksen mukaan Venäjällä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin 58 ihmistä. Sekä tartuntojen että kuolleiden määrän uskotaan olevan paljon suurempi

8.48: Japanissa osaan maata julistetaan tänään poikkeustila koronaviruksen vuoksi. Maan pääministeri Shinzo Abe kertoi, että poikkeustila julistetaan hallituksen kokouksen jälkeen. Poikkeustilan odotetaan astuvan voimaan puolilta öin paikallista aikaa seitsemällä alueella, muun muassa Tokiossa ja Osakassa.

7.12: Kiinan tänään julkaisemissa luvuissa ei ensi kertaa epidemian aikana ollut yhtään uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemantapausta. Tähän asti kuolemantapauksia on tullut joka päivä siitä lähtien, kun Kiinan viranomaiset aloittivat lukemien julkistamisen tammikuussa.

7.10: Tehohoidossa olevaa Britannian pääministeriä Boris Johnsonia tuuraa ulkoministeri Dominic Raab. Johnson passitettiin sairaalaan koronaesteihin sunnuntaina, ja vielä aiemmin maanantaina hän johti maatansa sairaalapedistä. Hänellä oli yskää ja korkea kuume.

5.29: YK:n turvallisuusneuvosto pitää torstaina ensimmäisen kokouksensa koronaviruspandemian tiimoilta. Diplomaatit saivat sovittua kokouksesta maanantaina.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kädenvääntö on tehnyt turvallisuusneuvostosta toimettoman viruskriisin keskellä. Turvallisuusneuvosto ei ole pitänyt koronaviruksesta kokouksia eikä hyväksynyt siitä yhtäkään päätöslauselmaa. Tämä on turhauttanut neuvoston väliaikaisia jäsenmaita.

5.06: Yhdysvalloissa on kuollut koronavirukseen viimeisen vuorokauden aikana 1 150 ihmistä, kertovat tartuntamääriä seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston luvut.

Kuolonuhrien määrä Yhdysvalloissa ylitti maanantaina 10 000:n rajan, ja on nyt Johns Hopkinsin mukaan 10 783. Yhdysvaltain edellä kuolonuhrien määrässä ovat vielä Italia ja Espanja.

Yhdysvalloissa on todettu selvästi enemmän koronavirustartuntoja kuin missään muussa maassa. Tartuntoja todettiin maanantaina yli 30 000 lisää, ja niitä on nyt yhteensä yli 366 000.

Maanantai 6.4:

22.30: Itävalta ja Saksa suunnittelevat koronarajoitusten purkamista. Molemmissa maissa suunnitellaan muun muassa kauppojen vähittäistä avaamista. Rajoitusten höllentäminen on kuitenkin vasta ehdotusasteella, ja niiden toteuduttuakin oltaisiin vielä kaukana normaalioloista.

22.19: Britannian pääministeri Boris Johnson on siirretty tehohoitoon koronaviruksen vuoksi, kertoo BBC. Voit lukea aiheesta lisää täältä

22.11: Tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että Tanska aikoo poistaa rajoituksia vähitellen pääsiäisen jälkeen. Pääministeri Mette Frederiksenin mukaan Tanskan hallitus aikoo avata päiväkodit, lastentarhat, alakoulut sekä vapaa-ajan viettopaikat 15. huhtikuuta. 

Kuitenkin tapahtumat on tulevalta kesältä peruttu. Lue lisää täältä

21.15: Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltion kuvernööri Tony Evers on siirtänyt demokraattipuolueen esivaalit kesäkuulle koronaviruksen vuoksi. Vaalit oli määrä järjestää huomenna.

Kuvernöörin mukaan äänestäminen huomenna olisi altistanut vaalityöntekijät ja äänestäjät suurelle riskille saada koronavirus.

Vaalien uusi ajankohta on kesäkuun 9. päivä.

20.42: Ranskassa on vuorokauden aikana kuollut 833 ihmistä koronaviruksen vuoksi. Luku on tähän asti suurin päivittäinen kuolinmäärä.

Ranska muutti hiljattain koronakuolemien tilastointitapaa. Aiemmasta poiketen nykyisissä luvuissa ovat mukana myös esimerkiksi vanhainkodeissa kuolleet eivätkä vain sairaaloissa kuolleet.

Kaikkiaan Ranskassa on kuollut koronavirukseen vajaat 9 000 ihmistä.

20.25: New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo pidensi maanantaina kaupungin tiukkoja toimia koronavirusta vastaan. Koulut ja muut kuin välttämättömät yritykset pysyvät kiinni huhtikuun 29. päivään asti.

19.56: Italiassa koronavirukseen vuorokauden aikana kuolleiden määrä on kääntynyt taas nousuun. Viranomaisten mukaan tänään on raportoitu 636 ihmisen kuolleen virukseen vuorokauden sisällä, kun määrä oli eilen 525.

Eilinen kuolinluku oli matalin yli kahteen viikkoon.

Italiassa koronavirukseen on kuollut yli 16  500 ihmistä, mikä on enemmän kuin missään muussa maassa.

19.05: Britanniassa koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on kuollut jo yli 5 300 ihmistä. Kuluneen vuorokauden aikana kuolonuhrien määrä kasvoi 439:llä

Rekisteröityjä virustartuntoja Britanniassa on 51 600.

18.31: Itävallassa saatetaan helpottaa pientä osaa koronaepidemian vuoksi määrätyistä rajoituksista pääsiäispyhien jälkeen, sanoi liittokansleri Sebastian Kurz. Hänen mukaansa kaikki riippuu kuitenkin siitä, kuinka kuuliaisesti kansalaiset noudattavat nyt voimassa olevia liikkumisrajoituksia.

Kurzin mukaan suunnitelmissa on pienten, alle 400 neliömetrin suuruisten kauppojen sekä rauta- ja puutarhakauppojen avaaminen ensi viikon tiistaista lähtien.

18.30: Saksa panee ulkomailta maahan tulevat kahden viikon koronakaranteeniin, kertoi maan sisäministeri. Karanteeni vaikuttaa lähinnä saksalaisiin ja muihin EU-kansalaisiin, koska EU:n ulkorajat ovat kiinni.

Karanteeni ei koske Saksan naapurimaissa lähellä rajaa asuvia terveydenhuollon työntekijöitä eikä sellaisia liikematkustajia, jotka viipyvät maassa vain lyhyen aikaa.

Karanteenin on määrä tulla voimaan pitkäperjantaina.

18.29: Norjan hallituksen mukaan koronaviruksen leviäminen on saatu hallintaan maan sisällä. Hallituksen mukaan viruksen kantajat tartuttavat sitä keskimäärin enää 0,7 ihmiseen.

Norja sulki julkiset tilat sekä kielsi urheilu- ja kulttuuritapahtumat maaliskuun puolivälissä, jolloin virus tarttui sen kantajasta keskimäärin 2,5 ihmiseen.

15.43: Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronavirusepidemiaan jo 477 ihmistä, kertovat kansanterveysviranomaiset. Määrä nousi eilisestä 76:lla eli enemmän kuin aiemmin tähän mennessä.

Viranomaiset kuitenkin korostavat, että tapausten rekisteröinnissä on viivettä eivätkä kaikki kuolemat ole tapahtuneet viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

12.50: Espanjassa uusien koronakuolemien määrän lasku jatkuu edelleen. Terveysministeriön mukaan uusia koronakuolemia oli kirjattu vuorokaudessa 637 kappaletta. Päivittäisten kuolemantapausta määrä oli samalla tasolla viimeksi pari viikkoa sitten.

Kyseessä on jo neljäs päivä peräkkäin, kun kuolemantapauksia on edellistä päivää vähemmän.
Yhteensä epidemian vaatimien kuolonuhrien määrä nousi Espanjassa tänään jo yli 13 000:een.

12.30: Japanin hallitus aikoo tukea maan taloutta noin biljoonan dollarin eli tuhannen miljardin dollarin tukipaketilla, kertoo pääministeri Shinzo Abe. Japanin talous on maailman kolmanneksi suurin.

Hallitus aikoo niin ikään julistaa maahan tai joihinkin sen osiin poikkeustilan mahdollisesti jo huomenna. Sitä ennen hallitus aikoo keskustella asiantuntijoiden kanssa.

11.17: Venäjällä vahvistettujen koronatartuntojen määrä on noussut vuorokaudessa lähes tuhannella tapauksella, kertoo uutistoimisto Tass.

Yhteensä tartuntoja on nyt yli 6 300. Tautia on selvästi eniten Moskovassa, mutta tartuntoja on raportoitu käytännössä kaikilta Venäjän alueilta.

Virallisen tiedon mukaan covid-19-tautiin on Venäjällä tähän mennessä kuollut 47 ihmistä.

11.10: Skotlannin johtava terveysviranomainen Catherine Calderwood on eronnut sen jälkeen kun paljastui, että hän oli itse rikkonut eristysmääräyksiä, joita hän oli vannottanut skotlantilaisia noudattamaan, kertoi BBC.

Scottish Sun -lehti julkaisi viikonloppuna kuvia, joissa Calderwood käy perheineen kakkoskodissaan Earlsferry in Fifessä, yli viiden tunnin ajomatkan päässä Edinburghista, missä perhe vakituisesti asuu.

Myöhemmin Calderwood kertoi käyneensä kakkoskodissaan toisenkin kerran.

11.06: Japani aikoo julistaa ainakin osaan maata poikkeustilan, kertovat hallituslähteet.

Pääministeri Shinzo Aben on tarkoitus päättää asiasta sen jälkeen, kun hän on pitänyt kokouksen asiantuntijaryhmän kanssa. Poikkeustila voisi astua voimaan jo tiistaina.

Koronavirustartuntojen määrä on tasaisesti kasvanut Japanissa, vaikka kriisi ei maassa ole läheskään niin paha kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

10.20: Britannian pääministeri Boris Johnson on edelleen täysin kykenevä johtamaan maata, vaikka hän on sairaalassa, kertovat hallituslähteet.

Ministerikollega Robert Jenrickin mukaan Johnsonille tehdään tänään kokeita, mutta hän jatkaa silti hallituksen johtamista.

Johnsonilla on koronavirus, ja hän on ollut karanteenissa jo viikon. Eilen hänet vietiin varotoimena sairaalaan sitkeän kuumeen vuoksi.

6.20: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii maailman hallituksia panostamaan naisten suojeluun koronaviruspandemian aikana.

Guterres muistutti videolausunnossaan, että monille naisille ja tytöille väkivallan uhka on suurinta kotona. Nyt koronaviruksen aiheuttamien rajoitustoimien takia suuri osa maailman väestöstä joutuu viettämään suurimman osan ajasta neljän seinän sisällä.

6.20: Australiassa on käynnistetty rikostutkinta risteilyalus Ruby Princessistä, joka toi satoja koronavirustartuntoja Sydneyyn maaliskuussa.

Aluksen annettiin rantautua Sydneyn sydämeen Circular Quayhin 19. maaliskuuta.

Siinä vaiheessa Australian viranomaiset olivat jo kieltäneet risteilyaluksilta pääsyn maahan, mutta Ruby Princessille annettiin kuitenkin lupa päästää Australian kansalaiset maahan

6.18: Yhdysvalloissa on todettu jo lähes 340  000 koronavirustartuntaa, kertovat maailman tartuntamääriä seuraavan Johns Hopkins -yliopiston luvut.

Yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa kuoli päivän aikana yli 1  200 ihmistä. 

6.15: Britanniassa pääministeri Boris Johnson on siirtynyt sunnuntaina illalla sairaalaan koronavirustartuntansa takia. Pääministerin esikunnan mukaan kyse on varotoimista ja sairaalassa otetaan "rutiinitestejä". 

Johnson, 55, kertoi kymmenen päivää sitten, että hänen koronavirustestinsä oli positiivinen. Sen jälkeen pääministeri vetäytyi eristykseen ja on työskennellyt virka-asunnoltaan.

Sunnuntai 5.4.

23.53: Britanniassa pääministeri Boris Johnson on siirtynyt sairaalaan koronavirustartuntansa takia. Pääministerin esikunnan mukaan sairaalassa otetaan testejä ja kyse on varotoimista. Asiasta kertoo muun muassa Guardian. Johnson kertoi kymmenen päivää sitten, että hänen koronavirustestinsä oli positiivinen.

21.52: Italiasta on saatu rohkaisevia uutisia. Kuluneen vuorokauden aikana koronavirukseen kuolleita on ollut 525, mikä oli alhaisin vuorokautinen luku kahteen viikkoon. Myös sairaalahoitoa saavien ei-kriittisessä tilassa olevien potilaiden määrä on laskenut Italiassa. 

21.44: Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa on pitiänyt puheen kansakunnalle. Hänen viestintä oli, että ruotsalaiset pysyisivät koronaviruksen takia kodeissaan pääsiäisenä. Kuningas myös kiitti sairaanhoitohenkilöstöä, joka tekee työtään pelastaakseen mahdollisimman monien elämän siitä huolimatta, että riskeeraavat oman terveytensä.

21.18: Yhdysvalloissa koronaviruksen pahimmin koettelemassa New Yorkin osavaltiossa kuolleiden määrä on noussut yli 4 100:n. Vuorokaudessa uusia kuolemantapauksia on tullut 594, mikä oli nelisenkymmentä vähemmän kuin edellisten 24 tunnin aikana.

18.42 Kiina on myynyt lähes neljä miljardia kasvosuojainta muille maille maaliskuusta lähtien, kertovat kiinalaiset viranomaiset. Kiinasta on viety lähes neljä miljardia kasvosuojainta, 37,5 miljoonaa suojavaatetta, 16 000 hengityskonetta ja lähes kolme miljoonaa koronavirustestipakkausta maaliskuun alusta lähtien, sanoi tulliviranomainen Jin Hai.mJin mukaan viennin arvo on noin 1,4 miljardia dollaria.

17.31: Marokossa kuningas Mohammed VI on armahtianut yli 5 600 vankia ja määrännyt nämä vapautettavaksi, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään maan täpötäysissä vankiloissa. Marokossa arvioidaan olevan noin 230 vankia 100 000:ta asukasta kohti.

16.04:  Paavi Franciscus on toivottanut  ihmisille rohkeutta koronaviruspandemian edessä toimittaessaan palmusunnuntain messun Vatikaanissa. Poikkeuksellisesti yleisö ei päässyt seuraamaan sitä Pietarinkirkon aukiolle, vaan messu suoratoistettiin. Franciscus luonnehti pandemiaa tragediaksi.

15.38: Ruotsissa koronakuolemat ylittivät jo 400 rajan. Suurin osa kuolonuhreista, 170, on ollut 80–90-vuotiaita. Koronavirustartunnan on Ruotsissa saanut tähän mennessä reilut 6 800 ihmistä.

15.15: Espanjan viranomaiset uskovat saaneensa koronaepidemian etenemisen vakaantumaan. Kuolleiden määrä oli sunnuntaina kolmatta päivää peräkkäin laskussa. Sunnuntaina kerrottiin, että uusia koronakuolemia oli kirjattu vuorokaudessa 674. Korkein lukema on torstailta, jolloin vuorokaudessa oli kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin 950 ihmistä.

13.12: Espanjassa on vuorokaudessa kirjattu 674 uutta koronaviruskuolemaa. Määrä on laskussa kolmatta päivää peräkkäin ja alhaisin 10 päivään. Kuolonuhreja sairaus on vaatinut yhteensä noin 12 400. Tartuntoja on todettu reilut 130 000.

12.25: Ison-Britannian terveysministeri Matt Hanckok arvosteli auringonottajia ja tähdensi Sky Newsille, että auringonotto julkisilla paikoilla ei ole sallittu.

11.26: Presidentti Donald Trump kehottaa yhdysvaltalaisia valmistautumaan siihen, että alkava viikko on todennäköisesti koronavirusepidemian ankarin. Trumpin mukaan Yhdysvallat lähestyy hirvittäviä aikoja. Hän varoittaa, että kuolemantapauksia tulee runsaasti. Samalla hän sanoo, että Yhdysvallat ei voi pysyä suljettuna ikuisesti. Lääke ei hänen mukaansa voi olla pahempi kuin ongelma.
Yhdysvalloissa on vahvistettu yli 300 000 koronavirustartuntaa ja yli 8 100 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

10.53: Ateenan lähellä sijaitsevalla pakolaisleirillä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saanut 53-vuotias afganistanilaismies oli itse hakenut apua oireita saatuaan, kreikkalaisviranomaiset kertovat. Mies vietiin Ateenaan sairaalaan, missä tartunta varmistettiin.
Malakasan leiri sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä Ateenasta. Viranomaisten mukaan leiri on nyt eristetty ulkomaailmasta kahdeksi viikoksi siten, että sinne ei päästetä ketään eikä sieltä myös päästetä pois ketään.

06.40: Australiassa sisäministeri Peter Dutton on varoittanut kansalaisia hämäräperäisistä kotona tehtävistä koronavirustesteistä, kertoo australialainen uutistoimisto AAP. Testien kerrotaan olevan vakava riski terveydelle, sillä väärät negatiiviset tulokset voivat estää sairastunutta hakeutumasta hoitoon. 

06.29: Yhdysvallat aikoo lähettää tuhansittain armeijan henkilöstöä osavaltioihin auttamaan taistelussa koronavirusta vastaan, kertovat useat kansainväliset mediat. Lue aiheesta lisää täältä.

06.13: Ranskassa lääkärit testaavat koronavirustaudista toipuneiden veriplasmaa taudista yhä kärsivien potilaiden hoidossa. 

Toiveena on, että taudista toipuneiden veriplasman sisältämät vasta-aineet tehoaisivat virusta vastaan myös muihin potilaisiin siirrettynä. Lue aiheesta lisää täältä.

05.58: Britannian kuningatar Elisabet, 93, puhuu tänä iltana kansalle koronaviruksen vuoksi.

Tämä on vasta neljäs kerta, kun kuningatar puhuu suoraan kansalle koko 68-vuotisen hallitsijanuransa aikana.

Windsorin linnassa nauhoitettu puhe esitetään kello 22 Suomen aikaa televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa.

05.15: Yhdysvalloissa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt 300 000 tapauksen rajapyykin, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston luvuista. Maassa yli 8 100 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lauantai 4.4. 

19.50: New Yorkin osavaltiossa koronavirukseen kuolleita on jo yli 3 500, kertoi kuvernööri Andrew Cuomo tänään. Kuolleiden lukumäärä kasvoi vuorokaudessa 630:llä.

Osavaltiossa koronavirustartunta on vahvistettu noin 113 700 ihmisellä. Yksistään New Yorkin kaupungissa tartuntoja on noin 63 300.

17.29:  Britanniassa koronavirukseen kuolleita ihmisiä on nyt noin 4 300. Vuorokaudessa kuolonuhrien määrä nousi yli 700:lla, mikä on korkein vuorokautinen luku. Sen sijaan uusien vahvistettujen tartuntatapausten vuorokautinen määrä laski perjantain 4 450:stä reiluun 3 700:aan, kertoo BBC.

16.08:  Ruotsin koronakuolemat tullaan laskemaan tuhansissa, arvioi pääministeri Stefan Löfven Dagens Nyheter -lehdelle. Löfvenin mukaan tähän on syytä varautua. Hän viittaa arviossaan niihin kokemuksiin, joita muista maista on saatu.

16.03: Ruotsissa on tähän mennessä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen jo yli 370 ihmistä, selviää terveysviranomaisten tiedoista. Valtaosa, lähes 330 heistä on yli 70-vuotiaita.Vahvistetun virustartunnan on Ruotsissa saanut yli 6 400 ihmistä.

13.15: El Pais: Espanjassa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 809 koronaviruskuolemaa. Kaikkiaan Espanjassa on kuollut nyt yli 11 700 ihmistä koronan takia.

12.40: Ruotsin koronkuolemat tullaan laskemaan tuhansissa, arvioi pääministeri Stefan Löfven Dagens Nyheter -lehdelle. Löfvenin mukaan tähän on syytä varautua. Löfven varoittaa, että kriisi ei ole ohi lähiaikoina vaan sen kesto lasketaan kuukausissa.

08.16: Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana kuollut 1 480 koronavirustartunnan saanutta. Se on maailman korkein päivittäinen kuolinluku koronaviruspandemian aikana. Lue lisää tästä artikkelista

Tiedot perustuvat Johns Hopkinsin yliopiston tilastoihin torstai-illasta perjantai-iltaan paikallista aikaa. Yhdysvalloissa on nyt tiettävästi kuollut yli 7 400 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. 

08.00: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on uudelleen pyytänyt maailmanlaajuista tulitaukoa koronaviruspandemian takia. Guterres sanoi, että pandemiassa pahin on vielä tulossa konfliktialueille. Hän viittasi Syyrian, Libyan ja Jemenin kaltaisiin maihin, joissa taisteluita on käyty kiivaasti.

Maaliskuun loppupuolella YK vetosi maailmanlaajuisen tulitauon puolesta. Guterresin mukaan edistystä on jo tapahtunut, mutta taistelut jatkuvat monin paikoin. Useat maat kuten Ukraina, Syyria, Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Sudan ja Filippiinit ovat ilmaisseet tukensa aloitteelle. Myös EU on tukenut pyyntöä.

Perjantai 3.4.

21.44: Eilinen oli synkkä päivä Ranskassa. Koronavirukseen kuolleiden määrä nousi jopa 1120 uhrilla 6,507:stä 5,387:ään, kertoo uutistoimisto Reuters. 

17.12: Britanniassa koronavirus on surmannut jo noin 3  600 ihmistä. Vuorokauden kuluessa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 684 ihmistä, mikä on tähän mennessä suurin vuorokautinen lukumäärä Britanniassa.

16.03: Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on noussut 333:een. Uhrien määrä on vuorokauden kuluessa lisääntynyt noin 50:llä.

Tartuntatapauksia on maassa kirjattu noin 6  000. Vahvistettujen tartuntojen määrä lisääntyi 24 tunnissa noin 600:lla. 

14.34: Ruotsin puolustusvoimat peruu Aurora-pääsotaharjoituksensa koronaepidemian takia. Harjoituksen oli määrä alkaa 11. toukokuuta. Päätöstä perustellaan sillä, että puolustusvoimien panosta tarvitaan nyt muun yhteiskunnan tukemiseen poikkeusoloissa. Myös Suomen Puolustusvoimien oli tarkoitus osallistua Aurora-harjoitukseen.

12.45: Espanjassa on kirjattu toisena päivänä peräkkäin yli 900 koronakuolemaa. Yhteensä kuolleita on vajaat 11 000. Vahvistettujen tartuntojen määrässä Espanja ohitti Italian.

11:28: Tanskassa useat sairaalatyöntekijät ovat saaneet koronaviruksen, kun negatiivisen testituloksen saaneet potilaat ovatkin osoittautuneet viruksen kantajiksi. Ylilääkärin mukaan jopa 15 prosenttia testituloksista voi olla vääriä.

7.58: Saksassa koronaviruskuolemien määrä on ylittänyt tuhannen ihmisen rajan. Vuorokauden aikana Saksassa koronaan kuoli 145 ihmistä, yhteensä kuolleita on 1017. Tartuntojen määrä otti myös reilun loikan. Yli 6100 uutta tartuntaa nostivat kokonaismäärän lähes 80 000:een.

05:36: Yhdysvalloissa 1 169 ihmistä on kuollut vuorokaudessa koronaviruksen seurauksena. Kyseessä on koko maailman korkein päiväluku. Määrä perustuu Johns Hopkinsin yliopiston tilastoihin keskiviikkoillasta torstai-iltaan paikallista aikaa.

Torstai 2.4.

22.56: Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä maailmassa on noussut tänään yli miljoonan. Virukseen kuolleiden määrä on myös noussut yli 50 000:n tänään.

Todellisten tartuntamäärien lukema maailmassa lienee vielä korkeampi, koska monissa maissa ei testata kaikkia tautiepäilyjä. Kuolemantapauksista kolme neljäsosaa on tapahtunut Euroopassa.

Eniten kuolemantapauksia maailmassa on ollut Italiassa ja Espanjassa. 

21.51: Ranskassa 471 ihmistä on kuollut koronavirukseen vuorokauden aikana. Maassa on nyt kuollut virukseen yhteensä yli 4 500 ihmistä.

Lukema sisältää vain sairaalassa kuolleet, ei esimerkiksi vanhainkodeissa tai omissa kodeissaan virukseen menehtyneitä. Maan johtava terveysviranomainen Jerome Salomon kuitenkin sanoo, että vanhusten hoivakodeissa virukseen on kuollut 884 ihmistä.

20.23: Italiassa koronavirukseen on kuollut 760 ihmistä vuorokauden aikana, kertoo La Repubblica -lehti.

Määrä on hieman suurempi kuin eilen, jolloin kuolemantapauksia vahvistettiin 727.

Uusia tartuntoja on todettu vuorokauden aikana yli 4 600, mikä on suunnilleen sama lukema kuin eilen.

Yhteensä maassa on todettu nyt yli 115 200 tartuntaa.

20.22: Yhdysvalloissa demokraatit siirtävät heinäkuun puoluekokoustaan elokuulle koronaviruksen vuoksi. Kokouksessa on määrä valita puolueen presidenttiehdokas.

Demokraatit ovat tähän asti viivytelleet päätöstään kokouksen lykkäämisestä. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun puolueen todennäköinen ehdokas Joe Biden osoitti tukensa kokouksen siirrolle.

19.30: Espanjan hallitus kertoi torstaina, että se aikoo koronviruksen torjumiseksi alkaa tarkkailla matkapuhelindatan avulla, miten hyvin ihmiset noudattavat liikkumisrajoituksia.

–  Tavoitteena on analysoida, millaisia vaikutuksia toimenpiteillä on ollut ja onko ihmisten liikkuminen kasvamassa vai vähentymässä, hallitus sanoi tiedotteessa.

Koronaan kuolleiden määrä on kivunnut Espanjassa jo yli 10 000:n

19.25: Venäjän presidentti Vladimir Putin on kehottanut kansalaisia pysymään kotona ja poissa työpaikalta vielä koko huhtikuun ajan. Putin puhui torstaina Venäjän televisiossa maan koronavirustilanteesta.

Presidentin aiempi kehotus kotona pysymisestä koski vain tätä viikkoa. Hän toisti nyt tuolloin antamansa lupauksen, että palkat työtauon ajalta kyllä maksetaan. Putinin mukaan Venäjän kukin alue saa itse päättää, millaiset liikkumis- tai muut rajoitukset ovat kyseisellä seudulla nyt tarpeen.

15.39: Ruotsissa koronaepidemiaan kuolleiden määrä on noussut 43:lla yhteensä 282:een, kertovat kansanterveysviranomaiset. Tähän iltapäivään mennessä kirjattujen kuolemantapausten lisäys vuorokaudessa oli pienempi kuin eilen.

12.51: Belgiassa koronaviruksen seurauksena kuolleiden määrä on noussut yli tuhannen, kertovat maan terveysviranomaiset.

Kuolleiden määrä on tuplaantunut vain kolmessa päivässä, mikä johtuu osaltaan siitä, että hoitokodeissa kuolleiden tiedot ovat tulleet tilastoihin viiveellä.

Belgiassa on rekisteröity yli 15 500 koronatartuntaa.

12.45: Espanjassa 950 ihmistä on kuollut vuorokauden aikana koronaviruksen seurauksena, kertoo espanjalaislehti El Pais. Luku on korkein epidemian aikana.

Samalla kuolleiden määrä kipusi Espanjassa jo yli 10 000:n. Rekisteröityjä tartuntoja on yli 110 000.

11.40 Kiinassa liki 600 000 asukkaan Jian piirikunta Henan maakunnassa maan keskiosassa on määrännyt kaikki asukkaansa pysymään kotona sen jälkeen kun alueella käyneeltä naiselta löydettiin koronavirus, kertoivat viranomaiset.

Kiinassa rekisteröitiin vain 35 uutta koronavirustartuntaa torstaina, mutta ne olivat kaikki peräisin ulkomailta. Yhteensä ulkomailta peräisin olevia tartuntoja on löydetty jo liki 850, mikä on saanut viranomaiset pelkäämään toista tartunta-aaltoa.

Kiina on myös ryhtynyt julkaisemaan tietoja sellaisista virustartunnoista, joiden kantajilla ei ole oireita. Tällaisia tartuntoja on rekisteröity jo toista tuhatta, ja niistä lähes neljännes on ollut peräisin ulkomailta.

11.14: Kreikassa koronavirus on levinnyt Ateenan pohjoispuolella sijaitsevalle Ritsonan siirtolaisleirille. Yli 20 ihmisen on vahvistettu saaneen tartunnan. Siirtolaisleiri on eristetty tilanteen vuoksi kahdeksi viikoksi, ja sinne on lähetetty lisää lääkintähenkilökuntaa.

8.39: Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ilmaisi huhtikuun aluksi syvän huolensa koronapandemian leviämisvauhdista.

– Viimeisen viikon aikana kuolemantapaukset ovat yli kaksinkertaistuneet. Lähipäivinä tartuntatapausten määrä ylittää miljoonan ja kuolemantapausten määrä nousee yli 50 000:n WHO-johtaja totesi.

Yksi nuorimmista koronavirukseen kuolleista on 6-viikkoinen vauva Yhdysvaltain Connecticutissa.

6.23: Yhdysvalloissa koronavirukseen on kuollut jo yli 5 000 ihmistä, kertoo maailman koronavirustilannetta kartoittavan Johns Hopkins -yliopiston seuranta.

Kuolleita oli myöhään keskiviikkona paikallista aikaa yli 5 100. Yhdysvalloissa on vahvistettu jo yli 215 000 koronavirustartuntaa, mikä on eniten maailmassa. 

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump ei ainakaan toistaiseksi aio antaa kansallista kotonapysymismääräystä koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Trump perusteli linjaansa sillä, että tartuntojen määrä vaihtelee osavaltioittain, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Osa terveysviranomaisista on toivonut liikkumisrajoitusten ulottamista koko maahan.

Keskiviikko 1.4.

23.46: Glasgow’n COP26-ilmastokokous siirtyy marraskuulta ensi vuodelle maailmanlaajuisen koronavirustilanteen vuoksi, kertoo YK:n ilmastosopimuksen sihteeristö. Myös biodiversiteettisopimuksen osapuolikokousta Kiinan Kunmingissa on päätetty lykätä lokakuulta todennäköisesti ensi vuoden puolelle. 

21.44: Yhdysvallat harkitsee muuttavansa suositustaan kasvomaskien käytöstä. Esimerkkinä sille ovat muutamat Aasian maat, jotka ovat menestyksekkäästi ehkäisseet koronaviruksen leviämistä. Tähän asti Yhdysvallat ei ole suositellut kansalaisiaan käyttämään kasvomaskeja.

21.20: Koronaviruksen vaikutus ilmastonmuutokseen on hyvin vähäinen, arvioi YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO.
Järjestön mukaan viruksen aiheuttamat vaikutukset saasteisiin ja hiilidioksidipäästöihin liikenteen vähenemisen seurauksena ovat todennäköisesti vain väliaikaisia.

19.20: Koronaepidemia aiheuttaa ruokakriisin riskin, varoittaa kolme maailmanjärjestöä. Jos viranomaiset eivät kykene hoitamaan tilannetta kunnolla, edessä voi olla maailmanlaajuinen ruokapula, arvioivat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO sekä Maailman kauppajärjestö WTO.

19.17: Kiinassa on tällä hetkellä runsaat 1 300 todettua oireetonta koronavirustartuntaa, maa ilmoittaa. Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin Kiina on antanut julki tietoja ihmisistä, jotka ovat saaneet koronatestissä positiivisen tuloksen, mutta joilla ei ole mitään sairauden oireita.

17.12: Britanniassa on raportoitu vuorokauden aikana kaikkiaan 563 uudesta koronaviruksesta johtuvaa kuolemaa, maan terveysministeriö kertoo. Määrä nousi yli 500:n nyt ensimmäistä kertaa.

Kaikkiaan Britanniassa virukseen on kuollut runsaat 2  300 ihmistä. Luvussa ovat mukana vain sairaaloissa kuolleet koronapotilaat.

Britanniassa määrättiin viime viikolla tiukkoja liikkumisrajoituksia. Itsekin koronaviruksen saanut pääministeri Boris Johnson varoitti kuitenkin epidemian vielä pahenevan ennen kuin tilanne paranee.

Myös prinssi Charles sairastui virukseen, mutta pääsi pois karanteenista eilen.

15.20: Ruotsissa koronavirusepidemia on vaatinut jo 239 ihmisen hengen, kertovat terveysviranomaiset. Kuolleiden määrä nousi eilisestä 59:llä. Tartuntoja on vahvistettu vajaat 5 000 kappaletta. Tehohoidossa on tai on ollut noin 400 potilasta.

15.15: Venäjän presidentti Vladimir Putin on ryhtynyt etätöihin. Hän tapasi viime viikolla Moskovassa koronasairaalassa sairaalan johtajan, jolla todettiin eilen koronatartunta. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi lehdistölle ennen Putinin pitämää videokokousta, että presidentti on virka-asunnollaan Moskovan ulkopuolella. 

13.01: Espanjan uhriluku nousi jo yli 9 000:een. Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut vuorokaudessa 864:llä, kertoo maan terveysministeriö. Luku on korkein tähän mennessä epidemian aikana, ja 15 enemmän kuin edellinen huippuluku eiliseltä.

11.06 :Euroopassa jo yli 30 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen, kertoo uutistoimisto AFP. Yli kolme neljäsosaa Euroopan koronakuolemista on tapahtunut Italiassa ja Espanjassa. Italiassa koronaan oli kuollut keskiviikkoaamuun mennessä runsaat 12 400, Espanjassa lähes 8 200 ja Ranskassa yli 3 500 ihmistä.

8.13: Yhdysvalloissa jo yli 4 000 ihmistä on kuollut koronavirusepidemian seurauksena, kertoo maailman tartuntamääriä seuraava Johns Hopkins -yliopisto. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleiden määrä on yli kaksinkertaistunut kolmen päivän takaisesta.

Yhdysvalloissa on yliopiston mukaan nyt noin 189 000 vahvistettua virustartuntaa, eniten kaikista maailman maista.

6.32: Koronaviruspandemia on pahin globaali kriisi sitten toisen maailmansodan, sanoo YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Samalla Guterres oli huolissaan siitä, että pandemia voi aiheuttaa konflikteja ympäri maailmaa.

Pääsihteerin mukaan viruksen leviäminen ja sen taloudelliset vaikutukset sekä niiden aiheuttama riski epävarmuuden, levottomuuden ja konfliktien lisääntymisessä tekevät koronakriisistä haastavan.

5.11: Britanniassa koronaviruksen saanut 13-vuotias poika on kuollut, kertovat kansainväliset mediat. Uutistoimisto PA Median mukaan pojalla ei ollut tiedossa olevia perussairauksia. Yleisradioyhtiö BBC kertoo, että kuolemansyytutkija tutkii tapausta.
13-vuotiaan uskotaan olevan Britannian nuorin koronaviruskriisissä kuollut. Aikaisemmin tiistaina Belgiassa uutisoitiin 12-vuotiaan tytön kuolleen kriisissä.

4.54: Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on varoittanut kansalaisia edessä olevissa tuskallisista viikoista, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Trump sanoi myös, että liittovaltion hallinnolla on hallussaan 10 000 hengityslaitetta. Presidentin mukaan niitä ei ole vielä jaettu osavaltioiden sairaaloihin, koska hoitoa vaativien tapausten määrän odotetaan nousevan lähitulevaisuudessa jyrkästi.

3.34: Yhdysvalloissa kuoli tiistaina koronaviruksen seurauksena ainakin 811 ihmistä, kertoo uutiskanava CNN. Kyseessä on maan korkein päivittäinen luku koronavirusepidemian aikana.

Maailman tartuntamääriä seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan vuorokaudessa olisi kuollut jopa 865 ihmistä. Luvussa ovat mukana maanantai-illasta tiistai-iltaan 24 tunnin sisällä tietoon tulleet tapaukset.

Yhdysvalloissa on nyt raportoitu yli 3 800 virukseen liittyvää kuolemaa.

Tiistai 31.3.

23.50: Yhdysvallat on ohittanut Kiinan koronaviruskuolemien määrässä. Tiistaipäivään mennessä koronavirus oli vaatinut Yhdysvalloissa lähes 3400 ihmisen hengen. Euroopassa vain Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa on enemmän virukseen kuolleita kuin Yhdysvalloissa.

Pelkästään New Yorkissa koronatartuntojen määrä kohosi vuorokaudessa lähes 10 000:lla 75 795:een. 1550 newyorkilaista on kuollut.

22.03: Venäjän presidentti Vladimir Putin on tarjonnut Yhdysvalloille apua koronavirustaisteluun. Asiasta kertoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Interfaxille. Peskovin mukaan presidentti Donald Trump hyväksyi tarjouksen. Suurvaltojen johtajat keskustelivat koronakriisistä puhelimitse maanantaina. Peskovin mukaan lääkintätarvikkeita sisältävä venäläiskone voi lähteä kohti Yhdysvaltoja jo tänään.

21.56: New Yorkin pormestari Bill de Blasio vaatii kaiken hätätilaan liittymättömän rakennustyön keskeyttämistä New Yorkissa, joka on Yhdysvaltain koronakriisin keskipiste. De Blasion mukaan kaupunki on vapauttanut vankiloista 900 vankia, jottei tauti pääsisi leviämään vankilan sisällä.

21.12: Ranskassa lähes 500 ihmistä on kuollut koronavirukseen kuluneen vuorokauden aikana, viranomaiset kertovat. Määrä on toistaiseksi suurin vuorokautinen kuolinluku.

Kaikkiaan Ranskassa on kuollut koronavirukseen runsaat 3 500 ihmistä. Luvussa ovat mukana vain sairaaloissa kuolleet.
Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on maassa lähes 23 000 ihmistä.

19.50: Koronavirukseen on kuollut maailmanlaajuisesti yli 40 000 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. Tartuntoja on todettu yli 800 000. Pahimmin uusi koronavirus on kurittanut Eurooppaa, etenkin Italiaa ja Espanjaa. Taudin odotetaan tekevän tuhojaan vielä erityisesti Yhdysvalloissa ja Afrikassa.

18.47: Britanniassa on todettu vuorokauden aikana 381 uutta koronaviruksesta johtuvaa kuolemaa, maan terveysministeriö kertoo. Määrä on yli kaksinkertainen edellisen vuorokauden aikana kirjattuihin kuolemiin nähden.
Britanniassa on kuollut koronavirukseen vajaat 1 800 ihmistä. Lukuun on laskettu vain sairaalassa kuolleet.

18.24: Afrikan suurimman kaupungin Lagosin kadut ovat olleet tyhjiä tänään sen jälkeen, kun Nigeria määräsi kaupunkiin kahdeksi viikoksi tiukat liikkumiskiellot koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Yleensä kaoottisessa 20 miljoonan asukkaan kaupungissa yritykset olivat kiinni, torit hylättyinä ja mellakkavarusteiset poliisit vahtivat, että käskyä noudatettiin.

– Kuin laittaisi ihmiset vankilaan, kuvaili tilannetta minibussikuski Mutiu Adisa uutistoimisto AFP:lle.

– En käsitä, miten ihmiset voivat selvitä kahdesta viikosta ilman töistä saatavaa palkkaa, hän jatkoi.

Nigeria määräsi myöhään eilen tiukat liikkumiskiellot Lagosiin ja pääkaupunki Abujaan. Maassa on todettu toistasataa koronavirustartuntaa ja kaksi kuolemaa.

16.32: Ruotsissa koronavirukseen on kuollut 180 ihmistä, joista 34 viimeisen vuorokauden aikana, epidemilogi Anders Wallensten kertoo SVT:lle. Uusia koronatartuntoja on vuorokauden aikana Ruotsissa todettu 407. Yhteensä tartuntojen määrä on 4435.

14.55: Ruotsissa hallitus on päättänyt kieltää kokonaan vierailut vanhusten hoitokoteihin koronavirusepidemian takia. Määräys tulee voimaan huomisesta alkaen. Aiemmin voimassa on ollut suositus, mutta hallituksen mukaan yhdenmukaisuuden takia selkeä kielto on parempi.

Lisäksi hallitus on antanut kansanterveysviranomaisille tehtäväksi lisätä ja laajentaa koronavirustestausta nykyisestä.

14.53: Euroopan maat ovat myyneet lääkintätarvikkeita koronaepidemian pahoin koettelemaan Iraniin. Saksan ulkoministeriön mukaan samalla käytettiin ensimmäistä kertaa niin kutsuttua Instex-mekanismia, joka on perustettu kiertämään Yhdysvaltain Irania vastaan määräämiä pakotteita.

Saksa, Ranska ja Britannia perustivat mekanismin vajaa vuosi sitten. Suomi liittyi Instexiin viime vuoden lopulla.

Yhdysvallat ilmoitti samaan aikaan jatkavansa Iraniin kohdistamiaan pakotteita kahdella kuukaudella.YK:n edustajat ovat vedonneet Yhdysvaltoihin pakotteiden höllentämiseksi, jotta taistelu virusta vastaan helpottuisi.

14.47: Italiassa kunnioitettiin tänään minuutin hiljaisuudella noin kahtatoistatuhatta ihmistä, jotka ovat kuolleet maassa koronaviruksen takia. Pääkaupunki Rooman pormestari sanoi viruksen vahingoittavan koko maata, mutta että italialaiset selviävät yhdessä eteenpäin.

Koko maailman koronakuolemista lähes kolmannes on sattunut noin 60 miljoonan asukkaan Italiassa. 

13.43: Venäjällä on rekisteröity reilut 2  300 varmaa koronavirustapausta, kertoo uutistoimisto Tass. Määrä nousi eilisestä noin 500:lla, kun sitä edellisen vuorokauden kuluessa lisäys oli noin 300. Epidemian todellisen levinneisyyden uskotaan olevan maassa paljon vahvistettuja tapauksia laajempaa.

Venäjällä on toistaiseksi kirjattu 17 koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta. Kuolemien määrä kaksinkertaistui eilisestä.

13.21 Euroopan poliisiviranomainen Europol varoittaa: koronavirukseen liittyvää pelkoa ja varautumista on hyödynnetty myös petosrikollisuudessa. Lue lisää tästä artikkelista

13.01 Belgiassa 12-vuotias tyttö on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin, kertovat terveysviranomaiset. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koronatartunnan saanut lapsi kuolee Belgiassa.

Belgiassa koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on nyt kirjattu yhteensä 705.

12.52 Espanjassa koronavirukseen on kuollut vuorokauden aikana 849 ihmistä. Se on maan suurin koronakuolemien lukema vuorokaudessa. Eilen kuolonuhreja oli 812.

10.39 Australia on ottanut käyttöön tiukat rangaistukset niille, jotka rikkovat koronavirustilanteen takia asetettuja rajoituksia. Esimerkiksi kokoontumisrajoituksen rikkomisesta voi ABC:n mukaan saada Victorian osavaltiossa enimmillään 1 600 dollarin ja Uudessa Etelä-Walesissa tuhannen dollarin sakot.

10.26 Venäjällä tiukat liikkumisrajoitukset ovat astuneet tänään voimaan myös maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Pietarissa. Moskovan tapaan pietarilaiset saavat poistua kodeistaan vain välttämättömille ruoka- ja lääkeostoksille. Ulkoilu esimerkiksi koiran kanssa on rajattu sadan metrin etäisyydelle asuinpaikasta.

Lisäksi kaikki turistien Pietariin tekemät majoitusvaraukset perutaan kesäkuun alkuun saakka.

8.52 Maailmassa on todettu nyt kaikkiaan yli 780 000 koronavirustartuntaa, käy ilmi John Hopkinsin yliopiston datasta, joka seuraa koronaviruspandemian leviämistä maailmalla.

Tartuntoja on tällä hetkellä määrällisesti eniten Yhdysvalloissa, kaikkiaan yli 164 000. Toiseksi eniten tartuntoja on varmistettu Italiassa, jossa tartuntoja on yli 101 000.

Koronavirukseen on kuollut melkein 38 000 ihmistä, joista suurin osa, yli 11 000, on menehtynyt Italiassa. 166 000 koronaviruksen saanutta potilasta on jo parantunut ympäri maailman, data paljastaa.

8.35 Koronavirusepidemia ei ole ohi Aasiassa, WHO varoittaa. Kiinan valtion terveysviranomaisen mukaan maassa koronavirustapausten määrä kääntyi jälleen pieneen kasvuun.  

Kiinassa todettiin maanantaina 48 koronavirustartuntaa. Kaikkien tartuntojen kerrotaan olevan peräisin ulkomailta. 

Lähde: Reuters, Reuters.

8.09 Rokotteiden kehittäminen koronavirusta vastaan etenee. Yhdysvaltalaisyhtiö Johnson & Johnson kertoi valinneensa rokote-ehdokkaan, jonka testaus ihmisillä aloitetaan viimeistään syyskuussa.

Yhtiön mukaan rokote voi parhaimmillaan olla hätäkäytössä jo ensi vuoden alussa.

Johnson & Johnsonin kehitystiimi käytti ehdokkaan valitsemiseen 12 viikkoa. Sinä aikana se testasi eläimiin useita mahdollisia rokotekandidaatteja.

Kaksi muuta yhtiötä on jo aloittanut tässä kuussa omien rokotteidensa testaamisen ihmisiin.

8.06 Yhdysvalloissa jo miljoona ihmistä on testattu uuden koronaviruksen varalta. Asiasta kertoi presidentti Donald Trump päivittäisessä tilannekatsauksessaan.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvalloissa tutkitaan nyt satatuhatta näytettä päivässä.

Yhdysvalloissa on vahvistettuja koronavirustartuntoja toistaiseksi eniten maailmassa. Tartuntoja kartoittavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan maassa on nyt vahvistettu noin 160 000 tartuntaa.

Maanantai 30.3.

21.24 Ranskassa on maanantaina raportoitu ennätysmäärä uudesta koronaviruksesta johtuvia kuolemia vuorokauden aikana. Maanantaina kerrottiin 418 ihmisen kuolleen virukseen, mikä nosti kokonaismäärän yli 3 000:een.

Lukuun sisältyvät vain sairaalassa koronavirukseen kuolleet. Lisää koronakuolemia on todettu esimerkiksi vanhainkodeissa.

19.20 Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse. Kremlin mukaan presidentit keskustelivat muun muassa yhteistyöstä taistelussa koronavirusta vastaan ja tilanteesta öljyn maailmanmarkkinoilla.

Keskustelujen tarkemmasta sisällöstä ei ole tietoa. Trump arveli ennen puhelua, että Putin aikoisi pyytää Yhdysvaltoja luopumaan Venäjän vastaisista talouspakotteista koronaviruskriisin vuoksi.

16.20 Unkarissa parlamentti on hyväksynyt uuden koronapoikkeuslain. Se antaa pääministeri Orbanin hallitukselle laajat lisävaltuudet maan johtamiseen.

16.00  Euroopassa on kuollut uuteen koronavirukseen jo yli 25 000 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. Se perustaa tiedon omiin laskuihinsa. Eniten kuolemia on ollut Italiassa ja Espanjassa.

Todettuja tartuntoja Euroopassa on rekisteröity noin 400 000. Koko maailmassa virukseen kuolleita on vajaat 35 000.

15.22 Moskovan ulkonaliikkumiskieltoa harkitaan muallekin maahan. Venäjän pääministeri Mihail Mishustin kehotti tänään alueiden viranomaisia valmistautumaan samanlaisten rajoitusten käyttöönottoon myös muualla maassa. Murmanskin alueella on jo otettu samanlainen käytäntö kuin pääkaupungissa, ja Kaliningradin alueella rajoitukset astuvat voimaan huomenna.

15.18 Ruotsissa koronaepidemiaan kuolleiden määrä on noussut jo 146:een. Uhrien määrä lisääntyi eilisestä 36:lla. Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan voimakas nousu voi johtua osittain tilastointiviiveestä viikonlopun aikana.

Vahvistettuja koronatartuntoja on Ruotsissa kirjattu yli 4 000. Tehohoidossa on tai on ollut jo yli 300 potilasta.

11.20 Afganistanissa on löydetty 27 uutta koronavirustapausta. Tartuntoja on nyt yhteensä 145. Suurin osa näistä on Heratin maakunnassa, joka on Iranin rajalla. Iranissa on todettu yli 38 000 tartuntaa ja 2640 kuollutta. Afganistanin Iranin suurlähettilään mukaan noin 50 afganistanilaista on kuollut Iranissa koronavirukseen.

11.01 Ruotsissa Tukholman alueella tehohoidon tarve kasvaa dramaattisesti, sanoo alueen sairaanhoidon johtaja Björn Eriksson. Toistaiseksi sairaanhoito on kuitenkin pysynyt askeleen edellä koronavirusepidemiaa järjestelemällä lisäkapasiteettia.

Älvsjön messukeskukseen rakennetun puolustusvoimien kenttäsairaalan pitäisi valmistua tänään. Erikssonin mukaan kenttäsairaalaan on tarkoitus ohjata muita kuin tehohoitopotilaista ja helpottaa siten painetta alueen varsinaisissa sairaaloissa.

Eilisten tietojen mukaan Tukholman alueella oli todettu vajaat 1  700 koronatartuntaa ja lähes 70 ihmistä on menehtynyt tautiin.

9.58 Unkarin hallitus äänestää tänään koronapoikkeustilalain hyväksymisestä.

Muun muassa kansalaisjärjestöt ja Euroopan komissio ovat arvostelleet lakia. Sen pelätään antavan nationalistiselle pääministeri Viktor Orbanille rajattomat valtaoikeudet.

Lakiesitykseen kuuluu muun muassa, että hallitus saisi jatkaa poikkeustilaa ilman parlamentin hyväksyntää. Se mahdollistaisi myös viiden vuoden vankeusrangaistuksen niille, jotka levittävät viruksesta valeuutisia. Osa on pelännyt, että lakialoitetta käytetään todellisuudessa lehdistönvapauden rajoittamiseen.

Vaikka maan oppositio on kieltäytynyt tukemasta lakia, se hyväksyttäneen tänään parlamentissa, jossa Orbanin puolueella on enemmistö.

8.25 Saksa aikoo lisätä koronavirustestien tekemistä tuntuvasti, kertovat saksalaismediat.Saksassa tehdään jo nyt enemmän koronavirustestejä kuin missään muualla Euroopassa. Testien määrä vaihtelee noin 300  000 ja 500  000 välillä viikossa. Lue lisää aiheesta täältä. Lue aiheesta lisää täältä.

8.13 Intiassa sadattuhannet ihmiset ovat lähteneet liikkeelle jäätyään työttömiksi ja kodittomiksi ulkonaliikkumiskiellon seurauksena. Yli kymmenen ihmistä on jo kuollut kotimatkoillaan. The New York Timesin mukaan useat suunnittelivat kävelevänsä satojen kilometrien matkan kotiseuduilleen.

Intiassa oli jo ennen koronaviruspandemiaa virallisesti 1,3 miljoonaa koditonta ja viikko sitten julistettu ulkonaliikkumiskielto kolminkertaisti asunnottomien määrän.

8.07 Hong Kongissa 31-vuotias mies on tuomittu vankeuteen kotikaranteenimääräyksen noudattamatta jättämisestä. Tuomion pituus on kolme kuukautta, uutisoi The Guardian. Tuomittu kertoi, että tiesi tehneensä virheen, mutta kodittomana hän halusi välttää karanteenileirin. Hän antoi väärän osoitteen viranomaisille.

Unkarissa puolestaan suunnitellaan uutta lakia, joka mahdollistaisi vankilatuomion antamisen niille, jotka jakavat väärää tietoa koronaviruksesta.

7.10 MTV:n Tukholman kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi Uutisaamussa, että Ruotsin valitsemaa koronalinjaa ihmetellään ympäri Eurooppaa. Ruotsissa esimerkiksi koulut on jätetty sulkematta ja vasta äskettäin kokoontumisrajoitus laskettiin 500:sta ihmisestä 50:een. Ruotsin rajat ovat yhä auki.

Viime viikon keskiviikkona Ruotissa menehtyi 18 ihmistä yhtenä päivänä koronavirukseen. Tuon jälkeen vaadittiin voimakkaammilla äänenpainoilla, ettei tukholmalaisten sopisi lähteä kotikaupungistaan mihinkään. Muita rajoituksia ei kuitenkaan tullut.

Ruotsalaiset ovat Lehdon mukaan "täysin kahtiajakautuneet" sen suhteen, miten koronan kanssa tulisi toimia. Sosiaalisessa mediassa on vahvistunut kaupungit vastaan maaseutu -ajattelu. Ruotsissa monet pelkäävät pääsiäisenä liikkeelle lähtevien massojen levittävän koronan koko maahan.

6.40 Moskovassa alkaa tänään ulkonaliikkumiskielto. Ihmiset eivät saa poistua kodeistaan kuin hätätilanteissa, käydäkseen lähimmässä ruokakaupassa tai ulkoiluttaakseen koiraa korkeintaan 100 metriä. Ihmiset voivat kuitenkin sekä saapua Moskovaan että poistua kaupungista, kertoo The New York Times. Venäjällä on 1534 vahvistettua koronavirustartuntaa, joista suurin osa on Moskovossa.

6.30 Japani sulkee rajojaan. Uuden päätöksen mukaan maahan ei saa matkustaa suurimmasta osasta Eurooppaa, Yhdysvalloista, Kiinasta tai Etelä-Koreasta. The Guardianin mukaan matkustuskielto saattaa lähiaikoina kattaa myös osan Afrikan ja Kaakkois-Aasian valtioista.

6.20 Intiassa terveydenhuollon henkilöstöä on häädetty kodeistaan ja suljettu pois yhteisöistään, koska heidän pelätään kantavan koronavirusta. The Guardianin mukaan tapauksia on sattunut ympäri maata.

– Useat lääkärit ovat päättäneet viettää muutamat seuraavat päivät sairaaloiden lepohuoneissa, koska he ovat joko menettäneet kotinsa tai eivät ole päässeet koteihinsa naapuruston vihamielisyyden vuoksi, kertoo nimettömänä haastateltu lääkäri.

Intiassa on 1024 vahvistettua koronavirustartuntaa. 

6.07 Vietnamin pääministeri Nguyễn Xuân Phúc on ohjeistanut Hanoita ja Hồ Chí Minhia valmistautumaan karanteeniin. Vietnamin kahdessa suurimmassa kaupungissa asuu yhteensä noin 15 miljoonaa ihmistä. Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Vietnamissa on 194 vahvistettua koronavirustartuntaa.

5.56 Maailmassa jo yli 700  000 ihmisellä on todettu koronavirustartunta, kertoo muun muassa Washington Post -lehti. Maailman koronaviruslukuja kartoittavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan vahvistettuja tartuntoja olisi ainakin 716  000. Todellisuudessa tartuntoja lienee huomattavasti vahvistettuja määriä enemmän. Ylipiston mukaan koronaviruksen seurauksena on kuollut yhteensä ainakin noin 34  000 ihmistä. Noin 150  000:n kerrotaan parantuneen viruksen aiheuttamasta taudista.

Tartuntoja on todettu nyt eniten Yhdysvalloissa, Italiassa, Kiinassa ja Espanjassa.

5.55 Yhdysvalloissa on vuorokauden aikana kuollut 518 ihmistä koronavirustartunnan seurauksena. Kyseessä on maan suurin päivittäinen luku epidemian aikana, kertoo uutistoimisto AFP.

Todettujen tartuntojen määrä nousi vuorokaudessa yli 20  000:lle, kertoo maailman koronaviruslukuja kartoittavan Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Yhteensä Yhdysvalloissa koronavirustartunta on todettu yliopiston mukaan ainakin noin 137  000 ihmisellä. Yhteensä noin 2  400 ihmistä on kuollut tartunnan seurauksena.

5.55 Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on pidentänyt arvioitaan koronaviruskriisin kestosta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Päivittäisessä tilannekatsauksessaan Trump totesi, että hallinnon eristäytymismääräykset ovat voimassa huhtikuun loppuun. Lue aiheesta lisää täältä.

5.54 Kiinan viranomaiset ovat kertoneet 31 uudesta koronavirustartunnasta, uutisoi muun muassa Guardian. Viranomaisten mukaan vain yksi tartunta on levinnyt paikallisesti, kun muut tartunnat on saatu ulkomailta.

Kiina on useana päivänä raportoinut kymmenistä ulkomailta saaduista tartunnoista samalla, kun viranomaisten antamien lukujen mukaan virus ei ole levinnyt enää voimalla paikallisesti.

Sunnuntai 29.3.

23.09. Nigerian presidentti Muhammadu Buhari on määrännyt suurkaupunki Lagosiin ja pääkaupunki Abujaan ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen torjumiseksi. Kaikkien asukkaiden tulee pysyä kodeissaan maanantai-illasta alkaen, presidentti ilmoitti tv-puheessaan.

22.11: Moskovassa astuu vuorokauden vaihteessa voimaan tiukka ulkonaliikkumiskielto. Asukkaat määrätään pysymään kotonaan maanantaista lähtien, ilmoittaa pormestari Sergei Sobjanin Moscow Times -lehden mukaan.

Määräys koskee kaikkia asukkaita iästä riippumatta. Kotoa saa poistua vain perustelluista syistä kuten välttämätöntä terveydenhoitoa varten. Ruoka- tai lääkeostokset pitää hoitaa lähimmässä ruokakaupassa tai apteekissa. Koiria ja muita lemmikkejä saa ulkoiluttaa enimmillään vain sadan metrin päässä kotoa.

Moskovassa on tähän mennessä todettu reilu tuhat koronatartuntaa. Koko maassa tartuntoja on virallisen tiedon mukaan 1500.

19.55:  Britannian hallituksen lääketieteellinen neuvonantaja Jenny Harries varoittaa, että paluu normaaleihin oloihin voi kestää puoli vuotta tai kauemmin.

Harries sanoi tiedotustilaisuudessa, että nykyisiä eristystoimia arvioidaan joka kolmas viikko. Jos eristystoimista luovutaan liian varhain, saattaa virus lähteä leviämään uudelleen, Harries sanoo.

Hänen mukaansa on odotettavissa, että koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan Britanniassa lähiviikkojen ajan.

18.23: Yhdysvaltojen koronavirustaistelun johtava tieteellinen neuvonantaja Anthony Fauci arvioi, että epidemia saattaa vaatia maassa 100 000 – 200 000 henkeä. Fauci johtaa Yhdysvaltojen kansallista allergia- ja tartuntatautivirastoa ja on noussut näkyvään rooliin oikomalla joitakin presidentti Donald Trumpin väitteitä taudin leviämisestä.

17.30: Intian pääministeri Narendra Modi on pyytänyt kansalta anteeksi kolmen viikon eristystoimien aiheuttamia vaikeuksia. Maan 1,3 miljardia asukasta on määrätty pysymään kotonaan kolmen viikon ajan, minkä seurauksena maaseudulta lähteneet siirtotyöläiset ovat joutuneet työttömiksi ja puille paljaille.

17.35: Britannian hallitus kehottaa kansalaisia valmistautumaan siihen, että koronaviruksen takia määrätyt eristystoimet jatkuvat kesäkuuhun asti. Kabinettiministeri Michael Gove sanoo BBC:lle, että kaikkien on syytä varautua, että toimet pysyvät voimassa pitkään.

16.06: Ranska on järjestänyt suuroperaation siirtääkseen koronatartunnan saaneita potilaita pois pahasti ylikuormittuneista sairaaloista maan itäosassa. Operaatiossa käytettiin kahta erikoisvarusteltua TGV-luotijunaa, joilla kuljetettiin 36 potilasta Mulhousesta ja Nancystä maan länsiosassa sijaitseviin sairaaloihin.

15.38: Sisiliassa poliisit ovat joutuneet suojelemaan ruokakauppoja, joista koronaepidemian myötä työttömiksi joutuneet ihmiset ovat yrittäneet varastaa ruokaa, kertoi italialaismedia sunnuntaina.

La Repubblica -lehden mukaan ryhmä paikallisia asukkaita kahmi torstaina mukaansa tavaroita supermarketista Palermossa ja juoksi ulos maksamatta.

– Meillä ei ole rahaa, mutta on pakko syödä jotain, ryhmästä huudettiin.

Useat pikkukauppojen omistajat ovat niin ikään kertoneet, että paikalliset asukkaat yrittävät kiristää heiltä ruokaa ilmaiseksi.

14.34: Tanskalle kuuluvan Grönlannin itsehallintoalueen pääkaupungissa Nuukissa on kielletty alkoholin myynti koronaepidemian vuoksi. Grönlannin terveysministerin mukaan lähisuhdeväkivallan määrä on viime viikkoina ollut nousussa Grönlannissa.
Alkoholikiellon toisena syynä on asukkaiden suojeleminen koronvirustartunnalta. Juovuspäissään toikkaroivat ihmiset eivät välttämättä välitä omasta turvallisuudestaan.

13.13: Espanjan koronakuolemissa on jälleen ilmennyt uusi synkkä ennätyslukema. Maassa on rekisteröity 838 koronaviruskuolemaa vuorokauden aikana. Määrä on korkein sitten epidemian alun. Eilen kuolemantapauksia kirjattiin 832.

El Pais -lehden mukaan kuolonuhreja on yli 6 500 ja tartunnan saaneita lähes 79 000.

Espanjassa keskeytettiin eilen kaikki ei-välttämätön toiminta kahdeksi viikoksi. Pääministeri Pedro Sanchez ilmoitti tv-puheessa lauantaina, että kaikkien on pysyttävä kotona kahden viikon ajan, elleivät he hoida yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

12.45: Kanadan pääministerin Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire-Trudeau on tervehtynyt koronavirustartunnastaan. Gregoire-Trudeau kertoi Facebook-sivullaan, että Ottawan terveysviranomaisten mukaan hän on täysin terve.

11.12: Tokion olympialaisten siirtäminen myöhempään ajankohtaan on kova isku Japanin hotelleille ja koko matkailualalle, kun ala on jo valmiiksi vaikeuksissa koronaviruksen muiden seurauksien vuoksi.

Monet hotellit tuntevat jo nyt kassavirrassaan koronaviruksen seuraukset. Olympialaisten odotettiin korjaavan kassavirtaa, mutta niiden tuoma apu siirtyy ensi vuoteen.

10.55: Britanniassa viranomaiset lähettävät jokaiseen kotiin koronavirusta koskevan ohjepaketin, kertoo BBC. Paketti pitää sisällään muun muassa viestin pääministeri Boris Johnsonilta, ohjeita käsien pesusta, tietoja koronaviruksen oireista sekä tietopaketin voimassa olevista rajoituksista.

9.45: Koronavirusepidemia näkyy lisääntyneenä lähisuhdeväkivaltana Australiassa viranomaiset kertoivat sunnuntaina varanneensa liki sata miljoona dollaria lisääntyneen kotiväkivallan uhrien auttamiseen.

Pääministeri Scott Morrisonin mukaan kotiväkivallan apua koskevat Google-haut ovat lisääntyneet 75 prosenttia. Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa lähisuhdeväkivallan uhreja auttavan Women's Safety -järjestön mukaan yli 40 prosenttia järjestön työntekijöistä on kertonut asiakasmäärien nousseen. Yli kolmannes tapauksista on liittynyt suoraan koronavirusepidemian vuoksi annettuun määräykseen pysyä kotona.

9.40: Brasiliassa oikeus on kieltänyt hallitusta jatkamasta kampanjointia, jossa arvostellaan koronaviruseristystä. Presidentti Jair Bolsonaro jakoi torstaina Facebookissa videon, jossa juhlittiin yritysten ja koulujen avautumista Santa Catarinan osavaltiossa. Presidentin poika, senaattori Flavio Bolsonaro puolestaan jakoi hallituksen kampanjavideon, jonka iskulauseena on "Brasilia ei voi pysähtyä".

6.23: Alle vuoden ikäinen pikkulapsi kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Yhdysvalloissa Illinoisin osavaltiossa. Asiasta kertoivat osavaltion kuvernööri ja terveysviranomaiset, joiden mukaan kuolinsyystä tehdään perusteellinen selvitys.
Lapsella oli todettu koronavirustartunta.

4.32: Yhdysvalloissa jo yli 2000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Kuolonuhrien määrä on tuplaantunut muutamassa päivässä. Kuolonurheista neljännes on New Yorkin kaupungista.

Lauantai 28.3

22.48: Espanja kertoo tiukentavansa koronatoimiaan. Maa keskeyttää kaiken ei-välttämättömän toiminnan kahdeksi viikoksi hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Pääministeri Pedro Sanchez ilmoitti, että kaikkien on pysyttävä kotona kahden viikon ajan, elleivät he hoida yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Espanja on maailman koronakuolemien määrässä toisena Italian jälkeen. Maassa on kuollut yli 5 800 ihmistä.

20.29:  Presidentti Donald Trump on tänään sanonut harkitsevansa New Yorkin osavaltion määräämistä karanteeniin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Ajatus sai välittömästi tyrmäyksen New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomolta. Cuomo sanoi koronatilannetta käsittelevässä lehdistötilaisuudessa, ettei ole kuullut mitään karanteenista, eikä usko sen olevan laillisesti toteuttavissa.

20.24:  Italiassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on noussut yli 10 000:n, kertovat maan viranomaiset. La Repubblica -lehden mukaan tautiin on kuollut vuorokauden aikana 889 ihmistä, mikä on hieman vähemmän kuin eilen, jolloin tautiin kuoli 969 ihmistä. Tautitapauksia maassa on vahvistettu yli 92 000. Lukuun kuuluvat myös taudista jo parantuneet.

18.11: Britanniassa varmistettujen koronakuolemien määrä on noussut yli tuhannen, kertoo maan terveysministeriö. Uusia kuolonuhreja raportoitiin 260. Todellinen kuolleiden määrä on suurempi, koska kaikkia epäiltyjä tapauksia ei testata.

18.09: Venäjä sulkee kaikki rajansa maanantaina hidastaakseen koronaviruksen leviämistä. Hallituksen lausunnon mukaan kieltoon tulee joitakin poikkeuksia, jotka koskevat muun muassa diplomaatteja ja tavarakuljetuksia. Lisäksi Venäjän kansalaiset, jotka asuvat pysyvästi Itä-Ukrainan Donetskissa ja Luhanskissa, saavat edelleen ylittää rajan.

16.09: Ruotsissa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli sadan, kertovat maan kansanterveysviranomaiset. Uusia tartuntoja kerrottiin lauantaina olevan 400. Yhteensä tartunnan saaneita on lähes 3  500. Heistä 239 oli tehohoidossa.

Vajaa puolet todetuista tapauksista on löydetty Tukholmasta.

Pääministeri Stefan Löfven sanoi TV4:n haastattelussa, että Suomen mallin seuraaminen ja pääkaupungin eristäminen ei ole nyt ajankohtaista. Sitä ei voi kuitenkaan sulkea pois, jos tilanne vaatii.

– Tukholma on niin tiiviisti kytköksissä Uppsalan ja Södertäljen kanssa, että sellaista määräystä olisi erittäin vaikeaa valvoa. Mutta emme sulje pois mitään vaihtoehtoja ja saatamme joutua tilanteeseen, jossa niin täytyy toimia, Löfven sanoi.

14.55: Queenslandin osavaltiossa Australiassa on äänestetty paikallisvaaleissa, jotka järjestettiin koronavirusepidemiasta huolimatta. Äänestämättä jättämisestä seuraa reilun 130 Australian dollarin (vajaan 72 euron) sakko. Australiassa on todettu yli 3 500 koronavirustartuntaa, ja 14 ihmistä on kuollut.

14.52: Puolan parlamentin alahuone on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka mukaan yli 60-vuotiaat tai koronaviruksen vuoksi karanteenissa olevat voisivat äänestää ennakkoon postitse toukokuun alun presidentinvaaleissa.

14.50: Italian pääministeri Giuseppe Conte varoittaa, että koko Euroopan unioni on vaarassa menettää merkityksensä, jos se ei pysty vastaamaan koronakriisiin.

14.11: Uuden koronaviruksen leviäminen jatkuu nopeana ympäri maailman. Luvut ovat synkkiä: yli 600 000 ihmistä on virallisten tietojen mukaan saanut viruksen, ja sen seurauksena oli kuollut pitkälti yli 28 000 ihmistä.

13.15: Espanjassa 832 ihmistä on kuollut koronaviruksen seurauksena vuorokauden aikana. Määrä on suurin yhdessä päivässä epidemian aikana. Yhteensä kuolleita on jo liki 5 700.

Espanjassa on todettu virallisesti noin 72 300 koronavirustartuntaa.

Lue Espanjassa olevan helsinkiläisen Helenan tilanteesta täältä: Suomalainen Helena, 72, päätti jäädä Espanjanaan odottamaan pandemian loppua

Iranissa 139 ihmistä on kuollut vuorokauden aikana uuteen koronavirukseen. Kuolonuhrien kokonaismäärä maassa on nyt jo yli 2  500.

Myös Brunei on ilmoittanut maan ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta. Brunein sulttaanikunta sijaitsee Aasiassa Borneon saarella, Malesian naapurissa.

11.34: Brasilian presidentin Jair Bolsonaron mukaan Sao Paulon osavaltion kuvernööri paisuttelee osavaltion koronalukuja poliittisen hyödyn toivossa. Brasiliassa on rekisteröity vajaat sata koronakuolemaa, ja niistä liki 70 on tilastoitu juuri Sao Paulossa. Bolsonaro on kritisoinut Sao Paulon kuvernöörin Joao Dorian toimia, koska hän on määrännyt liikkeet suljettaviksi ja ihmiset jäämään kotiin koronaepidemian vuoksi.

11.30: Intiassa tuhannet työttömäksi jääneet siirtotyöläiset yrittävät päästä takaisin kotikyliinsä kävelemällä, koska maan julkinen liikenne on pysäytetty koronavirusepidemian vuoksi.

11.29: Kiinassa koronaviruskriisin keskipisteessä Wuhanin kaupungissa on raotettu hieman lisää yli kaksi kuukautta kestänyttä eristystä. 
Valtionmedia näytti tänään, kuinka 11 miljoonan asukkaan kaupunkiin saapui aivan puolen yön jälkeen ensimmäinen kulkuluvan saanut matkustajajuna.

11.27: Yhdysvaltalaisyritys kertoo kehittäneensä koronavirustestin, jota voi kuljettaa mukana ja joka kertoo testituloksen minuuteissa.
Abbot Laboratories -yritys on saanut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta FDA:lta luvan tarjota testiä terveydenhuoltoa järjestäville tahoille jo ensi viikosta alkaen.

11.26: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut määräyksen, jonka tarkoituksena on pakottaa autonvalmistajajätti General Motors valmistamaan hengityskoneita. Yhdysvalloissa on tarvetta lisälaitteistolle, kun virustartuntojen määrä maassa kasvaa.

11.23: Yhdysvalloissa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on ylittänyt sadantuhannen rajan.
Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on jo yli 101 000 koronavirustartuntaa. Lähes puolet näistä on todettu New Yorkin osavaltiossa.

Perjantai 27.3.

22.22: Kreikka on pyytänyt Euroopan unionilta kiireellistä apua, jotta maa kykenisi varautumaan sen pakolaisleireillä mahdollisesti puhkeavaan koronavirusepidemiaan. Pakolaisleirit Lesboksen, Hioksen, Samoksen, Leroksen ja Kosin saaret Egeanmerellä eivät ole vielä ilmoittaneet koronavirustartunnoista.

Leireillä asuu ainakin 36 000 ihmistä ahtaissa tiloissa. Lisäksi Manner-Kreikan leireillä on useita kymmeniä tuhansia ihmisiä.

19.02: Italiassa koronavirukseen on kuollut vuorokaudessa 969 ihmistä. Luku on korkein vuorokaudessa yksittäisessä maassa sen jälkeen, kun epidemia alkoi.

18.47: Koronaviruspandemia on virallisten tietojen mukaan aiheuttanut 25  066 ihmisen kuoleman, kertoo uutistoimisto AFP. Suurin osa kuolemantapauksista on tällä hetkellä tilastoitu Euroopassa, jossa uhriluku on 17  314 ihmistä.

Koronavirukseen on kuollut ihmisiä maailmanlaajuisesti eniten Italiassa, jossa kuolleita on 8  165. Seuraavaksi eniten kuolemantapauksia on ollut Espanjassa, jossa kuolleita on 4  858. Kolmantena tilastoissa on Kiina 3  292 kuolleella.

17.05: Latinalaisessa Amerikassa vahvistettujen koronavirustapausten määrä ylitti 10 000 rajapyykin perjantain aikana, kertoo uutistoimisto AFP.

Alueen ensimmäinen koronatartunta vahvistettiin helmikuun 26. päivänä Brasiliassa, jossa on jo todettu lähes 3 000 tartuntaa ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 77 ihmistä.

Kaikkiaan koronavirukseen on kuollut 181 ihmistä Latinalaisessa Amerikassa.

17.02: Venäjällä yksi viruksen varmuudella saaneista on työskennellyt presidentin hallinnossa Kremlissä. Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Putin ei ole ollut tekemisissä kyseisen henkilön kanssa.

Peskovin mukaan Putin ei voi keskeyttää työntekoa. Siksi onkin tärkeää, että kaikki presidentin kanssa tekemisiin joutuvat henkilöt testataan virustartunnan varalta jo ennen tapaamista, Peskov sanoi.

15.53: Ruotsissa hallitus on tiukentanut rajoitusta kokoontumisista koronaepidemian aikana. Tästä eteenpäin maassa sallitaan enintään 50 henkilön kokoontumiset aiemman 500:n sijaan. Uusi määräys tehtiin kansanterveysviranomaisten suosituksesta.

Rajoitus tulee voimaan sunnuntaina. Kansanterveysviranomaisten mukaan määräykset eivät suoranaisesti koske esimerkiksi ravintoloita ja kuntosaleja, jotka pysyvät edelle auki samoin kuin koulut. 50 hengen rajalla halutaan lisäksi mahdollistaa myös esimerkiksi urheiluharjoitukset. 

15:18: Britannian terveysministerillä Matt Hanckokilla on todettu koronavirustartunta. Hanckok kertoo asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa taudin oireet ovat lieviä.
Hanckok kertoo työskentelevänsä kotona ja pysyvänsä karanteenissa.

13:19: Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson kertoo Twitterissä, että hänellä on todettu koronavirus

12:57: Espanjassa koronakuolemien tahti kiihtyy uudestaan. Vuorokauden kuluessa on menehtynyt 769 ihmistä, eilen 655. Kuolleiden kokonaismäärä on lähes 4 900.

11:13: Venäjän vahvistetut koronatartunnat nousivat yli tuhanteen. Kolmen ihmisen on vahvistettu kuolleen.

10:09: Ranskassa koronaepidemia on vaatinut myös poikkeuksellisen nuoren uhrin.

Viranomaiset kertoivat, että 16-vuotias tyttö on menehtynyt sairauden seurauksena Pariisin alueella.

Äidin mukaan tyttären oireet olivat alkaneet pienellä yskällä noin viikko sitten. Toistaiseksi ei ole tiedossa, oliko tytöllä jokin perussairaus.

9:22 :Venäjän hallitus on määrännyt suljettavaksi kaikki maan kahvilat ja ravintolat viikoksi lauantaista alkaen.

8:29: Kiinan ja Yhdysvaltain tulisi yhdistää voimansa taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan, sanoi Kiinan presidentti Xi Jinping maan valtiollisen median mukaan. Xi on puhunut koronavirustilanteesta puhelimitse Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

6:31: Kiina kertoo maassa todetun yli 50 uutta koronavirustartuntaa, joista lähes kaikki ovat viranomaisten mukaan peräisin ulkomailta. Vain yksi tartunta olisi saatu paikallisesti kotimaasta.

Torstai 26.3.

23.57: New York Timesin mukaan Yhdysvalloissa on nyt enemmän koronatartuntoja kuin missään muussa maassa koko maailmassa. Lehden mukaan tartuntoja olisi todettu jo ainakin 81 321.

20.28: Koronaviruspandemia on tappanut Euroopassa tähän mennessä yli 15 000 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan Euroopan sisältä on ilmoitettu noin 15 500 koronakuolemasta, joista suurin osa on tapahtunut Italiassa ja Espanjassa.

20.10: Euroopan parlamentin täysistunnossa äänestettiin tänään ensimmäistä kertaa etäyhteyden kautta, kun 705 europarlamentaarikosta 687 antoi äänensä etänä saapumatta paikalle istuntosaliin.
Poikkeusjärjestely oli tehty varotoimenpiteenä koronavirustilanteen vuoksi.

19.37: Israelissa parlamentin puhemieheksi valittu ex-kenraali Benny Gantz haluaa muodostaa hätäajan yhteishallituksen taistelemaan koronavirusepidemiaa vastaan. Puhemiehen toive johtanee liittoumaan hänen pahimman kilpakumppaninsa Benjamin Netanjahun kanssa.

18.52: Kiina kieltää maahantulon suurimmalta osalta ulkomaalaisista, kertoo maan ulkoministeriö. Maahantulo kielletään myös niiltä, joilla on voimassa olevat viisumit tai oleskeluluvat. Tavoitteena on padota koronaviruspandemian leviämistä. Ulkoministeriö kertoi tiedotteessaan, että kyse on väliaikaisesta toimesta, jonka Kiina joutuu tekemään koronaepidemian vuoksi. Ministeriön mukaan päätös tulee voimaan lauantaina keskiyöllä.

18.45: Maailman suurimmat talousmahdit eli G20-maat vannoivat torstaina olevansa yhtenäisessä rintamassa koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa. Maiden johtajat kertoivat yhteisessä tiedotteessaan, että G20-maiden erinäiset koronaepidemian vaikutuksiin vastaamiseksi tehtävät tukitoimet ovat yhteensä noin 5 biljoonan dollarin eli yli 4,5 biljoonan euron suuruisia. G20-maat pyrkivät parhaillaan puolustamaan omia viruksen runtelemia kansantalouksiaan. Samaan aikaan ennusteet varoittavat maiden olevan suistumassa kohti lamaa.

17.17: Ruotsissa 66 ihmistä on tähän mennessä kuollut koronavirusepidemiassa, kertoo maan kansanterveysviranomainen. Menehtyneiden määrä on noussut vuorokaudessa 24:llä.

13.49: Euroopassa on todettu jo yli 250 000 koronavirustartuntaa, uutistoimisto AFP:n laskuista ilmenee. AFP:n laskelmat perustuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n lukuihin. Italiassa ja Espanjassa todetut tartunnat muodostavat yli puolet kaikista Euroopan tartunnoista. Virukseen on mantereella kuollut yli 14 600 ihmistä. Tartuntojen todellisen määrän uskotaan olevan huomattavasti suurempi, sillä useat maat testaavat ainoastaan vakavista oireista kärsivät tai sairaalahoitoa vaativat.

12.46: Espanjassa koronakuolemien kasvu on hiukan hidastunut. Vuorokauden aikana on kuollut 655 ihmistä, eilen luku oli 738. Kuolleita on yhteensä yli 4 000.

8:24: Yhdysvalloissa koronavirukseen kuolleiden määrä on ylittänyt tuhannen ihmisen rajan. Tartunnan saaneita kerrotaan olevan jo lähes 70 000, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta. Todellisen tartuntamäärän arvioidaan olevan huomattavasti tätä korkeampi.

Keskiviikko 25.3.

21.33 Kaksi ihmistä on kuollut koronavirukseen Moskovassa.

19.29 Tukholmassa 18 ihmistä on kuollut koronaviruksen vuoksi viimeisten 24 tunnin aikana, kertoo Tukholman alueen terveysjohtaja Björn Eriksson.

17.48 Saksan liittopäivät on hyväksynyt 1 100 miljardin euron arvoisen tukipaketin koronaviruksen taloustuhojen rajoittamiseksi. Pakettiin sisältyy 156 miljoonan euron edestä lainanottoa. Saksa myös takaa satojen miljardien edestä yritysten pankkilainoja.

17.42 Pörssien eilinen riehaannus on tänään laantunut selvästi kaupankäynnin alkuvaiheessa, kun pörssit avautuivat Yhdysvalloissa. Innostus talouden tukemiseen suunnatusta jättipaketista hiipui pieneksi laskuksi, vaikka kurssit aluksi olivat nousussa. Laaja-alainen S&P 500 -indeksi oli vajaan prosentin miinuksella.

16.38 YK julkistaa 2 miljardin dollarin humanitaarisen avun suunnitelman koronan voittamiseksi. Summa koostuu YK:n eri järjestöjen vetoomuksista. Esimerkiksi lastenjärjestö Unicef vetoaa reilun 650 miljoonan dollarin saamiseksi koronan vastaiseen työhön ja lasten sekä perheiden auttamiseen ympäri maailman, tiedottaa Suomen Unicef.

16.28 Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa koronapandemian vaikutuksista terveydenhuoltoon ja yhteiskuntarauhaan.

Niinistön mukaan keskustelussa painotettiin kansainvälisen lääketieteellisen tutkimusyhteistyön tärkeyttä. Hän kuvailee mielipiteidenvaihtoa arvokkaaksi.

15.40 Venäjällä presidentti Vladimir Putin lykkää perustuslain muuttamista koskevaa kansanäänestystä koronaviruspandemian vuoksi. Äänestys oli määrä järjestää huhtikuun loppupuolella.

13.01 Espanjassa koronaan kuollut 738 ihmistä 24 tunnissa. Määrä on uusi ennätys. Yhteensä kuolleita on jo 3  434 eli enemmän kuin Kiinassa. 

12.50 Britanniassa Walesin prinssi Charlesilla on todettu koronavirustartunta, kertoo muun muassa Sky News. Hovin tiedotteen mukaan Britannian kruununperillisen oireet ovat lieviä ja 71-vuotias Charles on kyennyt työskentelemään kotoa käsin. 

Myös Charlesin puoliso, Cornwallin herttuatar Camilla, on testattu, mutta hänellä ei ole virustartuntaa.

11.20 Todettujen koronavirustartuntojen määrä on tehnyt myös Venäjällä yhden vuorokauden ennätyksensä. Tartuntoja todettiin 163, ja yhteensä lukema on nyt 658. Venäjän virallisia tartuntalukuja on kuitenkin epäilty ilmoitettua huomattavasti suuremmiksi.

8.55 Johns Hopkinsin yliopiston mukaan maailmassa on nyt 422 915 vahvistettua koronavirustapausta.

Eniten tartuntoja on edelleen Kiinassa, 81 591. Italiassa tartuntoja on 69 176, Yhdysvalloissa 55 148 ja Espanjassa 42 058. Kuolemantapauksia on yhteensä 18 915, joista eniten on Italiassa, 6820.

7.57 Yhdysvalloissa on päästy sopuun jättimäisestä, 2000 miljardin dollarin elvytyspaketista, jolla on tarkoitus lievittää koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle. 

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan senaatin republikaanien ja demokraattien sekä Valkoisen talon välisissä neuvotteluissa päästiin sopuun varhain keskiviikkona paikallista aikaa. Neuvottelut olivat hankalat ja kestivät useita päiviä.

7.45 Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on kritisoinut rajusti järeitä karanteenitoimia, joilla aluehallintojen viranomaiset ovat pyrkineet hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Bolsonaron mukaan eristystoimet uhkaavat tuhota talouden.

Brasiliassa koronaviruksen vakavimmin koettelemat Sao Paulon ja Rio de Janeiron osavaltiot ovat määränneet laajoja karanteeneja. Lue aiheesta enemmän täältä.

6.45 Intialaiset jäivät tänään koteihinsa. Koko 1,3 miljardin ihmisen kansaa koskeva eristäytyminen kestää näillä näkymin seuraavat 21 päivää. The Guardianin mukaan ainakin Delhissä määräykset ovat menneet perille, sillä yleensä aamuruuhkaiset tiet olivat autioita.

6.24. Kiinassa ei ole viranomaisten mukaan todettu lainkaan uusia kotimaisia koronavirustartuntoja eilisen jälkeen. Sen sijaan viranomaisten mukaan ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan. Uusia ulkomailta tulleita tartuntoja kerrotaan olevan 47, ja kaikkiaan niitä on 474. Kiinan ulkoministeriön mukaan kyse on valtaosin maailmalta palanneiden kiinalaisten tuomista tartunnoista.

Lisäksi Kiina kertoi neljästä uudesta kuolemantapauksesta, joista kolme oli maan koronatartuntojen keskittymässä Hubeissa. Kiina ilmoitti tiistaina, että se poistaa liikkumisrajoituksia Hubeissa.

Kiinassa on todettu 81  200 koronavirustartuntaa, ja 3  281 ihmisen kerrotaan kuolleen viruksen aiheuttamaan tautiin. Tartuntamäärät ovat olleet laskussa viimeisen kuukauden aikana.

5.02 Yhdysvalloissa perusterve alaikäinen on kuollut koronavirukseen. Kyseessä on ensimmäinen covid-19-tautiin vahvistetusti kuollut alaikäinen Yhdysvalloissa, ja vasta kolmas koko maailmassa. Los Angelesin pormestari Eric Garcetti kertoi, että kuollut oli Los Angelesin pohjoispuolelta kotoisin ollut teini, jonka terveys oli hyvä ennen koronavirustartuntaa. Kuolleen sukupuolta tai tarkkaa ikää ei kerrottu.

5.01 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump korosti tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessaan, että maan on oltava omavarainen koronaviruksen vastaisessa kamppailussa. Kuitenkin kulisseissa maan hallinto on hakenut apua liittolaisiltaan, kertoo Guardian.

Trump soitti tiistaina puhelun Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inille ja pyysi maalta terveydenhoitotarvikkeita, kertoo korealainen uutistoimisto Yonhap. Uutistoimiston mukaan puhelu oli sovittu Trumpin "kiireellisestä pyynnöstä".

Maanantaina Foreign Policy kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön painostaneen useita liittolaismaita kasvattamaan lääkintätarvikkeiden vientiä Yhdysvaltoihin.

Tiistai 24.3.

22:36: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti tiistaina, että karanteeni- ja eristystoimet voivat tuhota Yhdysvallat. Trumpin mukaan hän alkaa jo ensi viikolla pohtia, josko rajoituksia voitaisiin lieventää talouden pelastamiseksi. 

– Monet ihmiset ovat kanssani samaa mieltä. Meidän maatamme ei ole rakennettu olemaan suljettuna. Tämän maan voi tuhota sulkemalla sen, Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa. Presidentin mukaan olisi hienoa, jos Yhdysvallat saataisiin avattua pääsiäiseen mennessä.

20:07 Italiassa koronavirukseen on kuollut päivän aikana 743 ihmistä. Luku on toiseksi korkein sen jälkeen kun epidemia alkoi. Tätä ennen kuolinluvut laskivat kahtena peräkkäisenä päivänä. Eilen viranomaiset ilmoittivat virukseen kuolleen 601 ihmistä.

19:55 Ecuadorin viranomaiset kertovat, että koronavirus on levinnyt jo Galapagossaarille asti. Maan hallinnon mukaan ainakin neljä saarilla vakituisesti asuvaa ihmistä on saanut tartunnan.

Kilpikonnistaan kuuluisilla Galapagossaarilla asuu vakituisesti vain noin 30 000 ihmistä, ja valmiudet sairaalahoitoon ovat hyvin rajoitetut. Kaikki vierailut Galapagossaarille kiellettiin jo viikko sitten ja saarelaisten liikkumista on rajoitettu. Saarilla on kuitenkin edelleen jumissa koko joukko ihmisiä, jotka saapuivat sinne yli kaksi viikkoa sitten, mutta eivät ole päässeet lähtemään.

19:37 Saksassa on todettu tähän mennessä noin 30 000 koronavirustartuntaa, mutta kuolleita on vain 130. Esimerkiksi Espanjassa tartuntoja on vastaavasti noin 35 000 ja kuolleita 2300.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola avasi syitä tähän MTV:n Viiden jälkeen -lähetyksessä

19:03 Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on valmis lieventämään karanteeneja ja muita rajoitteita, jotta maan talous saataisiin pian taas kuntoon. Asiantuntijat ovat kuitenkin täysin toista mieltä asiasta, sillä epidemia leviää maassa nopeammin kuin missään muualla. Lue aiheesta lisää täältä

18:31 Kotikaranteeniin joutuneiden ihmisten määrä kasvoi tänään maailmassa huimasti, kun Intia ilmoitti rajoittavansa kaikkien maan noin 1,4 miljardin asukkaan liikkumista rajusti. Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan yli 2,6 miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti on nyt määrätty pysymään kotona.

17:51 Venäjä myöntää, ettei maalla ole selkeää kuvaa koronatilanteestaVenäjän vahvistettujen koronavirustapausten määrä nousi tiistaina 500:n tuntumaan. 144 miljoonan asukkaan maassa myönnetään kuitenkin yhä avoimemmin, että todellisuus on jotain ihan muuta.

– Testien hyvin vähäinen määrä on ongelma, eikä kellään ole selkeää kuvaa, sanoi Moskovan pormestari Sergei Sobjanin.

17:18 Intia määrää kaikki kansalaiset kotikaranteeniin keskiyöstä lähtien koronavirusepidemian vuoksi. Karanteenin on määrä kestää kolme viikkoa. Intiassa on noin 1,3 miljardia asukasta.

17:14 Hollannissa opetusviranomaiset ovat päättäneet luopua keskitetyistä loppukokeista koulunsa päättäville koronavirusepidemian vuoksi. Loppuarvosanat tulevat määräytymään sen perusteella, millaiset arvosanat oppilaat ovat ehtineet jo saada tai saavat niistä kokeista, jotka vielä kouluissa järjestetään.

Samalla viranomaiset antoivat kouluille lisää aikaa aina kesäkuun alkuun saakka järjestää omia kokeitaan. 

14:24 Tokion olympialaiset siirretään järjestettäväksi ensi vuonna, Japanin pääministeri Shinzo Abe vahvistaa. Lue aiheesta lisää täältä.

13:50 Venäjällä oli maanantaihin mennessä todettu virallisesti alle 500 koronatartuntaa, eikä tautiin ole kuollut vielä ketään. Eniten koronatapauksia on pääkaupungissa Moskovassa, jossa tuhansia kaupunkilaisia on määrätty karanteeniin joko ulkomailta paluun tai sairaudelle altistumisen takia. Määräyksen rikkojaa saattaa uhata vankeustuomio, ulkomaalaista karkotus.

Karanteenin noudattamisen valvonnassa auttaa peräti 170 000 valvontakameraa muun muassa kaduilla ja metroasemilla. Näistä noin 100 000 on kytketty järjestelmään, joka käyttää tekoälyn mahdollistamaa kasvojentunnistusteknologiaa. Lue lisää aiheesta täältä.  

09:10 Saksassa on kielletty yli kahden ihmisen kokoontumiset, mutta rajoituksia noudatetaan huonsti. MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että Baijerissa sunnuntaina noin tuhat ihmistä rikkoi kokoontumismääräyksiä.

– Heistä noin 600 ihmistä sai sakot. Sakkojen määrä vaihteli muutamista sadoista euroista jopa 25 000 euroon. Suurissa sakoissa on kysymys siitä, että luvatta järjestetään ”koronajuhlia” nuorten aikuisten kokoontumisia puistoihin tai isoihin asuntoihin.

08:33 Financial Times -lehden keräämästä datasta selviää, että vahvistetut koronavirustapaukset ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa viidennentoista epidemiapäivän jälkeen nopeammin kuin missään muussa maassa. Lue lisää täältä.

06:02 Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä on jo yli 40 000 ja kuolleita on lähemmäs 500. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että New Yorkissa tullaan toimeen kasvavan tartuntaluvun kanssa nipin napin, vaikka tartuntamäärien pelätään olevan vasta alussa.

– Tätähän kutsutaan jo katastrofialueeksi, hän toteaa.

Maanantai 23.3.

22.54 Britannia ottaa käyttöön tiukat liikkumisrajoitukset ainakin kolmen viikon ajaksi. Kotoa saa lähteä vain välttämättömästä syystä. Kaikki yli kahden henkilön kokoontumiset kielletään.

22.10 Ranska tiukentaa eristyssäädöksiään. Uusien rajoitusten mukaan esimerkiksi kaikki ulkona tapahtuva fyysinen liikunta, kuten hölkkääminen yli kilometrin päähän kodista on kiellettyä.

22.06 Euroopassa jo yli 10 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen, ilmenee uutistoimisto AFP:n ylläpitämästä tilastosta.

19.35 Italialaislehti la Repubblica: Italiassa on kuollut koronavirukseen vuorokauden sisällä noin 600 ihmistä. Määrä on hieman pienempi kuin eilen, jolloin kuolleiden määrä oli yli 650. Kuolleiden määrä on laskussa toista vuorokautta peräkkäin. 

19.23 YK:n alaisen maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja varoittaa, että koronaviruksen aiheuttaman pandemian vauhti on kiihtymässä. Virus leviää vikkelästi vaikka arviolta 1,7 miljardia ihmistä oli maailmanlaajuisesti määrätty pysymään kodeissaan.

18.38  Saksan liittokansleri Angela Merkelin ensimmäinen koronavirustesti oli negatiivinen, kertoo liittohallituksen edustaja. Merkelille tehdään kuitenkin myöhemmin vielä lisää testejä asian varmistamiseksi.

18.10: Venäjällä aloitettiin rikostutkinta infektioasiantuntijaa vastaan, joka ei määräyksistä huolimatta jäänyt lomamatkansa jälkeen karanteeniin vaan jatkoi normaalisti töissä siihen asti kunnes sairastui. Naisen tiedetään altistaneen ainakin 350 ihmistä virukselle.

Ainakin 11 on sairastunut. Nainen kävi kuun alussa lyhyellä lomalla Espanjassa kertomatta siitä esimiehilleen. Sen jälkeen hän jatkoi normaalisti luennoimista yliopistossa ja konferensseissa kunnes lopulta viime viikolla hakeutui sairastuttuaan hoitoon. Naisella todettiin koronavirus.

Venäjällä on todettu noin 350 koronavirustartuntaa. Todellisen määrän uskotaan kuitenkin olevan huomattavasti suurempi.

18.04: Saksassa koronavirustartuntojen määrää kuvaava diagrammi on muuttunut niin, että tautihuipusta saattaa tulla vähemmän jyrkkä, kertoo maan kasanterveysentistuutin johtaja Lothar Wieler BBC:n mukaan.

Saksa on muun muassa sulkenut koulut ja rajoittanut kovalla kädellä julkisia kokoontumisia. Maassa on todettu vajaat 22 700 koronatartuntaa ja 86 ihmistä on kuollut. Liittokansleri Angela Merkelille tehtiin koronatesti, joka osoittautui negatiiviseksi.

16:29 Brysselissä poliisi on jakanut viikonloppuna sadoittain sakkoja ihmisille, jotka olivat kokoontuneet puistoihin liikkumisrajoituksista huolimatta. Eilen sakkoja jaettiin kolmisensataa ja lauantaina sekä perjantaina satakunta per päivä. Maksettava summa vaihteli 26 eurosta aina 500 euroon saakka.

16:23 Saksa on päättänyt luopua rajoituksista valtion velkaantumiselle koronakriisin keskellä. Maan hallitus päätti tänään ottaa 156 miljardia euroa lisävelkaa epidemian vaatimien elvytystoimien sekä vähentyvien verotulojen kattamiseksi.

15:55 Vahvistettujen koronatartuntojen määrä Hollannissa on noussut 545 kappaleella. Yhteensä tartuntoja on jo 4749. Uusia kuolemantapauksia on raportoitu 34 kappaletta.

15.06 Balkanilla Montenegron viranomaiset ovat ryhtyneet julkaisemaan netissä koronaviruksen takia kotikaranteeniin määrättyjen ihmisten nimiä ja osoitteita, kertoo brittilehti Guardian. Tarkoituksena on, että ihmiset eivät näin kehtaisi rikkoa karanteeniaan.

Viranomaisten mukaan yksittäisten ihmisten tietojen julkaisu on parempi vaihtoehto kuin koko maan asettaminen ulkonaliikkumiskieltoon.

Maanantaihin mennessä maassa oli todettu 22 tartuntaa ja yksi viruksesta johtunut kuolema.

14.14 Koronavirukseen on maailmanlaajuisesti kuollut nyt yli 15 000 ihmistä, kertoo John Hopkins -yliopisto. Diagnosoituja tartuntoja on liki 350 000.

13.26 Sveitsissä koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä on noussut 66:een. Sveitsissä on nyt 8060 tartuntaa, kun vielä eilen luku oli 7014.

13.14 Britannian hallituksen tämänhetkiset toimet koronaviruksen leviämistä vastaan eivät riitä ja lisärajoituksia tarvitaan, joukko brittiyliopistojen tutkijoita sanoo.

Tutkijat varoittavat sanomalehti Financial Timesissa, että hallituksen nykystrategia voi johtaa jopa 35  000–70  000 ylimääräiseen kuolemaan vuoden kuluessa.

Brittihallitus on tähän mennessä kehottanut ihmisiä pitämään etäisyyttä toisiinsa sekä määrännyt muun muassa baarit ja ravintolat suljettavaksi. Tutkijoiden mukaan kehotusten sijaan tarvittaisiin tiukempia ja viranomaisten valvomia liikkumisrajoitteita ja -kieltoja.

13.01 Hongkong estää kaikkien ulkomaalaisten saapumisen alueelleen. Kiinan erityishallintoalue aikoo lisäksi lopettaa alkoholin myynnin ravintoloissa ja baareissa.

– Ihmiset lähentyvät kun he juopuvat, hallintojohtaja Carrie Lam perustelee The Guardianin mukaan.

12.54 Espanjassa otetaan käyttöön liki 650 000 koronaviruksen pikatestiä, The Guardian uutisoi. Maassa on yli 29 000 tartuntaa. 

Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli 2  000:een. Vuorokaudessa on todettu lähes 470 uutta koronakuolemaa. Kuolemantapaukset ovat lisääntyneet nopeasti. Tuhannen kuolonuhrin rajan rikkoutumisesta kerrottiin perjantaina.

11.25 Unkarissa maan parlamentti käsittelee tänään lakipakettia, joka mahdollistaisi koronavirusepidemian takia julistetun poikkeustilan jatkamisen ilman takarajaa. Esitys kaatunee ainakin tässä vaihteessa, sillä oppositio vastustaa sitä. Lakipaketille tarvittaisiin parlamentissa neljän viidesosan enemmistö.

Unkariin aiemmin tässä kuussa kahdeksi viikoksi julistettu poikkeustila päättyy ylihuomenna. Oppositio on syyttänyt pääministeri Viktor Orbania yrityksestä pönkittää valtaansa entuudestaan epidemian avulla.

10.11 Saksassa todettujen koronavirustartuntojen ja -kuolemien määrä on harpannut viikonlopusta, kun eri osavaltioiden viranomaiset ovat päivittäneet tietojaan.

Maanlaajuisesti Saksassa on nyt todettu lähes 22  700 tartuntaa, mikä on liki 4  000 tartuntaa enemmän kuin eilen kerrottiin. Kuolleita on 86. Kuolleiden määrä on noussut yli 30:llä eilisestä.

9.59 Syyriassa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Maan hallituksen mukaan tartunta todettiin ulkomailta saapuneella parikymppisellä naisella. Koronaviruksen pelätään aiheuttavan suurta tuhoa Syyriassa, koska maan terveydenhuoltojärjestelmä on raunioina jo yhdeksän vuotta jatkuneen sodan takia. Tilanne on erityisen huono alueilla, jotka eivät ole Syyrian hallituksen hallinnassa.

9.24 Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin ennakoidaan ilmoittavan tänään uusista, tiukemmista liikkumisrajoituksista.

Viime viikolla hallitus määräsi muun muassa pubit ja ravintolat suljettaviksi ja kehotti ihmisiä pitämään etäisyyttä toisiinsa. Viikonloppuna vaikutti kuitenkin siltä, että monet britit eivät ota rajoituksia tosissaan.

9.11 Koronavirukseen maailmanlaajuisesti kuolleiden ihmisten määrä lähentelee 15 000:ta, kertoo tautitilanteen kehittymistä seuraava John Hopkins -yliopisto.

Yliopiston seurannan mukaan maanantaiaamuun mennessä virukseen oli kuollut eri puolilla maailmaa yhteensä yli 14 700 ihmistä.

Todettuja tartuntoja on lähes 340 000. Eniten tartuntoja on tilastoitu Kiinassa (81 439), Italiassa (59 138) ja Yhdysvalloissa (35 206).

8.54 Kiina on löyhentänyt koronaviruspandemian lähtöpaikan Wuhanin karanteenia, kertoo The Guardian. Ihmiset ovat tänään saaneet jälleen käydä ruokakaupoissa. Viikonloppuna Wuhaniin saapui juna, jonka mukana kaupunkiin tuli yli 1000 työntekijää. Sunnuntaina paikallisviranomaiset ilmoittivat, että ihmiset voivat mennä töihin jos heillä ei ole koronavirustartuntaan liityviä oireita ja heillä on todistus työnantajalta.

8.04 Tokion olympialaisten siirtäminen alkaa näyttää ilmeiseltä, myönsi Japanin pääministeri Shinzo Abe maanantaina. Tähän asti Japanin poliittinen johto on vakuuttanut, että olympialaiset pidetään alkuperäisen aikataulun mukaan.

Aben mukaan kisojen siirtämistä mietitään, koska urheilujärjestöt ja urheilijat ovat reagoineet kriittisesti suunnitelmiin järjestää olympialaiset alkuperäisen aikataulun mukaan.

–  Japani varautuu järjestämään olympialaiset täydellä kisaohjelmalla. Jos se alkaa näyttää vaikealta, meidän on ajateltava ensisijaisesti urheilijoita, ja silloin kisojen siirtäminen alkaa olla ilmeistä, pääministeri Shinzo Abe sanoi Japanin parlamentille.

–  Kisojen peruminen ei ole vaihtoehto, pääministeri korosti.

8.00 MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi Uutisaamussa, että Ruotsissa ihmisten käytöstä on pyritty ohjaamaan ohjeistuksilla ja suosituksilla. Pääministeri Stefan Löfve piti eilen tv-puheen, minkä perusteella Lehto pohtii, onko lisärajoituksia kenties tulossa.

– Lauantaina tuli voimaan laki, joka mahdollistaa koulujen sulkemisen. Tänään katsotaan aletaanko niitä sulkea, Lehto sanoo.

Ruotsissa ongelmat ovat pitkälti samanlaisia kuin Suomessa. After ski -bileistä on syntynyt kohu ja terveydenhuollon henkilöstä on miettinyt varusteiden riittämistä.

– Suojavarusteita on jäänyt jumiin, kun rajoja on suljettu. Kauppaministeriä myöten on soiteltu, että missä tavarat ovat. Toinen asia ovat tehohoitopaikat. Niitä oli alun perin 500. Tehohoitopaikkojen loppumista pelätään, Lehto kertoo.

6.46 Ravintolaketju McDonald's sulkee kaikki ravintolansa Britanniassa ja Irlannissa koronaviruksen riskin vuoksi. 

Yhtiö kertoo päätöksen syyksi työntekijöidensä sekä asiakkaidensa suojaamisen. 

6.21 Yhdysvalloissa on todettu yhteensä ainakin 32 000 koronavirustartuntaa, kertoo uutiskanava CNN. Vähintään 400 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena.

Varapresidentti Mike Pencen mukaan ainakin 254 000 amerikkalaista on testattu. Luvussa ei ole mukana esimerkiksi yksityisten laboratorioiden tekemiä testejä.

Sunnuntai 22.3.

20.13: Afrikan pitkään matalana pysynyt koronatartuntojen määrä alkoi kohota merkittävästi viikonloppuna. Terveydenhuollon asiantuntijat ovat varoittaneet, että Afrikassa moni sairaala ei kykene hoitamaan suurta määrää koronapotilaita.

20.12: Italiassa kuoli vuorokauden kuluessa 651 ihmistä koronavirukseen, maan viranomaiset ilmoittivat tänään. Määrä on hieman pienempi kuin edellisen vuorokauden kuolonuhrien ennätyksellinen luku. Tuolloin korona vaati 793 ihmisen hengen. Italiassa on kuollut virukseen nyt jo liki 5 500 ihmistä.

20.10: Saksan liittokansleri Angela Merkel vetäytyy karanteeniin koronavirusepäilyn vuoksi, kertoo hallituksen tiedottaja. Merkeliä aiemmin hoitaneella lääkärillä on todettu tartunta. Hallituksen lausunnon mukaan Merkeliä testataan säännöllisesti tulevina päivänä koronatartunnan varalta. Tehtävänsä Merkel hoitaa kotoa käsin.

18:56: Kreikka on ilmoittanut ottavansa käyttöön maanlaajuiset liikkumisen rajoitukset maanantaina. Kaikki tarpeeton matkustaminen Kreikan sisällä kielletään.

17:53: Saksa aikoo kieltää yli kahden ihmisen tapaamiset, kertoo uutistoimisto DPA lähteisiinsä vedoten. Kielto ei koskisi perheitä eikä samassa kotitaloudessa asuvia.

14.40 Euroopan maissa todettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan yli 150 000:een. Sairaus on vaatinut 7 800 ihmisen hengen.

Pandemia on levinnyt virallisten lukujen valossa maanosista pahiten Euroopassa. Aasiassa tartuntoja on testeissä löytynyt vajaat 97 000 ja virus on aiheuttanut 3 500 ihmisen kuoleman.

Koko maailmassa tartuntoja on toistaiseksi todettu yhteensä reilut 300 000.

Viralliset luvut ovat mitä ilmeisimmin vain murto-osa todellisista tartunnoista, sillä monissa maissa testi tehdään vain niille sairastuneille, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa.

13:42: Espanjassa on vuorokaudessa todettu lähes 400 uutta koronakuolemaa. Virus on nyt johtanut maassa yli 1 700 ihmisen kuolemaan. Lisäystä eilisestä on 30 prosenttia.

13:14: Iran kertoo 129 uudesta koronaan liittyvästä kuolemantapauksesta. Tuoreiden kuolintapausten myötä koronakuolemia on ollut maassa yhteensä jo 1 685. Iran on Italian ja Kiinan ohella yksi pahiten koronaviruksesta kärsineistä valtioista.

13:04: Britannian pääministeri Boris Johnson varoittaa brittejä koronavirusepidemian kiihtymisestä. Hän vertasi Britannian tilannetta Italiaan ja sanoi, että Britannia on vain pari kolme viikkoa Italiasta jäljessä.

10:53:  Ruotsissa pääministeri Stefan Löfven puhuu illalla kansakunnalle koronaepidemian johdosta. Menettely on Ruotsissa erittäin poikkeuksellinen.

8:31: Espanjan pääministeri Pedro Sanchez varoittaa espanjalaisia edessä olevista ajoista. Sanchez kehotti televisiopuheessaan kansalaisia henkisesti varautumaan koviin aikoihin. Espanjassa on todettu jo noin 25 000 koronatartuntaa. Kuolleita on yli 1 300. Tilanne on Euroopassa pahempi vain Italiassa.

7:40: Australiassa Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltiot suunnittelevat mittavia uusia liikkumisrajoituksia ja sulkutoimia, kertovat kansainväliset mediat. Aukiolo on tarkoitus sallia jatkossa lähinnä ruokakaupoille, apteekeille, bensa-asemille ja joillekin muille kaupoille, kertoo muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC. Uudet rajoitukset halutaan voimaan 48 tunnin kuluessa.

7:36: Italiassa hallitus määrää ison osan yrityksistä suljettavaksi koronaviruksen vuoksi. Sulkemiskehotus koskee kaikkia "ei-välttämättömiksi" arvioituja yrityksiä, kertovat useat kansainväliset mediat.

7:34: Koronavirustartuntamäärät kasvavat edelleen ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa on todettu jo ainakin yli 23 600 koronavirustartuntaa, kertoo uutiskanava CNN. Eniten tapauksia, yli 12 000, on todettu New Yorkin osavaltiossa.

Lauantai 21.3.

20.50: Koronaviruksen tarttumista hidastavat toimet rajoittavat maailmanlaajuisesti jo noin 900 miljoonan ihmisen liikkumista. Rajoituksia liikkumiselle on julistettu 35 maassa, myös Suomessa. Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan 600 miljoonaa ihmistä on pakottavien rajoitusten piirissä, eli rajoitukset perustuvat määräykseen, eivät suositukseen.

20.47: Yhdysvalloissa varapresidentti Mike Pence ja hänen vaimonsa tekevät koronavirustestin. Perjantaina kerrottiin, että varapresidentin kanslian työntekijällä on todettu koronavirus. Pencen mukaan todennäköisyys hänen altistumiselleen on pieni.

20.45: Koronavirukseen kuoli 800 ihmistä vuorokauden aikana Italiassa. Kaikkiaan Italiassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut lähes 5 000 ihmistä. Tämä merkitsee, että nyt maailman kaikista koronakuolemista yli 38 prosenttia on raportoitu Italiassa. Pandemian uhrimäärä jo yli 12 000

16:54: Ruotsissa koronavirukseen on kuollut 20. Tartunnan saaneiden määrä kasvoi perjantaista yli 120:llä ja kuolleiden määrä neljällä.

16:51: Maailman koronavirustartuntojen määrä on noussut lähes 272 000:een. Sairauteen on kuollut 11 400 ihmistä. Virusta on tavattu virallisesti jo yli 150 maassa. Uusimpana joukkoon on tullut Zimbabwe, joka on kertonut ensimmäisestä vahvistetusta tartunnasta.

13.43: Espanjan terveysministeriö tiedottaa, että koronaviruksen vaatimien kuolinuhrien määrä on noussut maassa 1326:een. Aiemmin luku oli 1002. 

13.40: Koronavirustartuntojen määrä kasvaa myös Baltian alueella. Eniten todettuja tapauksia on Virossa, jossa tartuntojen määrä on noussut 306:een. Kuluneen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on löytynyt 23. Liettuassa on varmistettu 69 tartuntaa. Siellä sairaus on vaatinut myös Baltian maiden ensimmäisen kuolonuhrin riskiryhmään kuuluneen iäkkäänpuoleisen naisen kuoltua perjantaina sairaalassa.

12.17: Saksan koronavirustartuntoja laskeva Robert Koch -instituutti kertoo Reutersille, että Saksassa on kuollut viimeisen vuorokauden aikana 16 ihmistä virukseen. Kuolleiden kokonaismäärä nousi 31:stä 47:ään. Saksan tartuntamäärissä nähtiin myös hurja kasvu: 2705 tartuntaa vuorokaudessa nostivat kokonaisluvun 16 662:een.

12.15: Angola kertoi ensimmäisistä kahdesta koronavirustartunnastaan.

12.13: Iran on kertonut 123 uudesta koronaviruskuolemasta. Nyt virukseen on kuollut maassa tähän mennessä kaikkiaan 1 556 ihmistä.

Maan terveysministeriön edustaja Kianoush Jahanpour sanoi, että viimeisen vuorokauden aikana on vahvistettu 966 uutta tartuntaa. Yhteensä Iranissa on raportoitu nyt 20  610 sairastunutta.

10.43: Ruotsissa koronavirukseen on kuollut jo 17 ihmistä. Yksi ensimmäisistä oli Saran aviomies. Hänen tarinansa voit lukea tästä:

Turkissa todettiin vuorokaudessa yli 300 uutta koronavirustartuntaa, kirjoittaa The Guardian. Maassa on todettu nyt yhteensä 670 tartuntaa.

Virustestejä on tehty päälle 3 600, kertoo lehden mukaan Turkin terveysministeri Fahrettin Koca. Noin joka viides testatuista on saanut koronavirustartunnan.

Perjantai 20.3.

22.29 Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltio seurasi perjantaina Kaliforniaa asettamalla rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Samaan aikaan presidentti Donald Trump ilmoitti maan olevan "voitolla" sodassa, vaikka koronavirustartunnat ja -kuolemat ovat maassa nopeassa kasvussa.

New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo määräsi ei-välttämättömän liiketoiminnan sulkemisesta ja kielsi kaikki kokoontumiset osavaltiossa. Päivää aiemmin Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom oli käskenyt 40 miljoonaa kalifornialaista pysymään kotona.

Sunnuntaina paikallista aikaan astuu voimaan määräys, jonka mukaan auki saavat olla ainoastaan apteekit, ruokakaupat ja ruokatoimituksia tarjoavat yritykset.

New Yorkin osavaltiossa todennettujen virustartuntojen määrä nousi perjantaina 7 000:een. Nousu johtui pitkälti siitä, että virustestauksia on lisätty, Cuomo sanoi.
Kaliforniassa rajoitukset tulivat voimaan torstai-iltana paikallista aikaa. Osavaltion asukkaita ohjeistetaan pysymään kotona.
Kaliforniassa huoltoasemat, apteekit, pankit ja pesulat saavat olla auki. Ravintolat saavat myydä noutoruokaa ja toimittaa ruokaa asiakkaiden koteihin.

20.26 Italiassa kuluneen vuorokauden aikana koronavirukseen on kuollut 627 ihmistä eli enemmän kuin minään muuna yksittäisenä päivänä.

Kaikkiaan Italiassa koronavirus on vaatinut tähän mennessä 4 032 kuolonuhria.
Vahvistettujen virustartuntojen määrä maassa on 47 021.

18.26 Italian hallitus on ilmoittanut harkitsevansa lisää rajoituksia ihmisten elämään koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Italiassa koronavirukseen on kuollut jo yli 3 400 ihmistä, mikä on eniten maailmassa. Virustartuntoja on vahvistettu yli 41 000.

Liikkumista on rajoitettu koko Italian alueella 10. maaliskuuta alkaen. Ravintolat, baarit ja ei-välttämättömät kaupat ovat olleet kiinni, mutta ihmisten on sallittu poistua kotoaan ja kulkea töihin, ruokakauppaan ja lääkäriin.

14.10 Baijeri määrää Saksassa ensimmäisenä osavaltiona osittaisen ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen takia. Kielto on voimassa aluksi kaksi viikkoa.

13.51: Belgiassa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut yli kahdentuhannen, kertovat viranomaiset. Koronavirukseen kuolleiden määrä yli tuplaantui päivässä 16:sta 37:ään.

Uusia tartuntoja on tullut yli 450, mikä nostaa tartuntojen määrän yli 2 250:n. Belgiassa on noin 11,4 miljoonaa asukasta.

13.35 Espanjassa koronaviruksen uhrien määrä on noussut yli tuhannen. Pahiten on kärsinyt pääkaupunki Madridin seutu.

11.14 Koronavirus leviää tällä hetkellä erittäin nopeasti Ruotsissa ja erityisesti Tukholman alueella. Karoliininen Instituutti varoittaa, että alkavana viikonloppuna virustilanne pahenee entisestään nimenomaan Tukholman seudulla. Lue lisää artikkelista.

10.49 Malesiassa hallitus määrää sotilaat auttamaan poliisia, jotta kansalaiset saadaan noudattamaan koronavirusepidemian vuoksi määrättyjä tiukkoja liikkumisrajoituksia. Lue lisää artikkelista.

9.38 Koronavirukseen kuolleiden määrä on ylittänyt 10 000 ihmisen rajan maailmalla. Eniten kuolleita on Italiassa (yli 3400) sekä Kiinassa (yli 3200), josta epidemia sai alkunsa. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu 178 maasta.

05.38 Eri puolilla maailmaa on tehty valtava määrä erilaisia poikkeustoimia korona vuoksi. Esimerkiksi Espanjassa kaikki hotellit suljetaan, Yhdysvaltojen Kaliforniassa ihmiset on määrätty pysymään kodeissaan ja Brasilian Rio de Janeiro on ilmoittanut estävänsä ihmisten pääsy rannoille. Lue lisää artikkelista.

Torstai 19.3.

21.48 Nigerissä havaittiin maan ensimmäinen koronavirustartunta.

19.29 Italiassa koronavirus on vaatinut tähän mennessä noin 3 400 kuolonuhria, mikä on enemmän kuin Kiinassa. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana liki 430 ihmistä kuoli virukseen. Todennettuja koronavirustartuntoja Italiassa on yli 41 000.

17.06 Venäjällä viranomaiset ilmoittivat tänään ensimmäisestä koronaviruskuolemasta. Ensin kuolinsyyksi määriteltiin keuhkokuume ja sen jälkeen veritulppa.

Presidentti Vladimir Putin on vakuuttanut koronavirustilanteen olevan maassa hallinnassa, mutta monet venäläiset eivät usko virallisia tietoja ja pelkäävät tilanteen olevan paljon pahempi. Monet venäläiset muistavat vielä vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden ja vuoden 2010 metsäpalot. Tällöin viranomaiset peittelivät aluksi todellista tilannetta.

Tämän vuoden tammikuussa Venäjä reagoi nopeasti, kun koronavirus raivosi Kiinassa. Venäjä sulki Kiinan vastaisen yli 4 000 kilometrin pituisen rajansa ja kielsi useimmilta kiinalaisilta maahantulon.

Vielä niinkin myöhään kuin 6. maaliskuuta Venäjä kertoi vain kymmenestä varmennetusta virustartunnasta. Luvut alkoivat kuitenkin sen jälkeen nousta nopeasti, ja keskiviikkona tapausten määrä nousi 147:ään.

16.56 Espanjassa koronavirukseen on kuollut nyt 767 ihmistä, mikä on 30 prosentin nousu vuorokauden sisällä.

Yhteensä kuolleita on nyt 209 enemmän kuin eilen, kertoo brittilehti Guardian. Maassa on todettu yli 17 000 tartuntaa, mikä on toiseksi suurin määrä Euroopassa Italian jälkeen.

El Pais -sanomalehden mukaan Espanjassa koronaviruksesta on kärsinyt pahiten Madridin alue, jossa osa sairaaloista on ollut erittäin kovilla potilaiden hoidossa.

16.48 Afganistanissa ääriliike Taleban on ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön terveysviranomaisten kanssa torjuakseen koronavirusta, kertoo brittilehti Independent.

Talebanin edustaja vakuutti Twitterissä järjestön olevan valmis yhteistyöhön niin Maailman terveysjärjestö WHO:n kuin muiden kansainvälisten terveysjärjestöjen kanssa.

Taleban on itse tehnyt aiemmin iskuja sairaaloihin, ja sen on syytetty myös surmanneen terveydenhuollon työntekijöitä.

Afganistanissa on todettu 22 koronavirustartuntaa. Tartuntojen määrän pelätään kasvavan. Viruksen leviäminen voisi olla tuhoisaa köyhälle Afganistanille, jonka terveydenhoitojärjestelmä on romahduspisteessä vuosien sotimisen jälkeen.

16.45 Koronavirustilanteen helpottamiseksi EU-komissio perustaa uuden strategisen varmuusvaraston tehohoidossa tarvittaville hengityskoneille, suojavarusteille kuten kasvomaskeille sekä rokotteille.

EU:n kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarcic kertoi torstaina, että komissio viimeistelee vielä tarkempaa ohjeistusta siitä, millä perusteella varusteita jaetaan jäsenmaille. Lenarcicin mukaan oleellista on, että varusteita ohjataan sinne, missä tarve on suurin.

Lenarcic sanoo, että useista jäsenmaista on esitetty kiinnostusta varmuusvaraston luomiseen. EU rahoittaa suurimman osan varaston tuotteiden hankinnasta.

Lenarcic myöntää, että koronaviruksen hoidossa tarvittavista varusteista on puutteita Euroopassa. Hän ei antanut tarkkoja lukuja siitä, kuinka paljon varusteita Euroopassa tarvitaan tällä hetkellä.

15:13: EU:n brexit-pääneuvottelijalla Michel Barnierilla on todettu koronavirustartunta. Barnier kertoi asiasta torstaina Twitterissä ja vakuutti voivansa hyvin.

13.00: Yhdysvalloissa 38 prosenttia koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneista on iältään 20–54-vuotiaita, kertoo New York Times. Tiedot perustuvat Yhdysvaltain tautikeskuksen julkaisemaan raporttiin.

12.26: Italian liikkumisrajoituksia pidennetään alkuperäisestä, kertoo pääministeri Giuseppe Conte. Hänen mukaansa rajoitukset ovat toimineet ja estäneet järjestelmän täydellisen romahduksen.

Conte kertoi asiasta Corriere della Sera -sanomalehdelle. Alun perin koko maahan julistettujen rajoitusten piti kestää 25. maaliskuuta asti, mutta nyt niitä jatketaan ainakin huhtikuun 3. päivään asti. 

Italian koronavirustartunnat ovat jatkaneet kasvuaan. Conte kuitenkin toivoo tautihuipun olevan pian käsillä, mutta varoittaa, että paluu normaaliin kestää vielä paljon pidempään.

Myös Ranskassa kansanterveyslaitoksen johtaja ennustaa, että maan tiukkoja ulkonaliikkumisrajoituksia joudutaan jatkamaan alkuperäisestä kahdesta viikosta mahdollisesti neljään viikkoon.

Saksassa vahvistettujen koronatartuntojen määrä on noussut 11  000:een. Tartuntojen määrä nousi 2  800 tapauksella yhden vuorokauden aikana.

Perjantai 20.3.

12.23: EU:n pääneuvottelija Michel Barnierilla on todettu koronavirustartunta. Barnier kertoo asiasta Twitterissä ja vakuuttaa voivansa hyvin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että Afrikan maiden tulisi varautua pahimpaan.

5.50: Kiinassa on tapahtunut merkittävä käänne viruksen leviämisessä. Maassa ei ole todettu yhtäkään uutta maan sisällä levinnyttä koronavirustartuntaa, kertovat maan viranomaiset. Näin on ensimmäistä kertaa sitten tammikuun, jolloin maa alkoi raportoida tartuntamääriä.

Maassa kuitenkin kerrottiin 34 uudesta ulkomailta tulleesta tartunnasta. Kyseessä on suurin kasvu kahteen viikkoon.

Keskiviikko 18.3.

22.10 Ranskassa poliisi on antanut tänään yli 4 000 sakkoa ihmisille, jotka eivät ole pysyneet määräyksistä huolimatta kodeissaan. Eilen, kun määräykset tulivat voimaan, sakon suuruus oli 35 euroa, mutta tästä päivästä lähtien sakko on ollut 135–375 euroa.

Sisäministeri Christophe Castanerin mukaan kovat sakot estävät ihmisiä lähtemästä tarpeettomasti ulos.

Ranskassa ihmisten tulee pysyä kodeissaan, jotta koronaviruksen leviäminen saadaan rajattua. Ulos voi mennä vain välttämättömien asioiden hoitamista varten, ja silloinkin mukana on oltava paperi, jossa kerrotaan ulkoilun syy.

21.40 Ranskassa on kuollut 89 ihmistä koronavirukseen päivän aikana, ilmoitti maan johtava terveysviranomainen Jerome Salomon illalla. Yhteensä Ranskassa on kuollut koronavirukseen tähän mennessä 264 ihmistä.

19:58 Britannia sulkee kaikki koulunsa perjantaina koronaviruksen epidemian vuoksi, ilmoittaa saarivaltion hallitus. Koulut pysyvät kiinni toistaiseksi.

19:56 Koronavirus on suurin haaste Saksalle sitten toisen maailmansodan, sanoo Saksan liittokansleri Angela Merkel televisiopuheessaan. Merkel kehotti kaikkia suhtautumaan tilanteeseen sen vaatimalla vakavuudella.

19:25  Italiassa 475 ihmistä on kuollut koronavirukseen päivän aikana. Tämä on korkein virallinen luku missään maassa päivässä. Yhteensä kuolleita on jo liki 3 000.

19:24 Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan hän vertautuu nyt koronaviruksen vuoksi niihin Yhdysvaltain presidentteihin, jotka johtivat maata sen käydessä sotaa.

18:04 Turkki sulkee maarajansa Kreikkaan ja Bulgariaan keskiyöllä koronaviruksen vuoksi, kertoo uutistoimisto Dogan. 

15.13 Autonvalmistajat Toyota ja Renault Trucks keskeyttävät tuotantoa tehtaillaan koronaviruspandemian leviämisen rajoittamiseksi.

Toyota laittaa toistaiseksi jäihin ajoneuvojen sekä moottorien ja vaihteistojen valmistuksen Euroopassa. Keskeytys koskee tehtaita Ranskassa, Britanniassa, Puolassa, Tshekissä ja Turkissa.
Volvo-konserniin kuuluva Renault Trucks sulkee neljä tuotantolaitostaan Ranskassa toistaiseksi. Näissä Renault Trucksin tehtaissa työskentelee yhteensä 4500 työntekijää.

14:05 Koronavirukseen on kuollut Euroopassa yhteensä enemmän ihmisiä kuin Aasiassa, kertoo AFP. Euroopassa nyt kaikkiaan 3421 kuolonuhria, Aasiassa 3384.

12.49: Espanjalaispankki Santanderin Portugalin-yksikön johtaja Antonio Vieira Monteiro on kuollut koronavirukseen, kertoo sanomalehti Expresso. Kahdeksan vuotta tehtävässään toiminut Monteiro on vasta toinen virukseen kuollut henkilö Portugalissa.

12.45: Ulkomailla koronaepidemian ytimessä sekä Espanja että Iran ovat täydentäneet tartunta- ja uhrilukujaan. Espanjan terveysministeriön mukaan maassa on kirjattu kuluneen vuorokauden aikana yli 2500 uutta koronatapausta. Tämä nostaa virustartunnan varmuudella saaneiden määrän jo yli 13 700:n. Tapaukset lisääntyivät siis vuorokaudessa lähes viidenneksen. Koronan kuolonuhrien määrä alkaa lähestyä Espanjassa jo 600:aa.

Iranissa tartunnan on saanut 17 361 ihmistä, kuolleita on 1135, joista 147 viimeisen vuorokauden aikana. 

– Kaikki eivät tiedä tästä taudista ja outoa on, että kaikki eivät ota sitä vakavasti, sanoi apulaisterveysministeri Alireza Raisi tiedotustilaisuudessa.

– Jos ihmiset auttavat, voimme kontrolloida sitä (taudin leviämistä). Jos eivät, voitte odottaa tämän jatkuvat vielä kaksi kuukautta, Raisi kuvaili.

Iranissa ei ole vaikeasta tilanteesta huolimatta määrätty kansalaisille tiukkoja liikkumisrajoituksia monien Euroopan maiden tapaan.

Muissa maissa Ukraina ilmoitti hätätilasta Kiovan alueella koronaviruksen takia. Sambia ilmoitti puolestaan kahdesta ensimmäisestä tartunnasta.

11.50: Britannian kolmanneksi suurin supermarketketju Sainsbury’s myy samaa tuotetta enintään kolme kappaletta henkilöä kohden, kertoo muun muassa BBC. Suosituimmissa tuotteissa kuten wc-paperissa ja iskukuumennetussa maidossa enimmäismäärä on kaksi. 

Yhtiön mukaan tuotteet eivät suinkaan ole loppumassa, mutta hamstrausta halutaan hillitä, jotta hyllyt eivät tyhjenisi ja mahdollisimman harva jäisi ilman ostoksia. Sainsbury’s kertoo myös asettavansa verkkokaupan toimituksissa etusijalle vanhukset ja muut riskiryhmät. Ainakin kauppaketju Aldi on myös ilmoittanut rajoittavansa myytävät määrät enintään neljään samaan tuotteeseen asiakasta kohden.

10.49: EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää poliitikkojen aluksi aliarvoineen koronaviruksen muodostaman vaaran. Saksalaisen Bild-lehden haastattelussa hän arvioi, että nyt kaikki jo ymmärtävät vielä pari viikkoa sitten aivan äärimmäisiltä tuntuneiden toimien tarpeellisuuden.
Von der Leyen ennustaa koronaviruksen pitävän päättäjät kiireisinä vielä hyvin pitkän ajan.

10.47: Koronavirustartuntoja on todettu nyt kaikissa Euroopan maissa. Viimeisenä tartunnasta ilmoitti keskiviikkona Montenegro.

8.43 Koronapandemia pistää uusiksi Yhdysvaltain presidenttipelin ja kiristää suurvaltojen suhteita entisestään, arvioi Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Samalla hän kuvailee tilanteen olevan Donald Trumpille "tietyllä tavalla syöttö lapaan”.

8.32 Koronaviruksen lähtömaassa Kiinassa kirjattiin keskiviikkona vain yksi uusi kotimainen koronatartuntatapaus, kuten tiistainakin.

Tartunta rekisteröitiin Hubein maakunnan pääkaupungissa Wuhanissa, mistä viruksen katsotaan lähteneen liikkeelle joulukuussa. Tämän lisäksi Kiinaan ulkomailta saapuneiden keskuudesta tartuntatapauksia löytyi keskiviikkona yli kymmenen.

Hubein maakunnassa uusien koronavirustartuntojen määrät ovat olleet yksinumeroisia kuluneen seitsemän päivän aikana. Pahimpaan aikaan helmikuun alussa uusia tartuntoja kirjattiin useita tuhansia päivässä.

Keskiviikkona virukseen kuolleita kirjattiin Kiinassa 11. Kuolleiden kokonaismäärä on yli 3 200, ja tartunnan saaneita Manner-Kiinassa on yhteensä lähes 81 000.

8.00: Australian pääministerin mukaan pitäisi varautua siihen, että poikkeukselliset olot jatkuvat vähintään puoli vuotta.

– Tämä on jotain, mitä tapahtuu kerran sadassa vuodessa. Emme ole nähneet tällaista Australiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen, Scott Morrison sanoi.

7.59: Turkissa on vahvistettu ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema. Samalla tartuntojen määrän kerrottiin nousseen noin 50:stä lähes sataan. Kuollut oli 89-vuotias, joka oli saanut tartunnan työntekijältään. Työntekijällä oli ollut yhteyksiä Kiinaan.

7.56: Matkailua tyrehdyttävä koronaviruspandemia runtelee majoitusalaa. Esimerkiksi Ruotsissa Tukholman hotellihuoneista lähes yhdeksän kymmenestä oli tyhjillään maanantaina.

Asiasta kertoi Ruotsin matkailualan edunvalvoja Visita. Vastaavana ajankohtana viime vuonna Tukholmassa hotellien käyttöaste oli 74 prosenttia. Nyt luku on 13.

Tiistai17.3.

22.42 Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto lähettää kongressille hyväksyttäväksi massiivisen elvytyspaketin, kertoo valtiovarainministeri Steven Mnuchin.

Elvytyspaketti sisältää sekkien lähettämisen kansalaisille.
Ennakkotiedot Yhdysvaltain tukipaketin koosta vaihtelevat 850 miljarista 1250 miljardiin.

Sekkien on tarkoitus kattaa koronaviruksen vuoksi menetettyjä tuloja suoraan kansalaisille.

22.23 Pakistan ei voi eristää miljoonakaupunkejaan samaan tapaan kuin länsimaat, vaikka koronavirusepidemia maassa pahenisi, sanoo pääministeri Imran Khan. 

Asiantuntijoiden mukaan kaupunkien sulkeminen raunioittaisi maan hauraan talouden lopullisesti. Neljännes maan väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

22.19 Belgia kieltää tarpeettoman liikkumisen ulkona ainakin huhtikuun 5. päivään saakka koronaviruksen leviämisen estämiseksi, kertoo pääministeri Sophie Wilmes.
Ulos voi mennä muun muassa käydäkseen lääkärissä tai apteekissa, kuntoillakseen yksin tai käydäkseen kaupassa.
Belgiassa on runsaat 1 200 tartuntaa. Kymmenen ihmistä on kuollut virukseen.

22.16 Ensi viikon EU-huippukokouksen fyysinen tapaaminen on peruttu koronavirustilanteen vuoksi. Huippukokouksia johtava Charles Michel sanoo, että EU-maiden johtajat kokoustavat videoyhteyden kautta ensi viikollakin.

21.50 EU-maiden johtajat ovat sopineet 30 päivän matkustusrajoituksista EU:n ulkorajoille.

21.41 Tanska kieltää kaikki yli kymmenen henkilön joukkokokoontumiset, sanoo maan pääministeri Mette Frederiksen. Kielto astuu voimaan huomenna aamulla. Kielto koskee niin ulko- kuin sisätilojakin. Samalla maa laajentaa koronavirustestaustaan pistokokein. Tähän saakka vain vakavasti sairaat ihmiset on testattu.

18.11 Rokote uutta koronavirusta vastaan voi valmistua jo syksyksi – EU on tarjonnut 80 miljoonaa euroa tutkimustyöhön

17.12 Britanniassa voi olla tällä hetkellä noin 55 000 koronavirustartuntaa, arvioi maan hallituksen neuvonantaja. Vahvistettuja tartuntoja on vajaat 2 000. Yhteensä 55 ihmistä on kuollut virukseen.

17.11 Pohjois-Makedonian parlamenttivaaleja siirretään koronaviruksen vuoksi. Vaalit oli tarkoitus pitää vajaan kuukauden päästä, 12. huhtikuuta.

Kaikki puolueet olivat yhtä mieltä vaalien siirtämisestä. Uutta vaalipäivää ei vielä ole sovittu.

16.48 YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO vaatii Euroopan mailta jyrkkiä koronaviruksen vastaisia toimia. WHO:n mukaan Eurooppa on nyt pandemian keskus.
WHO:n Euroopan johtajan Hans Klugen mukaan yksikään maa ei voi tehdä poikkeuksia asiassa.

15.47 Venäjä on ilmoittanut rajoittavansa merkittävästi rajanylitysliikennettä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla, ilmoittaa Suomen rajavartiosto. Rajoitus koskee muun muassa ulkomaiden kansalaisten maahantuloa Venäjälle. 

Rajoitukset tulevat voimaan tänään tiistaina kello 23 Suomen aikaa.

15.30 Virossa hallitus kieltää alkoholin myynnin ravintoloissa, hotelleissa ja kaupoissa iltakymmenen jälkeen. Myynnin saa aloittaa jälleen seuraavana päivänä aamulla kymmeneltä. Määräys on voimassa keskiviikosta alkaen niin kauan kuin maahan julistettu poikkeustilakin.

Myyntikiellon tarkoituksena on ehkäistä alkoholin liikakäytöstä aiheutuvia seurauksia, jotka voisivat entisestään kuormittaa terveydenhuoltoa ja poliisia koronavirusepidemian aikana.

15.11 Kreikka ei päästä vierailijoita siirtolaisleireille ainakaan 14 päivään. Vierailukielto asetettiin koronaviruksen suitsimiseksi.

Maahanmuuttoministeriön tiedotteen mukaan kielto koskee niin yksittäisiä vierailijoita kuin organisaatioita. Myös siirtolaisleireillä asuvia kehotetaan vähentämään liikkumistaan.

Kreikka on tiukentanut koronatoimenpiteitään muun muassa julkisten kokoontumisten osalta sen jälkeen, kun koronavirukseen kuolleiden varmistettu määrä nousi maassa neljään.

Kreikan mantereella ja saarilla on siirtolaisleireillä kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita.

14.47 Ranskassa ovat alkaneet järeät koronavirustoimet, jotka sulkevat useimmat ranskalaiset koteihinsa. Ulos meneminen on kielletty välttämättömyyksiä kuten kaupassa ja apteekissa käyntiä lukuun ottamatta.

Hallituksen mukaan kymmenettuhannet poliisit partioivat katuja ja jakavat 38–135 euron suuruisia sakkoja ihmisille, joilla ei ole kirjallista lupalappua ulkona liikkumiseen.

Terveysministerin mukaan rajoituksia voidaan löysätä kahden viikon päästä, jos koronaviruksen leviämistä on siihen mennessä saatu hillittyä riittävästi.

Ranskassa koronavirukseen on tiettävästi kuollut 148 ihmistä.

13.22 Espanjassa koronaepidemian tilanne pahenee kovaa vauhtia. Terveysministeriö kertoi tänään kirjanneensa vuorokaudessa lähes 2 000 uutta tartuntatapausta, mikä nosti viruksen saaneiden kokonaismäärän maassa jo yli 11 000:een.

Toisaalta noin tuhannen tartunnan saaneen kerrotaan jo parantuneen.

Koronaepidemiaan kuolleiden määrä on Espanjassa noussut hieman vajaaseen 500:aan.

13.14 Puolassa 15 hallituksen ministeriä on karanteenissa ympäristöministerillä havaitun koronavirustartunnan takia. Muut ministerit on testattu tartunnan varalta ja tulokset valmistuvat myöhemmin tänään.

Karanteeni pakotti maan hallituksen perumaan tämän päivän yhteisen kriisipalaverin presidentin kanssa.

Kaikki karanteenissa olevat osallistuivat samaan kokoukseen ympäristöministerin kanssa. Esimeriksi pääministeri Mateusz Morawiecki ei ollut paikalla ja vältti näin myös karanteenin.

12.49 Espanjan terveysministeriö tiedottaa, että koronavirus on vaatinut 491:n espanjalaisen hengen. Tartunnan saaneita on tällä hetkellä ainakin 11 178. Eilen kuolleita oli 342 ja tartunnan saaneita 9942.

Espanjassa on maailman neljänneksi eniten koronavirustartuntoja. Vain Kiinassa, Italiassa ja Iranissa on todettu enemmän tartuntoja.

11.28 Ruotsissa hallitus suosittaa kaikkia toisen asteen kouluja ja korkeakouluja siirtymään etäopetukseen huomisesta lähtien.

Näin ollen kaikkien opiskelijoiden aina lukiolaisista ja siitä ylöspäin tulisi pysytellä kotona eikä käydä koulussa, sanoi pääministeri Stefan Löfven tiedotustilaisuudessa.

Vaikka peruskoulut ja päiväkodit pysyvät yhä auki, hallitus haluaa maan valmistautuvan myös niiden mahdolliseen sulkeutumiseen.

Toimenpiteet otetaan käyttöön koronaviruksen vuoksi.

9.44 Chile ja Peru sulkevat rajansa ulkomaalaisilta koronavirushuolien vuoksi. Samalla Etelä-Amerikan suurin lentoyhtiö Latam Airlines kertoi leikkaavansa toimintaansa 70 prosentilla. Vain muutamia päiviä aiemmin se oli jo supistanut toimintaansa lähes kolmanneksella.

– Jos tällaiset ennennäkemättömät matkustusrajoitukset lisääntyvät, emme sulje pois sitä vaihtoehtoa, että joudumme supistamaan toimintaamme vielä lisää, lentoyhtiöstä kerrotaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä-Amerikassa on raportoitu yli 800 koronavirustartuntaa ja seitsemän koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Myös Kolumbia on kertonut rajojensa sulkemisesta toukokuun loppuun asti. Argentiina, Brasilia, Uruguay ja Paraguay ovat kertoneet sulkevansa rajansa osittain.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro puolestaan julisti myöhään maanantaina, että maassa aloitetaan "yhteinen eristys". Jo aiemmin Maduro oli määrännyt maan pääkaupungin Caracasin ja kuusi osavaltiota eristyksiin koronaviruksen vuoksi.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador oli puolestaan eri linjoilla. Hän sanoi, ettei estä julkisia kokoontumisia tai lakkaa halaamasta ihmisiä tervehtiessään näitä ennen kuin terveydenhuollon viranomaiset toisin sanovat.

9.30 Ranska tukee yritystensä selviytymistä koronaviruspandemiasta valtavalla 45 miljardin euron tukipaketilla. Asiasta kertoi maan talousministeri Bruno Le Maire tiistaina.

Le Mairen mukaan hallitus ennustaa Ranskan bruttokansantuotteen supistuvan prosentilla tämän vuoden aikana.

Aiemmin tänään myös Uusi-Seelanti julkisti jättimäisen tukipaketin, jolla pyritään vaimentamaan koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle. Pääministeri Jacinda Ardern kertoi paketin olevan arvoltaan 7,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 6,5 miljardia euroa.

8.30 Ukraina ilmoitti myöhään eilen uusista koronatoimenpiteistä. Maa sulkee niin julkisen liikenteen, baarit, ravintolat kuin ostoskeskukset hillitäkseen koronaviruksen leviämistä.

Toimenpiteistä kerrottiin sen jälkeen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi oli luvannut "rajuja ja todennäköisesti epäsuosittuja" toimia.

Ukraina on myös muun muassa sulkenut rajansa ulkomaalaisilta ja kieltänyt yli kymmenen ihmisen julkiset tapaamiset.

Ukrainassa on varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Tiettävästi maassa yksi ihminen on kuollut virukseen.

Maanantai 16.3. 

22.30 Venäjä sulkee rajansa ulkomaalaisilta toukokuun alkuun asti, uutisoi The Moscow Times. Maahan ei päästetä keskiviikosta alkaen muun maan kansalaisia. Poikkeuksena mainitaan diplomaatit ja joidenkin lentoyhtiöiden lentohenkilökunta. 

Poikkeuksen tekevät myös Venäjällä vakituisesti asuvat ihmiset, kerrottiin pääministeri Mihail Mishustinin lausunnossa.

Rajat sulkeutuvat tiistaina kello 23 Suomen aikaa

Venäjä sulkee myös koulunsa ja rajoittaa julkisia kokoontumisia.

21.39 Ranskassa presidentti Emmanuel Macron määrää ranskalaiset pysymään kotonaan. Määräys astuu voimaan huomenna puolilta päivin.
Liikkuminen sallitaan Macronin mukaan pakottavista syistä.

Presidentti ilmoitti myös, että Ranskan paikallisvaalien toinen kierros siirtyy pidettäväksi myöhemmin.

19.36 Espanjan sisäministerin Fernando Grande-Marlaskan mukaan maa sulkee maarajansa muilta kuin maan kansalaisilta tai maassa asuvilta.

Keskiyöstä alkaen vain maan kansalaiset, maassa asuvat ja rajojen yli töissä käyvät  pääsevä Espanjaan. Muiden maiden kansalaiset pääsevät Espanjaan vain niin sanotuissa force majeure -tilanteissa

19.34 Italiassa on viime vuorokauden aikana kuollut koronavirukseen 349 ihmistä. Kaikkiaan virus on vaatinut Italiassa yli 2 100 kuolonuhria, eniten Kiinan jälkeen.

Koronavirustartuntoja Italiassa on vahvistettu lähes 28 000. Neljä päivää aiemmin tartuntoja oli tavattu noin 15 100.

18.28 Expressen kertoo, että Ruotsissa on tämän päivän aikana todettu neljä uutta koronakuolemaa.

18.04 Moskovassa kielletään yli 50 hengen yleisötilaisuudet. Lisäksi kaupungissa suljetaan koulut ja yliopistot lauantaista alkaen, kertoo pormestari Sergei Sobjanin.
Virallisten tietojen mukaan Venäjällä on todettu 93 virustartuntaa, mutta ei yhtään kuolemantapausta.

18.03 Saksassa puolestaan hallitus kieltää kokoontumiset kirkoissa, moskeijoissa ja synagogissa sekä määrää suljettavaksi leikkikentät ja ei-välttämättömät kaupat.

18.01 Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vahvistaa aikovansa ehdottaa jäsenmaiden johdolle, että EU:n alueelle kiellettäisiin väliaikaisesti muu kuin välttämätön matkustaminen. 

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehtävä rajoitus olisi voimassa 30 päivää. Rajoitusta voidaan pidentää tarvittaessa.

16.57 Kreikka asettaa kaikki maahan tulevat matkailijat kahden viikon pakolliseen karanteeniin koronaviruksen leviämisen estämiseksi, ilmoittivat maan viranomaiset tänään.
Ne, jotka eivät noudata karanteenimääräystä, saavat sakkoja.

16.22 Ruotsissa viranomaiset kehottavat kaikkia Tukholman alueen asukkaita, jotka voivat tehdä etätöitä, pysymään kotonaan. Ruotsissa on kirjattu yli tuhat varmistettua koronavirustapausta, joista selvästi suurin osa juuri Tukholman alueella. 

14.15 Unkari on julkistanut toimenpiteitä koronavirusuhan rajoittamiseksi. Unkari sulkee rajansa ja rajoittaa liikkumista yrittäessään ehkäistä covid-19:n leviämistä.

– Suljemme Unkarin rajat matkustajaliikenteeltä, pääministeri Viktor Orban sanoi parlamentille pitämässään puheessa.

13.48 Iranissa raportoitiin 129 uutta varmistettua koronaviruskuolemaa. Nyt maassa on tiettävästi kuollut koronavirukseen yli 850 ihmistä.

Kyseessä on tähän mennessä suurin vuorokauden sisään raportoitu kuolonuhrien määrä Iranissa.

Terveysministeriön edustaja vetosi kansaan, jotta nämä ottaisivat koronaviruksen vakavasti eivätkä matkustaisi maan sisällä.

13.35 Espanjassa on varmistettu viimeisen vuorokauden aikana lähes tuhat uutta koronavirustartuntaa, kertoo maan terveysministeriö. Maassa on nyt tiedossa yli 8  700 tartuntaa.

Samassa ajassa koronavirukseen kuolleiden määrä nousi Espanjassa yhdeksällä. Näin ollen koronavirukseen on tiettävästi kuollut maassa 297 ihmistä.

Suuresta luvusta huolimatta uusia tartuntoja todettiin vähemmän kuin viikonloppuna, sillä lauantain ja sunnuntain välillä Espanjassa havaittiin 2  000 tartuntaa.

13.22 Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan kolme ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyen sitten sunnuntain.

Uudet uhrit ovat lehden mukaan vanhempia potilaita Tukholman alueelta.

Kaikkiaan Ruotsissa koronaviruksen takia on kuollut kuusi ihmistä, viisi heistä Tukholman alueelta.

Koronavirustartuntoja on tämän hetken tiedon mukaan Ruotsissa yli 990.

Lue myös:

    Uusimmat