Venäjä myöntää: Maassa ei ole selkeää kuvaa koronaepidemian tilanteesta

LIVE
MTV Uutiset Live kertoo päivän olennaisimmat korona-tiedot: seuraa lähetystä

Venäjän vahvistettujen koronavirustapausten määrä nousi tiistaina 500:n tuntumaan. 144 miljoonan asukkaan maassa myönnetään kuitenkin yhä avoimemmin, että todellisuus on jotain ihan muuta.

– Testien hyvin vähäinen määrä on ongelma, eikä kellään ole selkeää kuvaa, sanoi Moskovan pormestari Sergei Sobjanin tavatessaan presidentti Vladimir Putinin.

Putin on aiemmin vakuuttanut maan koronatilanteen olevan hallinnassa. Tiistaina hän vieraili näyttävästi Moskovassa koronapotilaille tarkoitetussa Kommunarkan sairaalassa keltaiseen suojapukuun verhoutuneena. Sobjaninin kehotus yli 65-vuotiaille pääkaupunkilaisille pysyä kotona tai paeta datshoille ei koske presidenttiä.

Moskovan lisäksi Sobjanin johtaa koronanvastaisia toimia Venäjän turvallisuusneuvostossa. Hänen mukaansa kaikilla Venäjän alueilla ei oteta tilannetta tarpeeksi vakavasti. Sairastuneiden määrä on huomattavasti vahvistettuja tapauksia suurempi, Sobjanin sanoo.

– Muodostumassa oleva kuva on vakava, hän varoitti.

Karanteenia valvotaan kasvojentunnistuksella

Eniten koronatapauksia on pääkaupungissa Moskovassa, jossa tuhansia kaupunkilaisia on määrätty karanteeniin joko ulkomailta paluun tai sairaudelle altistumisen takia. Määräyksen rikkojaa saattaa uhata vankeustuomio, ulkomaalaista karkotus.

Noudattamisen valvonnassa auttaa peräti 170  000 valvontakameraa muun muassa kaduilla ja metroasemilla. Näistä noin 100  000 on kytketty järjestelmään, joka käyttää tekoälyn mahdollistamaa kasvojentunnistusteknologiaa. Järjestelmä otettiin käyttöön viime kuussa juuri ennen epidemiaa.

Moskovan poliisi kertoi viime viikolla kasvojentunnistusjärjestelmän mahdollistaneen jo parin sadan karanteeniaan rikkoneen henkilön tunnistamisen.

Pääministeri Mihail Mishustin on puolestaan määrännyt viranomaisia kehittämään järjestelmän, jolla kännyköiden paikannustietoja voitaisiin käyttää koronaviruksen kantajalle altistuneiden henkilöiden jäljittämiseen. Tarkoituksena olisi lähettää altistuneille viesti, jotta nämä osaisivat vetäytyä karanteeniin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.