Koronarajoituksia puretaan tai höllennetään jo useissa maissa – Norja avaa päiväkodit, Saksa osan kaupoistaan

Luksusristeilijä karanteenissa Norjassa koronavirusepäilyjen vuoksi – kyydissä 1 200 matkustajaa 0:30
Video: Norja on yksi maista, jossa koronavirusepäily virisi risteilyaluksella.

Saksassa on otettu maanantaina ensiaskeleita kohti normaalia päiväjärjestystä, kun pienet liikkeet saavat tietyissä osissa maata avata ovensa ensimmäistä kertaa kuukauteen.

Alle 800 neliömetrin suuruisista liikkeistä suurin osa saa avata ovensa, kunhan ne pystyvät noudattamaan hygieniasäännöksiä. Saksassa päättäjät ovat todenneet koronavirustilanteen olevan hallinnassa siinä määrin, että eri osavaltiot voivat alkaa purkaa rajoitteita asteittain.

Suurimmat osavaltiot purkavat rajoitteita pieniä hitaammin.

Esimerkiksi koulujen on määrä aueta vaiheittaisesti 4. toukokuuta alkaen. Liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia pidetään silti yhä voimassa, ja esimerkiksi suuremmat julkiset tapahtumat on kielletty elokuun loppuun asti.

Liittokansleri Angela Merkel varoitti viime viikolla, että rajoitusten purkamisessa pitää edetä äärimmäisen varovasti.

Sunnuntaina Saksassa oli varmistettu 139  897 koronatartuntaa ja 4  294 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Leviäminen hallinnassa Uudessa-Seelannissa

Uusi-Seelanti aikoo höllentää maanlaajuisia liikkumisrajoituksiaan ensi viikolla, maan pääministeri Jacinda Ardern kertoi maanantaina.

Pääministerin mukaan koronaviruksen hallitsematon ja räjähdysmäinen leviäminen on onnistuttu pysäyttämään maassa.

Turvallisiksi todetut liikkeet ja koulut saavat avata ovensa, ja maan sisäisiä liikkumisrajoituksia kevennetään. Myös korkeintaan 10 ihmisen kokoontumiset sallitaan.

Alkujaan liikkumisrajoituksia oli tarkoitus keventää viime viikon keskiviikkona, mutta rajoituksia jatkettiin varmuuden vuoksi vielä viikonlopun yli

Turhaa matkustelua yhä vältettävä 

Vaikka rajoitteita höllennetään, pysyvät suositukset turvaetäisyyden pitämisestä ja turhan matkustamisen välttämisestä voimassa.

– Tunnen valtavaa vastuuntunnetta siitä, että emme menetä saavutettua hyötyä, Ardern kommentoi päätöstä.

Uusi-Seelanti sulki rajansa ja otti käyttöön liikkumisrajoitukset maaliskuun lopulla.Noin viiden miljoonan asukkaan maassa on varmistettu noin 1 100 koronatartuntaa ja 12 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Maanantaina Uudessa-Seelannissa varmistettiin seitsemän uutta koronatartuntaa.

Norjassa ja Tanskassa palataan koulunpenkkeihin

Norja alkaa tänään höllentää koronaviruksen takia määrättyjä rajoituksia. Rajoitukset ovat olleet voimassa maaliskuun puolivälistä. Aluksi maassa avataan päiväkodit. Lisäksi norjalaiset saavat tästä päivästä alkaen lähteä taas vapaa-ajan asunnoilleen.

Alakoulut on tarkoitus avata taas viikon päästä. Norjassa vanhemmat ovat olleet varautuneita päätöksestä, mutta maan opetusministeri Guri Melby on toistanut, että päiväkodit ja koulut ovat turvallisia.

Rajoituksia puretaan tänään myös Tanskassa, jossa osa kouluista ja päiväkodeista avattiin jo viime viikolla. Tanskassa myös kampaamot ja hammaslääkärit saavat tästä päivästä lähtien jatkaa toimintaansa.

Ghana ja Madagaskar ilmoittivat höllennyksistä

Ghanan presidentti Nana Akufo-Addo ilmoitti maanantaina televisiopuheessaan, että kolme viikkoa jatkuneet liikkumisrajoitukset ovat päättymässä pääkaupunki Accran ja suurkaupunki Kumasin alueilla.

Presidentin mukaan parantunut tilanne tartunnan saaneiden jäljittämisessä, koronavirustestauksessa sekä hoitokapasiteetissa vaikuttivat päätökseen. Ghanassa on vahvistettu reilut 1  000 tartuntaa ja 9 koronavirukseen liittyvää kuolonuhria.

Madagaskarilla maan kolmen merkittävimmän kaupungin liikkumisrajoituksia aletaan purkaa asteittain maanantaista lähtien, maan presidentti Andry Rajoelina kertoi sunnuntaina. Kyseessä ovat Fianarantsoa, Toamasina sekä pääkaupunki Antananarivo, jossa julkinen liikenne käynnistyi jälleen maanantaina.

Asukkaiden ei kuitenkaan sallita poistua kaupungista. Lisäksi ulkona liikkuvien täytyy peittää kasvonsa. Madagaskarilla on vahvistettu toistaiseksi 121 koronatartuntaa, mutta ei yhtään kuolemantapausta.

Tunisian pääministeri Elyes Fakhfakh ilmoitti sunnuntai-iltana, että liikkumisrajoituksia jatketaan maassa vielä kahden viikon verran, jonka jälkeen niitä aiotaan purkaa asteittain toukokuun 3. päivästä alkaen.

Tunisiassa on maaliskuun alusta lähtien vahvistettu 879 tartuntaa sekä 38 kuolonuhria.

Lue myös:

    Uusimmat