Koronakatastrofi puhkeamassa Ruotsissa viikonloppuna: Jopa 100 000 on voinut jo saada tartunnan, professorin mukaan tuhansia saattaa kuolla ennen kesää

9:30
Tukholmassa suunnitellaan jo messukeskuksen muuntamista kenttäsairaalaksi – kirjeenvaihtajamme kertoo, kuinka vakava naapurimaan tilanne on

Koronavirus leviää tällä hetkellä erittäin nopeasti Ruotsissa ja erityisesti Tukholman alueella. Karoliininen Instituutti varoittaa, että alkavana viikonloppuna virustilanne pahenee entisestään nimenomaan Tukholman seudulla, kertoo MTV Uutisten Ruotsin-kirjeenvaihtaja Jukka Lehto.

Jopa 100 000 ruotsalaista on saattanut saada koronavirustartunnan. Näin arvioi Tukholman yliopiston matemaattisen tilastotieteen professori Tom Britton toissa päivänä Expressenille. Lisäksi emeritusprofessori Johan Gieschke Karoliinisesta instituutista arvioi, että tuhansia ruotsalaisia kuolee koronavirustartunnan tuloksena kesään mennessä.

Synkät arviot ovat saaneet Lehdon mukaan kansalaiset kantamaan aiheellista huolta tehohoitopaikkojen riittävyydestä.

– Tehotoitopaikkoja arvioidaan kesäkuussa tarvittavan pelkästään Tukholman alueella 500-1000. Tällä hetkellä niitä on 90, Lehto kertoo.

Hallitus onkin antanut määräyksen tehohoitopaikkojen kaksinkertaistamisesta.

– Joka tapauksessa tehohoitopaikkoja näyttää olevan tällä hetkellä huomattavasti liian vähän ja se on suuri, suuri huolenaihe.

Kansanterveyslaitos on kehottanut välttämään matkustamista Ruotsin sisällä. Kehotus on osoitettu erityisesti tukholmalaisille.

– Tulevana viikonloppuna Tukholmassa tulee olemaan aikamoinen nousu näissä tartunnoissa ja tukholmalaisten ei kannattaisi lähteä nyt yhtään mihinkään, Lehto sanoo.

Koulut saattavat sulkeutua maanantaina

Ruotsissa ei ole toistaiseksi suljettu kouluja koronaviruksen takia. Pääministeri Stefan Löfvén vakuutti uudelleen eilen, ettei Ruotsi aio edelleenkään sulkea kouluja. Lehto kertoo, että julkisuudessa liikkuu kuitenkin myös hyvin toisenlaisia tietoja.

– Asiantuntijat eivät edelleenkään suosittele täällä, että koulut suljettaisiin. Julkisuudessa on kuitenkin pyörinyt tietoja, että koulujen sulkemisesta ilmoitettaisiin ensi maanantaina ja hallitus joutuisi taipumaan tämän valtavan julkisen paineen edessä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja