Baariyrittäjä Leviltä kertoo, miksi baarit eivät menneet kiinni heti, kun koronaviruksen leviämisestä kerrottiin: "Odotimme ohjeistusta ja lopulta se ohjeistus oli, että päättäkää itse"

0:30
After ski -bileissä tällä viikolla kuvattu video aiheutti kohun. Jutun haastateltava ei työskentele videossa kuvatussa ravintola Vinkkelissä.

Viime päivinä turistien piittaamattomuus koronaviruksen leviämisestä pohjoisen laskettelukeskuksissa on herättänyt kiivasta keskustelua. Levillä toimiva ravintolayrittäjä kertoo, miksi ravintolat eivät menneet kiinni heti, kun pääministeri tiedotti kokoontumiskiellosta.

Matkaajien välinpitämättömyys koronavirusepidemiaa kohtaan Levin laskettelukeskuksessa on ollut viime päivinä suuri puheenaihe ja keskustelua on herännyt myös siitä, miksi laskettelukeskuksia ja niiden yhteydessä olevia ravintoloita ei suljettu heti, kun pääministeri Sanna Marin tiedotti kokoontumiskiellosta.

Paikallinen ravintolayrittäjä Rasmus Kallankari huomauttaa, että yrittäjät ovat olleet vaikeassa välikädessä.

− Tilanne on muuttunut todella nopeasti, eivätkä yrittäjät vielä viime viikolla tienneet, mitä tehdä. Odotimme ohjeistusta ja lopulta se ohjeistus oli, että päättäkää itse. Ja näillä viikoilla tehdään kolmasosa koko vuoden liikevaihdosta, Kallankari huomauttaa.

”Ihmiset eivät ymmärrä, ettei tällaisen läpi ole eletty”

Kallankarin omistaman ravintolan ovet laitettiin säppiin, kun ravintolan työntekijän ystävän Yhdysvalloissa asuva äiti kuoli koronavirusinfektioon. Monet ravintolat ovat tehneet toimenpiteitä oviensa sulkemiseksi maanantaista eteen päin.

− Meillä menee sen verran hyvin, ettei tarvitse ottaa hirveästi lisää lainaa, vaikka ovet pistettiin kiinni. Mutta etenkin noilla isommilla yrityksillä, jotka työllistävät paljon ihmisiä, on tosi vaikeaa, Kallankari selittää.

− Täällä monella on sellainen työtapa, että yhdessä vuodenajassa tehdään ihan hirveästi töitä ja isoilla yrityksillä on paljon sellaisia työntekijöitä. Yritysten on vaikeaa sanoa heille, että työtä ei olekaan. Ei ole varaa pitää ovia kiinni.

Monet hiihtokeskuksista ovat ilmoittaneet sulkevansa ovensa etuajassa viikon kuluttua. Kallankari pyytää ymmärrystä sille, että päätöksien tekeminen on kestänyt.

− Ihmiset, jotka kommentoivat tuolla somessa, eivät ymmärrä, että tällaisen läpi ei ole aiemmin eletty. Kukaan ei tiennyt, miten tähän pitäisi varautua eikä täällä kukaan tiennyt, mitä pitäisi tehdä.


Oikaisu 21.3. klo 17.22: Ravintolan työntekijän äiti ei kuollut koronavirusinfektioon, kyseessä oli hänen ystävänsä äiti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.