Onko tässä mitään järkeä? Yhdysvaltain Wisconsinissa äänestetään virustartunnan uhalla – sairaat voivat äänestää äänestyspaikan ulkopuolella autosta käsin

0:49
Katso pysäyttävä video: Näin korona leviää aivastuksen jälkeen

Äänestäjät Yhdysvaltain Wisconsinin osavaltiossa ovat joutuneet tänään pohtimaan, onko äänestäminen sen arvoista, että riskeeraa oman terveyden tai jopa henkensä. Osavaltiossa järjestetään presidenttikisan esivaalit ympäri Yhdysvaltoja riehuvasta koronaviruksesta huolimatta.

Äänestysaktiivisuudesta odotetaan vaisua. Myös vaalivirkailijoista on pulaa. Esimerkiksi Helsingin kokoisessa Milwaukeessa on auki vain 5 äänestyspaikkaa normaalin 180:n sijasta.

Wisconsinin vaalilautakunnan johtaja on vedonnut äänestäjiin varovaisuuden ja maltin puolesta. Osavaltiossa sairaat voivat äänestää äänestyspaikan ulkopuolella esimerkiksi autosta käsin.

Tästä syystä äänestyksestä ei tingitä

Vaalit järjestetään osavaltiossa koronaviruspandemiasta huolimatta, koska osavaltion parlamentti ja korkein oikeus kieltäytyivät lykkäämästä niitä kesäkuulle. Sekä oikeusistuimessa että parlamentissa on republikaanienemmistö.

Wisconsinin demokraattikuvernööri Tony Evers päätti eilen lykätä tiistaille kaavailtuja esivaaleja koronaviruspandemian takia kesäkuun 9. päivälle. Perusteluna oli vaalivirkailijoiden ja äänestäjien suojeleminen virukselta. Republikaanien hallussa olevat Wisconsinin senaatti ja alahuone kuitenkin valittivat asiasta osavaltion korkeimpaan oikeuteen.

Oikeus päätti äänin 4–2, ettei vaaleja saa siirtää. Äänestys meni ideologisten linjojen mukaan, niin että konservatiivituomarit vastustivat vaalien siirtämistä ja liberaalituomarit kannattivat sitä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja