Koronapandemia pistää uusiksi USA:n presidenttipelin ja kiristää suurvaltojen suhteita entisestään – “Trumpille tietyllä tavalla syöttö lapaan”

8:45
Aaltola kertoo, miten Trumpin haastajaksi pyrkivä Joe Biden on hyötynyt koronatilanteesta.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit menettävät paikkansa mailman seuratuimpana tapahtumana kansalaisia huolettavan koronaviruksen jyrätessä kaiken ylitse, arvioi Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Koronavirus laittaa samalla maan presidenttipeliä uusiksi. Spekuloidut kovat työttömyysluvut ja mahdollinen pitkäaikainen kriisi vievät kansalaisten huomion, mutta samalla tilanne saa monet etsimään johtajaa. Aaltolan mukaan sen tarpeen kanavoidakseen johtajan ei tarvitse olla kummoinen, ja niin Trump kuin hänen haastajansa pyrkivät ottamaan siitä kaiken irti.

Heikot pörssikäyrät huolettavat Trumpia

Hänen arvionsa mukaan Trumpin alkuvaiheen kangertelu taudin kanssa ei hevin unohdu kansalaisilta, mutta toisaalta Trump on poikkeustilan julistamisella, rajojen kiinni laittamisella ja isoilla talouspaketeilla tehnyt uhan näkyväksi.

– Trump on hyvä laittamaan talouden pyöriä pyörimään. Hän on pitkälle keskittynyt kaudellaan Yhdysvaltojen pörsseihin, ja kun nämä käyrät näyttävät nyt alaspäin se huolestuttaa Trumpia, Aaltola sanoo.

Samalla pandemiapolitiikkaan liittyvä nollasummapeli ja pyrkimys sulkea rajoja ja keskittyä oman maan kansalaisiin sopii hyvin trumpilaiseen toimintatapaan.

– Tietyllä tavalla syöttö lapaan, Aaltola arvioi koronaviruksen merkitystä Trumpille.

Korona kiristää suurvaltasuhteita

Tätä kautta koronatilanne näkyy myös kansainvälisessä politiikassa. Aaltola korostaa, että suurvaltojen välinen kamppailu ja monet alueelliset kriisit jatkuvat pandemian saamasta huomiosta riippumatta.

– Kriisit saavat uusia muotoja pandemiaolosuhteissa, Aaltola sanoo.

Niin Kiina kuin Yhdysvallat käyvät propagandatyötä, jossa toisaalta Kiina levittää valetta Yhdysvaltojen roolista koronapandemian taustalla ja Trump taas käyttää jokaisen mahdollisuuden nimetä taudin nimenomaan “kiinalaiseksi virukseksi”.

– Suurvaltojen suhteiden alamäki tulee vahvistumaan viruksen myötä. Se kiristää tunnelmia ylipäätään, Aaltola arvioi.

2:38
Joe Biden teki yllätystuloksen supertiistaina. Tämä on Trumpin potentiaalisen haastajan menestyksen taustalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja