Ruotsin viranomaisilta poikkeuksellinen toimi koronakriisissä: Eläimille tarkoitettua nukutuslääkettä saa käyttää ihmisillä – "Tämä on äärimmäinen tilanne"

Eläinlääkäriasemia on pyydetty selvittämään, mitä apukeinoja he voisivat tarjota ihmisten hoitoon koronapandemian keskellä – eläinlääketieteellinen johtaja:"Laitteistoa ja terveydenhuollon ammattilaisia voisi hyödyntää" 11:27
Katso yllä oleva video: Suomessa eläinlääkäreitä on pyydetty apuun hoitamaan koronakriisissä.

Ruotsin lääkeviranomaiset hyväksyivät eläimille tarkoitetun anestesialääkkeen käytön ihmisillä, kertovat Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja Sveriges Radio.

Katso yllä oleva video: Suomessa eläinlääkäreitä on pyydetty apuun hoitamaan koronakriisissä.

Eläimille tarkoitettua anestesialääkettä voidaan jatkossa käyttää hengityshoitopotilaiden nukuttamiseen. Samalla sairaalat saivat luvan jakaa lääkkeitä keskenään.

Syynä on se, että Ruotsin lääkeviraston mukaan etenkin Tukholman alueen sairaalat ovat ilmoittaneet anestesialääkkeen puutteesta.

"Tämä on äärimmäinen tilanne"

Lääkeviraston mukaan tärkeintä on, että anestesialääke on Propofolia ja laatuvaatimukset ovat samat. Lääkeviraston edustaja Maja Marklund kertoo, että tutkimusten mukaan eläimille tarkoitettu lääke eroaa vain vähän ihmisille tarkoitetusta lääkkeestä.

– Tämä on äärimmäinen tilanne, kun tehohoitoyksikön tarve on lisääntynyt huomattavasti kaikkialla samaan aikaan, Marklund toteaa Sveriges Radiolle.

Lääkevirasto kertoo myös ryhtyneensä muihin toimenpiteisiin lääkepulan helpottamiseksi. Sen mukaan lääkkeiden saatavuus on kuitenkin yleisesti ottaen hyvä.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat