Koronakuri alkaa lipsua Tanskassa – pääministeri varoittaa: "Meille voi käydä oikein hullusti"

Miten Yhdysvallat, Espanja, Italia ja muut maat taltuttavat koronavirusta? Seitsemän uutiset käy läpi eri maiden rajaustoimet 1:38
Videolla MTV Uutiset käy läpi eri maiden koronatoimet. Näin tautia taltutetaan maailmalla.

Tanskalaiset ovat alkaneet livetä koronaviruksen leviämisen estämiseksi annetuista ohjeista, ilmenee Århusin yliopiston teettämästä kyselystä.

Tanskassa pantiin käyntiin tiukat toimet viruksen leviämisen hidastamiseksi jo 13. maaliskuuta. Alkuvaiheessa suosituksia noudatettiin hyvin.

Mielipidetutkimusyhtiö Epinionin mukaan yhä useampi tanskalainen myöntää, että käsien ahkera peseminen, kokoontumisten välttäminen ja muu ohjeiden noudattaminen on sittemmin jäänyt vähemmälle.

Pääministeri Mette Frederiksen on toistuvasti muistuttanut, että ohjeiden noudattaminen on ehdoton edellytys sille, että Tanskan yhteiskunnan toiminnoissa voidaan alkaa palata normaaliin.

– Jos alamme lipsua ja lopetamme ohjeiden noudattamisen ja kuuntelemme heitä, jotka vaativat avaamaan nopeasti lisää, voi meille käydä oikein hullusti, pääministeri varoitteli tv-haastattelussa.

Toistaiseksi vähäiset vauriot

Maanantaina maassa sallitaan muun muassa kampaamoiden ja hammaslääkärien taas jatkaa toimintaansa. Seuraavilla viikoilla tuomioistuimet avataan uudelleen. Ravintolat pysyvät vielä suljettuina.
Kouluista ja päiväkodeista avattiin osa jo keskiviikkona.

Tanska on selvinnyt koronakriisistä toistaiseksi melko vähin vaurioin. Tartuntoja on todettu reilut 7 000 ja kuolleita 336 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat