Singaporea pidettiin koronataistelun mallimaana, kunnes suhteellisen normaali arki kostaantui – tämä virhe sai tautitilaston räjähdysmäiseen nousuun

Miksi toiset sairastuvat koronaviruksesta vakavammin kuin toiset? Suomalainen geenitutkija selvittää kysymystä maailman huippuyliopistojen tutkimusyhteisössä 5:10
Miksi toiset sairastuvat koronaviruksesta vakavammin kuin toiset? Suomalainen geenitutkija selvittää kysymystä maailman huippuyliopistojen tutkimusyhteisössä

Malliesimerkkinä pidetty Singapore joutui myös nöyrtymään koronaviruksen edessä, kun maan tautitapaukset lähtivät suorastaan räjähdysmäiseen nousuun. Asiasta uutisoi CNN

Vielä vajaa kuukausi sitten noin 5,7 miljoonan ihmisen asuttamaa Singaporea pidettiin erimerkkimaana koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa. Muulle maailmalle tilanne näyttäytyi siten, että kaupunkivaltiossa ei oltu tartuttu rajuihin rajoitustoimenpiteisiin ja tautiketjut pystyttiin jäljittämään ripeästi laajan testauksen avulla. 

Monta etua tautitaistelussa

Moniin muihin suuriin maihin verrattuna Singaporella on yksi suuri etu koronaviruksen vastaisessa taistelussa: sillä on ainoastaan yksi suuri maaraja Malesian kanssa. 

Tämän lisäksi maassa pystytään kontrolloimaan lentomatkustajia tehokkaasti ja altistuneet lentomatkustajat eristettiin ja heitä valvottiin.

Kaupunkivaltiossa on myös maailmanluokan terveysjärjestelmä sekä lainsäädäntö, jolla kansalaisia voidaan tukea koronaviruksen leviämisen hillitsemistä. 

Tartuntatapaukset lisääntyivät kohisten

Jokin meni kuitenkin pahasti pieleen. Maaliskuun 17. päivä maassa oli todettu vasta vain 266 koronavirustartuntaa, kunnes kaikki muuttui.

Johns Hopkinsin yliopiston ylläpitämän tilaston mukaan maassa on nyt todettu yli 6 500 koronavirustartuntaa. Kuolemantapauksia on sen sijaan kirjattu vain 11. 

CNN:n mukaan maassa ei mitä ilmeisimmin osattu huomioida vierastyöläisväestöä, jotka asuvat ahtaissa asuntoloissa. Koronavirus leviää pisaratartuntana ja ahtaissa tiloissa tauti leviääkin ihmisten välillä helposti. 

Koska Singaporessa ei oltu ryhdytty rajuihin rajoitustoimenpiteisiin, kuten ulkonaliikkumiskieltoihin, tauti ehti levitä nopeasti. Suhteellisen normaali arki kostautuikin pahemman kerran, ja nyt maassa raportoidaan sadoista uusista koronavirustartunnoista. 

Lue myös nämä koronavirukseen liittyvät, kaikenkattavat artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat