MTV Uutiset seuraa koronan iskua talouteen – ravintolat kiinni toukokuun loppuun, Ilmarinen lopettaa vuokran perimisen

6:45
Finnvera kertoo, miten se auttaa koronan takia tiukoille joutuneita yrityksiä.

Koronatilanne on johtanut voimakkaisiin talousvaikutuksiin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan Suomen talous supistuu jopa viisi prosenttia. Hallitus on ilmoittanut auttavansa ongelmiin joutuvia yrityksiä tilanteessa.

MTV Uutiset seuraa, kuinka korona vaikuttaa Suomen ja muun maailman talouselämään.

Maanantai 30.3.

17.46 Ähtärin eläinpuisto hakee Ähtärin kaupungilta kahden miljoonan euron pääomittamista, uutisoi Keskisuomalainen. Yhtiön ilmoituksen mukaan Eläinpuisto-yhtiön omat pääomat on menetetty. Ne ovat miinuksella lähes 380 000 euroa.

Eläinpuisto kävi tammikuussa yt-neuvottelut, jotka johtivat irtisanomisiin. Puisto on toistaiseksi suljettu koronaepidemian takia.

17.44 Mediakonserni PunaMusta Media lomauttaa koko henkilöstönsä enintään 90 päivän ajaksi tänä vuonna. Yt-neuvottelut konsernissa aloitettiin koronavirustilanteen takia, joka yhtiön mukaan vaikutti äkillisesti kysyntään eri toiminnoissa.

Neuvotteluiden piirissä oli noin 650 ihmistä. PunaMustaan Mediaan kuuluvat Karjalainen, kuusi muuta sanomalehtiyhtiötä ja kaksi radiokanavaa.

16.03 Ilmarinen lopettaa vuokran perimisen ravintolatoimijoilta toukokuun loppuun saakka. Taustalla on eduskunnan päätös sulkea ravintolat koronaepidemian hillitsemiseksi. Eläkeyhtiö omistaa noin 150 liike- tai varastokiinteistöä. Päätös koskee niitä ravintoloita, jotka sijaitsevat kokonaan Ilmarisen omistamissa kiinteistöissä.

9.51 Fiskars kertoo sulkevansa väliaikaisesti myymälänsä, tehtaansa ja jakelukeskuksensa Suomessa. Yhtiö käynnistää yt-neuvottelut koko henkilöstönsä määräaikaiseksi lomauttamiseksi.

Lomautusten piirissä on 740 työntekijää. Fiskars perustelee lomautuksia koronavirusepidemialla, joka vaikuttaa kielteisesti kuluttajakysyntään yhtiön päämarkkinoilla.

Lauantai 28.3.

11:45 Pääministeri Sanna Marin sanoo, ettei hän halua nähdä samanlaista tilannetta kuin 90-luvun lamassa, joten talouteen tarvitaan lisää tukitoimia.

– Itse en haluaisi nähdä tässä maassa sellaista tilannetta kuin 1990-luvun laman aikana, kun yrityksiä meni konkurssiin, ihmiskohtalot olivat surullisia ja monet perheetkin hajosivat. Pidän äärettömän tärkeää, että pyritään kaikin mahdollisin toimin varmistamaan, että tämä ei uudelleen muodostu todellisuudeksi, hän sanoi eduskunnan täysistunnossa.

Useat kansanedustajat kysyivät, miten hallitus voi näissä poikkeuksellisissa oloissa turvata pienten ja muidenkin yritysten tilanteen ja millä aikataululla uusia tukia on luvassa.

11:40: Oikeusministeriössä valmistellaan lakiesitystä, joka rajoittaisi velkojan oikeutta hakea yritys konkurssiin. Tarkoituksena on auttaa yrityksiä selviämään koronavirustilanteen aiheuttamista talousvaikeuksista, kertoo ministeriö tiedotteessaan.

Konkurssin edellytyksenä on maksukyvyttömyys. Konkurssilain mukaan yritys oletetaan 

Perjantai 27.3.

22.28: Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi historiallisen 2 biljoonan dollarin elvytyspaketin koronaepidemian vaikutuksia varten, kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

21.19: Yksinyrittäjät voivat hakea rahoitusta kunnilta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan ministeriö ja Kuntaliitto ovat valmistelleet heille rahoitusmallin.

Haku on tarkoitus avata, kun mallin ja toimeenpanon yksityiskohdat on saatu ratkaistua. Tuen edellytyksenä on kannattava yritystoiminta ennen koronan aiheuttamaa katkoa toiminnalle. Tuen määrä olisi vakio.

19.39: Euroopan pörsseissä viikon saldo jäi plussan puolelle perjantain laskusta huolimatta. Muutos oli nousujohteinen ensimmäistä kertaa sitten helmikuun puolivälin.

Helsingin pörssin OMXH-indeksi päätyi perjantaina noin 3,2 prosentin alamäkeen, mutta viikon saldo jäi plussan puolelle. Lontoossa laskua oli 5,5, Frankfurtissa 3,7 ja Pariisissa 4,2 prosenttia.

18.21: Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n toimitusjohtaja Kristalina Georgievan mukaan kansainvälisessä taloustilanteessa on selvästi alkanut taantuma koronavirusepidemian vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Georgieva kertoi lehdistötilaisuudessa, että kehitysmaat tarvitsevat massiivista taloustukea selvitäkseen taantumasta. Hän lisäsi, että taantumasta on tulossa pahempi kuin vuoden 2009 talouskriisin jälkeen.

12:42: Nokian Renkaat lomauttaa koko henkilöstönsä. Koronaepidemian käynnistämien yt-neuvottelujen tuloksena kaikki 1 630 henkilöä lomautetaan jaksoittain tämän vuoden aikana. Lomautusten kesto on työtehtävästä riippuen enintään 90 päivää.

Torstai 26.3.

23.55: EU-johtajat pyytävät euroryhmää kehittämään seuraavan kahden viikon aikana ehdotuksia yhteisistä keinoista koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin ratkaisemiseksi.

22.19: Eduskunta on hyväksynyt lisätalousarvion. Eduskunta äänesti lisätalousarviosta ainutlaatuisella tavalla. Kaikista eduskuntaryhmistä oli paikalla vain neljäsosa edustajista. Tarkoituksena oli rajoittaa paikalla yhtä aikaa olevien kansanedustajien määrää koronaviruksen tartuntavaaran minimoimiseksi.

19.38: G20-maat vannovat olevansa yhtenäisessä linjassa koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa. Maiden johtajat kertovat tiedotteessaan, että G20-maiden erinäiset koronaepidemian vaikutuksiin vastaamiseksi tehtävät tukitoimet ovat yhteensä yli 4,5 biljoonan euron suuruisia.

18.57: Helsingin pörssi jatkoi torstaina nousuaan, nyt hieman maltillisemmin kuin edellisinä päivinä. Yleisindeksi päätyi kaksi prosenttia plussalle ja pistelukuun 7 784. Wall Streetillä railakas meno jatkui edelleen. Yhdysvaltojen ennätyssynkät työttömyysluvut eivät hillinneet menoa, vaan S&P 500 -indeksi oli Euroopan pörssien sulkeutuessa lähes viiden prosentin nousussa.

17.54: Norjan öljyrahaston arvo on sukeltanut alkuvuonna noin 1,33 biljoonan Norjan kruunun eli noin 114 miljardin euron verran, kertoo rahaston johtoporras. Huiman laskun taustalla on koronapandemia ja sen vaikutus maailman pörsseihin. Rahaston arvo on pyörinyt tänään noin 10 biljoonan kruunun tietämillä.

16.34: Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön koskien hallituksen esitystä vuoden 2020 lisätalousarvioksi. Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) kertoo, että tarkoitus on edetä eduskunnassa tänään äänestykseen asti.

16.28: Yhdysvaltojen työttömyys on lähtenyt rajuun nousuun koronaviruksen seurauksena. Maan työministeriön mukaan viime viikolla työttömyystukea haki lähes 3,3 miljoonaa ihmistä. Edelliseen viikkoon verrattuna kasvua oli 3 miljoonaa.

15.47:  Yrityksille suunnattu suora tuki nousee miljardiin euroon, kertoo valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.). Hänen mukaansa rajoitustoimet ovat laajentuneet, minkä takia myös yrityksille suunnatun suoran tuen täytyy olla suurempi.

14.53: Koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet työmarkkinoilla etenevät. Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esitykset, joilla lyhennetään lomautusten ilmoitusaikaa ja lomautuksista käytävien yt-neuvottelujen kestoa. Poikkeussääntöjen mukaan lomautusilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen. Yt-neuvottelujen kesto lyhenee kuudesta viikosta tai 14 päivästä viiteen päivään. 

13.34: Hallitus esittää koronaviruspandemian vuoksi ongelmiin ajautuneille yrityksille suoraa tukea noin miljardi euroa, kertoo Helsingin Sanomat.  Lehden mukaan hallitus haluaa kasvattaa tukia moninkertaisiksi aiemmin suunnitellusta.

8:26: Yhdysvalloissa maan historian suurin elvytyspaketti on mennyt läpi kongressin ylähuoneessa eli senaatissa. Tukipaketin koko on peräti 2 000 miljardia dollaria. Paketti menee seuraavaksi edustajainhuoneen käsittelyyn.

Keskiviikko 25.3.

19.09: Riemuralli jatkui tänään pörsseissä – myös Helsingissä. Helsingissä yleisindeksi ylsi 4,4 prosentin nousuun ja päätyi pistelukuun 7 597.

Päivän kurssiraketiksi osoittautui Ahlström-Munksjö, jonka osake kallistui yli 24 prosenttia. Yhtiö kertoi vastanneensa koronapandemian aiheuttamaan kysyntään lisäämällä hengityssuojainten valmistukseen käytettävien materiaalien tuotantoa.

Kurssit vahvistuivat myös muualla Euroopassa. Euroopan pörssien sulkeutuessa kurssinousu jatkui Wall Streetillä. S&P 500 -indeksi oli illansuussa plussalla 2,9 prosenttia, teollisuusyhtiöiden Dow Jones 4,6 prosenttia.

17.44: Helsingissä kurssinousu hidastui päivän edetessä. Kurssit olivat silti iltapäivällä vielä noin 1,8 prosentin nousussa, ja yleisindeksi ylitti 7 400 pistettä. Päivän kovin nousija oli Ahlström-Munksjö. Yhtiö kertoi vastanneensa koronapandemian aiheuttamaan kysyntään esimerkiksi lisäämällä hengityssuojainten valmistukseen käytettävien materiaalien tuotantoa. Yhtiön kurssi viiletti iltapäivällä yli 23 prosentin nousussa.

15.55: Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa KPO aloittaa yt-neuvottelut. KPO kertoo tiedotteessa harkitsevansa sopeuttamistoimenpiteitä ABC-liikennemyymälöissä ravintoloiden toimintaa rajoittavan hallituksen esityksen johdosta.

Neuvottelujen piirissä on 197 henkilöä ja neuvottelujen lopputuloksena voivat olla korkeintaan 90 päivää kestävät lomautukset.

14.15: Mediakonserni Alma Media antaa tulosvaroituksen koronaviruksen takia. Yhtiön helmikuussa antama ennuste tämän vuoden tuloksesta ei ole enää voimassa, eikä uutta ohjeistusta toistaiseksi anneta.

Yleisellä, äkillisellä kysynnän laskulla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus rekrytointimainontaan ja mainosmyyntiin.
Yhtiön tapahtumaliiketoiminnan tapahtumat on pääosin siirretty syksyyn.

13.45: Senaatti-kiinteistöt on valmis antamaan 100 prosentin vuokranalennuksen huhti- ja toukokuulta koronaviruksen takia vaikeuksissa oleville pk-yrityksille.

Vuokrien anteeksi antaminen edellyttää vuokralaisilta yhteydenottoa Senaattiin ja perustelut alennukselle.

Yhtiö kertoo seuraavansa pandemian kehitystä ja ryhtyvänsä tarvittaessa uusiin toimenpiteisiin vuokralaistensa auttamiseksi.

13.21 Teollisuusyritys Metso laajentaa lomautustarpeeseen tähtääviä yt-neuvottelujaan. Niiden piirissä ovat nyt kaikki Metson yhtiöt Suomessa, yhteensä noin 1 420 työntekijää.

Laajennetut neuvottelut koskevat Metson koko henkilöstöä Suomessa paitsi yhtiön IT-toimintoja ja osaa Vantaalla sijaitsevan venttiilitehtaan tuotantotoiminnasta.

Mahdolliset lomautukset kestävät enintään 90 päivää.

11.54 Helsingin pörssi on jatkanut pirteää nousua toista päivää putken. Hieman ennen puoltapäivää OMXH-indeksi oli vajaan viiden prosentin nousussa eiliseen nähden.

Erityisen hyvin pärjää Ahlström-Munksjö. Yhtiö kertoi vastanneensa koronapandemian aiheuttamaan kysyntään esimerkiksi lisäämällä hengityssuojainten valmistukseen käytettävien materiaalien tuotantoa. Yhtiön kurssi viiletti aamupäivän päätteeksi yli 25 prosentin nousussa.

Eilen Helsingin pörssi päätyi 6,4 prosentin nousuun.

10.40 Rakennusyhtiö Lehto Group on lopettanut helmikuussa aloittamansa yt-neuvottelut ja irtisanoo 73 työntekijää. Yhtiö aloittaa uudet yt-neuvottelut lomautuksista koronaviruksen vuoksi.

Uudet neuvottelut koskevat yhtiön koko henkilöstöä, eli niiden piirissä on noin 1  200 työntekijää.

Viime vuonna yli 40 miljoonan euron tappion tehnyt Lehto kävi jo viime vuoden aikana läpi kahdet yhteistoimintaneuvottelut.

9.46 Terveystalo aloittaa yt-neuvottelut maaliskuun lopulla koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi.

Yhtiö neuvottelee henkilöstön siirtämisestä toisiin tehtäviin tai tarvittaessa määräaikaisista lomautuksista. Yritys kertoo, että se voi harkita lomautuksia enintään 90 päiväksi tehtävissä, joissa työ väliaikaisesti vähenee tai loppuu.

Terveystalon mukaan koronaviruspandemia on aiheuttanut muutoksia yhtiön palveluiden kysyntään. Yhtiö ennakoi viime viikolla esimerkiksi kiireettömän sairaanhoidon, suunterveyden palveluiden ja hyvinvointipalveluiden kysynnän vähenevän lyhyellä aikavälillä. Toisaalta tiettyjen tehtävien, kuten etävastaanottojen, työ on lisääntynyt. Lisäksi yhtiö on kertonut pyrkivänsä helpottamaan julkisen sektorin painetta poikkeuksellisessa tilanteessa.

Yhtiö antoi viime viikolla tulosvaroituksen koronaepidemian vuoksi.

10.06 Postin täysin omistama logistiikan ulkoistukseen keskittynyt yhtiö Transval on aloittanut eilen tiistaina yt-neuvottelut, joiden piirissä on runsaat 3  600 työntekijää.

Yritys kertoo, että henkilöstövaikutukset tarkentuvat neuvottelujen edetessä. Sen mukaan asiaan vaikuttaa se, miten koronaviruspandemia vaikuttaa yhtiön asiakasyritysten toimintaan. Asiaan vaikuttavat myös mahdolliset viranomaismääräykset viruksen leviämisen estämiseksi.

Mahdolliset lomautukset kestäisivät 90 päivää.

10.05 Koronavirustilanteen heikentäessä liiketoimintaedellytyksiä Ilkka-Yhtymä-konsernissa alkavat yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomautuksista enintään 90 päivän ajaksi. Kaikkiaan neuvottelujen piirissä on noin 370 henkilöä.

9.15 Marimekko aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat design-yhtiön koko Suomessa toimivaa vähittäiskaupan henkilöstöä. Neuvottelut koskevat enintään 90 päivän määräaikaisia lomautuksia. Yhtiö ilmoittaa, että kokoaikaisiksi työsuhteiksi muutettuina neuvottelut koskevat vajaata 200:aa työntekijää. 

7.47 Yhdysvalloissa on päästy sopuun jättimäisestä elvytyspaketista, jolla on tarkoitus lievittää koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan senaatin republikaanien ja demokraattien sekä Valkoisen talon välisissä neuvotteluissa päästiin sopuun varhain keskiviikkona paikallista aikaa. Neuvottelut olivat hankalat ja kestivät useita päiviä.

Tukipaketin koko on peräti noin 2  000 miljardia dollaria. Sekä edustajainhuoneen että senaatin odotetaan hyväksyvän tukipaketin nopeasti.

6.26 Euroryhmän puheenjohtajan Mario Centenon mukaan illan kokouksessa valtiovarainministerit osoittivat laajaa tukea euroalueen kriisirahaston (EVM) käyttämiselle koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin ratkomiseen. Asia on kuitenkin edelleen auki, sillä Centenon mukaan yksityiskohdat vaativat vielä työtä.

Euroryhmän videokokouksessa pohdittiin tänään, millä keinoin euroalueen taloutta voitaisiin tukea koronaviruskriisin keskellä. Euroryhmän johtajan Centenon on määrä esitellä kokouksen antia torstaina EU-maiden johtajien videokokouksessa. 

Maanantai 23.3.

17.04 Abloy kertoo varautuvansa koronaviruspandemian maailmanlaajuisiin vaikutuksiin ja suunnittelee lomauttavansa henkilöstöään seuraavien kuukausien aikana. Abloy arvioi tiedotteessaan, että toteutuessaan lomautustarve kohdistuisi maksimissaan 600 henkilöön alle 90 päivän ajan. 

14.35 Saksa on päättänyt luopua rajoituksista valtion velkaantumiselle koronakriisin keskellä. Maan hallitus päätti tänään ottaa 156 miljardia euroa velkaa valtavien, satojen miljardien eurojen elvytystoimien rahoittamiseksi.

Talousministeri Peter Altmaierin mukaan Saksan talous supistuu koronaepidemian vuoksi tänä vuonna ainakin viisi prosenttia.

13.04 SOK aloittaa henkilöstön lomautuksia koskevat yt-neuvottelut. Työntekijät, joita mahdolliset lomautukset koskevat, toimivat asiantuntija- ja tukipalvelutehtävissä. Heitä on noin 1  700.

Henkilöstöjohtaja Susa Nikula sanoo, että etenkin hotelli- ja ravintolatoiminta on kärsinyt koronaviruspandemiasta, ja osa hotelleista ja ravintoloista on jouduttu sulkemaan. Toisaalta esimerkiksi vähittäiskauppaan liittyvät tehtävät ovat lisääntyneet.

12.09  Puolustusvoimien ruoantuotannosta vastaava Leijona Catering lomauttaa yt-neuvottelujen päätteeksi vajaat 50 työntekijää. Lomautukset toteutetaan syyskuun loppuun mennessä. Jokainen työntekijä voidaan lomauttaa yhteensä enintään 90 päiväksi, ja lomautukset voidaan tehdä useassa erässä.

Leijona Cateringilla on yhteensä 500 työntekijää.

12.07 Helsingissä pörssipäivä on alkanut selvässä laskussa. Kun kauppaa oli käyty noin tunti, yleisindeksi liikkui reilut viisi prosenttia miinuksella.

Aamupäivän laskijoihin lukeutui ravintolakonserni NoHo Partners, jonka ravintoloissa myynti on romahtanut koronaviruksen takia. Yhtiön kurssi oli reilut 13 prosenttia pakkasella.

12.02  Kone on antanut tulosvaroituksen ja laskee tämän vuoden liiketoimintanäkymiään koronaviruksen vuoksi. Yhtiö arvioi tiedotteessa, että yhtiön liikevaihto laskee tai on parhaimmassa tapauksessa vakaa verrattuna viime vuoden liikevaihtoon.

Liikevaihdon kehitys riippuu nyt merkittävästi muun muassa siitä, kuinka pitkään maiden hallitusten toteuttamat laajat ja tiukat toimenpiteet vaikuttavat liiketoimintaan. Koneen liikevaihdon odotetaan laskevan jopa 5–10 prosenttia, jos toimenpiteet vaikuttavat pitkälle toiselle loppuvuoteen.

8.24 Koronaviruksen aiheuttama kriisi lentoyhtiöissä saattaa johtaa lentolippujen hintojen nousuun ja liikematkailun pysyvään vähentymiseen, arvioi analyysiyhtiö Inderes.

Inderesin mukaan lentoalalla saatetaan nähdä keskittymistä, mikä voi johtaa lentolippujen hintojen kallistumiseen. Liikematkailu saattaa vähentyä puolestaan sen vuoksi, että yrityksissä on opittu käyttämään etäyhteyksiä koronakriisin aikana.

8.22 Finlaysonin myymälät sulkeutuvat toistaiseksi koronavirusepidemian takia, yhtiö kertoo tiedotteessa. Finlaysonin hallituksen puheenjohtaja Risto Voutilainen sanoo, että koronaviruksen pysäyttäminen vaatii suomalaisilta nyt sitä, että pysytään kotona ja otetaan muut huomioon etäisyyden avulla.

–  Vastuullinen teko on nyt tehdä ostokset verkkokaupassa kivijalkakauppojen sijaan aina kun mahdollista, hän sanoo.

Finlayson sulkee toistaiseksi 25 pysyvää myymäläänsä sekä viisi pop up -myymäläänsä eri puolilla Suomea. Myymälöiden sulkemisen takia Finlayson lomauttaa myymälähenkilökuntansa sekä osan tukitoimintojen työntekijöistä eli yhteensä noin 140  työntekijää.

7.51 Yhdysvalloissa koronaviruksen talousvaikutuksia lieventämään kaavailtu jopa kahden biljoonan dollarin apupaketti on kaatunut senaatin äänestyksessä.

Perjantai 20.3.

19.07 Euroopan komissio on myöntänyt EU-maille mahdollisuuden poiketa kansallisten budjettien valvontaan liittyvistä rajoituksista koronaviruksen vuoksi.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, että jäsenmaille tarjoutuu mahdollisuus tukea koronaviruksen leviämisestä kärsineitä talouksia niin paljon kuin on tarve.

18.28 Vaatekauppaketju Lindex on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat koko henkilöstöä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Neuvottelujen piirissä on yhteensä noin 3 800 henkilöä. Niiden on tarkoitus johtaa lyhytkestoisiin lomautuksiin, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Myös Lindexin emoyhtiö Stockmann on kertonut lomautuksiin tähtäävistä yt-neuvotteluista koronaviruksen leviämisen vuoksi.

11.48 Valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran takausvaltuuksia nostetaan 10 miljardilla eurolla. Näin yritysrahoituksen osuus nousee 12 miljardiin euroon.

Takauksen avulla pankit ja työeläkeyhtiöt voivat jatkaa yritysten rahoittamista akuutissa koronaviruksen aiheuttamassa kriisissä.
Hallitus kertoi talouden pelastuspaketista tiedotustilaisuudessa.

11.36 Suomen Pankki on päättänyt kaksinkertaistaa yritystodistusten osto-ohjelman volyymin eli laajentaa alun perin 500 miljoonan euron maksimiostot miljardiin euroon.

Asiasta kertoi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tiedotustilaisuudessa, jossa käsitellään keskuspankkien toimia koronavirustilanteessa.

Rehn sanoi, että kaiken kaikkiaan koronakriisin akuutissa vaiheessa on tärkeää, että talouspoliittiset toimet voidaan toteuttaa nopeasti ja että ne kohdistuvat niihin toimijoihin, joiden tilanne on vaikeutunut.

11.31 Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan yrittäjät yritysmuodosta riippumatta saavat oikeuden työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti. Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa. Tästä arvioidaan koituvan reilun 100 miljoonan euron kustannukset valtiolle.

Hallitus on keskustellut kokonaisuudesta työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lomautuspäätökset nopeutuvat työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen mukaisesti, eli ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä.

Lisäbudjetin suuruus on 400 miljoonaa euroa.

Hallitus kertoi talouden pelastuspaketista etätiedotustilaisuudessa.

11.08 Helsingissä pörssipäivä alkoi vahvoissa nousutunnelmissa. Kun kauppaa oli käyty tunnin ajan, liikkui yleisindeksi noin 4,2 prosenttia plussalla.

Aamupäivän nousijoihin lukeutui lentoyhtiö Finnair, jolle hallitus kertoi suunnittelevansa tukea valtiontakauksen muodossa. Yhtiön kurssi oli lähes 15,6 prosentin nousussa.

11.05 Pankkivaltuusto on tänään vahvistanut Suomen Pankin tilinpäätöksen ja päättänyt, että pankki tulouttaa valtiolle 188 milj. euroa.

Suomen Pankin vuoden 2019 tulos on 320 milj. euroa. Pankin tuotot muodostuvat rahapolitiikan toteuttamisesta sekä rahoitusvarallisuuden sijoittamisesta. Tuotoilla katetaan pankin toiminnan kulut ja varaukset.

Keskuspankkitoiminnan harjoittamisesta aiheutuvien riskien varalta tehtiin 50 milj. euron yleisvaraus.

– Eurojärjestelmä on aloittamassa uutta mittavaa pandemiaan liittyvää arvopaperien osto-ohjelmaa (PEPP). Tämän lisäksi Suomen Pankki tekee sijoituksia kotimaiselle yritystodistusmarkkinalle. Rahapolitiikan toteuttamisesta ja sijoitustoiminnasta aiheutuu Suomen Pankille taloudellisia riskejä, joihin varaudutaan riittävillä puskureilla, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen sanoo tiedotteessa.

10.40 Sekä hallitus että Suomen pankki järjestävät tiedotustilaisuuden koronaviruksen talousvaikutuksista kello 11. Voit seurata kumpaakin infoa suorana MTV Uutisten verkkosivuilta.

10.35: Autonvalmistaja Volvo pysäyttää tuotantonsa Ruotsissa, Belgiassa ja Yhdysvalloissa. Ruotsissa ja Yhdysvalloissa tehtaat pysyvät kiinni ainakin huhtikuun 14. päivään saakka, Belgiassa ne on määrä avata 5. huhtikuuta.

Ruotsissa Volvolla on tehtaita Torslandassa, Skövdessä ja Olofströmissä. Belgian tehdas on Gentissä ja Yhdysvaltojen Etelä-Carolinassa.

Sen sijaan Volvon kaksi Kiinan tehdasta ovat jo aloittaneet toimintansa uudelleen koronakriisin jälkeen.

Torstai 19.3.

22.13 Koronaviruksen vuoksi tehtävien taloustoimien mittaluokan tulee olla jopa 10–20 miljardia euroa, entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoittaa blogissaan.

Sipilän mukaan valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran suhdannelainavaltuutusta pitää nostaa kymmenellä miljardilla eurolla. Lisäksi takauksien enimmäismäärä on nostettava 70 prosenttiin.

Lainan ohella tarvitaan Sipilän mielestä miljardiluokan suoria avustuksia työpaikkojen pelastamiseksi. Hän olisi valmis harkitsemaan esimerkiksi palkkatukea lomautusuhasta kärsiville ihmisille ja yrityksille.

Sipilä maalailee, että Suomen bruttokansantuote voi laskea tänä vuonna jopa 5–15 prosenttia.

Hallitus on perjantaina kertomassa uusista taloustoimista koronaviruspandemian vuoksi.

21.52 Yhdysvaltalainen sähköpotkulautoja ja -pyöriä vuokraava yritys Lime ilmoittaa vetävänsä kulkuneuvot toistaiseksi liikenteestä paristakymmenestä maasta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Limen lausunnon mukaan sähkölaudat jäävät tauolle muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Itävallassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa.

– Koronavirus on ennen kokematon haaste kaupungeille ja yhteisöille kaikkialla maailmassa, sanoo yhtiön toimitusjohtaja ja perustaja Brad Bao lausunnossa.

– Rakastamme kaupunkeja ja siksi myös suojelemme niitä. Toistaiseksi Limen palvelut pitävät tauon, jotta ihmiset pysyisivät paikoillaan ja turvassa, Bao jatkoi.

Joissakin kaupungeissa toiminta vielä jatkuu, mutta niissä on ryhdytty ylimääräisiin varotoimiin koronaviruksen takia.

13.04:  Useat yritykset ovat tänäänkin kertoneet lomautuksista ja lomautusaikeista koronavirustilanteen vuoksi. Ravintolayhtiö Kanresta ilmoitti sulkeneensa lähes kaikki 26 ravintolaansaKonepajayritys Metso kertoi, että koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen poikkeustilanne vähentää sen murskaintuotteiden kysyntää. Siksi Metso Mineralsissa aloitetaan lomautustarpeeseen liittyvät yt-neuvottelut. Myös Halpa Halli -ketju kertoi harkitsevansa lomautuksia.

8.28: Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on hyväksynyt 100 miljardin dollarin tukipaketin koronavirukseen sairastuneille yhdysvaltalaisille. Siihen sisältyvät niin ilmainen koronavirustesti kuin palkallinen sairaus- ja perhevapaa.

Valkoinen talo suunnittelee parhaillaan myös yhtä historian suurimmista tukipaketeista koronaviruksen vuoksi kärsineille kotitalouksille ja yrityksille. 

Tiedot paketin koosta vaihtelevat, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan 500 miljardia dollaria (460 miljardia euroa) käytettäisiin suoriin sekkimaksuihin yhdysvaltalaisille ja 300 miljardia dollaria (270 miljardia euroa) pienyritysten tukemiseen.

8.12: Euroopan keskuspankin EKP:n uudet massiiviset elvytystoimet kertovat siitä, että keskuspankissa on nyt painettu hätänappulaa, arvioi analyysiyhtiö Inderesin ekonomisti Marianne Palmu STT:lle.

EKP ilmoitti viime yönä aloittavansa uuden hätärahoitusohjelman koronaviruspandemian aiheuttaman talouden ja rahoitusmarkkinoiden myllerryksen rauhoittamiseksi.

Palmun mukaan nyt ollaan uudessa tilanteessa, jossa ollaan valmiita tekemään kaikki mahdolliset toimet, jotta talouden kuoppaa saataisiin tasattua.

7.32: Euroopan keskuspankin (EKP) ilmoitus hätärahoituksesta ei ole toistaiseksi onnistunut lievittämään koronaviruskriisin aiheuttamia pelkoja markkinoilla. Aasian pörssit päätyivät lopulta laskuun ainakin paikka paikoin lupaavalta näyttäneen avauksen jälkeen.

EKP:n rahapolitiikasta päättävä neuvosto kertoi yöllä hätärahoitusohjelmasta, joka kestää vähintään vuoden loppuun asti.

Tokiossa Nikkei-indeksi putosi 2,2 prosenttia. Hongkongissa ja Singaporessa takapakkia tuli yli neljä prosenttia, ja Soulissa kurssit päätyivät jopa kahdeksan prosentin alamäkeen. 

Filippiinien pääkaupungissa Manilassa pörssi syöksyi huimat 25 prosenttia kaupankäynnin alettua kaksi päivää kestäneen keskeytyksen jälkeen. Syöksy oikeni lopulta hieman 12 prosentin takapakkiin.

6.33: Australian suurin lentoyhtiö Qantas keskeyttää kaikki kansainväliset lentonsa tämän kuun lopulta alkaen. Keskeytys koskee myös Qantasin halpalentoyhtiö Jetstarin lentoja. Lennot ovat jäissä ainakin kaksi kuukautta.

Lisäksi Qantas lomauttaa kaksi kolmasosaa henkilöstöstään eli 20  000 ihmistä. 

6.14: Euroopan keskuspankin päätös valtavasta hätärahoituksesta on saanut markkinat reagoimaan positiivisesti.  EKP aloittaa 750 miljardin euron hätärahoituksen.

Pankki alkaa ostaa markkinoilta sekä yksityisen että julkisen sektorin lainoja. Ohjelma kestää siihen saakka, kunnes koronaviruspandemia on ohi, mutta vähintään vuoden loppuun asti.

Päätös sai markkinat reagoimaan nopeasti. Öljyn hinta lähti nousuun, ja pörssikurssit Aasiassa nytkähtivät ylöspäin.

Esimerkiksi Kiina on merkittävä sähkö- ja talotekniikan komponenttien viejä, Italiasta tuodaan kivimateriaaleja. Materiaalien toimitusvaikeudet viivästyttävät projekteja.

Keskiviikko 18.3.

23.13 Yhdysvalloissa teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones -osakeindeksi päätyi kaupankäynnin päätteeksi miinukselle 6,3 prosenttia. Osakeindeksi painui kaupankäynnin aikana jo yli 10 prosentin laskuun, minkä jälkeen kaupankäynti keskeytettiin hetkeksi.

S&P 500 -indeksi laski 5,2 prosenttia ja Nasdaq 4,7 prosenttia.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi tänään ensimmäisen sadan miljardin dollarin erän hallituksen jättimäisestä elvytyspaketista taloudelle.

21.53 Kauppakonserni Kesko antaa tulosvaroituksen koronaviruksen vuoksi. Yhtiö arvioi, että sen jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevoitto jää tänä vuonna 400–450 miljoonaan euroon.

Näin ollen vertailukelpoinen liikevoitto supistuisi viime vuoden ennätyksestä noin 10–60 miljoonaa euroa. Keskon pääjohtaja Mikko Helander arvioi, että ruuan kysyntä kuluttajakaupassa pysyy kuitenkin korkealla poikkeustilanteesta huolimatta.

19:17 Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn vaatii Helsingin Sanomien haastattelussa Euroopan keskuspankkia (EKP) ottamaan käyttöön kaikki sen toimivallan sallimat keinot, jotta koronaviruspandemian taloudellisia vaurioita voidaan vähentää.

17.23 Kaupan liitto on sopinut Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa työehtosopimuksen poikkeusmääräyksistä alan yritysten tulevaisuuden turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi.

17.18 Tavaratalokonserni Stockmann antaa tulosvaroituksen. Yhtiö arvioi, että liiketoimintojen volyymi ja kannattavuus heikkenevät merkittävästi koronavirustilanteen vuoksi.

12.21 Metsäkoneyhtiö Ponsse aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Neuvotteluissa käsitellään mahdollista yrityksen toiminnan sopeuttamista vallitsevaan tilanteeseen määräaikaisilla lomautuksilla.

Syynä neuvotteluihin ovat yhtiön mukaan koronaviruksen leviämisen takia tapahtuvat komponenttitoimittajien tehtaiden sulkemiset Keski-Euroopassa, niistä aiheutuvat saatavuusongelmat ja varautuminen muihin mahdollisiin koronavirusepidemian vaikutuksiin.

Ponsse työllistää lähes 1 800 henkeä.

Myös teollisuudelle suunnittelupalveluja tarjoava pörssiyhtiö Etteplan kertoo aloittavansa yt-neuvottelut koronaviruspandemiaan liittyvän tilapäisen kysynnän muutoksen takia.

Mahdollisten lomautusten kohteena on Etteplanin koko henkilöstö Suomessa, noin 2 100 työntekijää. Mahdolliset lomautukset kestäisivät enintään kolme kuukautta.

Tiistaina lomautuksia koskevista yt-neuvotteluista kertoivat muun muassa Stockmann ja VR. Lisäksi Meyer Turun telakka antoi Ilta-Sanomien mukaan tiistaina yt-ilmoituksen lomautuksista koko henkilökunnalleen.

11.51 HOK-Elanto sulkee kaikki ravintolansa Suomessa. Ravintoloiden työntekijät siirtyvät HOK-Elannon ruokakauppoihin auttamaan kasvaneen kysynnän kanssa.

10.36 Helsingin pörssin yleisindeksi on runsaan kahden prosentin laskussa pian kaupankäynnin alkamisen jälkeen. Pörssin isoista yhtiöistä Nokia, Fortum ja Kone olivat noin neljä prosenttia miinuksella.

Nousukärjessä on kiuasvalmistaja Harvia, joka kertoi tänään ostavansa enemmistön saksalaisesta saunayhtiöstä EOS Groupista. Harvian osake on vahvistunut noin kymmenen prosenttia.

Aasian osakemarkkinoilla kaupankäynti alkoi tänään verrattain rauhallisesti, mutta pörssipäivän edetessä osakekurssit luisuivat pakkaselle. Tokion pörssin Nikkei-indeksi sulkeutui lopulta noin puolentoista prosentin laskuun. Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi heikkeni yli neljä prosenttia.

10.21 Pörssiyhtiöt toisensa jälkeen peruvat yhtiökokouksiaan koronan vuoksi. Yhtiökokouksiaan ovat siirtäneet muun maussa Altia, Outokumpu, Tokmanni ja Nokia.

– Nokia tukee vahvasti pyrkimyksiä, jotka mahdollistaisivat täysin virtuaaliset yhtiökokoukset osakkeenomistajien osallistumisen tehokkaaksi järjestämiseksi, Nokian tiedotteessa todetaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja Keskuskauppakamarin listayhtiöiden neuvottelukunta peräänkuulutti eilen kiireellisiä muutoksia lainsäädäntöön, jossa huomioitaisiin tilanteet, joissa yhtiökokouksen pitäminen määräajassa voi erilaisten poikkeustilanteiden vuoksi estyä.

– Kohdennetuilla yhteisölainsäädännön muutoksilla tulisi helpottaa yhtiö- ja vuosikokousten järjestämistä kokonaan tai pääosin etäyhteyden avulla tällä hetkellä tarjolla olevien teknisten järjestelmien rajoitteet huomioon ottaen, neuvottelukunnan tiedotteessa kerrotaan.

9.08 Suomen talous päätyy taantumaan koronapandemian takia, arvioi Suomen Pankki.

Sen mukaan kotimaista tuotantoa ja siten myös talouden kasvua mittaava bruttokansantuote supistuu Suomessa kuluvana vuonna 1,5–4 prosenttia koronaviruspandemian sekä heikentyneen suhdanteen vuoksi. Tämän taustalla on Suomen viennin kysynnän jyrkkä heikkeneminen. Taantuma voi syventyä entisestään, jos kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja tuotantoketjut katkeilevat kotimaassa pandemian seurauksena.

8.22 Koronan talousvaikutukset näkyvät yhä maailmalla. Aasian osakemarkkinoilla kaupankäynti alkoi tänään verrattain rauhallisesti, mutta pörssipäivän edetessä osakekurssit ovat luisuneet pakkaselle. Tokion pörssin Nikkei-indeksi ja Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi olivat kumpikin noin puolentoista prosentin laskussa aamukahdeksalta Suomen aikaa.

Yhdysvalloissa laaja-alainen S&P 500 -indeksi vahvistui eilen kuusi prosenttia maanantain poikkeuksellisen rajun 12 prosentin pudotuksen jälkeen.

Wall Streetillä osakekursseja kiritti eilen presidentti Donald Trumpin hallinnon esittelemä massiivinen elvytyspaketti, johon kuuluisi muun muassa käteisen antaminen suoraan kansalaisille.

Tuotteiden kysyntä korostui erityisesti hanapakkauksissa, menekkituotteisissa, sekä puna- ja valkoviinin lisäksi, myös rommeissa, brandyissa, viskeissä ja gineissä.

8.08 Konkurssien määrä Suomessa kasvoi tammi-helmikuussa 20,8 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Suomessa pantiin tammi-helmikuussa vireille 552 konkurssia, mikä on 95 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.
Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 313, mikä on 227 henkilöä eli 10,9 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

7.55: Noin kolmasosa kauppakamarien jäsenyrityksistä arvioi konkurssiriskin kasvaneen merkittävästi koronavirusepidemian vuoksi, kertoo Keskuskauppakamarin kysely. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta odottaa, että epidemia vaikuttaa yrityksen liikevaihtoon tavalla tai toisella negatiivisesti seuraavan kahden kuukauden aikana

23.47 Finanssivalvonta on ylimääräisessä kokouksessaan päättänyt laskea suomalaisten luottolaitosten pääomavaatimuksia koronaviruspandemian vuoksi. Päätös kasvattaa pankkien luotonantokykyä arviolta 52 miljardilla eurolla.

Tiistai 17.3.

Neuvottelukutsu annettiin tänään, ja se koskee koko henkilöstöä. Telakan viestintäpäällikkö Tapani Mylly kertoo Ylelle, että kyse on määräaikaisista lomautuksista.
Telakalla työskentelee yli 2 000 työntekijää.

19.52 Tallink pysäyttää Helsinki-Tukholma -reitin laivat torstaista alkaen.

Molemmat laivat lähtevät matkalle vielä huomenna illalla ja pysyvät seuraavan aamun saapumisen jälkeen satamissa; Silja Serenade Helsingissä ja Silja Symphony Tukholmassa.

Silja Serenade ottaa Tukholmasta mukaan ainoastaan sellaisia matkustajia, joilla on oikeus tulla Suomeen, tai joilla on oikeus käyttää Suomea kauttakulkuväylänä 

19.46 Ruotsin valtio tarjoaa ilmailualalle viiden miljardin kruunun (450 miljoonan euron) tukipaketin luotontakauksina. Tuesta 1,5 miljardia kruunua (yli 130 miljoonaan euroa) on kohdistettu SAS:lle.

Tanskan valtio tukee yhtiötä samansuuruisella summalla.

Tuki on tarkoitettu helpottamaan koronaviruspandemian koettelemia lentoyhtiöitä, joilla on uutistoimisto TT:n mukaan myös vaikeuksia saada lainoja yleisiltä markkinoilta.

Lentoyhtiö SAS on lopettanut lähes kaiken lentoliikenteensä eilisestä alkaen. Yhtiö kertoi sunnuntaina, että se lomauttaa 10 000 työntekijää.

15.44 Viking Line keskeyttää liikennöinnin Helsinki–Tukholma-reitillä 

15.04 Puolustusvoimien ruoantuotannosta vastaava Leijona Catering käynnistää lomautuksia koskevat yt-neuvottelut. Lomautukset koskevat enimmillään 203:a ihmistä.

Lomautukset olisivat kestoltaan korkeintaan 90 päivää. Ne jaksotetaan yhtiön mukaan siten, että ruokapalvelun toiminta jatkuu kaikissa olosuhteissa.

Yhtiön mukaan neuvotteluilla työnantaja pyrkii minimoimaan koronavirusepidemian aiheuttamat taloudelliset vaikutukset.

Puolustusvoimien ruoantuotannon lisäksi Leijona Catering vastaa Rikosseuraamuslaitoksen ruokahuollosta ja valtionhallinnon kohteiden ravintolatoiminnasta.

13.21 Maailmanlaajuinen koronaepidemia on lisännyt rajusti kysyntää verkkokaupassa. Alan jätti Amazon kertoo rekrytoivansa 100 000 koko- ja osa-aikaista työntekijää pelkästään Yhdysvalloissa.
Varatoimitusjohtaja Dave Clarkin mukaan esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla monet yritykset ovat joutuneet vaikeuksiin ja lomauttamaan henkilökuntaansa.

– Haluamme näiden ihmisten tietävän, että he ovat tervetulleita meidän tiimeihimme, kunnes tilanne palaa normaaliksi ja heidän aikaisemmat työnantajansa voivat ottaa heidät takaisin, Clark sanoo.
Hänen mukaansa verkkokaupan kysynnän kasvu ja työvoiman tarve ovat "ennennäkemättömiä" vuodenaikaan nähden.

Amazon kertoo myös, että aikoo nostaa työntekijöidensä palkkoja ensi kuusta lähtien. Tuntipalkan korotus on Yhdysvalloissa kaksi dollaria ja Euroopassa noin kaksi euroa.

12.54 Koronaviruksen mukanaan tuoma ihmisten liikkumisen väheneminen heijastuu suoraan matkailu- ja ravintola-alan toimintaan. Arvion mukaan ravintolapalvelujen kysyntä on noin 70 prosenttia pienempää kuin mitä se muuten voisi tällä hetkellä olla, ja tilanne heikkenee koko ajan, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut -yhdistyksen (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan käynnissä on valtava lomautusvyyhti ja jos kriisi jatkuu pitempään, kymmenettuhannet työntekijät toimialalla lomautetaan.

11.36 Stockmann ilmoittaa aloittavansa yt-neuvottelut henkilöstön määräaikaisista lomautuksista koronavirustilanteessa. Ensi viikolla alkavien neuvotteluiden piirissä on tavarataloliiketoiminnan henkilöstö, 1400 ihmistä.

Stockmannin tämänhetkisen arvion mukaan kaikki neuvotteluiden piirissä olevat lomautettaisiin enintään 90 päiväksi. Vastaavia toimia tehdään myös yhtiön Baltian-toiminnoissa.

Tavaratalo kertoo, että nykytilanne on nopealla tavalla vaikuttanut myyntiin, ja sopeutustoimet ovat välttämättömiä.

11.20 Euroopassa pörssien pääindeksit ovat kääntyneet laskuun noin tunti kaupankäynnin alun jälkeen. Helsingin pörssi avasi 3,7 prosentin nousussa, mutta on nyt prosentin laskussa.

11.09 Finanssivalvonnan mukaan suomalaispankkien kyky kestää toimintaympäristön äkillisiä ja voimakkaita häiriöistä aiheutuvia tappioita on eurooppalaista keskitasoa vahvempi. Epidemia on kuitenkin näkynyt muun muassa osakkeiden erittäin voimakkaana halpenemisena.

Tilanne kuitenkin uhkaa eläkelaitosten keskimääräistä vakavaraisuutta nopeallakin aikataululla. Siksi Finanssivalvonta kertoo tehneensä sosiaali- ja terveysministeriölle viime perjantaina ilmoituksen poikkeuksellisista olosuhteista finanssimarkkinoilla.

10.50 Innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita tarjoava sekä matkailua ja investointeja edistävä Business Finland tarjoaa uutta rahoitusta koronakriisin keskellä painiville yrityksille. Rahoituksen avulla pienten ja keskisuurten yrityksten sekä niin sanottujen pienten suuryritysten toivotaan kehittävän ratkaisuja koronaviruksen aiheuttamaan häiriötilanteeseen.

Rahoituksella on tarkoitus selvittää ja suunnitella uusia liiketoimintoja, korvaavia toimitusketjuja sekä tuotannon ja tekemisen tapoja häiriötilanteeseen ja sen jälkeen. Rajoitus on suunnattu koronasta eniten kärsiville aloille, kuten matkailulle ja sen oheispalveluita tuottaville yrityksille, luoville aloille sekä toimialoille, joihin koronatilanne vaikuttaa.

10.43 Vajaa puolet eli 40 prosenttia työnantajayrityksistä pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä koronaviruksen takia, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselystä. Hieman suurempi osuus yrittäjistä uskoi, että virustilanteesta selvitään ilman lomautuksia tai irtisanomisia.
Kysely toteutettiin viime viikon lopulla ja tämän viikon alussa eli vastausaikaan hallitus ei ollut vielä kertonut valmiuslakiesityksestään. Kyselyyn vastasi 780 yrittäjää ja yritysjohtajaa.

Lähes 90 prosenttia vastaajista arvioi pandemialla olevan negatiivisia vaikutuksia yritystoimintaan. Sama osuus vastaajista piti yhteiskunnan tukitoimia melko tai erittäin tarpeellisina koronan takia.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti eilen, että hallitus on koonnut viiden miljardin euron rahoituspaketin koronavirusepidemian takia.

Yli puolet vastaajista kertoi yrityksen tehneen jonkinlaisia varautumistoimia koronaviruksen aiheuttamien häiriöiden minimoimiseksi.

10.40 Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on huolissaan siitä, estääkö koronatilanne ulkomaisten kausityöntekijöiden samisen maa- ja puutarhatiloille. Liiton mukaan ilman kausityövoimaa sato jää osittain tuottamatta. Työvoimaa tarvitaan sen mukaan niin istutus- kylvo- ja valmisteluvaiheeseen kuin sadonkorjuuseen.

10.31 Maailmalla autovalmistaja Volkswagen ilmoittaa sulkevansa suurimman osan Euroopassa sijaitsevista tehtaistaan. Yhtiö on pandemia-aikana kärsinyt vakavista toimitusketjun häiriöistä ja

kadottanut kysynnän.Yhtiön mukaa tehtaat Etelä-Euroopassa pysäyttävät tuotantonsa. Tuotanto hiljenee monin paikoin myös yhtiön pääkallopaikalla Saksassa.

Konsernin toimitusjohtaja Herbert Diess varoittaa, että kuluvasta vuodesta on tulossa hyvin vaikea.

10.26 VR supistaa kauko- ja lähiliikennettään romahtaneiden matkustajamääriensä takia. Tilanteen vuoksi VR aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi.

VR:n mukaan sen matkustajamäärät ovat romahtaneet viime päivinä jopa 60 prosenttia koronaviruksen takia. VR suunnittelee supistavansa junaliikennettä ennakoivasti huhtikuun puolivälistä alkaen. Yhtiö kertoo varautuvansa haittoihin myös tavaraliikenteessä.

VR:n mukaan ennakoivan supistamisen tavoitteena on ajaa tärkeimmät kauko- ja lähiliikenteen junayhteydet ja varmistaa palvelu koko maassa. Supistettu liikenne ei koske HSL-liikennettä.

– Käynnistämme nyt supistamisen suunnittelun. Nythän meillä on sekä veturinkuljettajien vuoronvaihto- ja ylityökielto että koronatilanne, joten saa nähdä, tuleeko peruutuksia. Periaatteessa ajamme siihen asti normaalilla liikenteellä, mutta sopeudumme tilanteeseen ja mennään supistetulla mallilla, viestintäjohtaja Tatu Tuominen VR:ltä kommentoi.

Lomautukset suunnitellaan toteutettaviksi vaiheittain tänä vuonna. Henkilökohtaiset lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 vuorokautta.

Aiemmin tänään VR ilmoitti keskeyttävänsä toistaiseksi Suomen ja Venäjän välillä liikennöivien Allegro- ja Tolstoi-junien liikennöinnin. Viimeiset Allegro- ja Tolstoi-vuorot liikennöidään huomenna.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja