Ruotsalaistoimittaja: Jo 36 seuralla alustava sopimus suurliigasta

Ajatus mahdollisesta eurooppalaisesta jääkiekkoliigasta pulpahti jälleen esiin tiistaina, kun Elitserien-seura Luulaja ilmoitti lähtevänsä mukaan eurooppalaista suurliigaa puuhaavaan ruotsalaisseurojen ryhmittymään.

Seurojen yhteenliittymän Hockey Utvecklingsbolaget Europa AB:n ytimessä vaikuttavat Elitserien-seurat Frölunda, HV71, Linköping, Färjestad ja Djurgården, jotka olivat otsikoissa vajaa puolitoista vuotta sitten, kun ajatus eurooppalaisesta suurliigasta nousi esiin ensimmäistä kertaa. Sittemmin viisikko on saanut seurakseen Ruotsin toisella sarjatasolla pelaavan suurseuran Malmön ja nyt siis mukaan on lähtemässä seitsemäntenä seurana Luulaja.

HUB Europaa vetää Frölundan puheenjohtaja Per-Anders Örtendal. Jo vuosien ajan valmisteltu ruotsalaishanke on lähtöisin seuroilta, eikä se ole Ruotsin jääkiekkoliiton tai Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n hyväksymä.

Venäläisraha poissa, seurat jo kasassa?

Venäläisvetoinen KHL oli aiemmin mukana rahoittamassa ruotsalaisseurojen tutkimuksia, mutta itäraha on sittemmin vetäytynyt projektista. Nyt suunnittelua ja liigan valmistelua rahoittavat mukana olevat seurat itse.

Massiivisen 40 joukkueen suurliigan rahoitus onkin iso kysymys, kun vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Champions Hockey Leaguea rahoittanutta venäläistä rahaa ei ole tarjolla. Vallitsevista synkeistä talousnäkymistä huolimatta Expressen-lehti kertoi tiistaina verkkosivuillaan HUB Europan aloittaneen jo neuvottelut merkittävien sponsorien kanssa ja ryhtyneen selvittämään vaihtoehtoja televisiointisopimuksille. Asialla alkaakin olla hoppu, sillä liigan olisi määrä alkaa jo syksyllä 2012.

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden toimittaja Mats Wennerholm meni sponsoriasiassa hiukan Expresseniä pidemmälle ja kertoi tiistaina blogissaan, että HUB Europan hankkeen taustalle on saatu virvoitusjuomajätti Red Bull sekä saksalainen ohjelmistojätti SAP. Red Bullin pyörittämä itävaltalaisseura EC Salzburg on yksi liigaan ehdolla olevista seuroista.

Wennerholmin mukaan jo 36 eurooppalaista jääkiekkoseuraa olisi jo allekirjoittanut aiesopimuksen liigasta. Mikäli ruotsalaisen tiedot pitävät paikkansa, merkitsee se sitä, että joukossa on varmasti myös useampia suomalaisseuroja.

Luulajaa lukuun ottamatta HUB Europassa mukana olevat seurat pelaavat syksyllä uudessa European Trophy -turnauksessa, jossa on mukana 18 joukkuetta ympäri Euroopan.

MTV3 uutisoi ruotsalaisseurojen puuhaamasta Euroopan laajuisesta jääkiekkoliigasta helmikuussa 2010.

(MTV3)

"Euroopan liigan joukkueet eivät pelaa SM-liigaa" - katso video MTV3 Katsomosta (Tulosruutu 8.7.2010)

Lue myös:

    Uusimmat