Euroopan kansainväliset sarjat pähkinänkuoressa

Pohjolan liiga

Kesällä 2008 julkisuuteen nousi tieto Suomen ja Ruotsin suurseurojen suunnittelemasta yhteisestä liigasta. Ruotsissa keskustelun käynnisti Färjestadin seurapomo Håkan Loob, joka siis kertoi nyt MTV3:lle, että suunnitelmat Pohjolan liigasta on haudattu ja katseet käännetty vieläkin laajempaan eurooppalaiseen sarjaan.

Nordic Trophy

Ruotsalais-suomalaista Nordic Trophy -kutsuturnausta on pelattu vuodesta 2006 alkaen. Alkujaan turnauksessa pelasi kuusi joukkuetta - kolme Elitserienistä ja kolme SM-liigasta, mutta nykymuodossaan alkusyksystä ennen kauden alkua oteltava sarja käsittää kahdeksan seuraa. Turnauksen ainoa suomalaisvoittaja Oulun Kärpät korjasi mestaruustittelin vuonna 2007.

Euroopan cup

Euroopan cup oli ensimmäinen kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n järjestämä eurooppalaisten seurajoukkueiden välinen mestaruusturnaus. Cupia pelattiin 32 vuoden ajan aikavälillä 1966-1997, ja mestaruuksilla juhlivat lähinnä edesmenneen itäblokin joukkueet. Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakian mestarit jakoivat voitot vuoteen 1990, minkä jälkeen valtikka siirtyi Pohjolaan. Vuosina 1994-96 Turun Palloseura voitti turnauksen kerran ja Jokerit kahdesti.

European Hockey League

IIHF synnytti European Hockey League korvaamaan Euroopan Cupia. Laajimmillaan vuosina 1996-2000 pelatussa turnauksessa oli mukana 24 joukkuetta. TPS kruunattiin sarjan ensimmäiseksi voittajaksi kauden 1996-1997 päätteeksi. Alkulohkot-pudotuspelit-formaatilla toiminut EHL ei kuitenkaan pystynyt herättämään riittävää mielenkiintoa median ja suuren yleisön parissa, joten IIHF päätti asettaa sarjan telakalle. Metallurg Magnitogorsk jäi turnauksen viimeiseksi voittajaksi vuonna 2000.

European Champions Cup

Vuosina 2005-2008 seurajoukkueiden Euroopan mestaruus ratkottiin yhdessä European Champions Cup -nimeä kantaneessa turnauksessa, jossa mukana olivat Euroopan kuuden huippumaan mestarit. Suomalaisseurat eivät voittaneet cupia, mutta Oulun Kärpät hävisi finaalin kahdesti ja Hämeenlinnan Pallokerho kerran.

Champions Hockey League

Kaikkien aikojen ensimmäinen Champions Hockey League päättyi tammikuussa Zürich Lionsin juhliin kotikaukalossaan. Sveitsiläisjoukkue kruunattiin ensimmäistä kertaa jääkiekon Euroopan mestariksi kahdentoista joukkueen turnauksessa. CHL sai IIHF:n mukaan siinä määrin positiivisen vastaanoton, että turnaus jatkuu näillä näkymin pitkään neitsytkautensa jälkeen.

Lue kattavasti CHL:stä täältä!

Virallisestikin kansainvälisten sarjojen lisäksi monessa eurooppalaisessa kansallisessa liigassa pelaa joukkueita useammasta kuin yhdestä maasta. Kansainvälisiksi sarjoiksi voi laskea esimerkiksi Venäjän Kontinentaja Hokkeinaja Ligan, jossa pelaa joukkueita joukkueita Venäjältä, Valko-Venäjältä, Latviasta ja Kazakhstanista, tai Itävallan liigan, jossa mukana on seuroja Itävallasta, Sloveniasta ja Slovakiasta.

(MTV3)

Katso Netti-tv:stä:

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat