Jälleen varoitus somen hyvinvointitrendistä: "Jos mätänet sängyssä etkä näe valoa ennen kuin iltapäivästä..."

Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella - näin paikkaat univajeen 9:33
KATSO MYÖS: Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella – näin paikkaat univajeen

Sängyssä mätänemisenä tunnettua trendiä syytetään nyt myös yöunien pilaajaksi.

Oletko jo lukenut bed rottingista? Sängyssä mätänemisenä tunnettu hyvinvointitrendi leviää esimerkiksi TikTokissa. Tarkoituksena on viettää aikaa sängyssä makaillen niin sanotusti vain omasta tahdosta.

Aiemmin trendin väitettiin haittaavan urakehitystä; asiantuntijan mukaan kotiin "ei koskaan pitäisi jäädä". Sängyssä mätäneminen voi haitata myös unta, varoittaa apulaisprofessori ja uniasiantuntija Fiona Barwick.

– Unen kannalta sängyssä mätänemiseen liittyy niin monia ongelmia, hän kommentoi Scientific Americanille.

"Jos mätänet sängyssä etkä näe valoa ennen kuin iltapäivästä..."

Barwickin mukaan ensimmäinen ongelma on sisällä pysyminen. Uni-valverytmi voi mennä sekaisin, jos ihminen ei näe luonnonvaloa koko päivänä.

– Jos mätänet sängyssä etkä näe valoa ennen kuin iltapäivästä, et saa unirytmille tärkeää aamuvalosignaalia, joka ajoittaa unta seuraavalle yölle, hän kuvaa.

Unen tarpeen myös pitäisi lisääntyä päivän aikana: aktiviteetit, liikunta ja kaikenlaiset muut arkitoimet vievät energiaa, ja illalla olon pitäisi olla terveesti uupunut ja valmis uneen. Mikäli sängyssä lötkii koko päivän, uni-ikkuna saattaa liukua eteenpäin.

Myös unihygienia kärsinee sängyssä mätänemisestä. Jatkuva vällyjen välissä oleilu ei luo assosiaatioita, joissa sänky liittyy uneen, nukahtamiseen ja lepoon.

– Varmista, että sänky on vahvasti ja selkeästi yhteydessä uneen, ei valveaktiviteetteihin. Tämä on yksi paremman unen todistettavasti toimivista tekniikoista, Barwick sanoo.

Tuntuuko sängyssä mätäneminen aidosti palauttavalta?

Barwick huomauttaa, ettei yksi sänkypäivä vielä aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Liian usein suoritettu kokopäiväinen sänkymaraton luultavasti sekoittaa sisäisen kellon ja voi jopa uuvuttaa.

Mikäli esimerkiksi krooninen sairaus ei vaadi pitkiä lepohetkiä sängyssä, tärkeää olisikin pureutua syihin, joiden vuoksi makaaminen houkuttaa. Onko syyllinen uupumus, burnout tai jokin asia, jota arkielämässään haluaa välttää jäämällä sänkyyn?

– Tuntuuko sängyssä mätäneminen aidosti palauttavalta, vai sittenkin siltä, että luovutat [hetkeksi]? Barwick kehottaa kysymään.

Esimerkiksi päiväunista on todistetusti hyötyä; myös rento liikuskelu ulkosalla voi tarjota tarpeellisen tauon riskeeraamatta yöunia.

Katso myös: Päivätorkut eivät korvaa yöunta – unilääkäri kertoo syyn

Päivätorkut eivät korvaa yöunta – unilääkäri kertoo syyn 1:41
Torkkumalla ei voi korvata pitkiä unia.

Lue myös:

    Uusimmat