Tutkimus: Päiväunet voivat hidastaa aivojen kutistumista

Parempaa elämää nukkumalla? Näin uni vaikuttaa kokonaisvaltaiseen terveyteen 11:24
KATSO MYÖS: Näin uni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteen.

Tehotorkut voivat antaa aivoille huimasti virtaa, kertoo tuore tutkimus.

Tiedelehti Sleep Healthissä julkaistun tutkimuksen mukaan nopeat päiväunet ja aivojen kokonaistilavuus voivat korreloida keskenään.

Yhdysvaltain terveysvirasto National Institutes of Healthin mukaan aivot kutistuvat ja kevenevät noin viisi prosenttia kymmenessä vuodessa 40 ikävuoden jälkeen. Muutos on mahdollisesti nopeampaa ihmisen täytettyä 70.

Muutos aivoissa vaikuttaa osaltaan ikääntymisen mukanaan tuomiin kognitiivisten toimintojen muutoksiin.

Kognitiivisilla toimintakyvyillä tarkoitetaan muun muassa muistamiseen, havainnoimiseen ja kielelliseen oppimisen liittyviä asioita.

Uni hoitaa aivoja

Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että nopeat päiväunet voivat auttaa pitämään aivot niin sanotusti kuosissaan.

Sen mukaan usein torkkuvat ikääntyivät 2,6–6,5 vuotta hitaammin verrattuna niihin, jotka sinnittelevät päivänsä läpi ilman päikkäreitä.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että joillakin ihmisillä lyhyet päiväunet voivat olla osa palapeliä, joka voi auttaa säilyttämään aivojen terveyden ikääntyessä, vanhempi tutkija, tohtori Victoria Garfield sanoo New York Postin mukaan.

Tutkimus löysi yhteyden

Brittiläisen University College Londonin ja Uruguayn tasavallan yliopiston tutkijat analysoivat sitä, miten terveys ja kognitiiviset toiminnot vaihtelivat niiden ihmisten välillä, joilla on geneettinen taipumus haluta torkkua, ja niiden välillä, joilla ei tällaista taipumusta ole.

Tutkimuksen päätutkijan Valentina Pazin mukaan tutkimuksessa löydetty "satunnainen yhteys" osoitti, että torkkuminen johti suoraan suurempaan aivojen kokonaistilavuuteen.

Tutkijat toteavat kuitenkin, että kaikki osallistujat olivat valkoihoisia eurooppalaisia, eli tulokset eivät välttämättä päde muihin etnisiin ryhmiin.

Päiväunten hyödyt havaittu jo ennen tätä

Tämä tutkimus ei ole ensimmäinen, joka osoittaa päiväunien hyödyt.

Esimerkiksi amerikkalaisen Sleep Foundationin selvityksen mukaan 20–30 minuutin päivänokoset voivat parantaa vireystilaa, mielialaa ja muistia sekä vähentää stressiä.

Asiantuntijat ovat jopa väittäneet, että torkut voivat tehdä ihmisestä paremman työntekijän ja vanhemman. Toisaalta liian pitkiksi venähtäneistä päiväunista on löydetty myös haittoja

Unen merkitys on selvästi alkanut myös kiinnostaa ihmisiä aiempaa enemmän. Uneen ja nukkumiseen liittyvissä Google-hauissa tehtiin viime vuonna kaikkien aikojen ennätys, kertoo New York Post.

Lue myös:

    Uusimmat