Istutko jalat ristissä? 10 harmittomalta tuntuvaa tapaa, jotka ovat oikeasti haitallisia terveydellesi

Antibioottiresistenssi – tulevaisuuden terveysuhka 6:37

Monet tavalliset tapamme voivat todellisuudessa olla terveydelle haitallisia, muistuttavat brittilehdet Mirror ja The Sun. Kuinka moneen näistä olet itse sortunut?

Yllä olevalla videolla keskustellaan tulevaisuuden terveysuhista!

1. Torkutat herätyskelloa aamuisin

Kun aamulla herää väsyneenä, moni painaa herätyskellon pärähtäessä soimaan torkkunappia. Unisiantuntijoiden mukaan se ei kuitenkaan kannata. 

Torkkua painaessa keho valmistautuu nukahtamaan uudestaan ja sen aikaansaama heräämisen ja uudelleen nukahtamisen kierre johtaa nimittäin todennäköisesti siihen, että tunnet itsesi vain entistä väsyneemmäksi.

Väsymyksen lisäksi torkutus on elimistöllesi erittäin stressaava kokemus. Herätyskellon ääni saa aina hetkellisesti verenpaineesi nousemaan ja adrenaliinihormonit virtaamaan. Monta kertaa äänen kuuleminen aamulla tarkoittaa usein sitä, että päivä alkaa korkeilla stressitasoilla.

– Torkun painaminen on yleisin virhe, joka estää meitä saamasta korkealaatuista unta, sanoo uniekspertti Neil Robinson.

2. Kyttäät työsähköpostia työajan ulkopuolella

Monet meistä saattavat tarkistaa sähköpostejaan pitkin päivää – jopa keskellä yötä. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan tapa on kuitenkin vahingollinen niin työntekijälle kuin hänen kumppanilleen.

Tutkimuksen mukaan sähköpostiaan työajan ulkopuolella tarkastelleet ihmiset raportoivat kokevansa eniten stressiä ja arvioivat hyvinvointinsa matalimmaksi. Tapa kuitenkin aiheutti stressiä myös kumppanille ja johti perheriitoihin.

Jos työ todella vaatii sähköpostin tarkastelua työajan ulkopuolella, työpaikalla pitäisi sopia kierto, jonka mukaan jokainen saisi välillä vapaita iltoja sähköpostin kyttäämisestä. Muuten tapaa kannattaa välttää.

3. Jätät salaatin pesemättä

Vetiset salaatinlehdet pilaavat nopeasti koko salaatin, mutta oikea ratkaisu ei ole jättää salaattia kokonaan pesemättä. Bakteerit ja ötökät viihtyvät hyvin salaateissa, ja siksi ne olisi tärkeä pestä ennen syömistä.

Samaa on suositellut esimerkiksi Ylen haastattelussa Ruralia-instituutin Anne Piirainen. Hänen mukaansa kylmäketjussa voi sattua katkoksia, joka voi saada salaatin pinnalla olevat, normaalisti vaarattomat mikrobit lisääntymään.

Salaatti kannattaakin pestä aina huolellisesti ja poistaa päällimmäiset lehdet kokonaan.

4. Juot teen ja kahvin tulikuumana

Kuuma juotava polttaa suuta, mutta sillä voi olla myös ikävämpiä vaikutuksia. Maailman terveysjärjestö WHO ja YK ovat todenneet kuumien juomisen voivan aiheuttaa ruokatorven syöpää.

Riski havaittiin nimenomaan yli 65-asteisten juomien nauttimisessa, ei muissa juoman ominaisuuksissa. Nesteen kuumuus voi vaurioittaa ruokatorvea kehystäviä soluja.

Niin teen, kahvin, kaakaon kuin kuumien mehujen kannattaakin antaa jäähtyä kunnolla ennen nauttimista.

5. Käytät aurinkorasvaa päivittäin

Ihosyöpätapaukset ovat Suomessa kasvussa, ja siksi aurinkorasvan käyttämistä suositellaan. Aurinkorasvojen käyttäminen päivittäin ei kuitenkaan ole välttämättä kannattavaa.

Kosmetiikka-asiantuntijat suhtautuvat varauksella aurinkorasvojen sisältämiin kemikaaleihin. THL:n mukaan aurinkorasvat ovat turvallisia, mutta niitä tulisi käyttää ohjeiden mukaisesti ja suosia lapsilla lapsille tarkoitettuja voiteita.

Ensisijaisesti kannattaisi myös suosia varjoa, vaatteita ja auringon välttämistä, ja sen jälkeen täydentää suojaa aurinkorasvalla.

Rasvaa kannattaakin levittää, kun altistuu kovalle auringonpaisteelle, mutta päivittäin se ei ole tarpeen. Ihminen saa nimittäin D-vitamiinia lähinnä auringonvalosta, joka imeytyy kehoon ihon kautta.

Nyt talvisaikaan, kun auringonvalo on vähäisempää, vitamiinia kannattaa ottaa purkista. Asiantuntijat suosittelevat aloittamaan jo nyt.

6. Puristelet finnejäsi

Vaikka finnien puristelu saattaa joistakin ihmisistä tuntua miellyttävältä, kannattaa tapa kitkeä heti pois. Asiantuntijoiden mukaan finnien puristelulla on nimittäin monenlaisia haitallisia vaikutuksia iholle.

Kun finnin puristaa rikki, sen sisältä valuu infektioaltista eritettä, joka voi johtaa uusien finnien syntyyn. Ihoon jää pieni haava, johon voi pesiytyä bakteereja.

Finnin puristaminen voikin myös pahentaa tulehdusta, ihoärsytystä ja värjätä ihoa. Pahimmillaan tapa voi aiheuttaa myös pysyviä arpia.

Erityisesti asiantuntijat ovat varoittaneet finnien poksauttamisesta niin kutsutulla ”kuoleman kolmion” alueella. Teoriassa asiantuntijoiden mukaan tällä alueella finnien poksauttelu voisi jopa olla kohtalokasta, sillä vakava ihoinfektio voisi hoitamattomana levitä aivoihin.

7. Kuivaat kädet puhallinkuivaimella

Vessasta tullessa on tärkeää pestä ja kuivata kädet huolellisesti, jotta bakteerien leviämisen voi estää. Puhallinkuivaimet eivät kuitenkaan ole siihen parhaita vaihtoehtoja.

Suomalaistutkimuksen mukaan puhallinkuivaimista bakteerit siirtyivät hengitysilmaan ja pesuhuoneen pinnoille, joilla ne elivät pitkiäkin aikoja ja joista ne saattoivat siirtyä takaisin käsiin.

Tutkijoiden mukaan ilmakuivain ei myöskään tehosta kuivaustapahtumaa, sillä se kuivaa kädet kovin hitaasti ja ihmiset saattavat malttamattomina kuivata kädet vaatteisiinsa.

Yleisissä vessoissa kannattaakin mieluummin valita paperi- tai puuvillapyyhe, sillä niiden mekaaninen hankaus poistaa bakteerit käsistä yleensä 99,99-prosenttisesti.

8. Harjaat hampaat liian kovaa

Hampaita tulisi harjata vähintään kaksi minuuttia joka puolelta, jotta jokainen hammas puhdistuu. Tekniikassa on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota voimakkuuteen.

Voimakas harjaaminen ei tee hampaista puhtaampia ja aiheuttaa yleensä vain harmeja.

– Harjaaminen liian kovalla harjalla tai liian suurella voimalla voi aiheuttaa ikeniin kudosvaurioita, jolloin ikenet voivat vetäytyä tai hampaisiin voi ilmestyä koloja, kertoi Oralin suuhygienisti, Reetta Tuomola aikaisemmin MTV:lle.

9. Istut jalat ristissä

Jalkojen pitäminen ristissä voi tuntua monille luonnolliselta tavalta istua. Sillä voi kuitenkin olla haitallisia vaikutuksia terveydelle.

Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan jalat ristissä istumisen todettiin nostavan verenpainetta. Toisaalta ristissä istuminen on yhdistetty myös hermovammoihin sekä huonontuneeseen ryhtiin.

Ristissä istumisen vaikutukset ovat kuitenkin vain hetkellisiä, ja ne yleensä palautuvat normaaliksi asennon vaihduttua. Kannattaa kuitenkin miettiä, haluaako pitää verenpainettaan koholla ja hermoja paineessa pitkiä aikoja.

Tärkeää olisikin verryytellä ja kävellä säännöllisesti – oli istuma-asento mikä tahansa.

10. Paahdat leivän liian tummaksi

​​​​​​​

Tykkäätkö tummasta, lähes palaneesta ja rapeasta paahtoleivästä? Paahtoleipätottumuksesi voi olla todellisuudessa hengenvaarallinen.

Amerikkalaiset ja brittiläiset ruokaturvallisuusasiantuntijat ovat varoittaneet liikaa paahdettujen tärkkelyspitoisten ruokien, kuten juuri leivän, paistettujen perunoiden ja ranskalaisten, voivan sisältää suuria määriä karsinogeenia, jonka on todettu aiheuttavan syöpää.

Paahtoleipää, perunoita, ranskalaisia tai pizzaa ei pitäisikään koskaan syödä palaneena tai tummuneena, vaan niitä pitäisi kypsentää vain kullanruskeaksi asti.

Lähteet:Mirror, The Sun, THL, Yle

Lue myös:

    Uusimmat