Kemikaaliasiantuntija varoittaa aurinkovoiteista: Vaatetus ja varjo parempia vaihtoehtoja

Ihosyöpä yleistyy jatkuvasti, ja palaminen altistaa ihosyövälle, mutta ovatko aurinkovoiteetkaan täysin turvallisia?

Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä vieraillut kosmetiikka-asiantuntija, tutkija Päivi Kousa suhtautuu aurinkorasvoihin varauksella. 

– Aurinkorasvoja on käytetty niin vähän aikaa, että saattaa mennä pitkiä aikoja ennen kuin tiedämme niiden todelliset vaikutukset. Jos ajatellaan kosmetiikan käyttöhistoriaa, aurinkosuoja-aineita on käytetty aika vähän aikaa. Nyt jo tiedämme, että osa kertyy ympäristöön ja osa saattaa ärsyttää ihoa, hän totesi Terve aamu -lähetyksessä. 

– Olen edelleen sitä mieltä, että vaatetus, varjo ja mielellään ei-nanokokoisten fysikaalisten suoja-aineiden käyttö on ykkösvaihtoehto.

Fysikaalisissa suoja-aineissa UV-säteilyltä suojaa titaanioksidi. 

– Kuluttajat eivät vain tykkää siitä, koska se jättää iholle valkoisen kalvon.

Koralleja kuollut UV-filttereihin

Aurinkorasvoilla on vaikutuksensa myös ympäristöön. Joutsenmerkin asiantuntija, kemisti Terhi Uusitalo kertoo, että vesieliöt voivat kärsiä aurinkosuojavoiteiden kemikaaleista. Kemikaaleja liukenee vesistöön uimareiden välityksellä. 

– UV-filtterit ovat toksisia vesieliöille, ja on filttereitä, joita epäillään hormonitoimintaa häiritseviksi. On tutkimustuloksia, joiden mukaan koralleja on jopa kuollut UV-filttereihin. Jo yksi pisara tätä kyseistä filtteriä aiheuttaa vaikutuksia kuuteen olympiauima-altaalliseen vettä. Vaikka tietysti se on pisara meressä, voi pisarallakin olla vaikutuksia.

Itämerestä ei vastaavia tutkimustuloksia löydy, mikä Uusitalon mukaan johtuu siitä, ettei Itämeressä ole tehty samanlaisia tutkimuksia. Itämeressä myös uidaan vähemmän, joten pitoisuudet saattavat olla pienempiä. 

Katso videolta koko Terve aamu -lähetys. 

Lue myös:

    Uusimmat