Suomalaistutkimus: Käsien puhallinkuivaimet ovat epähygieenisiä

Tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että puhallinkuivaimet levittävät bakteereja jopa kahden metrin alueelle. Erityisen huonoja ovat uudet puhaltimet, joissa ilmavirta suuntautuu ylöspäin.

Helsingin yliopiston Hjelt-institutti vertaili eri käsienkuivausmenetelmien tehokkuutta. Eurooppalainen käsienpesustandardi vaatii, että 99,9 prosenttia bakteereista tulisi hävitä käsien pesussa, mutta tutkimuksen mukaan puhallinkuivaimet eivät täytä standardia.

Sen sijaan puhaltimet vapauttavat bakteereita hengitysilmaan ja pesuhuoneen pinnoille, mikä lisää bakteereiden siirtymistä käsiin. Bakteerit elävät pinnoilla pitkiäkin aikoja ja ne siirtyvät käsistä helposti esimerkiksi ovenkahvoihin.

Ilmakuivain on tehoton kuivaaja

Ilmakuivain ei myöskään tehosta kuivaustapahtumaa, sillä se kuivaa kädet kovin hitaasti.

– Ihmiset eivät jaksa kuivata käsiään kunnolla, vaan pyyhkivät ne farkkujen takamuksiin, sanoo Hjelt-instituutin laboratorion johtaja Kirsi Laitinen.

Kaikista epähygieenisin on ilmaa alhaalta ylös puhaltava jet air -kuivain. Tutkimuksessa kävi ilmi, että tällaisen laitteen pinta on melko voimakkaasti saastunut, ja tulisi puhdistaa päivittäin kolibakteereihin tehoavalla desinfiointiaineella.

Hygieenisin käsienkuivausmenetelmä on paperi- tai puuvillapyyhe. Niiden aiheuttama mekaaninen hankaus poistaa bakteerit 99,99 prosenttisesti.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja