Yleiset uskomukset syynissä: Tiedätkö, miten jalat ristissä istuminen vaikuttaa kehoosi?

Jalat ristissä istumisesta on liikkeellä paljon huhuja ja myyttejä. Lue, mitkä uskomukset todella pitävät paikkansa.

Monet uskovat jalat ristissä istumisen olevan haitaksi terveydelle ja aiheuttavan muun muassa suonikohjuja ja hermovaurioita.

Kaikki istumiseen liittyvät uskomukset eivät kuitenkaan pidä täysin paikkaansa. Tästä tiedosta huolimatta pitkään paikoillaan istumista kannattaa kuitenkin välttää. 

Suonikohjujen taustalla suurempi syy kuin istuminen

Istumisesta johtuvat suonikohjut ovat uskomus, josta huolehtiminen kannattaa lopettaa saman tien. Jalat ristissä, tai missäkään muussa asennossa, ei ole todettu aiheuttavan suonikohjuja.

Istumisen sijaan huomiota kannattaa kiinnittää säännölliseen liikuntaan. Liikunnallakaan suonikohjuja ei voida täysin estää, sillä tämä ikävä vaiva johtuu ennen kaikkea perinnöllisistä tekijöistä.

Vaikka istuminen ei suonikohjuja aiheuttaisikaan, kohonnut verenpaine ja hermovauriot ovat sen sijaan yleisiä. Vaikka tämä tieto olisikin saanut sinut hyppäämään ylös tuolilta, kannattaa tiedostaa, että nämä vaikutukset ovat onneksi vain tilapäisiä.

Pitkään samassa asennossa istuminen voi aiheuttaa hermovamman, joka voi johtua muun muassa polven takana sijaitsevan hermon painautumisesta. Kun asento muuttuu, paine helpottuu välittömästi. Vaikka jalat ristissä istuminen voikin aiheuttaa varpaiden ja jalkaterän puutumista, tilanne normalisoituu nopeasti eikä jätä pidempiaikaisia vammoja.

Taukojen pitäminen erityisen tärkeää

Jalkojen ristissä pitämisen on todettu aiheuttavan myös verenpaineen nousua. Mutta kuten hermovaurioidenkin kohdalla, myös verenpaine palautuu normaaliksi nopeasti asennon vaihduttua. Et todennäköisesti halua pitää verenpainettasi koholla tuntikausia, joten pidä huolta siitä, että kävelet tai verryttelet noin viidentoista minuutin välein.  

Vaikka yleiset uskomukset eivät pidäkään täysin paikkaansa, jalat ristissä istumisen on todettu huonontavan ryhtiä. Huonossa ryhdissä istuminen puolestaan vaikeuttaa ruoansulatuksen toimintaa.

Pidä siis ennen kaikkea huolta siitä, että työskentelyasentosi on ryhdikäs ja pidät tarpeeksi taukoja istumisen lomassa.

VIDEO: Muistathan liikkua tarpeeksi työpäivän aikana! Tässä helppo vinkki, jolla pidät kehosi liikkeessä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja