Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paahdatko leipiäsi liikaa? Tapa voi olla hengenvaarallinen

Mitä tummemmaksi paahtoleivän paahtaa, sitä enemmän se sisältää syöpää aiheuttavaa yhdistettä.
Mitä tummemmaksi paahtoleivän paahtaa, sitä enemmän se sisältää syöpää aiheuttavaa yhdistettä.Shutterstock
Julkaistu 17.11.2015 08:59
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Amerikkalaisen ruokien turvallisuutta valvovan Food Standards Agencyn mukaan liikaa paahdetut leivät, paistetut perunat ja erityisen rapeat ranskanperunat voivat sisältää yllättävän suuria määriä syöpää aiheuttavaa yhdistettä.

Food Standards Agencyn tuoreessa tutkimuksessa paahdetuista leivistä, paistetuista perunoista ja ranskanperunoista löydettiin korkeita pitoisuuksia akryyliamidi-nimistä yhdistettä. Akryyliamidi on karsinogeeni, jonka on todettu aiheuttavan syöpää.

TIESITKÖ? Akryyliamidi on elintarvikkeiden valmistusprosesseissa muodostuva yhdiste, joka on luokiteltu ihmiselle todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. Sitä esiintyy tietyissä hiilihydraattipitoisissa tuotteissa, joiden valmistuksessa käytetään korkeita lämpötiloja.

Lähde: Evira

Paahtoleipiä ei kannata paahtaa aivan tummiksi

Tutkimuksissa akryyliamidia löydettiin erityisen paljon paahdetuista leivistä, joiden pinta oli alkanut lämmön vaikutuksesta tummua. Samanlaisia löydöksiä tehtiin rapeista ranskanperunoista ja paistetuista perunoista.

Tutkituista paahtoleivistä vaaleimmista akryyliamidia löytyi kiloa kohden 9 mikrogrammaa. Kaikkein tummimmaksi paahdettu paahtoleipä sisälsi akryyliamidia peräti 167 mikrogrammaa kiloa kohden.


Vastaavanlaisia tuloksia ranskalaisista saatiin niin ikään paistamisen pitkittyessä, sillä kaikkein pisimpään kypsennetyistä ranskalaisista mitattiin kiloa kohden jopa 1 052 mikrogrammaa akryyliamidia. Kaikkein vähiten aikaa kypsennetyt ranskalaiset sisälsivät vaarallista yhdistettä 50 kertaa vähemmän.

FSA:n tieteellistä työtä johtava professori Guy Poppy totesi tutkimusten perusteella, että mitä rapeammaksi paahtoleipä paahdettiin tai ranskalaiset kypsennettiin, sitä korkeammaksi akryyliamidipitoisuudet nousivat. Poppy neuvookin keskeyttämään ranskalaisten kypsentämisen, kun ne ovat vaaleita. Niin ikään paahtoleipä kannattaa asiantuntijan mukaan syödä silloin, kun siinä on mahdollisimman vähän merkkejä paahtamisesta.

 Lähde: Daily Mail

Lisää aiheesta:

Säilytätkö perunoita jääkaapissa? Moni ei tiedä, mitä siitä voi seurataGrilliruoka ei olekaan "se pahin" – leivästä paljastui yllättävä seikka Ruokaviraston riskinarvioinnissa: "Sitä syödään huomattavasti enemmän"Ultraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksilleTulli löysi syöpäriskiä lisäävää ainetta kekseistä ja perunalastuista – kaikki tuotteet valmistettu Euroopassa Älä missään nimessä laita jääkaappiin! Viranomainen varoittaa perunoiden säilytykseen liittyvästä terveysriskistäAsiantuntijat varoittavat: Älä paahda paahtoleipää ruskeaksi tai säilytä perunoita jääkaapissa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • Eilen18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • Eilen14:16
    Ruoka

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta