Syötkö likaisia hedelmiä ja vihanneksia? Tavallinen vesipesu ei aina riitä

Parsakaali kannattaa muotonsa vuoksi pestä erityisen huolellisesti. Shutterstock

Tiettyjen hedelmien ja vihannesten pesemisen kohdalla kannattaa olla erityisen tarkkana, jotta voi olla varma siitä, että raaka-aineet ovat varmasti puhtaita haitallisista bakteereista ja ötököistä. Ota selvää, mitkä hedelmät ja vihannekset ovat sellaisia, joiden puhdistamiseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota!

Kun vihanneksen muoto monimutkainen tai sen pinnassa on erilaisia koloja, kannattaa sen pesemiseen käyttää hieman enemmän aikaa ja vaivaa, jotta mahdolliset ötökät ja bakteerit saadaan pestyä pois sen pinnalta.

Parsakaali ja kukkakaali

Parsakaalin ja kukkakaalin pintaan eliöt takertuvat erityisen helposti ja tästä syystä näitä kannattaa liottaa vesikulhossa pari minuuttia ennen pesemistä kylmällä, juoksevalla vedellä.

Avokado

Moni ajattelee, että koska avokadon kuoret harvemmin syödään, ei hedelmää tarvitse pestä ollenkaan. Tämä on kuitenkin harhaluulo, sillä pesemättömän avokadon pinnalta ja kannoista bakteerit kulkeutuvat hedelmälihaan veitsen mukana. Tästä syystä avokado on syytä pestä huolellisesti harjaa apuna käyttäen – vaikka tarkoituksena ei olisikaan herkutella avokadon kuorilla.

Omena

Moni on tottunut huuhtaisemaan omenan ennen syöntiä, mutta harva tulee ajatelleeksi, että omenan kannat voivat kätkeä hyvinkin paljon bakteereja. Omenan kannat kannattaakin puhdistaa erikseen harjan avulla kylmän, juoksevan veden alla.

Sienet

Kun sieniä käyttää ruoanlaitossa, ei kannata turvautua vesipesuun, sillä kuiva harja riittää avuksi niiden puhdistamiseen. Jos sienet ovat erityisen likaisia, voi ne huuhtaista pikaisesti juoksevan veden alla, mutta on hyvä pitää huoli siitä, etteivät sienet kastu liikaa, sillä niiden koostumus kärsii vedestä.

Tuoreet yrtit

Tuoreita yrttejä on tärkeää käsitellä varoen. Paras tapa huuhtaista liat pois yrteistä on kastaa ne varoen kylmään veteen ja ravistella kevyesti. Parhaiten yrtit kuivuvat kuivan pyyhkeen tai talouspaperin päällä.

Melonit

Melonit ovat kesäisiä ja raikkaita hedelmiä, jotka sopivat hyvin esimerkiksi evääksi rannalle. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ennen pilkkomista meloni olisi tärkeä pestä huolella harjan kanssa kantoja myöten, sillä sen pinnalle kerääntyy helposti erilaisia bakteereja. Verkko- ja cantaloupe-melonin kohdalla kannattaa noudattaa erityistä huolellisuutta, sillä hedelmien pinta on epätasainen.

Salaatti

Bakteerit ja ötökät viihtyvät hyvin salaateissa ja tästä syystä salaatinlehtiä kannattaakin liottaa vesikulhossa ennen huuhtelua kylmällä vedellä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja