Vaihda vuodenajan vaihtuessa! Moni käyttää vanhaa hammasharjaa liian kauan

Suumme bakteerit, myös ne huonot, siirtyvät suustamme hammasharjaan. Niin lapsille kuin aikuisillekin kannattaa valita pehmeä harjaspää.

Suurin osa meistä vaihtaa hammasharjan kahdesti vuodessa, vaikka se on liian harvoin. Hammaslääkärit ja suuhygienistit suosittelevat, että hammasharja vaihdetaan vähintään kolmen kuukauden välein.

Vaihtamisen unohtaa helposti. Vinkkejä helpottamaan muistamista:

  • Vaihda hammasharja vuodenajan vaihtuessa: Talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä.
  • Vaihda hammasharja kun menet lomalle: pääsiäisenä, kesälomalla, syyslomalla, joululomalla.
  • Uuden hammasharjan voi ostaa silloin, kun ostaa uuden hammastahnan.

Suumme bakteerit, myös ne huonot, siirtyvät suustamme hammasharjaan. Kylpyhuoneen kostea ja lämmin ympäristö on bakteereille oiva kasvualusta. Otollisissa olosuhteissa bakteerit jakaantuvat 20 minuutin välein.

Hammasharjasta voi päätellä, hinkkaako liian kovaa

Hammasharja pitää vaihtaa myös silloin, kun harjakset eivät ole enää suorassa, sillä puhdistusteho vähenee, kun harja menettää muotonsa. Osa aikuisista harjaa liian kovaa ja lapsilla puolestaan on tapana pureskella harjaspäätä.

Kannattaa myös varmistaa, että harjakset säilyttävät alkuperäisen muotonsa. Harjasten suunnittelussa on kiinnitetty huomiota siihen, että ne puhdistavat hampaat mahdollisimman hyvin. Tätä ne eivät tee, jos harjakset menettävät muotonsa.

Hammasharjasta voi myös päätellä, hinkkaako liian kovaa. Yleensä silloin harjaspäät sojottavat eri suuntiin. Voimakas harjaaminen ei tee hampaista puhtaampia ja aiheuttaa yleensä vain harmeja, kun ienraja nousee ylöspäin ja hammaskaula paljastuu. Ikenen alta paljastuva juuri ei ole yhtä vankkaa kuin normaalisti näkyvissä oleva osa hampaasta, jonka päällä on kiillettä.

Lapset taas pureskelevat usein harjaspäätä hampaiden harjauksen yhteydessä, ja taaperoilla harjan vaihto voi tulla siksi eteen useammin. Niin lapsille kuin aikuisillekin kannattaa valita pehmeä harjaspää. Se puhdistaa yhtä hyvin kuin medium tai kova harjaspää, mutta on niitä hellävaraisempi.


Lähde: Orkla Health, terveystuotteiden markkinoija

Lue myös:

    Uusimmat