Kuinka todennäköistä on selvitä ihosyövästä? Aiempi sairastaminen vaikuttaa ennusteeseen

Ihosyöpien ennuste on tavallisesti hyvä, mutta jokainen sairastettu ihosyöpä kasvattaa riskiä sairastua uudelleen. Ihon suojaaminen auringon ultraviolettisäteilyltä on paras tapa ennaltaehkäistä ihosyövän syntymistä.

Videolla näytetään, millaisia vaurioita aurinko aiheuttaa ihon alla.

Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Tärkein yksittäinen ihosyövän aiheuttaja on auringon ultraviolettisäteily.

Ihosyövät ovat yleisiä ja niiden riski kasvaa iän myötä. Muita ihosyöpiä vakavampi, varhain etäpesäkkeitä lähettävä melanooma yleistyy kuitenkin jatkuvasti myös nuoren väestön – erityisesti nuorten naisten – keskuudessa.

Suurin osa parantuu ihosyövästä


Ihosyövän ennuste on taudin vakavuudesta huolimatta hyvä. Myös tappavaksi taudiksi koettuun melanoomaan sairastuneista 85 prosenttia on elossa viisi vuotta diagnoosin saamisen jälkeen.

Ihosyöpien, jotka eivät ole melanoomaa – eli tyvisolu- ja okasolusyöpien – ennuste on melanoomaakin parempi.

Tyvisolusyöpä kasvaa tyypillisesti hitaasti ja lähettää harvoin etäpesäkkeitä. Okasolusyöpä käyttäytyy tyvisolusyöpää aggressiivisemmin: se haavautuu aikaisemmin, kasvaa nopeammin, leviää syvempiin kudoksiin nopeammin ja lähettää joskus etäpesäkkeitä.

Mitä aggressiivisemmin ihosyöpä käyttäytyy, sitä vaikeampi sitä on hoitaa. Iholla oireilevat ihosyövät kuitenkin havaitaan tavallisesti melko varhaisessa vaiheessa, minkä vuoksi niiden ennuste on tavallisesti hyvä.

Mitä nopeammin hoitoon, sitä parempi ennuste

Tyypillisiä ihosyövän oireita ovat kasvava ja haavautuva ihomuutos tai kyhmy, punoittava ja pyöreähkö iholaikku tai kyhmy sekä muuttunut luomi.

Ihosyövän oireet ajoissa havaitakseen on tärkeää tuntea oma kehonsa, jolloin muutosten huomaaminen on helpompaa.

Herkästi palavien erityisen tärkeä suojautua auringolta

Vaikka ihosyöpien ennuste on hyvä, se ei tarkoita, että sellainen kannattaisi ehdoin tahdoin hankkia. Kyseessä on vakava, joskus tappava tauti.

Koska ihosyövän aiheuttaa tavallisesti auringon ultraviolettisäteily, on siltä suojautuminen avainasemassa taudin ennaltaehkäisyssä.

Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä helpommin palaa, sitä tärkeämpää ihon suojaaminen on. Myös suuri määrä luomia, aiemmin sairastettu ihosyöpä sekä perinnöllisyys lisäävät sairastumisriskiä.

Muista oikea suojakerroin

Paras tapa pienentää omaa riskiään sairastua ihosyöpään, on vältellä porottavaa keskipäivän aurinkoa. Jos ulos on pakko mennä, tulee käyttää mieluiten suojakertoimella 30 varustettua aurinkorasvaa sekä suojata ihoa vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla.

Palamisen lisäksi solariumin käyttö altistaa ihosyövälle. Tästä muistuttaa esimerkiksi nelikymppinen nainen, jolle on tehty yli 80 ihosyöpäleikkausta.

***


Lue myös:

    Uusimmat