Yhden vitamiinin saannissa suomalaisilla parantamisen varaa – myös D-vitamiinia kannattaisi jo ottaa purkista

Energiaa pimeneviin päiviin 6:56

Voiko vitamiineista saada lisää energiaa pimeneviin iltoihin? Milloin vitamiinipurkkiin kannattaa tarttua? Asiasta keskusteltiin perjantaiaamuna Huomenta Suomessa.

Helsingin Yliopiston ravitsemustieteiden tohtorikoulutettava Anu Joki muistuttaa, että talviaikaan purkista kannattaa ottaa D-vitamiinia.

– Lokakuusta maaliskuuhun asti on sellainen aika, että D-vitamiinin ottamista vitamiinipurkista suositellaan, Joki kertoo.

– Siitä on näyttöä, että sitä me ei talvisaikaan saada ja sellaisten ihmisten, jotka eivät kesäisin ole paljoa ulkona eikä auringon iholle muodostamaa D-vitamiinia tule, kannattaa käyttää näitä valmisteita läpi vuoden.

Folaatista eli B9-vitamiinista puutetta

Joki kertoo, että tuoreiden tutkimusten perusteella suomalaiset saavat varsin hyvin kaikki tarpeelliset vitamiinit.

– Oikeastaan folaatti oli ainoastaan sellainen, missä me ei ylletä ihan sinne suositusten tasolle.

Folaattia eli B9-vitamiinia löytyy tummista, vihreistä kasviksista, kuten pinaatista, lehtikaalista ja parsakaalista, mutta myös täysjyväviljoista, hedelmistä ja marjoista.

"Ruoka on turvallinen lähde"

Joki kehottaakin estämään vitamiinien puutokset miettimällä, mitä lautaselle laittaa purkkiin tarttumisen sijaan.

– Tiedetään, että purkista voi saada liikaa vitamiineja, varsinkin näitä rasvaliukoisia vitamiineja, joita keho pystyy varastoimaan. Ruoka on siinä mielessä turvallinen lähde, että voisin väittää, että sieltä me ei liikaa vitamiineja saada, Joki sanoo.

Rasvaliukoisiin vitamiineihin lukeutuvat A-, D-, K- ja E-vitamiini. Vesiliukoisia ovat taas C- ja B-ryhmän vitamiinit, joiden riittävästä saamisesta pitäisi huolehtia päivittäin.

Joki suosittelee noudattamaan yksinkertaisesti monipuolista ja värikästä ruokavaliota. Jo ruokakaupassa kannattaa miettiä, mitä tuotteita ostoskoriin valitsee.

– Kerätään päivittäin kaikki sateenkaaren värit, se on hyvä sellainen punainen lanka.

Miten värikkään korin koostamisessa voi onnistua? Miksi suomalaiset syövät vitamiinit nykyisin mieluummin purkista kuin ruoasta? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat