Asiantuntijan 12 viikon dieetillä paino putoaa – hiilihydraateistakaan ei tarvitse luopua!

Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa 15:15
Dieeteille kyytiä – näin onnistut painonpudotuksessa! Huomenta Suomen vieraana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Painon voi pitää kurissa myös ilman liikuntaa. Asiantuntija antaa vinkit, kuinka painon saa tippumaan ilman liikuntaa kolmessa kuukaudessa.

Kun puhutaan painon pudottamisesta, monen verkkokalvoille piirtyy kuva tiukasta treeniohjelmasta sekä proteiinipitoisesta ja niukasta ruokavaliosta. Asiantuntijoiden mukaan laihduttaminen ei vaadi hiilihydraateista luopumista tai hikipäistä liikkumista.

Fitness-urheiluun perehtyneiden asiantuntijoiden mukaan elämäntapojaan muuttanut laihduttaja voi tuntea olossaan ja kehossaan selkeän muutoksen kahdeksassa viikossa, mutta kehon todellisen muodonmuutoksen näkee kolmessa kuukaudessa.

PopSugar haastatteli painonpudotukseen erikoistunutta asiantuntijaa ja kardiologia, Luiza Petreä. Lääkäri laati uutismedialle 12 viikon dieetin, jolla paino tippuu varmasti.

Vaihe 1 – viikot 1–2

Ensimmäisessä vaiheessa aineenvaihduntaa tehostetaan proteiinilla. Esimerkiksi kana ja kala ovat hyviä proteiininlähteitä, jotka pitävät ihmisen kylläisenä pidempään – ja ilman napostelua. 

– Proteiinin aminohapot edistävät lihasten kasvua ja korjaantumista. Proteiini on myös tärkeä ainesosa rasvanpoltossa, lääkäri huomauttaa.

Luiza Petren vinkit:

Vaihe 2 – viikot 3–10 

Dieetin toinen vaihe on dieetin tärkein osa. Jos kahden ensimmäisen viikon aikana panostettiin hyviin rasvoihin ja proteiinin lähteisiin, dieetin toisessa vaiheessa panostetaan suolen toimintaan lisäämällä ruokavalioon riittävä määrä kuitua.

Riittävän proteiininsaannin lisäksi on tärkeää panostaa laadukkaisiin hiilihydraatteihin, jotka edistävät vatsan toimintaa ja ylläpitävät energiatasoja.

Sokeri ja kovat hiilihydraatit vaikuttavat kielteisesti suoliston bakteerikantaan. Siksi kannattaakin panostaa vähähiilihydraattisiin tuotteisiin, kuten kuitupitoisiin kasviksiin, ravitsemusterapeutti Sarah Flower kertoo The Sunille.

Luiza Petren vinkit:

Jatka aiempien viikkojen ohjelmaa, mutta tuo ruokavalioon kuitupitoisia kasviksia.

Pidä huoli, että neljä ruokailukertaa päivässä sisältäisi 100–200 kilokalorin edestä esimerkiksi jotain näistä:

 • herneet
 • parsakaali
 • linssit
 • purjo
 • parsa

Painonpudotukseen erikoistuneen Luiza Petren mukaan laihduttaminen ei vaadi hiilihydraateista luopumista. 

Vaihe 3 – viikot 11–12

Dieetin viimeisessä vaiheessa keskitytään rasvanpolttoon. Ruokavalioon tehdään edelleen pieniä lisäyksiä. Nyt ruoka-annoksissa on myös hedelmiä, vihreitä vihanneksia ja kuitupitoisia täysjyvätuotteita.

– Kuitu on ihmisen elimistölle välttämätön ravintoaine, sillä se on ratkaisevassa osassa suolen normaalille toiminnalle. Riittävä kuidun saanti voi ehkäistä kroonisia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta, sydänsairauksia tai suolen syöpiä, ravitsemusterapeutti Amanda Ursell toteaa brittilehdelle.

Luiza Petren vinkit:

Lisää hiilihydraattien saantia noin 400 kilokaloriin tasapainottaaksesi ruokavaliotasi. Noudata siis kahden ensimmäisen vaiheen ruokavaliota, mutta lisää siihen esimerkiksi jotain näistä:

 • vihreät vihannekset
 • hedelmät
 • linssit ja kikherneet
 • pähkinät
 • kaura, tumma riisi
 • bataatti

Vaikka Luiza Petren 12 viikon dieetti perustuukin terveelliseen ruokavalioon, lääkäri suosittelee kävelemään päivittäin 10 000 askelmaa.

Kävelyn ei tarvitse olla hampaat irvessä ja hiki hatussa suoritettu puristus, vaan askelia voi kerätä puolihuomaamattomasti esimerkiksi hyötyliikunnan avulla. Kyse on näet säännöllisestä liikunnasta, joka tehostaa ruokavalion aikaansaamia tuloksia.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun, PopSugar

Lue myös:

  Uusimmat